Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλουν και φράγκα για το «διάλογο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάνουν που κάνουν τη δουλειά του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, δε θα την κάνουν και τζάμπα. Ο λόγος για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και όλο το κογκλάβιο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, την εργατική αριστοκρατία της Ευρώπης, που -δε λέμε - ξέρει να πουλάει ακριβά τις εκδουλεύσεις της στα αφεντικά. Ετσι, με έγγραφό της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές ζητάει να υπερψηφίσουν τροπολογίες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες προβλέπουν χρηματοδότηση των συνδικάτων. Οι τροπολογίες αφορούν στην κάλυψη «εξόδων προκαταρκτικών διαβουλεύσεων μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων», «ενημέρωση, διαβούλευση και συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων», μα προπαντός -όπως λέει και στην επιστολή της η ΓΣΕΕ- οι τροπολογίες αυτές «ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη»! Ενισχύουν δηλαδή την επιχείρηση χειραγώγησης της εργατικής τάξης και υποταγής της στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αλήθεια, ο «διάλογος» αυτός, για τον οποίο η ΓΣΕΕ ζητάει να είναι και επ' αμοιβή, για την εργατική αριστοκρατία, θα γίνει με εκείνους τους άπληστους τραπεζίτες και λοιπούς καπιταλιστές, τους οποίους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατακεραυνώνει τις τελευταίες μέρες;...

Οι «ανησυχίες» του ΣΕΒ

Επιστρέφει ο ΣΕΒ στην τελευταία «αγωνία» του, στα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση.

Σε επιστολή του προέδρου του Δασκαλόπουλου, προς τον υπουργό Οικονομίας Αλογοσκούφη, ζητά ταχύτατη εφαρμογή των μέτρων στήριξης των τραπεζών, προετοιμασία των απαραίτητων μηχανισμών υλοποίησης και κυρίως, όλοι οι πόροι να διοχετευτούν άμεσα στην αγορά και με «λογικό» κόστος για τις τράπεζες.

Γιατί διαφορετικά - λέει ο ΣΕΒ - το σχετικό κόστος θα περάσει στις επιχειρήσεις και αυτές, με τη σειρά τους, μπορεί να «υποχρεωθούν» να το περάσουν στους... καταναλωτές!

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλοβιομήχανοι δε χρειάζονται και ιδιαίτερους λόγους για να επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλο και περισσότερο. Δεν υπάρχει και τίποτα να τους εμποδίσει, εξάλλου. Απλώς, στη συγκυρία αυτή φροντίζουν να κάνουν σαφές ότι, για άλλη μια φορά, τα θέλουν όλα! Ακόμη και σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά, τις αιτίες και τις πραγματικές διαστάσεις της, αυτοί θέλουν να μην υποστούν το παραμικρό πλήγμα, και αν συμβεί κάτι τέτοιο, ε, ο κοσμάκης να 'ναι καλά για να πληρώσει τη νύφη....

Η δημοτικότητα των εκπροσώπων του κεφαλαίου

Διαβάσαμε και αντιγράφουμε από την εφημερίδα «International Herald Tribune»: «Ο Μπερλουσκόνι απολαμβάνει την παντοδυναμία του, η οποία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο λόγος; Κατέχει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας και σήμερα διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος για τη διάσωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας την ενδυνάμωση της εξουσίας του Μπερλουσκόνι - που άλλοι τη θεωρούν επικίνδυνη και άλλοι σωτήρια τις δύσκολες αυτές ώρες - η ίδια εφημερίδα παραθέτει ένα ρητό που λέει ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες Ιταλών, αυτοί που δουλεύουν για τον Μπερλουσκόνι και αυτοί που πρόκειται να δουλέψουν γι' αυτόν».

Είναι προφανές, ότι ο συντάκτης της εφημερίδας έχει υπόψη τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια κρατικού χρήματος (από τους φόρους των εργαζομένων) που άρχισαν να μοιράζουν ο Μπερλουσκόνι, όπως και οι κυβερνήτες των άλλων 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση το σχέδιο της ΕΕ για τη «σωτηρία» των ευρωπαϊκών τραπεζών από την κρίση.

Τι να πει κανείς. Το να χαρακτηρίσουμε την αύξηση της δημοτικότητας εκείνων που εντείνουν τη ληστεία των εργαζομένων για να στηρίξουν την κερδοσκοπική ασυδοσία των τραπεζιτών και άλλων εκμεταλλευτών με το «και μη χειρότερα» είναι λίγο...

Τι έμποροι θα ήταν;

Σταμάτησαν τον εφοδιασμό μεγάλων νοσοκομείων (όπως του «Ευαγγελισμού», του «Αγία Σοφία», του «Ιπποκράτειου» κλπ.) του Λεκανοπεδίου οι προμηθευτές λόγω των μεγάλων χρεών των νοσοκομείων, γεγονός που δείχνει τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος του δημόσιου συστήματος Υγείας. Και για να σιγουρευτούν για το εμπάργκο, κάποιες εταιρείες έστειλαν δικούς τους ανθρώπους να επιτηρούν τις πόρτες των νοσοκομείων μήπως κάποιος ανταγωνιστής στείλει κρυφά κανένα φορτηγάκι με υλικά.

Ενωμένοι σαν κλάδος οι προμηθευτές, αλλά και ο ανταγωνισμός είναι ανταγωνισμός. Και εδώ εμπιστοσύνη δεν υπάρχει. Αλλιώς, τι έμποροι θα ήταν;

Η «ζωή» του μετανάστη

Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Ζήνωνος, Αγ. Κωνσταντίνου, Αθηνάς, πλατεία Βάθης, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Αγ. Παντελεήμονα, Ομόνοιας, Κουμουνδούρου. Χώροι του κέντρου της Αθήνας όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και Ελληνες, κάθε μέρα περνούν, μοχθούν για το μεροκάματο, ψωνίζουν σε καταστήματα, διασκεδάζουν, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Δρόμοι όπου κινούνται και ζουν άνθρωποι κάθε φυλής, πολιτισμού, θρησκείας και εθνικότητας.

Το κράτος στέλνει τα όργανά του που μέρα και νύχτα δρουν για να επιβάλλουν... την τάξη. Αλλά ποια τάξη άραγε; Πριν λίγες μέρες στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μετανάστη από το Αφγανιστάν, αφού πρώτα τον κακοποίησαν. Οπως κατήγγειλε, αυτό συνεχίστηκε και στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί του έδωσαν και το χαρτί της απέλασης. Στην Ελλάδα βρίσκονται η σύζυγος και τα τρία παιδία του. Πού να τα εγκαταλείψει; Δεν είχε ούτε χρήματα για τα φάρμακα τα οποία θα θεράπευαν τα τραύματά του. Με το πρόσχημα του αστυνομικού ελέγχου ξυλοκοπήθηκε πριν λίγες μέρες Αφγανός μετανάστης στη Μενάνδρου. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας ξεγυμνώθηκε μετανάστης που θεωρήθηκε «ύποπτος» στην οδό Αναξαγόρα.

Τα γεγονότα αυτά, φανερά, αλλά και άλλα που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εφαρμογή των αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών μέτρων της ΕΕ. Προχτές η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οταν θα αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων ο άτυχος οικογενειάρχης από το Αφγανιστάν θα κρατείται από τις Αρχές μέχρι και 18 μήνες. Αν είναι «συνεργάσιμος» με τις Αρχές μπορεί και να μην απελαύνεται. Ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει για πέντε χρόνια απαγόρευση πρόσβασης σε χώρα - μέλος της ΕΕ. Φαντάζεται κανείς τα διλήμματα αυτού του ανθρώπου που έχει κακοποιηθεί, δεν έχει εργασία, έχει οικογένεια με ανήλικα παιδιά για να θρέψει, δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί σε αυτήν; Το μείγμα της απελπισίας είναι εκρηκτικό. Για τη σκέψη και τα συναισθήματα. Ας έρθει ο καθένας στη θέση του. Πού να προσφύγει; Πού να ζητήσει αρωγή και συμπαράσταση;

Παράλληλα, η κυβέρνηση γι' αυτόν τον άνθρωπο ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μέτρων που θα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβασή του στη «γη της επαγγελίας». Η Frontex (ειδική μονάδα φύλαξης των συνόρων) θα ενισχυθεί σε ό,τι αφορά την υποδομή και τον προϋπολογισμό της για να μετεξελιχθεί, σε έναν αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό. Ενα μηχανισμό που θα συμβάλλει ενεργά στην παραπέρα δημιουργία μιας Ευρώπης - φρούριο. Μιας Ευρώπης, όπου συνδικάτα και μαζικοί φορείς, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, σε εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να αντιπαλέψουν ενωμένοι και να ακυρώσουν τα μέτρα που χτυπούν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Ο εχθρός είναι κοινός. Ο ιμπεριαλισμός είναι η αιτία που ξεριζώνει τον μετανάστη από τη χώρα του για να τον ξεζουμίσει, όπως ξεζουμίζει στην εκμετάλλευση και τον ντόπιο εργάτη. Χρειάζεται αγώνας κοινός μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Κόντρες εντυπώσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΑ ΛΕΝΕ. (Γιατί κάτι έπρεπε να πουν). Αλλα περιμένουν να τους πιστέψει κανείς;

Δε θα πάνε σήμερα στη συζήτηση για την προανακριτική - λένε - γιατί κινδυνεύει να μην εξεταστεί το θέμα σε βάθος.

Επειδή δε θα μπορεί να υπάρξει επόμενη προανακριτική εάν προκύψουν στοιχεία επιβαρυντικά για υπουργούς της ΝΔ από την εισαγγελική έρευνα.

Εμείς με τι να πρωτογελάσουμε; Με το ότι η κυβέρνηση ...θέλει να γίνει προανακριτική αλλά με στοιχεία; 'Η με την πιθανότητα να βρεθούν στοιχεία εναντίον υπουργών από την εισαγγελική έρευνα;

Μάλλον η μόνη ...έρευνα που τους ενδιαφέρει είναι οι ...προθέσεις της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Την οποία δε φαίνονται να εμπιστεύονται και ιδιαίτερα.

ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ δεν ξέρουμε αν είναι ένοχος ή αθώος για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Οπως φαίνεται όμως, είναι ...αναντικατάστατος για την κυβέρνηση.

Ουδείς - όπως λέγεται - πρόκειται να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Επικρατείας, το αναλαμβάνει (και αυτό) ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος δε γνωρίζουμε να διαθέτει κανέναν ... πνευματικό.

Για την ενημέρωσή μας φυσικά ελήφθη μέριμνα. Παραμένει στο πόστο του για το «μπρίφινγκ» ο Ευάγγελος Αντώναρος...

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, από τώρα «κραυγάζει» για την κυβερνητική υποχώρηση κι ετοιμαστείτε να «πάνε και να έρθουν» οι αλληλοκατηγορίες για το θέμα τις επόμενες μέρες.

Βλέπετε κάτι τέτοια είναι το καλύτερό του. Κόντρες εντυπώσεων, χαρακτηρισμοί και κοινοβουλευτικά τερτίπια.

Ο,τι ακριβώς χρειάζεται για να μην αναγκάζεται να συνομολογεί τη σύμπνοιά του με την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή που συνεχίζει να πηγαίνει ...τρένο! Την επόμενη βδομάδα άλλωστε, διαλύουν όπως όπως την «Ολυμπιακή Αεροπορία»...


Γρηγοριάδης Κώστας

Επικίνδυνη απόπειρα εφησυχασμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους επιχειρεί να καλλιεργήσει η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και μάλιστα για ένα σοβαρότατο ζήτημα όπως είναι αυτό της παράδοσης σε ιδιώτες της καθαριότητας στους δήμους. Θέμα που ενέσκηψε ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι διατυπώθηκε στο γενικότερο φόντο της πολιτικής που παραδίδει κάθε υπηρεσία στους ιδιώτες, είτε πρόκειται για δήμους, είτε για νοσοκομεία, είτε για οποιοδήποτε άλλο φορέα. Με χτεσινή της ανακοίνωση, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ ούτε λίγο ούτε πολύ θριαμβολογεί ότι απέσπασε δέσμευση από τον υφυπουργό Εσωτερικών ότι δε θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΚΕΔΚΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο υφυπουργός έδινε πλήρη κάλυψη στις δημοτικές αρχές που έχουν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, λέγοντας ότι θα φτιάξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να νομιμοποιήσει την ιδιωτικοποίηση! Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό στην προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα -και όχι μόνο - και πως οι οποίοι εκατέρωθεν ελιγμοί γίνονται για να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι και μόνο. Σ' αυτή την επιχείρηση συμμετέχει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανακοινώνοντας χτες ικανοποιημένη από τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η ...δέσμευση του υφυπουργού σημαίνει πως οι δήμαρχοι «πήραν το μήνυμα». Αισθάνονται φαίνεται ασφαλείς ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα κι αυτοί να κάνουν τον ανήξερο τσομπάνη...

Εισπράττουν χωρίς να δουλεύουν!

Ούτε «τσαπιά» δεν έχει πέσει στο έργο της Ιόνιας Οδού, το οποίο ανατέθηκε με μία από τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» τύπου ΣΔΙΤ στην ιδιωτική ισπανοελληνική κοινοπραξία «Hellenic Autopistas».

Κι αυτό παρότι από τις αρχές του Γενάρη ο ιδιωτικός όμιλος εισπράττει κανονικά τα διόδια από τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα - Σκάρφεια (δηλαδή τους σταθμούς Αφιδνών, Σχηματαρίου και Τραγάνας), η εκμετάλλευση του οποίου δόθηκε ως «προίκα» στον εν λόγω όμιλο, ο οποίος μάλιστα από τις 2 Απρίλη προχώρησε και σε αυξήσεις στην τιμή τους από 37,50% έως και 110%!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών οφείλεται σε διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ του ελληνικού ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ και των ισπανικών εταιρειών «Cintra» και ACS σχετικά με το ποιος θα πάρει το καλύτερο μερίδιο της «πίτας» του κατασκευαστικού έργου...

Οπως και να 'χει βέβαια και μόνο το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι οι ιδιωτικοί όμιλοι δε βάζουν σχεδόν ούτε ευρώ από την τσέπη τους για την κατασκευή των έργων, αφού ακόμη και η ελάχιστη συμμετοχή τους στο κόστος καλύπτεται από την προείσπραξη των διοδίων!

Μη μας πει, λοιπόν, κανείς ότι η θέση του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των χαρατσιών των διοδίων είναι υπερβολική...

Κι έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα...

Αστραψε και βρόντηξε προχτές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μιλώντας στη Νομική. Είπε: «Η κυρίαρχη αντίληψη που διέπνεε την περίφημη συμφωνία της Μπολόνια, ότι η Παιδεία δεν μπορεί πλέον να εκλαμβάνεται ως δημόσιο αγαθό αλλά ως επιχειρηματικός χώρος. Και με βάση αυτό τον άξονα προωθήθηκαν πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων αυτών βρίσκεται η αντίληψη περί ελεύθερου ανταγωνισμού δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων» και «εμείς εκτιμούμε ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα». Αυτά χτες. «Δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Αυτά τα είπε ο ίδιος άνθρωπος στις 16 Ιούνη στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου. Τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γίνουν δημόσια περιουσία

Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει τους μηχανισμούς, τους τρόπους και τις δυνατότητες να δημιουργεί εκεί που δεν υπάρχει, αυτό που λέμε «πραγματικότητα». «Πραγματικότητα» που - σχεδόν πάντα - δεν αντιστοιχεί στα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν τα αστικά κόμματα που θέλουν να αποπροσανατολίσουν και βέβαια υπάρχουν πρόθυμα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που μπορούν να δημιουργήσουν μια εικονική επικαιρότητα.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που αφορούν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την παράδοση δασών, λιμνών και βουνών σε μια μονή. Ομως, όλο αυτό το διάστημα, έχει γίνει πραγματικά τέτοιου είδους συζήτηση; Αυτό που κυριαρχεί είναι το εάν ο Εφραίμ «έβαλε στο ράσο του στελέχη της κυβέρνησης». Και σκόπιμα συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού μια συζήτηση που θα αφορά την παράδοση δασών, λιμνών, ακτών, ορεινών όγκων, πηγών σε εκκλησία και επιχειρηματίες, δε βολεύει κανένα από τα αστικά κόμματα και τα στηρίγματά τους, διότι και η πολιτική τους και τα συμφέροντά τους έχουν άμεση σχέση με την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαραίνουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Το τελευταίο διάστημα, η μία συνέντευξη Τύπου διαδέχεται την άλλη, οι δηλώσεις πέφτουν βροχή από εκπροσώπους και των τεσσάρων κομμάτων για ζητήματα που αφορούν ακόμα και προσωπικά ή οικογενειακά θέματα πολιτικών προσώπων. Αυτά τα ζητήματα, αποτελούν την κορωνίδα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα παραπάνω κόμματα - και μέσα στη Βουλή - και προβάλλονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, έρχεται σε δεύτερη μοίρα το θέμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την εργατική τάξη.

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το κλίμα της «εικονικής επικαιρότητας» δε δίστασαν να εκβιάσουν και να εμπλέξουν και το ΚΚΕ. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν και πάλι στο γνωστό προβοκατόρικο παιχνίδι. Επανέλαβαν την αθλιότητα περί «ανίερης συμμαχίας» και πως το ΚΚΕ με τη στάση του στο θέμα της προανακριτικής επιτροπής θα ωφελήσει τη ΝΔ. Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Το ΚΚΕ δεν υπέκυψε ποτέ ούτε σε εκβιασμούς ούτε σε πιέσεις. Και κάτι τέτοιο δε θα γίνει ούτε και τώρα.

Η ουσία της υπόθεσης με τη Μονή Βατοπεδίου είναι ότι η εκκλησία και τα μοναστήρια εμφανίζονται να κατέχουν με «τίτλους» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Η ουσία βρίσκεται στο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους δίνουν τη δυνατότητα να γίνονται μπίζνες δισεκατομμυρίων με τη δημόσια περιουσία και επιτρέπουν σε μονές να στήνουν εταιρείες ή να παραχωρούν σε επιχειρηματίες την εμπορική εκμετάλλευση και να υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια σε χώρους που πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Προχτές στη Βουλή, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η υπόθεση της ανταλλαγής περιουσιών του Αγίου Ορους ξεκινά από το 1981. Και από τότε μέχρι σήμερα οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες βαραίνουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, το ΚΚΕ κατέθεσε και μια συγκεκριμένη πρόταση. Να γίνει νόμος που θα μετατρέπει σε δημόσια περιουσία όλες αυτές οι εκτάσεις. Το συγκεκριμένο θέμα - από αυτή τη σκοπιά - αφορά πραγματικά τη ζωή των εργαζομένων που πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ