Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο αντικομμουνισμός των Οικολόγων - Πράσινων

«Βιώσιμος τουρισμός σε μια ενωμένη Ευρώπη». Αυτός είναι ο φαινομενικά αθώος τίτλος εκδήλωσης που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Ομάδα των «Πρασίνων» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μόνο που η διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί με ποδήλατα, ύστερα μάλιστα από πρόταση του Γερμανού «πράσινου» ευρωβουλευτή Μ. Κράμερ, δεν είναι καθόλου «αθώα». Πρόκειται, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, για μια «διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή μνήμης κατά μήκος του πρώην "Σιδηρού Παραπετάσματος" ως παράδειγμα "ευγενούς κινητικότητας" στον τουρισμό και ως σύμβολο της επανένωσης της Ευρώπης»!

Η αντικομμουνιστική υστερία που κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με το ανεκδιήγητο ψήφισμά της με το οποίο ταυτίζεται ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, ενώ οι κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», βρήκε πλέον και ...«πράσινα» δεκανίκια!

Δεν είναι παράξενο. Αλλωστε, και η Ομάδα των «Πρασίνων» ψήφισε με χέρια και με πόδια το κατάπτυστο ψήφισμα. Και στο κάτω κάτω της γραφής τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και οι Ελληνες Οικολόγοι - Πράσινοι, βαστάζοι της «πράσινης οικονομίας» και πράσινου «new deal», που υποστηρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις κερδοφόρες μπίζνες τους, με πρόσχημα το περιβάλλον, δεν είναι; Γιατί δηλαδή να μην είναι και αντικομμουνιστές; Τι σχέση έχουν με την πάλη του λαού για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο περιβάλλον;

Φαίνεται πως στον αντικομμουνιστικό καταμερισμό, υπάρχουν και οι δήθεν «ευαίσθητοι» περιβαλλοντικά, που με τις θέσεις τους, τη στάση τους και τις πρωτοβουλίες σαν αυτή, απλά αναπαράγουν - κάτω από το μανδύα της οικολογίας - ό,τι πιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Η μάχη ενάντια στις απολύσεις

«Είναι σαφές ότι η πολιτική μας επιλογή είναι να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς ψάχνουν να βρουν και τρόπους να δυσκολέψουν το παιχνίδι των απολύσεων, αξιοποιώντας και το νομικό πλαίσιο και πρωτοβουλίες κ.λπ.». Τάδε έφη Αντ. Νταβανέλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος, σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, παρενέβη για να δηλώσει ειρωνικά για το ΚΚΕ «στην επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή διαδήλωση θα κοιτάξουμε να τους δούμε δίπλα μας».

Εμείς να τους ευχηθούμε καλό ψάξιμο. Ισως κάποια στιγμή - προ της δευτέρας παρουσίας - να βρουν τους τρόπους για να δυσκολέψουν τις απολύσεις. Οσον αφορά την αγωνιστική δράση του ΚΚΕ, δίνει, ήδη, τη μάχη πρώτα και κύρια στην Ελλάδα, και ενάντια στις απολύσεις, και για το εισόδημα, και για όλα τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων που βάλλονται. Οι δυνάμεις του, που δρουν μαζί με άλλους αγωνιστές στο ΠΑΜΕ, έδωσαν μάχες και μάλιστα με επιτυχία, δηλαδή πέτυχαν επαναπροσλήψεις, στα «Καρφούρ», στα «Λιντλ», σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε άλλα εργοστάσια και πάνω απ' όλα δίνουν τη μάχη στα «Τζάμπο». Να γιατί οι του ΣΥΡΙΖΑ δε μας βλέπουν δίπλα τους. Απλούστατα, είναι απόντες από τέτοιες μάχες. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τη μάχη της ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης. Μαζί με εργάτες, υπάλληλους, ανθρώπους του μόχθου. Με τον ίδιο τρόπο βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή πραγματικής διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην ΠΣΟ και η πρόσφατη συντονισμένη δράση σε πολλές χώρες του κόσμου αυτό δείχνει. Οι του ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται με τη ΣΕΣ, τα πανευρωπαϊκά εργοδοτικά συνδικάτα στις «ευρωπορείες». Ας συνεχίσουν να ψάχνονται και να διαβουλεύονται «εις τας Ευρώπας» τους τρόπους και να ξεσκονίζουν τα εγχειρίδια της Νομικής, μπας και θίξουν σε τίποτα τους τόσο σεβαστούς τους θεσμούς...

Επικίνδυνοι συμβολισμοί

Διαβάσαμε πως ο Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με τον οδηγό - φρουρό του συμμετείχε σε καταδίωξη αλλοδαπού προχτές το μεσημέρι στο Παγκράτι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αλλοδαπός που στον αστυνομικό έλεγχο είχε βρεθεί χωρίς δίπλωμα οδήγησης και άδεια διαμονής, προσπάθησε να διαφύγει και το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και σε κάγκελα πεζοδρομίου. Ο Γ. Καρατζαφέρης αντιλήφθηκε τη σκηνή και μαζί με τον οδηγό του κυνήγησαν τον 34χρονο αλλοδαπό μέχρι που τον ακινητοποίησε η αστυνομία. Η υπόθεση έχει πολύ επικίνδυνους συμβολισμούς, που παραπέμπουν σε «δυσαρεστημένους πολίτες», «ομάδες εθελοντών αστυνόμευσης», «συλλήψεις από πολίτες» κ.ά. Συμβολισμοί, που αν επιχειρήσουν να γενικευτούν, θα βρουν μπροστά τους την αντίσταση του λαού μας, που έχει μεγάλη πείρα από ανάλογες πρακτικές.

Κυνισμός - προσβολή από τον Μπερλουσκόνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για άλλη μια φορά προκλητικός, ο αντιδραστικός πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ενώ ο λαϊκός κόσμος της επαρχίας Αμπρούτζο και της κατεστραμμένης Λ' Ακουιλα, κυρίως από την ασυδοσία στις κατασκευές, έχει τα μύρια όσα προβλήματα, θρηνεί τους νεκρούς του και βλέπει δυσοίωνο το μέλλον, ο αστός πολιτικός έβγαλε όλη την κυνικότητα του, μιλώντας σε γερμανικό δίκτυο. Δήλωσε με στόμφο για τους σεισμόπληκτους: «Εχουν ό,τι χρειάζονται... Φυσικά τα καταλύματα είναι σχετικά προσωρινά αλλά πρέπει να τo δουν ως ένα Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ». Τα σχόλια μάλλον περιττεύουν. Πάντως είναι καιρός και οι Ιταλοί εργάτες πρώτα και κύρια να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε να βάλουν στη θέση της, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όλη την αστική σαπίλα.

Ο σεισμός της Ιταλίας

Κάθε ώρα που περνά, όλο και πιο τραγικός αναδεικνύεται ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία. Οι εκατοντάδες νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, οι άστεγοι και οι σοβαρές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, συγκλόνισαν όλον τον κόσμο. Φυσικά συγκλόνισαν και την κοινή γνώμη της χώρας μας, όχι μόνο επειδή από τα συντρίμμια ανασύρθηκε ένας 28χρονος φοιτητής νεκρός και άλλοι τρεις τραυματίες. Περισσότερο επειδή στην Ελλάδα - την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης - ξύπνησε πρόσφατες μνήμες από τους καταστροφικούς σεισμούς της Αθήνας, του Αιγίου, της Ανδραβίδας, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ άφησαν πίσω τους πληγές που ακόμη δεν έχουν «θεραπευτεί» εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλης έντασης σεισμοί, με ακόμη περισσότερα θύματα και ακόμη περισσότερες υλικές ζημιές, συμβαίνουν δυστυχώς αρκετά συχνά στον πλανήτη μας. Εκείνο που προξενεί, όμως, μεγάλη εντύπωση στην περίπτωση της Ιταλίας, είναι ότι προκάλεσε τόσο θρήνο και τόσες καταστροφές σε μια χώρα της «πρώτης γραμμής» του καπιταλισμού, με «ζηλευτά» επίπεδα καπιταλιστικής ανάπτυξης, που δείχνουν υποτίθεται πως οι Ιταλοί «ευημερούν». Και μάλιστα όταν το χτύπημα δέχτηκε μια περιοχή του αναπτυγμένου «βορρά» της Ιταλίας. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε πως οι διαχειριστές της εξουσίας στη χώρα αυτή έχουν αφήσει τους εργαζόμενους συνειδητά απροστάτευτους. Χωρίς κανένα έργο αντισεισμικής θωράκισης. Χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο ελέγχου, συντήρησης και ενίσχυσης μιας παλιάς κτιριακής υποδομής, όπως η συγκεκριμένη της Λ' Ακουιλα. Χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων έκτακτων αναγκών. Χωρίς πρόγραμμα διαφυγής και διαμονής των σεισμοπαθών. Μια χώρα πλούσια, με ένα λαό παντελώς αφημένο στην τύχη του τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και από πλευράς κοινωνικής μέριμνας.

Ανάλογες, βέβαια, καταστάσεις βιώνει και ο ελληνικός λαός κάθε φορά που τον χτυπά ο Εγκέλαδος. Παρότι είναι βέβαιο ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ώστε να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν οι τραγικές τους επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προληπτικοί έλεγχοι των 80.000 δημόσιων κτιρίων που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2001, ακόμη καρκινοβατούν. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι μόλις σε 6.000 από τα κτίρια αυτά, ενώ οι αντισεισμικές ενισχύσεις και επεμβάσεις σε ελάχιστα.

Ο σεισμός, λοιπόν, της Ιταλίας, αλλά και η εμπειρία της χώρας μας αναδεικνύουν, δυστυχώς με τον πιο μακάβριο τρόπο, τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που στηρίζεται στην «ελεύθερη» αγορά, στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Το συμπέρασμα, επομένως, για το λαό προκύπτει αβίαστα. Απαιτείται η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Που θα οργανώνει την παραγωγή μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό και θα υλοποιεί βασικά έργα υποδομής για την ασφάλεια του λαού, όπως αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, κ.ά.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:Κήρυκες αυταρχισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά, κάθισαν ο Καραμανλής και το επιτελείο του και σπάγαν το κεφάλι τους, για το πώς θα καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα. Σκεφτόντουσαν, σκεφτόντουσαν και, τελικά, το βρήκανε... Και μας το ανακοίνωσαν στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Θα ενεργοποιήσουν, λέει, το σύστημα C4I των Ολυμπιακών Αγώνων (αν υποθέσουμε ότι τόσον καιρό ήταν απενεργοποιημένο). Δηλαδή, κάμερες σε κάθε κεντρικό δρόμο...

Σας ακούγεται αυτό σαν μέτρο αντιμετώπισης των ...τσαντάκηδων, των διαρρηκτών, των εμπόρων ναρκωτικών, των βιαστών, των δολοφόνων, των απαγωγέων και των εκβιαστών;

Μάλλον το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αποφεύγουν την Κηφισίας, τη Β. Σοφίας, την Ακαδημίας, τη Σταδίου και μερικούς ακόμα δρόμους. Χάρη τους έκανε και τους προειδοποίησε, δηλαδή...

Τα μέτρα κατά των διαδηλώσεων πάλι, που υπονόησε - εμμέσως πλην σαφώς - ο πρωθυπουργός, πού ακριβώς κολλάνε;

Μήπως στον περιορισμό της δράσης των πορτοφολάδων; Είναι για να μη μαζεύομαστε πολλοί και πάνω στη σύγχυση μάς κλέψει κάποιος το πορτοφόλι;

Επειδή, προφανώς, κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει πού το πάνε οι κυβερνώντες, οφείλουμε να τους προειδοποιήσουμε ότι ...αυτά δεν περνάνε, ούτε σταματάνε την αγανάκτηση του κόσμου.

ΟΜΩΣ ΚΙ ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του χτες, το απόλυτα σύγχρονο! Το είπε καθαρά, οι μηχανισμοί θα λειτουργούν «με σύγχρονο τρόπο και μέσα και όχι σαν παλιοί ασφαλίτες του '50, όπως γίνεται σήμερα»...

Γιατί, δηλαδή, να βρίσκονται αστυνομικοί με πολιτικά σε εργατικά κέντρα, σωματεία και διαδηλώσεις, όταν υπάρχουν τόσες σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις;

Χάθηκε να χρησιμοποιηθεί μια μικροκάμερα; Μια σύγχρονη βάση δεδομένων; Ενας δορυφόρος; Ενας μηχανισμός παρακολούθησης από απόσταση με δυνατότητα καταγραφής φωνής;


Γρηγοριάδης Κώστας

Είπαμε: Το ΠΑΣΟΚ δε μένει στο χτες. Κοιτάζει μπροστά, κοιτάζει στο μέλλον...

Κήρυκας της βίας των ισχυρών

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι μετανάστες και οι φτωχοί! Ιδού ποιοι είναι σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή οι υπεύθυνοι για την εγκληματικότητα και τη βία που μαστίζει την κοινωνία. Οσο και αν ακούγεται απίστευτο αυτά ακριβώς ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός χτες στη Βουλή. Ενδεικτικά, για του λόγου το αληθές, αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Για τους μετανάστες. «Η εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών», είναι ένας από τους βασικούς λόγους του κοινού εγκλήματος. «Οι μισοί κρατούμενοι στις φυλακές είναι αλλοδαποί - Η συμμετοχή τους στην εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ημεδαπούς». Από την άλλη, δεν γίνονται ανεκτές οι αντιδράσεις των «θυμάτων» της κρίσης, των απολυμένων, των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, κ.ο.κ. Ιερή οργή κατέλαβε τον πρωθυπουργό: «Δεν μπορεί ελάχιστοι διαμαρτυρόμενοι να παραλύουν κάθε τόσο το κέντρο της πόλης». «Οι καταλήψεις είναι βαθιά αντιδημοκρατικός αποκλεισμός των πολλών από το δικαίωμα της μόρφωσης». Ολα αυτά είναι «παράνομες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές». Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έμεινε στα ανατριχιαστικά έστω λόγια αλλά προχωρά και σε πράξεις, δηλαδή σε κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής. Από την ολόπλευρη θωράκιση των δυνάμεων παρακολούθησης και καταστολής μέχρι και την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αν δεν εφαρμοστεί πλήρως ο ισχύων νόμος προειδοποίησε ωμά ότι «ο νόμος θα αλλάξει και πάλι». Λεπτομέρεια. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ως μόνο δικαίωμα του πολίτη την «ασφάλεια» του χωροφύλακα, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ απαγόρευσε την κριτική στο μονοπώλιο της κρατικής βίας...

Η «συνδικαλίστρια» - μάνατζερ...

Εικόνες από το παρόν της Σουηδίας και το μέλλον που οι εργοδότες και τα κόμματά τους θέλουν να επιβάλουν και στην Ελλάδα, περιγράφει αναγνώστης της εφημερίδας στο ιστολόγιό του, απ' όπου αλιεύσαμε το παρακάτω σχόλιο:

«Η πρόεδρος της σουηδικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, Wanja Lundby - Wedin, που είναι ταυτόχρονα πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) και μέλος της ηγεσίας των σοσιαλδημοκρατών, έχει μπλεχτεί σε ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Τα ρεφορμιστικά συνδικάτα διορίζουν εργατοπατέρες σε διάφορα συμβούλια επιχειρήσεων, ακόμα και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Σε μια τέτοια επιχείρηση ξετυλίχτηκε το σκάνδαλο που περιγράφεται στα σουηδικά ΜΜΕ. Η ασφαλιστική εταιρεία AMF (σ.σ. παρέχει προγράμματα επαγγελματικής ασφάλισης), που ανήκει από κοινού στη σουηδική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (ΓΣΕΣ) και στο Σύνδεσμο Σουηδών Βιομηχάνων, ενέκρινε μια σκανδαλώδη σύνταξη στον απερχόμενο πρόεδρό της, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Με αφορμή αυτό, ξεκίνησε μια επίθεση στην Βεντίν, μιας και είναι μέλος του ΔΣ της ασφαλιστικής εταιρείας και άλλων 24 επιχειρήσεων! Βέβαια, τα αστικά μέσα μιλάνε για το ηθικό μέρος της υπόθεσης, ξεχνώντας να αναφερθούν στο πολιτικό. Δηλαδή ότι ενώ η ΓΣΕΣ συμφωνεί σχεδόν σε όλα με τους εργοδότες και ξεπουλάει την εργατική τάξη, κριτικάρουν μια λεπτομέρεια της όλης υπόθεσης. Πολύ πιθανόν κάποιοι να μην πήραν αυτές τις παχυλές συντάξεις και να ζήλεψαν...».

... και οι Ελληνες συνάδελφοι

Ο αναγνώστης παρατηρεί ακόμα: «(...) Στη Σουηδία είναι θεσμοθετημένη η εργασιακή ειρήνη και απαγορεύονται με ποινικές διώξεις οι απεργίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού πλουτίζουν και προσωπικά! Για παράδειγμα, ο μηνιαίος μισθός της Βεντίν, προέδρου της ΓΣΕΣ, είναι 14.000 ευρώ! Πέρα από έξτρα που έχει σαν πρόεδρος των λεγομένων ευρωπαϊκών συνδικάτων. Τελικά η Βεντίν παραιτήθηκε από αρκετά συμβούλια τέτοιων επιχειρήσεων (για να μειωθεί η κριτική που της ασκείται) αλλά η ΓΣΕΣ αποφάσισε ότι η πρόεδρός της δε θα παραιτηθεί και από αυτό το αξίωμα».

Αυτά κάνουν στη Σουηδία οι ομοτράπεζοι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τη Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτό το συνδικαλισμό πρεσβεύουν και στη χώρα μας. Και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ να τους χαλάει τη σούπα και να τους αποκαλύπτει, θα είχαν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να σαπίσουν στην κυριολεξία το εργατικό κίνημα και τις αξίες του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνδικάτα ... προς κατανάλωση

Στη μάχη κατά της ακρίβειας λέει ότι ρίχνεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και λεονταρίζει πως θα κατατροπώσει βιομηχάνους, καρτέλ και μεγαλεμπόρους με την ίδρυση Καταναλωτικής Οργάνωσης, μέσα στις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία προτρέπει τους εργαζόμενους να τρέχουν κάθε πρωί, να μπαίνουν στο Ιντερνετ, για να παρακολουθούν τις τιμές και να επιλέγουν τους πιο φθηνούς εμπόρους. Θα επιβραβεύει μάλιστα τις φτηνές επιχειρήσεις, που «σέβονται τα εργατικά δικαιώματα», ενώ θα διαπραγματεύεται με τις τράπεζες και μπόνους για τα καταναλωτικά δάνεια των εργαζομένων!

Το πράγμα θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν μια ακόμα προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι, να καμουφλαριστεί η πολιτική της ΓΣΕΕ που θεωρεί συν-εταίρους τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες δεν οδηγούσαν σε πλήρη αφοπλισμό και εκφυλισμό το συνδικαλιστικό κίνημα. Αν δεν είχε στόχο να μετατρέψει τα συνδικάτα από οργανώσεις διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων, σε «παρατηρητήρια» τιμών και τους εργαζόμενους σε περιηγητές μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αντί για οργάνωση της πάλης για τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής λαϊκής οικογένειας ενάντια στην εργοδοσία, η ΓΣΕΕ καλεί τα συνδικάτα να διαλέγουν τους «καλούς» και «κακούς» εργοδότες, τους «έντιμους» και «μη έντιμους» εμπόρους.

Παίρνει, μάλιστα, αυτήν την πρωτοβουλία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δήθεν για την προστασία των εργαζομένων, όταν είναι αυτή, που με την τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταδίκασε τους εργαζόμενους σε «αύξηση» μικρότερη του 1 ευρώ στο κατώτερο μεροκάματο. Οταν για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009, δεν προβλέπεται ούτε ένα λεπτό αύξηση στους κατώτερους μισθούς και στα μεροκάματα. Οταν βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον ΣΕΒ για το πώς θα προωθηθούν οι αξιώσεις της εργοδοσίας. Οταν δίνει «πράσινο» φως στις απολύσεις, αρκεί ο εργοδότης να παρουσιάζει «σχέδιο» κατάρτισης των απολυμένων.

Τα λέει μάλιστα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, και ιδιαίτερα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τη στιγμή που τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται οι παρατάξεις αυτές, στη Βουλή, μόλις προχτές, απέρριπταν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στις υπηρεσίες Υγείας και εκπαίδευσης. Βλέπετε, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από εμπορεύματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, είναι «μη ρεαλιστική» όπως είπε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ρεαλιστικό να βρίσκουμε στο Ιντερνετ τα πιο φθηνά σούπερ - μάρκετ. Είναι «μη ρεαλιστικό» η κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είναι ρεαλιστικό να ψάχνουμε τον «καλό» έμπορο διακίνησης πετρελαίου και το σημαντικότερο να αφήνουμε στο απυρόβλητο την κερδοφορία των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων και την άγρια φορολογία του κράτους.

Πράγματι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει για όλα προτάσεις. Προτάσεις διά πάσαν νόσον. Αρκεί να βγαίνει λάδι το κεφάλαιο και οι καπιταλιστές. Αρκεί να μένει στο απυρόβλητο η εκμετάλλευση του εργάτη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αρκεί τα συνδικάτα, από οργανώσεις της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και φορείς οργάνωσης της πάλης της, να γίνουν η αγορανομία της γειτονιάς... Να γίνουν τα συνδικάτα καταναλωτές και προς ...κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ