Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνδικάτα ... προς κατανάλωση

Στη μάχη κατά της ακρίβειας λέει ότι ρίχνεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και λεονταρίζει πως θα κατατροπώσει βιομηχάνους, καρτέλ και μεγαλεμπόρους με την ίδρυση Καταναλωτικής Οργάνωσης, μέσα στις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί της ουσίας, η πλειοψηφία προτρέπει τους εργαζόμενους να τρέχουν κάθε πρωί, να μπαίνουν στο Ιντερνετ, για να παρακολουθούν τις τιμές και να επιλέγουν τους πιο φθηνούς εμπόρους. Θα επιβραβεύει μάλιστα τις φτηνές επιχειρήσεις, που «σέβονται τα εργατικά δικαιώματα», ενώ θα διαπραγματεύεται με τις τράπεζες και μπόνους για τα καταναλωτικά δάνεια των εργαζομένων!

Το πράγμα θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν μια ακόμα προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι, να καμουφλαριστεί η πολιτική της ΓΣΕΕ που θεωρεί συν-εταίρους τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες δεν οδηγούσαν σε πλήρη αφοπλισμό και εκφυλισμό το συνδικαλιστικό κίνημα. Αν δεν είχε στόχο να μετατρέψει τα συνδικάτα από οργανώσεις διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων, σε «παρατηρητήρια» τιμών και τους εργαζόμενους σε περιηγητές μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων. Αντί για οργάνωση της πάλης για τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής λαϊκής οικογένειας ενάντια στην εργοδοσία, η ΓΣΕΕ καλεί τα συνδικάτα να διαλέγουν τους «καλούς» και «κακούς» εργοδότες, τους «έντιμους» και «μη έντιμους» εμπόρους.

Παίρνει, μάλιστα, αυτήν την πρωτοβουλία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δήθεν για την προστασία των εργαζομένων, όταν είναι αυτή, που με την τελευταία Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταδίκασε τους εργαζόμενους σε «αύξηση» μικρότερη του 1 ευρώ στο κατώτερο μεροκάματο. Οταν για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2009, δεν προβλέπεται ούτε ένα λεπτό αύξηση στους κατώτερους μισθούς και στα μεροκάματα. Οταν βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τον ΣΕΒ για το πώς θα προωθηθούν οι αξιώσεις της εργοδοσίας. Οταν δίνει «πράσινο» φως στις απολύσεις, αρκεί ο εργοδότης να παρουσιάζει «σχέδιο» κατάρτισης των απολυμένων.

Τα λέει μάλιστα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, και ιδιαίτερα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τη στιγμή που τα κόμματα στα οποία πρόσκεινται οι παρατάξεις αυτές, στη Βουλή, μόλις προχτές, απέρριπταν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στις υπηρεσίες Υγείας και εκπαίδευσης. Βλέπετε, η κατάργηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από εμπορεύματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, είναι «μη ρεαλιστική» όπως είπε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ρεαλιστικό να βρίσκουμε στο Ιντερνετ τα πιο φθηνά σούπερ - μάρκετ. Είναι «μη ρεαλιστικό» η κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είναι ρεαλιστικό να ψάχνουμε τον «καλό» έμπορο διακίνησης πετρελαίου και το σημαντικότερο να αφήνουμε στο απυρόβλητο την κερδοφορία των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων και την άγρια φορολογία του κράτους.

Πράγματι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει για όλα προτάσεις. Προτάσεις διά πάσαν νόσον. Αρκεί να βγαίνει λάδι το κεφάλαιο και οι καπιταλιστές. Αρκεί να μένει στο απυρόβλητο η εκμετάλλευση του εργάτη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αρκεί τα συνδικάτα, από οργανώσεις της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και φορείς οργάνωσης της πάλης της, να γίνουν η αγορανομία της γειτονιάς... Να γίνουν τα συνδικάτα καταναλωτές και προς ...κατανάλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουμε απάντηση με ένταση του αγώνα για τις ΣΣΕ (2016-07-21 00:00:00.0)
Καλούν σε πανστρατιά για την υπεράσπιση Συμβάσεων και μισθών (2013-04-30 00:00:00.0)
Ταξική απάντηση στην πολιτική της ακρίβειας (2008-06-08 00:00:00.0)
Πρόβλημα ο προσανατολισμός και όχι η οργάνωση (2002-09-22 00:00:00.0)
Τάκης Τσιόγκας (2000-12-16 00:00:00.0)
Καταγγελία σε «εταιρικό» κλίμα (2000-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ