Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Απειλείται με καταστροφή

Συγκλονιστικά τα στοιχεία έρευνας για το μέγεθος της ρύπανσης

«Στρώμα» νεκρών ψαριών στον Πηνειό. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη

ICON

«Στρώμα» νεκρών ψαριών στον Πηνειό. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ισχυριζόταν, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης του Πηνειού και τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος φέρνουν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από νέα έρευνα. Πρόκειται για έρευνα του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν τον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης του οικοσυστήματος του Πηνειού.

Οπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της λαρισαϊκής εφημερίδας «Ημερήσιος Κήρυκας», η έρευνα έγινε σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας και η ύπαρξή της, όπως και τα αποτελέσματά της, έγιναν γνωστή ύστερα από δημοσίευσή της σε περιοδικό του εξωτερικού, αφού η Δημοτική Αρχή της πόλης φρόντισε να την αποκρύψει. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Δημοτική Αρχή Λάρισας συγκαλύπτει το οικολογικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Πηνειού με την ανοχή της.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανιχνεύτηκαν στον Πηνειό σημαντικές ποσότητες τοξικών φυτοφαρμάκων - καρβαμιδικά εντομοκτόνα - από τον Καραβόπορο Τρικάλων μέχρι και τον Παλαιόπυργο, λίγο πριν τις εκβολές, στο Δέλτα του ποταμού. Τα εντομοκτόνα σε άλλες περιοχές του Πηνειού ανιχνεύονται σε όλη τη διάρκεια του έτους και σε άλλες κυρίως το μήνα Μάη, λόγω της έξαρσης των αγροτικών δραστηριοτήτων και σε ποσότητες πάνω του επιτρεπτού ορίου. Το πιο επιβαρυμένο σημείο του Πηνειού, δε, με καρβαμιδικά εντομοκτόνα είναι η Πηνειάδα, μετά τη συμβολή του Πηνειού με τους τρεις μεγαλύτερους παραπόταμούς του.

Επίσης, από τις μεγαλύτερες αιτίες μόλυνσης του Πηνειού είναι η ρίψη αποβλήτων, χωρίς επεξεργασία, στον ποταμό από βιομηχανίες, τυροκομεία, βιοτεχνίες, σφαγεία, βαφεία και βιομηχανία ζάχαρης! Οπως σημειώνεται στην έρευνα, τα βιομηχανικά απόβλητα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιβαρύνουν τα νερά του. Μάλιστα, μερικές βιομηχανίες, αν και διαθέτουν μονάδες καθαρισμού, παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή επεξεργασία των λυμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ