Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η κρίση πλήττει και τη γεωργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σοβαρές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα παγκοσμίως προβλέπει ότι θα υπάρξουν εξαιτίας της «διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO). Σύμφωνα με την έκθεση του FAO, οι συνέπειες της εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης θα γίνουν αισθητές πρώτα στις γεωργίες των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά στη συνέχεια θα πλήξουν και τις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσει τη ζήτηση και την κατανάλωση πρώτων υλών (αγροτικών προϊόντων) και τροφίμων. Ο FAO προβλέπει επίσης ότι θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων - εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και κατανάλωσης - ωστόσο αυτό δε θα προκαλέσει τη μείωση των τιμών καταναλωτή - για την τόνωση της κατανάλωσης, όπως αφελώς θα περίμενε κανείς - αλλά τη μείωση της παραγωγής. Κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότερο εμφανίζεται η ανάγκη για την οργάνωση της παραγωγής σε νέα, σοσιαλιστική, βάση, μακριά από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το μοντέλο που εμπνέει

... Ξετρελαμένοι δηλώνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το μοντέλο που υιοθετήθηκε για τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Δηλαδή το μοντέλο απόλυσης 8.000 εργαζομένων και της παράδοσης δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Είναι, μάλιστα, τόσο... ξετρελαμένοι στις Βρυξέλλες με αυτό το μοντέλο, που είναι έτοιμοι να το υιοθετήσουν και για άλλες εταιρείες, πέραν του κλάδου των αερομεταφορών. Για παράδειγμα στα ναυπηγεία του Γκτανσκ στην Πολωνία.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα μεταφορών Αντόνιο Ταγιάνι. Επί λέξει είπε: «το νομικό μοντέλο που υιοθετήθηκε για την ΟΑ, έγινε πλέον ένα μοντέλο το οποίο εμπνέει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση και άλλων αποφάσεων», όπως είναι η αντιμετώπιση των ναυπηγείων του Γκτανσκ και της «Αλιτάλια»... Ξετρελαμένος εμφανίστηκε ο κ. Ταγιάνι και με τις «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στο σιδηρόδρομο και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Για να αρέσουν τόσο πολύ αυτά τα σχέδια στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ολοφάνερο και ποιον υπηρετούν και ποιοι θα υποστούν τις συνέπειες.

Περί ηθικής

«Και αισθάνομαι ότι αυτό που ζητάνε (σ.σ. οι πολίτες) από εμάς είναι να κρατήσουμε την εντιμότητά μας, την καθαρότητα του πολιτικού μας λόγου και να δώσουμε ένα δάνειο ηθικής στο πολιτικό σύστημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ωστε ο κόσμος ζητά από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να δανείσει ηθική στο πολιτικό σύστημα. Πώς όμως δανείζεται η ηθική; Κι από πότε το πολιτικό σύστημα λειτουργεί με όρους ηθικής; Με όρους ταξικούς, εκπροσώπησης συμφερόντων συγκεκριμένης τάξης που εξουσιάζει, λειτουργεί. Μπορεί πράγματι σε ένα σύστημα εκμεταλλευτικό, που σαπίζει, παρακμάζει, να ανθεί η διαφθορά και η ανηθικότητα. Ομως αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δεν παύει να είναι εκμεταλλευτικό και σκληρά αντιλαϊκό, δε χάνει την ανηθικότητά του, επειδή κάποια δύναμη θα του δανείσει λίγη από τη δική της ηθική...

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια δύναμη που κανένα στόχο ανατροπής του δεν έχει, παρά μόνο διαχείρισής του. Και για να τον πετύχει δε διστάζει να παραμυθιάζει τον κόσμο πως αρκούν μερικές «ενέσεις» ηθικής σε ένα «φύσει και θέσει» ανήθικο - με την έννοια των ταξικών συμφερόντων που εκπροσωπεί - σύστημα.

Θεωρίες...

Μπορεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου να έχει πέσει γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι, όμως η μέση τιμή της βενζίνης εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο. Τώρα, ουδείς ειδήμων από εκείνους, οι οποίοι όταν η τιμή του πετρελαίου ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι εμφανίζονταν λαλίστατοι αποδίδοντας την ακρίβεια στα καύσιμα στη διεθνή τιμή, δεν είναι πρόθυμος να ψελλίσει το παραμικρό. Ρισκάρουμε, όμως την πρόβλεψη, πως όταν θα βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία η διεθνής τιμή, τότε πάλι θα θυμηθούν τις θεωρίες τους.

Για την αγροτιά

Η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», θα οξύνει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξαναγκάσει όσους έχουν μικρό κλήρο να βγουν εκτός παραγωγής. Το ευρωενωσιακό μοντέλο είναι η συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερους μεγαλοπαραγωγούς - γαιοκτήμονες ή επιχειρήσεις - γαιοκτήμονες. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ίδιας πολιτικής, η αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα όλο και θα μειώνεται χρόνο με το χρόνο και η διατροφική εξάρτηση όλο και θα μεγαλώνει. Σταθερά κερδισμένοι θα είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Ολο και πιο ζημιωμένοι θα γίνονται η εργατιά, η αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής στέκεται το ΚΚΕ. Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή συζητήθηκε η Επερώτηση του Κόμματος για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στη διάρκεια της συζήτησης αντιπαρατέθηκαν δυο διαφορετικές πολιτικές. Η πολιτική που παλεύει για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η πολιτική του ευρωμονόδρομου και των θιασωτών τoυ, που έχει ξεγράψει από το χάρτη τη μικρομεσαία αγροτιά. Το ΚΚΕ παλεύει και επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις πολιτικές προϋποθέσεις για να μπορεί να παράγει και να επιβιώνει η μικρομεσαία αγροτιά. Να μπορεί να έχει αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα η χώρα. Να παράγονται φτηνά και υγιεινά τρόφιμα. Αυτή είναι και η διαφορά της πολιτικής του ΚΚΕ με την πολιτική της ΕΕ, με την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ..

Το όλο πρόβλημα δεν είναι ζήτημα καλύτερης διαχείρισης της νέας ΚΑΠ, ή καλύτερων διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ. Είναι ζήτημα επιλογής. Υπάρχουν δύο δρόμοι, όπως τόνισε στην παρέμβασή της και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα: Ο ένας είναι ο δρόμος που ακολουθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στην πράξη δημιουργεί συνθήκες ώστε να μην αντέξει να παράγει η μικρομεσαία αγροτιά και να φύγει από τη μέση. Αυτό μπορεί να ειπωθεί και απαλλοτρίωση του μικροπαραγωγού. Ο άλλος δρόμος είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός, όπου σ' αυτόν το κράτος στο πλαίσιο μια άλλης εξουσίας θα δίνει τα μέσα για να παράγει, θα δίνει τα εφόδια στο κόστος ή ακόμα και δωρεάν. Τότε θα πέσει και το κόστος παραγωγής.

Η αγροτιά πάντως υφίσταται πολλαπλές συνέπειες εξαιτίας της πολιτικής διεθνών σχέσεων που ακολουθεί η ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τις άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Ο,τι αποφασίστηκε στη νέα ΚΑΠ εκπορεύτηκε από τις επιδιώξεις και τις στοχεύσεις της ΕΕ στον ΠΟΕ. Που και για την ελληνική αγροτική οικονομία σημαίνει ενίσχυση της τάσης να κυριαρχήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες, για να ενισχυθούν ακόμη πιο πολύ τα αγροτοβιομηχανικά καπιταλιστικά συγκροτήματα. Οι τιμές καταναλωτή θα γίνουν ακόμη πιο υψηλές και αυτάρκεια στη χώρα δε θα υπάρχει, ενώ οι εισαγωγές θα αυγαταίνουν. Και το ζήτημα να υπάρχει αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα στη χώρα, το να μπορείς να παράγεις φτηνά και υγιεινά είδη διατροφής, όπως και να υπάρχει η δυνατότητα να κουμαντάρεις τι θα παράγεις και πώς στον τόπο σου, είναι κομβικό και έχει μεγάλη σημασία και πόσο μάλιστα σε περιόδους κρίσης και ύφεσης.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για την κερδοφορία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ πώς τρώγονται έτσι μεταξύ τους οι τραπεζίτες; Δεν είχαμε συνηθίσει τέτοιες εικόνες.

Μέχρι τώρα, βλέπετε, ήταν πολύ απασχολημένοι με το ...να τρώνε εμάς. Τώρα που «σφίξανε» λίγο τα πράγματα, βλέπουμε ακόμη καλύτερα τους ανταγωνισμούς τους.

Αν δεν το μάθατε, έγινε ...χαμός στη συνεδρίαση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών...

Πάντως, το ...στόχο τους δεν τον χάνουν και είναι φυσικά τα δικά μας χρήματα, το δικό μας υστέρημα. Γι' αυτό άλλωστε παρά τους τσακωμούς τους ομόθυμα ζητάνε να εισπράττουν περισσότερα με όλους τους τρόπους.

Που ακόμα και αν τους υποχρεώναμε να έχουν ...χασούρα για την επόμενη 10ετία, πάλι κερδισμένοι θα βγαίνανε αθροιστικά με βάση τα υπερκέρδη που έχουν όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά, είπαμε, για κάποιο λόγο - που κανείς δεν μπαίνει σοβαρά στον κόπο να μας εξηγήσει - τους έχουμε ανάγκη για να μας ...χρηματοδοτούν.

Λες και δεν είμαστε εμείς που στην πραγματικότητα τους χρηματοδοτούμε για να μας τα δίνουν πίσω ...ακριβότερα και στο μεταξύ να βάζουν στην τσέπη τους μπόλικα και οι μεγαλομέτοχοι.

Κι αυτό δεν είναι «καζινο-καπιταλισμός», όπως λένε διάφοροι. Είναι κλασικότατος καπιταλισμός, ό,τι ακριβώς ισχύει δηλαδή τα τελευταία ...200 χρόνια.

ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ για τον Τατούλη. Κάποιο δρόμο θα βρει σε αυτή τη ζωή. Κάποια άκρη...

Μπορεί να είναι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας Νέας Δημοκρατίας, όμως οι πολιτικές του θέσεις είναι απολύτως εντός συστήματος, οπότε ταιριάζουν παντού. Κάπου θα βρει να τις στεγάσει.

Το «πού» δεν το γνωρίζουμε. Ομως, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις διαπιστώσαμε ότι τέτοιου είδους «ανεξάρτητοι» μπορούν να ...πιάσουν πολλά στην πολιτική «αγορά».

Ιδίως αν έχουν φροντίσει να διαθέτουν το απαραίτητο επίπεδο δημοσιότητας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόκληση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας αναγόρευσε την περασμένη Παρασκευή σε επίτιμο διδάκτορα τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Στο χαιρετισμό κατά την τελετή αναγόρευσης, ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι η τιμή προς το Πατριαρχείο συνδέεται «με την αυταπάρνηση ως τρόπου βίου μέσα από τα μοναστήρια»... Η συγκεκριμένη φράση του υπουργού φαίνεται εσκεμμένα διαλεγμένη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη λαϊκή οργή για τις μπίζνες στα μοναστήρια το τελευταίο διάστημα.

Αλλά ο υπουργός δε σταμάτησε εκεί. Ολόκληρη η ομιλία του ήταν μια προσπάθεια να ξεπλύνει την Εκκλησία από τα σχετικά σκάνδαλα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της το αφιέρωσε στο ρόλο του πατριάρχη και της χριστιανικής θεολογίας απέναντι στα προβλήματα του περιβάλλοντος. «Η περιβαλλοντική κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτεί τόσο την πνευματική όσο και την υλιστική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επαινώντας το σχετικό έργο του «Πράσινου», όπως τον αποκάλεσε, πατριάρχη!

Οταν βοά ο τόπος, που δάση, ποτάμια και λίμνες γίνονται εμπόρευμα και τα εμπορεύονται τα μοναστήρια με ...«αυταπάρνηση», είναι τουλάχιστον προκλητική η απόδοση τιμών στους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την επίκληση του ρόλου τους για το περιβάλλον. Αλλά προφανώς το μήνυμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση είναι ακριβώς αυτό: Το περιβάλλον είναι εμπόρευμα και ως τέτοιο μπορεί να το εκμεταλλεύεται και η Εκκλησία!

Χαράτσια και για τη λειψυδρία

Η λειψυδρία, ύστερα από 15 χρόνια, χτυπάει και πάλι την πόρτα της Αθήνας, αλλά και πολλών ακόμη περιοχών της χώρας. Ηδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, τα αποθέματά της μόλις που επαρκούν για ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις βροχές και τα χιόνια του φετινού χειμώνα...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση - όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών - παρότι ξέρει καλά ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σε κανονικά διαστήματα, προσπαθεί με κινήσεις που μυρίζουν κερδοφόρα διαχείριση να το περιορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να επιβάλει πρόσθετα χαράτσια στο νερό, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση και θα περιοριστεί στις γνωστές διαφημιστικές καμπάνιες ...«προσέχουμε για να έχουμε»!

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να πλακώσουν διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις - «νερουλάδες» για να βοηθήσουν την κατάσταση, με το αζημίωτο, φυσικά. Θυμίζουμε ότι προ δεκαπενταετίας κάποιες εταιρείες πρότειναν στην ΕΥΔΑΠ νερό από την Τριχωνίδα και τη Στυμφαλία, που θα το αγόραζε περίπου στις τιμές του ...εμφιαλωμένου!

Εκείνος που πληρώνει πάντα τη «νύφη» και της λειψυδρίας, είναι ο λαός. Κι αυτό επειδή οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν και το νερό ως εμπόρευμα, ενώ αρνούνται συστηματικά να δημιουργήσουν ένα δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης, που θα μελετήσει τα προβλήματα του υδάτινου δυναμικού σε τοπικό και συνολικό επίπεδο, θα σχεδιάσει και θα εκτελέσει τα αναγκαία έργα, έτσι ώστε να μη λέει ο λαός κάθε λίγο το νερό - νεράκι...

Γιαπωνέζοι παππούδες σε «δράση»...

Τι συμβαίνει όταν η φτώχεια χτυπά μία απ' τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη με τα υψηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας; Πληθαίνει ο μέσος όρος παππούδων και γιαγιάδων που συλλαμβάνονται για μικροεγκλήματα και παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, απαντά η τελευταία έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ιαπωνία!

Τι διαπιστώνουν, λοιπόν, οι αξιωματούχοι της Ιαπωνίας, όπου το 1/5 των 128.000.000 είναι πάνω από 65 ετών; Πως μέσα στην τελευταία πενταετία, οπότε επιδεινώθηκε δραματικά το εισόδημα των συνταξιούχων, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλικιωμένων πορτοφολάδων και άλλων που είναι πάνω από 65 και 70 ετών και επιδίδονται συχνά σε κλοπές αντικειμένων από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ και παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το 90% των γιαγιάδων συλλαμβάνονται για κλοπή τροφίμων και χυμών απ' τα σούπερ μάρκετ, ενώ το 60% των παππούδων συλλαμβάνονται για κλοπή πορτοφολιών σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό...

Η αύξηση ηλικίας των μικροεγκληματιών έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές στα κελιά των ιαπωνικών φυλακών, που σιγά-σιγά όλες τους αποκτούν πτέρυγες που θυμίζουν γηροκομεία...

Στις ισχυρές καπιταλιστικές κοινωνίες του πλανήτη, όπως αυτή στην Ιαπωνία, η ραγδαία αύξηση του πλούτου των λίγων καπιταλιστών αυξάνει και εξαπλώνει τη φτώχεια. Και όταν η τσέπη είναι μονίμως άδεια, η ανοχή στην ανέχεια δεν εξαντλείται μόνο αλλά φτάνει και στο σημείο εμφάνισης ηλικιωμένων παραβατών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο στρατηγικές στο ζήτημα της κρίσης

Οι θέσεις που αυτές τις μέρες εκφράζουν για την κρίση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., από τη μια, και το ΚΚΕ, από την άλλη, δείχνουν ανάγλυφα τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο στρατηγικές που συγκρούονται σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, τόσο στην ερμηνεία της κρίσης, όσο και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Οι απόψεις που διατυπώνονται καθορίζονται από το εξής θεμελιώδες ερώτημα: Με τα μονοπώλια, ή με το λαό; Ο τρόπος που το κάθε κόμμα απαντά σ' αυτό το ερώτημα, καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει την οικονομική κρίση στα μάτια των εργαζομένων. Αλλά, κυρίως, καθορίζει μέχρι κεραίας τις προτάσεις που διατυπώνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στην προπαγάνδα τους, θεωρούν ότι η οικονομική κρίση αποτελεί παθογένεια ενός συγκεκριμένου, στρεβλού, κατά την άποψή τους, τρόπου ανάπτυξης του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, απόρροια της επικράτησης νεοφιλελεύθερων δήθεν απόψεων και πολιτικών. Γι' αυτό μ' ένα στόμα αναλώνονται σε ερμηνείες περί «χρυσών παιδιών» και αχόρταγων κερδοσκόπων. Γι' αυτό και προσπαθούν να παρουσιάσουν την οικονομική κρίση σαν μια χρηματιστηριακή ως επί το πλείστον «περιπέτεια». Γι' αυτό ανακαλύπτουν όρους όπως «καζινοκαπιταλισμός» και άλλα παρόμοια. Ο στόχος τους είναι κοινός: Να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους το νομοτελειακό χαρακτήρα των κρίσεων στον καπιταλισμό, οι οποίες εδράζονται στη βασική αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, και άρα του παραγόμενου πλούτου.

Αυτό που καθορίζει την ερμηνεία τους για την κρίση, καθορίζει αναπόφευκτα και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπισή της. Γιατί είναι καθαρό ότι τα κόμματα του κεφαλαίου, έχοντας τη στρατηγική στήριξη και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δε θέλουν η κρίση να αντιμετωπιστεί προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των μονοπωλίων. Γιατί αν σκέφτονταν τους εργαζόμενους θα διατύπωναν προτάσεις που θα έθιγαν στην καρδιά της την καπιταλιστική κερδοφορία. Δε θα παζάρευαν το ύψος και τους όρους μιας ακόμα γενναίας χρηματοδότησης των τραπεζικών ομίλων που μόνο στόχο έχει να τροφοδοτήσει εκ νέου τον υπερδανεισμό των λαϊκών νοικοκυριών, με μόνες κερδισμένες τις τράπεζες. Δε θα αναλώνονταν σε πλειοδοσίες για το πόσες τράπεζες πρέπει χρηματιστηριακά να περάσουν στα χέρια του καπιταλιστικού κράτους, προκειμένου να τις αξιοποιήσει δήθεν για τον έλεγχο της αγοράς.

Αυτό κάνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή την κρίση ψάχνουν τρόπους να γιατρέψουν το πληγωμένο θηρίο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Μόνο το ΚΚΕ είναι αυτό που καλεί σε αντεπίθεση, τώρα που η πολιτική αστάθεια δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη αγώνων για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών και έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίηση ακόμα περισσότερων εργατικών συνειδήσεων. Μόνο το ΚΚΕ δένει διεκδικήσεις και στόχους πάλης, που αφορούν στην προστασία των εργατικών στρωμάτων από τις συνέπειες της κρίσης, με την αναγκαία όσο ποτέ όξυνση της ταξικής πάλης, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης. Μ' αυτό το πλαίσιο και μ' αυτή τη στρατηγική γραμμή το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους τις επόμενες μέρες να μαζικοποιήσουν τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ