Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η δασκάλα δεν έμαθε ποτέ τι είναι ο «Μιρ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει να ομολογήσουμε πως η αντισοσιαλιστική προπαγάνδα εξελίσσεται. Αλλοτε έλεγαν πως το πρόβλημα του σοσιαλισμού ήταν τα καλσόν που έλειπαν. Μετά το έκαναν έλλειψη στο χαρτί υγείας. Τώρα μαθαίνουμε πως αιτία ανατροπής του σοσιαλισμού είναι οι δορυφόροι! Ακριβώς έτσι. Διαβάστε το θέμα που έβαλε καθηγήτρια φιλόλογος στο 5ο Λύκειο Αιγάλεω: «Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι υπήρξαν η κύρια αιτία της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, αφού τα ψέματα πάνω στα οποία στηριζόταν η προπαγάνδα του δεν άντεξαν». Κι αυτήν την αυθαιρεσία κλήθηκαν να σχολιάσουν οι μαθητές και να βαθμολογηθούν μάλιστα. Στην αθώα εκδοχή του πράγματος υπάρχει ο ισχυρισμός πως το κείμενο έχει ήδη δημοσιευτεί σ' ένα περιοδικό και σαν τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το μάθημα της έκθεσης. Μόνο που δε ζούμε στον καιρό της αθωότητας. Ειδικά όταν με τέτοιες χοντράδες δε δηλητηριάζουν απλά τα μυαλά των παιδιών, αλλά και εκβιάζουν τη συνείδησή τους που καλείται να υποστηρίξει για ένα βαθμό ότι πράγματι πετάει ο γάιδαρος.

Παρεμπιπτόντως, χτες δημοσιεύτηκε μια είδηση: Παιδιά από ένα δημοτικό σχολείο της χώρας μας θα μιλήσουν τηλεφωνικά με τους αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σταθμό που πετάει γύρω από τη Γη. Τα παιδιά ίσως δε θα μάθουν ποτέ ότι αυτός ο σταθμός είναι η εξέλιξη του «Μιρ», του σοβιετικού διαστημικού σταθμού, μιας χώρας κι ενός συστήματος, δηλαδή, που σύμφωνα με κάτι δασκάλους ανατράπηκε από τους ...δορυφόρους! Ελεος; Μπα, ορισμένοι δε χαμπαριάζουν με τίποτα.

Οι «αιφνιδιαστικές» επισκέψεις

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη. «Ο Μπαν, του οποίου η επίσκεψη πραγματοποιείται μια βδομάδα μετά από τις ιστορικές περιφερειακές εκλογές στο Ιράκ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί» μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο «Αλ-Αραμπίγια». Επίσης, το ίδιο δίκτυο μετέδωσε πως «ο Μπαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκει με την επίσκεψή του να επιβεβαιώσει στη Βαγδάτη τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να επαινέσει τον ιρακινό λαό για την επιτυχία των περιφερειακών εκλογών». Επίσης, αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετέβη στη Βαγδάτη από το Αφγανιστάν, όπου την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιήσει επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη και είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει νομιμοποιήσει την εισβολή και κατοχή και σαν να μη συνέβη τίποτα, σαν να μη δολοφονούνται ακόμη καθημερινά αθώοι άμαχοι από τις εγκληματικές ενέργειες των κατοχικών, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ, πηγαίνει να τις νομιμοποιήσει οριστικά. Αυτά για όσους συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες για το ρόλο του ΟΗΕ...

Υποκρισία

Κάθε όριο υποκρισίας, ξεπέρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα. Σ' Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, για το πρόβλημα στέγασης αθλητικών τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, εγκαλεί την κυβέρνηση. Γιατί; Οπως - μεταξύ άλλων - αναφέρει, είναι «πάγια η πρακτική και η φιλοσοφία της κυβέρνησης ανώνυμες εταιρείες να αποφασίζουν για την περιουσία του ελληνικού λαού, χωρίς καμία παρέμβαση ή σχεδιασμό από την πολιτεία». Οι ανώνυμες εταιρίες που μνημονεύει είναι οι Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και ΕΤΑ ΑΕ (επί ΠΑΣΟΚ Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων που μετονομάστηκε επί ΝΔ σε Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης). Να μη γνωρίζει άραγε η κυρία Σακοράφα, ότι αμφότερες δημιουργήθηκαν ΩΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ επί ΠΑΣΟΚ; Αποκλείεται. Αρα;

Αναμέτρηση με ευρύτερη σημασία

Καθώς η καπιταλιστική κρίση οξύνεται, το μεγάλο κεφάλαιο με την αμέριστη υπέρ του πολιτική της κυβέρνησης και άλλων δυνάμεων παίρνει τα μέτρα του. Μέτρα πολιτικά, οικονομικά, κατασταλτικά. Επιστρατεύονται όλες οι δυνάμεις και όλα τα μέσα. Από τις απολύσεις και τους εκβιασμούς μέχρι τις απροκάλυπτες απειλές. Ο στόχος ξεκάθαρος. Η κρίση να φορτωθεί στους εργαζόμενους. Και επειδή ξέρουν ότι αυτή η επίθεση προκαλεί αντιδράσεις σε πλατιά στρώματα εργαζομένων καταφεύγουν στην καταστολή. Η επιδίωξη φανερή: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σηκώσουν κεφάλι. Πρέπει να τους γονατίσουμε και να αποδεχτούν ως «μοιραίο» τις συνέπειες της κρίσης.

Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η στάση της εργοδοσίας στην αλυσίδα «Τζάμπο», αυτό μαρτυρά η απόφασή της να σύρει στα δικαστήρια τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η απαίτηση της εργοδοσίας αλλά και οι παρεμβάσεις συνολικά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας να επιβάλουν «όρια στη δράση» του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι επί της ουσίας απαίτηση για ποινικοποίηση των αγώνων, ποινικοποίηση της δράσης των συνδικάτων.

Ως εκ τούτου, τα γεγονότα που εξελίσσονται τις τελευταίες βδομάδες γύρω από την απόλυση του αγωνιστή εργαζομένου από τα «Τζάμπο», επειδή έκανε απεργία στις 10 του Δεκέμβρη και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν από τα ταξικά συνδικάτα, δεν αφορούν στενά σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ούτε μόνο τη συγκεκριμένη εργοδοσία.

Η σύγκρουση στα «Τζάμπο» έχει ευρύτερη σημασία. Αφορά κάθε επιχείρηση και κάθε κλάδο δουλειάς, όπου η βαριά σκιά της εργοδοτικής εξουσίας θέλει να επιβάλει «άκρα του τάφου σιωπή». Η μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει να κάνει απλά με μια απόλυση. Εχει ευρύτερη σημασία και αξία. Είναι μια μάχη για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη δουλειά. Είναι μια μάχη για να μην επιβληθεί στην εργατική τάξη της χώρας μας η σιδερένια φτέρνα του κεφαλαίου. Από την έκβαση αυτής της αναμέτρησης κρίνονται πολλά. Είναι μια μάχη για το αν κάθε μέρα ο εργάτης θα πηγαίνει στη δουλειά του με ψηλά ή σκυμμένο το κεφάλι. Αν θα είναι εργάτης με δουλειά, με δικαιώματα ή απασχολήσιμος, έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας. Αν θα είναι άνθρωπος ή κλοτσοσκούφι του κάθε αφεντικού.

Αλλωστε, τη σημασία αυτής της αναμέτρησης την κατανόησε πολύ καλά η ίδια η εργοδοσία και συνολικά το κεφάλαιο. Γι' αυτό επιστράτευσαν λυτούς και δεμένους. Γι' αυτό έστησαν τη φάμπρικα των ποινικών διώξεων κατά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό οι επανειλημμένες παρεμβάσεις στον Αρειο Πάγο. Γι' αυτό και η νεκρική σιγή που έχει επιβληθεί γύρω από το θέμα στα λαλίστατα - κατά τ' άλλα - αστικά μέσα ενημέρωσης, από τους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργάτες δεν πρόκειται να τα μαζέψουν. Τα ταξικά συνδικάτα στέκονται και θα σταθούν ακόμα πιο αποφασιστικά απέναντι στις επιβουλές της εργοδοσίας. Σε κάθε φάμπρικα, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, υψώνουν φράγμα στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δε θα περάσει. Δε θα μας φορτώσουν την κρίση που προκάλεσαν τα κέρδη τους. Η μάχη θα δοθεί μέχρι το τέλος.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Να πληρώσουν αυτοί που προκαλούν την κρίση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ υπάρχει μηχανισμός που να δίνει «αυτόματα λύσεις» στα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας, όπως είπε και ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή.

Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχουν χιλιάδες μηχανισμοί, πολιτικές και κατευθύνσεις που δημιουργούν αυτόματα... προβλήματα.

Αν και οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν έχουν ένα σύστημα ώστε να... επαρκεί ο μισθός, έχουν ωραιότατα θεσμοθετήσει την απελευθέρωση των αγορών, ώστε αυτόματα να ακριβαίνουν τα προϊόντα.

Οταν πρόκειται γενικώς για τα συμφέροντα και κέρδη των πολυεθνικών και λύσεις βρίσκονται, και λεφτά βρίσκονται, και διάθεση υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας βοηθάει.

Μόνο όταν πρέπει να γίνει κάτι για το λαό άπαντες στραβομουτσουνιάζουν, αντιδρούν, κινδυνολογούν και στέλνουν και τα ΜΑΤ για να εμπεδωθεί ο «κοινωνικός διάλογος».

ΕΙΠΕ ΚΙ ΑΛΛΟ όμως ο πρωθυπουργος. Οτι ουδείς έχει δικαίωμα να «προσποιείται άγνοια των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης» και ως εκ τούτου να μην απαιτεί οτιδήποτε.

Καλά θα κάνουν οι κυβερνώντες να μη μιλάνε για «προσποίηση», όσον αφορά το θέμα αυτό. Δεν τους... παίρνει.

Γιατί όταν παρουσιάζουν τη λεγόμενη κρίση ως «φαινόμενο» από τον ουρανό, για το οποίο κανείς δε φταίει, σαν να μην έχει καμία αιτία, τότε κοροϊδεύουν και μάλιστα χοντρά.

Πώς να το κάνουμε, αυτή η ιστορία έχει «ενόχους», το υπάρχον σύστημα όπου η κούρσα του ανταγωνισμού και των κερδών οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις.

Κι όταν λέμε «το σύστημα» εννοούμε τους πάντες, γιατί δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» πολυεθνικές, ούτε «τζογαδόροι» και «σοβαροί επιχειρηματίες». Ολοι το κέρδος κυνηγάνε ανεξέλεγκτα.

Μόνο που ακριβώς αυτά είναι που δε θέλουν να κουβεντιάζονται. Γιατί έτσι ο κόσμος καταλαβαίνει τι γίνεται και το χειρότερο αντιδρά σε όσους θέλουν να τον βάλουν ακόμη μια φορά να πληρώσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

Οσο περνούν οι μέρες από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη, περί των δήθεν οικονομικών παροχών προς τους αγρότες, όλο και περισσότερο φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο παρά για «κενές» υποσχέσεις, κάτι που άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το συνεπές αγροτικό κίνημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που εξ αρχής είχε ειπωθεί προς τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας από την ΠΑΣΥ, ότι, δηλαδή, το «πακέτο» της κυβέρνησης αφορούσε απλώς και μόνο πάγιες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες που είχαν υποστεί καταστροφές για διάφορες αιτίες την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, πλέον καταγγέλλεται και από στελέχη του ίδιου του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση βέβαια, μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ αφορά εισοδηματικές ενισχύσεις πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα κονδύλια που θα μοιράζονταν οι Ελληνες αγρότες για το έτος 2008 θα έφταναν περί τα 920 εκατ. ευρώ, αφού θα ήταν πάνω από τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις που ανέρχονται περίπου στα 420 εκατ. ευρώ. Μόνο που η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ, μια και μιλάμε για «μετρημένα κουκιά», κάτι που θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα και τότε πραγματικά είμαστε περίεργοι, για το πώς θα μπορέσει να δικαιολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το χονδροειδέστατο ψέμα της. Οπως, επίσης, για το τι θα βρουν να πουν οι γνωστοί κυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές, που έσπευσαν να «τραβήξουν» τους αγρότες από τα μπλόκα ανά τη χώρα, αναπαράγοντας, εις γνώσιν τους, τα κυβερνητικά ψέματα.

Ζήτημα ... επικοινωνίας

Μια μεγάλη «αγωνία» της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ έλαβε τέλος. Οπως η ίδια επισημαίνει, η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ άνοιξε «δίαυλο επικοινωνίας» με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Φαίνεται ότι το ζήτημα της «επικοινωνίας» ήταν πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι μέσα στο Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας.

Τώρα που άνοιξε ο «δίαυλος», η συνάντηση θα πάει μια χαρά, μπορούν να ησυχάσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Διότι, αν δεν υπάρχει «επικοινωνία», πώς θα μάθει, βρε αδελφέ, και το υπουργείο, η κυβέρνηση, τα προβλήματα των μικρών ΕΒΕ και τα αιτήματά τους για να τα ικανοποιήσει; Πάρτε για παράδειγμα τους μεγαλοβιομήχανους. Αυτοί έχουν μια χαρά «επικοινωνία» με την κυβέρνηση, οπότε τους μειώνει όλο και περισσότερο τους φόρους, τους χρηματοδοτεί απλόχερα, μειώνει τις προϋποθέσεις για να κάνουν τη δουλειά τους. Βγαίνουν αυτοί στους δρόμους να φωνάξουν; Οχι βέβαια, απλώς «επικοινωνούν».

Αυτά βλέπουν και οι ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ και ανακουφίστηκαν τώρα που μπορούν να ...κουβεντιάσουν με την κυβέρνηση.

Τα... καλά της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών δημοσίου

Τα... καλά της εκχώρησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες αποκαλύπτονται απ' τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου - είναι πευκόφυτος - στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Αφού - με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - διαλύθηκε η υπηρεσία κήπων του νοσοκομείου ο, λεγόμενος, κλαδοκαθαρισμός ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία. Για να γίνει όμως η ανάθεση έπρεπε το έργο να μην υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ. Ετσι η διοίκηση «έσπασε» τα προβλεπόμενα κονδύλια σε μικρότερα των 45.000 ευρώ και τα ανέθεσε στην ίδια εταιρεία. Ελα όμως που ο πάρεδρος επέστρεψε τα εντάλματα γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι του «υγιούς ανταγωνισμού» που διασφαλίζεται μέσα από... διαγωνισμούς.

Το θέμα συζητήθηκε χτες στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την επαναϋποβολή των δικαιολογητικών για την έγκριση της δαπάνης. Κατά τάχτηκαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων τονίζοντας την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη του καθαρισμού των νοσοκομείου.

Το περιστατικό αυτό καταδείχνει επίσης πού καταλήγει γενικότερα η παράδοση υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες. Εκτός απ' την υπέρβαση των εξόδων οδηγούν και σε παρενέργειες που δε συνάδουν ούτε και με τα ισχύοντα που έχουν θεσμοθετηθεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Μια συντονισμένη επιχείρηση δημαγωγίας και τρομοκράτησης του λαού έχουν εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εξαπάτηση των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να αποδεχτούν να κάνουν νέες θυσίες στο βωμό της πλουτοκρατίας, με αφορμή και με πρόσχημα την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Σε απόλυτο συντονισμό ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι μονόδρομος η συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και, ταυτόχρονα, εκφοβίζουν και εκβιάζουν ότι αν τολμήσουν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τη ζωή τους.

Και οι δύο εταίροι του δικομματισμού παίζουν ταυτόχρονα σε διπλό ταμπλό. Αφ' ενός ο καθένας για λογαριασμό του επιδιώκει να εμφανιστεί μπροστά στο μεγάλο κεφάλαιο ως ο πιο αποτελεσματικός και συνεπής διαχειριστής υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και αφ' ετέρου προσπαθούν να υποβάλουν το λαό, να τον χειραγωγήσουν και να τον κάνουν να πιστέψει ότι «υπεύθυνη στάση» εκ μέρους του είναι να αποδεχτεί να πληρώσει τα σπασμένα, και μάλιστα αδιαμαρτύρητα. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, οι επιμέρους προστριβές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι δημαγωγικές κορόνες και οι λεονταρισμοί των ηγετών τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρος του όλου σκηνικού εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων.

Το πραγματικό άγχος που διακατέχει τα κέντρα αποφάσεων της άρχουσας τάξης και το πολιτικό προσωπικό που την υπηρετεί, είναι μη τυχόν μέσα από την κρίση ανοίξουν πόρτες που οδηγούν στη μαζική διεκδικητική δράση και στη συνειδητοποίηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τελικά στην ενεργοποίησή τους ενάντια στις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας τάξης. Στους σχεδιασμούς τους για το ξεπέρασμα της κρίσης επιδιώκουν να βάλουν το λαϊκό παράγοντα στο περιθώριο, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και να υπάρξουν ανατροπές. Γι' αυτό σπεύδουν εκ των προτέρων να απονευρώσουν, να υποβαθμίσουν και να καταστείλουν τις λαϊκές αντιδράσεις αλλά και να ενσωματώσουν στη στρατηγική τους, μέσω της εξαπάτησης και της τρομοκρατίας, τις προσδοκίες των εργαζομένων.

Η απάντηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορεί και πρέπει να είναι η άρνηση συμμετοχής τους στη νομιμοποίηση του νέου εγκλήματος που ετοιμάζεται σε βάρος τους. Δεν πρέπει να γίνει καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Ταυτόχρονα, απαιτείται ένταση των αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας στην εργασία, στο εισόδημα, στη ζωή. Πραγματικά υπεύθυνη στάση για το λαό είναι να απορρίψει την πολιτική του «ευρωμονόδρομου» και να την κάνει μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της.

Ο μόνος δρόμος που πρέπει να διαβούν οι εργαζόμενοι είναι να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, να αντιπαλέψουν την πολιτική τους, τις απειλές και την τρομοκρατία των καπιταλιστών στους χώρους δουλειάς. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν και να δράσουν για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Είναι ο μόνος δρόμος, μέσα από τον οποίο μπορεί οι αντιλαϊκές συνέπειες της κρίσης να αποκρουστούν, να δημιουργηθεί ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, με τσάκισμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και βήμα προς τα μπρος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ