Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσουβάλιασμα ... αποπροσανατολισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι παλιά η τακτική του «τσουβαλιάσματος» όλων των πολιτικών δυνάμεων και αποσκοπεί στο να εντείνει το κλίμα «όλοι ίδιοι είναι» και σε τελική ανάλυση να απαξιώσει στη συνείδηση, κυρίως των νέων, κάθε έννοια συμμετοχής στις αγωνιστικές διεργασίες.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το τσουβάλιασμα της ΠΚΣ μαζί με τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που επιχειρείται σε χτεσινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» σχετικά με τον τρόπο που απευθύνονται οι φοιτητικές παρατάξεις στους πρωτοετείς.

Ποιον πείθει αλήθεια το πινακάκι με τα «ταξίματα» των παρατάξεων, στο οποίο μαζί με τους «πρυτάνεις» του ρουσφετιού, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, τσουβαλιάζεται και η ΠΚΣ; Είναι τουλάχιστον αστείο να «στοιχειοθετείται» ένας πίνακας «ταξίματος» όπου η ΠΚΣ «χρεώνεται» (!) ότι «τάζει»: «Οργάνωση καταλήψεων, Διακοπές στην Ιο, συναυλίες με προνομιακές τιμές εισιτηρίων εντός της σχολής»!!!

Είναι φανερός ο στόχος: Να τσουβαλιαστεί και η ΠΚΣ, μια παράταξη αγωνιστική, που απευθύνεται στους φοιτητές με τις θέσεις και τις προτάσεις της, με πλατύ κάλεσμα σε κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για όλα εκείνα που αποτελούν δικαιώματά τους, για όλα εκείνα που τους αξίζουν. Γιατί η ΠΚΣ αντίθετα με άλλες φοιτητικές παρατάξεις είναι εκείνη η δύναμη που δουλεύει για να πολιτικοποιηθεί το κίνημα της νεολαίας, να βάλει στόχους που έρχονται σε ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Και αυτό ενοχλεί πολλούς...

Η πολιτική στο απυρόβλητο;

«Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δε ζητούν την παραίτηση Αλογοσκούφη», έλεγε και ξαναέλεγε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου χτες στο «Μέγκα» σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής ερώτησης σε δημοσκόπηση της εταιρείας «GPO». Η εν λόγω βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έχει πραχτικά τη δυνατότητα αντιπαράθεσης με την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή και το κόμμα της στρατηγικά συμπλέουν με τη ΝΔ, ψάχνει άλλοθι στα ικανά ή ανίκανα πρόσωπα της κυβέρνησης που διαχειρίζονται αυτή την πολιτική, μήπως και καταφέρει να συγκαλύψει ότι το ΠΑΣΟΚ που τα βάζει με τον υπουργό δεν το κάνει από φιλολαϊκή σκοπιά, αφού τα πολιτικά πρόσωπα υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική και μάλιστα αντιλαϊκή, όπερ και θα πράξει το ΠΑΣΟΚ αν έρθει η σειρά του στην κυβέρνηση. Αυτό έμεινε στους ΠΑΣΟκους, μαζί με τη σκανδαλολογία, για να ψελλίσουν κάτι αντιπολιτευτικά. Και ταυτόχρονα, το αντιΚΚΕ μένος της - δεν το εκφράζει μάλιστα για πρώτη φορά - την έκανε να ανακαλύψει μέσω μιας δημοσκόπησης, τι άλλο; Το μόνιμο μοτίβο αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ: Τη σύμπλευσή του, μέσω μάλιστα μερίδας ψηφοφόρων του, με τη ΝΔ! Τη γνωστή προβοκάτσια δηλαδή...

«Εξανθρωπισμένος» καπιταλισμός!!!

Παλιά τέχνη κόσκινο. Ο Συνασπισμός είναι «μάστορας» στο να καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό. Προχτές εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομική κρίση και σ' αυτήν αναφέρει πως «το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο έχει κλείσει τον κύκλο του» και προτείνει την «υιοθέτηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα εγκαταλείψει το Σύμφωνο Σταθερότητας». Στον καπιταλισμό βέβαια, που ουδόλως αμφισβητεί ο ΣΥΝ, ίσα ίσα τον αφήνει στο απυρόβλητο, όποιο μοντέλο διαχείρισης κι αν εφαρμοστεί τα ίδια αποτελέσματα θα έχει για το λαό. Μόνο που αυτή την αλήθεια ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να την παραδεχτεί. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να την αποσιωπά, να την αποκρύπτει και να αποπροσανατολίζει το λαό με επινοήσεις περί άλλων μοντέλων, που θα... εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό.

«Ανάσα» σε ... ευαίσθητους και χορηγούς

Την ευγνωμοσύνη του στους χορηγούς, ιδιώτες και επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν δράση σε τομείς της δημόσιας υγείας για τους οποίους όφειλε το κράτος και δεν έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένο πλέγμα δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών, εξέφρασε για πολλοστή φορά ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εγκαινιάζοντας χτες το Κέντρο Ημέρας «Ανάσα» για πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Το συγκεκριμένο Κέντρο το λειτουργεί η «Ανάσα» μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με πρόεδρο την ηθοποιό Ζέτα Δούκα και με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας, αλλά και με χορηγούς μεγάλες επιχειρήσεις, που διαφημίζονται και χτίζουν κοινωνικό προφίλ προσφέροντας ψίχουλα απ' τα κέρδη τους. Ετσι, όλοι κάνουν τη ...δουλειά τους και το κράτος αποποιείται την ευθύνη του για την παροχή των σύγχρονων υψηλού επιπέδου δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας που έχουν ανάγκη, έχουν χρυσοπληρώσει και δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Στην αντεπίθεση για το Ασφαλιστικό

Να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει επιχειρεί η κυβέρνηση, με αφορμή την ολοκλήρωση σήμερα της τρίτης φάσης της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με βάση το νόμο Πετραλιά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος - έκτρωμα που ψήφισε τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση, από σήμερα τα 133 υπάρχοντα Ταμεία και Κλάδοι γίνονται 13. Πρόκειται για «ενοποιήσεις» που, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προβλέψεις του νόμου Πετραλιά και των προηγούμενων νόμων, επιβεβαιώνουν ένα και μόνο πράγμα: Την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η «ενοποίηση» δε θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και το Χαρτί, τα Ταμεία των οποίων από σήμερα συμμετέχουν στο ενιαίο δήθεν Ταμείο Τύπου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Η ενοποίηση αφαιρεί το 10% από τα αποθεματικά των Ταμείων τους και επιβάλλει χαράτσι 20% συμμετοχή στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ταμεία που συγχωνεύονται, αφού ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός: Από τη μια να βάλει χέρι στα αποθεματικά που διαθέτουν μια σειρά Ταμεία και να γίνουν κεφάλαιο για τους επιχειρηματίες και από την άλλη να συμπιέσει και να εξισώσει προς τα κάτω παροχές και δικαιώματα. Στρώνει έτσι το έδαφος για την επόμενη φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού για πλήρη ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα και από τις άλλες προβλέψεις του 3655/2008. Οπως η μείωση της σύνταξης από το 4,5% στο 6% κάθε χρόνο για όσους αποχωρούν πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά στα ειδικά ταμεία κατά ένα χρόνο και μέχρι το 55ο σε όσες μητέρες δουλεύουν μετά το 1993, η αύξηση των ενσήμων από τα 50 στα 60 για ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και από τα 100 στα 110 ένσημα για τις παροχές σε χρήμα (επιδόματα κλπ.). Ολα τα παραπάνω μέτρα, μαζί και το επιχειρούμενο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αποτελούν πρακτική εφαρμογή των κατευθύνσεων της Λισαβόνας, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές όσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες καταφέρνουν να τις περιορίζουν σε αποσπασματικά και επιμέρους αιτήματα, χωρίς να αναδεικνύεται και να μπαίνει στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων το κύριο: Η πολιτική που επιβάλλει το ξεπάστρεμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν την κριτική τους στην αναμπουμπούλα που επιφέρει η «ενοποίηση», ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ παράταση στην εφαρμογή του νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Στη διαμόρφωση του περιεχομένου αυτών των αγώνων, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, παλεύοντας σε κάθε τόπο δουλειάς με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ποιος λογαριάζει την Υγεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως ιδεώδη προορισμό για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού -που θα αποτελέσει και τον ανταγωνιστικό πόλο του αντίστοιχου ασιατικού τουρισμού - χαρακτήρισε τη χώρα μας ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Πολύκαρπος Αδαμίδης, κατά την έναρξη του 3ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» που διοργάνωσαν στην Αθήνα το περιοδικό RE+D, σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ηδη η κυβέρνηση με το νόμο 3527/2007 επέτρεψε τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων αιμοκάθαρσης στα νησιά με τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, ο «τουρισμός Υγείας περιλαμβάνει τις υπηρεσίες αποκατάστασης σε πολυτραυματίες, την κοσμητική ιατρική και την εξωσωματική γονιμοποίηση, υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να ανάγουν την Ελλάδα σε ιδεώδη τουριστικό προορισμό». Πέραν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου των οργανωτών του συνεδρίου, των υπηρεσιών ευεξίας, το υπουργείο Υγείας μελετά να θέσει ως απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας των κέντρων που θα παράσχουν υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού την ξενοδοχειακή υποδομή πέντε αστέρων...

Μετά τα ράντζα πέντε... αστέρων θα έχουμε και «υπηρεσίες υγείας πέντε αστέρων». Τα πρώτα -τα ράντζα- θα τα καταλαμβάνουν, όπως πάντα, τα λαϊκά στρώματα και θα πληρώνουν στην εμπορευματοποιημένη Υγεία αλλά με υποβαθμισμένης ποιότητας παροχές, ενώ τις άλλες υπηρεσίες καλής ποιότητας που προπαγανδίζουν με τους «πέντε αστέρες», θα τις δέχονται όσοι έχουν να τις πληρώσουν. Πτωχοκομεία από τη μια και ιατρικός τουρισμός για την πλουτοκρατία από την άλλη. Ομορφος κόσμος, δηλαδή, για το κέρδος πλασμένος...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανύπαρκτη «βιωσιμότητα»

Κούφια λόγια του αέρα ήταν οι χτεσινές διαβεβαιώσεις της υπουργού Απασχόλησης περί βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. «Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να είναι σίγουροι για το μέλλον», αποφάνθηκε η Φάνη Πετραλιά αναφερόμενη στη νέα ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που εξομοιώνει προς τα κάτω δικαιώματα και συντάξεις. «Από αύριο αρχίζει μία νέα εποχή για το ασφαλιστικό μας σύστημα, το σύστημα λειτουργεί με ενιαίες διοικήσεις, είναι σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό και πάνω από όλα είναι βιώσιμο», συνέχισε στον ίδιο τόνο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μόνο η βιωσιμότητα δεν έχει εξασφαλιστεί, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν και διογκώνουν το πρόβλημα παραμένουν ατόφιες και φυσικά δεν αντιμετωπίστηκαν από τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο που μετέφερε στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων νέα βάρη. Ακριβώς γι' αυτό η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για νέα «μεταρρύθμιση» σαρώνοντας και τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ειδικά για τη βιωσιμότητα όμως του ασφαλιστικού συστήματος αξίζει να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τζογάρισμα της περιουσίας τους, έχουν καταγράψει απώλειες της τάξης 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (!) μέσα σε ένα χρόνο. Και οι ζημιές αυτές δεν είναι μόνο «λογιστικές», όπως θέλουν να τις παρουσιάζουν οι κυβερνώντες...

Το κράτος των κεφαλαιοκρατών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Τζ. Μπους ο νεότερος, καθώς και οι ηγέτες των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών του κόσμου - που συνθέτουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα - πασχίζουν το τελευταίο διάστημα με μια σειρά κρατικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα να αποτρέψουν την ύφεση που απειλεί να πλήξει κάθε χώρα χωριστά και την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία στο σύνολο. Στα πλαίσια αυτά, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ - που επεκτείνεται ταχύτατα και στην Ευρώπη - παίζουν με τη λέξη «εμπιστοσύνη».

Στα πλαίσια αυτά οι ηγέτες των ΗΠΑ και άλλων χωρών - μελών της ΕΕ - από κοινού με τους κεντρικούς τραπεζίτες - διαθέτουν από τα ταμεία του κράτους εκατοντάδες δισ. ευρώ για τη «σωτηρία» των ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, που έχουν καταληστευτεί από τα αφεντικά τους. Και δικαιολογούν την «απλοχεριά» τους, δηλαδή τη διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με το επιχείρημα με τα μέτρα αυτά θα ανανεωθεί και ενισχυθεί η «εμπιστοσύνη» των πολιτών κάθε χώρας απέναντι στο αμερικανικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, με τις κρατικοποιήσεις των υπερχρεωμένων τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων - μικρότερων ή μεγαλύτερων καπιταλιστικών χωρών - προσπαθούν να πετύχουν μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια να ενισχύσουν τους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα τους τραπεζίτες και από την άλλη να επιδιώξουν την ανανέωση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο καπιταλιστικό σύστημα.

... και τα επιχειρήματα για τη ληστεία!

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Τζ. Μπους, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κομισιόν) Γιοχάνες Λάιτεμπεργκ δικαιολόγησε την κρατικοποίηση του βελγο-ολλανδικού ομίλου τραπεζοασφαλειών «Φόρτις» (Fortis), σαν ένα μέτρο «εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Προκαλώντας, μάλιστα, την κοινή νοημοσύνη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Στα πλαίσια αυτά, εμφάνισε την απόφαση για την «κοινωνικοποίηση» των ζημιών του ομίλου «Φόρτις» ως ...«απόδειξη ότι το σύστημα (σ.σ. το καπιταλιστικό) δουλεύει σωστά και μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις»!

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού και Οικονομίας Τζόναθαν Τοντ που υποστήριξε πως τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των Βελγίου - Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για την εξαγορά των ζημιών της «Φόρτις», «δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση»! Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Αμέλια Τόρες, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, διευκρίνισε πως «η κάλυψη των χρεών μιας ιδιωτικής τράπεζας από το Δημόσιο εντάσσεται σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές που καταγράφονται στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά όχι στο δημόσιο έλλειμμα». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, παραδέχτηκε πως τα σπασμένα της κοινωνικοποίησης των χρεών της «Φόρτις» θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου όχι εφάπαξ (σε μια χρονιά), αλλά σταδιακά, καθώς - όπως εξήγησε - τα κοινωνικοποιημένα χρέη δε θα αυξήσουν το έλλειμμα των κρατικών τους προϋπολογισμών, αλλά το δημόσιο χρέος τους.

Αντί άλλου σχολίου εδώ ισχύει το γνωστό «και μας κλέβουν και μας δουλεύουν»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τα 90χρονα του ΚΚΕ

Εκθεση - σταθμός στις εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα για το γιορτασμό των 90χρονων του ΚΚΕ, με γενικότερη πολιτική και πολιτιστική σημασία, είναι αυτή που διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος και από σήμερα θα φιλοξενείται στον πανέμορφο Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας. Για πρώτη φορά, το ΚΚΕ φέρνει στο φως πολύτιμους θησαυρούς από το Ιστορικό του Αρχείο. Σπάνια, μοναδικά ντοκουμέντα, επιλεγμένα μέσα από έναν τεράστιο αρχειακό όγκο, αποτυπώνουν τη θυελλώδη 90χρονη πορεία του Κόμματος και μαζί του εργατικού λαϊκού κινήματος, στη χώρα μας και διεθνώς. Ζωντανεύουν στιγμές απαράμιλλου θάρρους, παλικαριάς και ηρωισμού. Εξυμνούν τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών κομμουνιστών, που έχουν υπογράψει με το αίμα τους, τους αγώνες της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου για λυτρωμό, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν το μεγαλείο της πάλης του ΚΚΕ, των μελών και των στελεχών του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Μέσα από έναν τεράστιο όγκο υλικών από το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος, του «Ριζοσπάστη», από αρχεία συντρόφων και φίλων και άλλες πηγές, επιλέχθηκαν πάνω από 1.400 ντοκουμέντα, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά, αυθεντικά χειρόγραφα και άλλα σπάνια αντικείμενα. Ενδεικτικό της δουλειάς που έγινε για την ανεύρεση και επιλογή του υλικού είναι ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και έρχονται στην επιφάνεια, αναρτημένα σε ξεχωριστά ταμπλό, τα ονόματα των 38 κομμουνιστών εξορίστων στον Αϊ - Στράτη, που πέθαναν το χειμώνα 1941-1942 από την πείνα, επειδή αρνήθηκαν να κάνουν δήλωση και των 118 εκτελεσθέντων στην Κέρκυρα από το 1947 έως το 1950.

Το στοιχείο, όμως, που κάνει την έκθεση αυτή ξεχωριστή είναι το πνεύμα, η φιλοσοφία που τη διαπερνά. Οι 7 ενότητες, στις οποίες χωρίζεται η κάθε φωτογραφία, κείμενο, χειρόγραφο ή λεζάντα, ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Είναι τρανή απόδειξη της δύναμης της συλλογικής δράσης και πάλης, της προσφοράς και αυτοθυσίας του Κόμματος. Κάθε υλικό κάνει χειροπιαστό το σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση». Επιβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ, με βάση τα διδάγματά του και την πείρα του, τραβάει μπροστά.

Γι' αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» να κατακλυστεί από επισκέπτες με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο. Μαζί με τους εργαζόμενους, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές να δουν, μέσα από αυτά τα ανεκτίμητα υλικά, ότι ο αγώνας για τα πανανθρώπινα ιδανικά συνεχίζεται. Οτι κάθε ρανίδα αίματος, κάθε μικρός και μεγάλος ξεσηκωμός, κάθε κοινωνική επανάσταση με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους του μόχθου, κάθε σταθμός στην Ιστορία του σύγχρονου εργατικού κινήματος αποτελεί ένα λιθαράκι στην υπόθεση της λαϊκής αντεπίθεσης, παρά την προσωρινή υποχώρηση που σηματοδότησε η αντεπανάσταση στα τέλη του περασμένου αιώνα. Γιατί ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των λαών. Ο αιώνας των νέων επαναστάσεων για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ