Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Η «τυφλή» Δικαιοσύνη «καθάρισε» για λογαριασμό της πολυεθνικής

Με απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απειλεί με φυλάκιση και πρόστιμο την πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αν επαναληφθούν οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Νικολόπουλου

Κυβέρνηση - Δικαιοσύνη και εργοδοσία γελιούνται αν νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν στο χέρι τους το ΠΑΜΕ
Κυβέρνηση - Δικαιοσύνη και εργοδοσία γελιούνται αν νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν στο χέρι τους το ΠΑΜΕ
Με μια κατάπτυστη απόφαση, με την οποία νομιμοποιούνται οι αστήρικτοι ισχυρισμοί της πολυεθνικής «Τζάμπο» και ικανοποιείται το αίτημα της μεγαλοεργοδοσίας για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε χτες ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επιχειρώντας να σταματήσει τους αγώνες για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν στις 24 Φλεβάρη. Στρέφονταν σε βάρος δύο ταξικών Συνδικάτων και 6 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ανάμεσά τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η πρόεδρός του Μαρία Τσαγκατάκη. Η πολυεθνική ζητούσε την καταδίκη και την οικονομική εξόντωση συνδικάτων και συνδικαλιστών, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματά της. Ανάλογη αίτηση της εργοδοσίας είχε απορριφθεί από το δικαστήριο στις 7 του Φλεβάρη.

Στο πνεύμα και στο γράμμα της εντολής Σανιδά, το δικαστήριο και η πρόεδρος Πρωτοδικών Μαρία Ανδρεοπούλου έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την πρόεδρό του, θεωρώντας ότι ήταν οι «διοργανωτές» και «συντονιστές» των κινητοποιήσεων έξω από τα καταστήματα της «Τζάμπο».

Απαγορεύει τις κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις έξω από τα «Τζάμπο» βρήκαν τη στήριξη των εργαζομένων καταναλωτών. Αυτό είναι που ανησύχησε ιδιαίτερα την εργοδοσία
Οι κινητοποιήσεις έξω από τα «Τζάμπο» βρήκαν τη στήριξη των εργαζομένων καταναλωτών. Αυτό είναι που ανησύχησε ιδιαίτερα την εργοδοσία
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο «απαγορεύει στο Σύλλογο να προβαίνει στα πλαίσια των πραγματοποιούμενων με πρωτοβουλία του κινητοποιήσεων σε αποκλεισμό με οποιονδήποτε τρόπο της εισόδου των καταστημάτων της "Τζάμπο", εις τρόπον ώστε να μην είναι δυνατή η απρόσκοπτη προσέλευση πελατών σε αυτά, καθώς και της πρόσβασης στους υπαίθριους χώρους (ιδιοκτησίας της) για τη στάθμευση των οχημάτων των πελατών της». Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί την Μαρία Τσαγκατάκη με προσωπική κράτηση δύο μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση του διατακτικού της απόφασης.

Με άλλα λόγια, το δικαστήριο, αποδεχόμενο πλήρως τις κατηγορίες της εργοδοσίας περί αποκλεισμού των καταστημάτων της, απαιτεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να μην πλησιάζει στο εξής ούτε στο προαύλιο των καταστημάτων της «Τζάμπο»! Στοχοποιεί, μάλιστα, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, η μαζικοποίηση του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει τρομάξει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και ετοιμάζεται για εκλογές από τις 24 Απρίλη μέχρι και τις 3 του Μάη.

Αδιαπραγμάτευτη η εργοδοτική κερδοφορία

Προκλητικό είναι και το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία η ταξική Δικαιοσύνη αναγορεύει σε υπέρτατο καθήκον την προάσπιση των κερδών του «Τζάμπο», συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να βάλει όρια στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε αντιδιαστολή με την υποχρέωση να προστατεύεται «η απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος του επιχειρείν».

Λέει χαρακτηριστικά η απόφαση: «Πιθανολογήθηκε ότι ο αποκλεισμός της εισόδου των καταστημάτων και της πρόσβασης στους υπαίθριους χώρους (ιδιοκτησίας της) σταθμεύσεως των οχημάτων των πελατών της, αφενός επιδρά αρνητικώς στα έσοδα (τζίρο) της επιχείρησης και αφετέρου υπερβαίνει τα όρια της προστατευόμενης συνδικαλιστικής δράσης και της ελευθερίας της έκφρασης (στην οποία υπάγονται οι λοιπές μορφές κινητοποίησης) περιορίζοντας αντίστοιχα το ισοδυνάμως προστατευόμενο δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, εκδηλουμένου με την απρόσκοπτη άσκηση του δικαιώματος του επιχειρείν και τη συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας».

Με άλλα λόγια, το δικαστήριο δε θεωρεί απλώς υποχρέωσή του να προστατέψει την απρόσκοπτη κερδοφορία της επιχείρησης, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται απολύσεις, τρομοκρατία, απειλές, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας, αλλά επιπλέον υποδεικνύει στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ποιες μορφές πάλης δικαιούται να αξιοποιεί, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθώος ο συνδικαλιστής Ν. Νικολόπουλος (2011-12-14 00:00:00.0)
Καταδικάστηκαν επειδή συμπαραστάθηκαν στους εργαζόμενους (2011-12-07 00:00:00.0)
Σήκωσαν στο πόδι το κέντρο της Αθήνας (2009-05-02 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια να σταματήσει τους αγώνες (2009-02-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικά επέβαλαν τήρηση του ωραρίου (2004-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ