Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλεύουμε για ν' αλλάξει και το νομικό καθεστώς, ν' αλλάξει και η εξουσία

Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

«Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και για να μιλήσει το ΚΚΕ καθαρά: Εμείς έναν νόμο υπηρετούμε. Αυτόν που λέει ο κόσμος στους δρόμους: Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη. Αυτός για μας είναι νόμος. Και παλεύουμε για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, να αλλάξει και το νομικό καθεστώς, να αλλάξει και η εξουσία. Υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης που το κίνημα πρέπει να χρησιμοποιεί, με διαδικασίες δημοκρατικές και αποφάσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από την εργοδοτική βία, από την κρατική βία».

Τα παραπάνω τόνισε στην παρέμβασή της στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε, στη συνέχεια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Για τα τραγικά γεγονότα και τα τραγικά θύματα της Ιταλίας δεν αρκούν ούτε τα συλλυπητήρια ούτε τα δάκρυα. Είναι καμπανάκι για μας, για την κυβέρνηση, που έχει τώρα ευθύνη να ξανακοιτάξει την πορεία της αντισεισμικής θωράκισης, και η κατάσταση των κτιρίων. Βεβαίως, σωστά ξεκίνησε μια προσπάθεια με τα σχολεία, αλλά αυτό δε φτάνει.

Για το θέμα που συζητάμε σήμερα: Κατά τη γνώμη μας, ο προσανατολισμός της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αποκαλυπτικός. Ανάλογος - βεβαίως, δε θα μπορούσε να ήταν ταυτόσημος, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι αντιπολίτευση - ήταν και ο προσανατολισμός της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου. Πού συγκεντρώθηκε η προσοχή; Σε αυτό που οι εγκληματολόγοι λένε - εμείς δεν υιοθετούμε τον όρο, αλλά τον λένε οι εγκληματολόγοι - "μικρή και παραδοσιακή εγκληματικότητα". Αναφέρθηκαν εδώ μια σειρά παραδείγματα. Η βία συνδέθηκε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα θύματα της κρίσης, με την τοξικοεξάρτηση, δηλαδή γενικά με τη φτωχολογιά και το λαό. Οχι ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εγκληματικότητας. Και η τοξικοεξάρτηση φέρνει το μικρό και παραδοσιακό ποινικό αδίκημα. Ομως, κυρίως με αυτό ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, τη βία και την καταπολέμηση της βίας την ταύτισε με την αντίσταση των φτωχών.

Μέτρα για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα


EUROKINISSI

Το θέμα δεν είναι τι καταλάβαμε από την ομιλία. Το θέμα είναι πως όλα τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και τα τελευταία του ΚΥΣΕΑ - αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί και αυτά που αφήνετε να εννοηθούν ότι θα υιοθετηθούν - είναι μέτρα τα οποία οδηγούν στη στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφάλειας, στην κατάργηση της διάκρισης "εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια", στην ταύτιση της ασφάλειας με διάφορες μορφές πάλης που χρησιμοποιεί το λαϊκό κίνημα ή, αν θέλετε, αξιοποιεί η ίδια η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Αυτή η κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης της εσωτερικής ασφάλειας είναι κατεύθυνση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί τώρα να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε απ' αυτά τα πράγματα και ότι αυτά τα μέτρα ακολουθούνται στην Ελλάδα γιατί υπάρχει ειδικό πρόβλημα. Και όταν πας και συζητήσεις τα ειδικά μέτρα - ελπίζω να έχω χρόνο να σταθώ σε όλα αυτά, με τα οποία, βεβαίως, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε και δε θα τα ψηφίσουμε - τότε η απάντηση του υπουργού ή της κυβέρνησης είναι "μα, αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης". Βεβαίως, ξέρουμε ότι εφαρμόζονται. Σε άλλες χώρες έχουν εφαρμοστεί προ πολλού. Αυτή, όμως, είναι η κατεύθυνση: Στρατιωτικοποίηση.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο για το χτύπημα του κινήματος και της εγκληματικότητας - που τη θεωρούμε στα λόγια σαν γέννημα της φτώχειας, αλλά και σαν γέννημα του κινήματος - η δημιουργία μηχανισμών συμμετοχής του λαού ως πληροφοριοδότη, με αυτά τα συμβούλια της παραβατικότητας και της συμμετοχής των πολιτών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που, βεβαίως, δεν έγιναν μόνο επί Νέας Δημοκρατίας. Ηταν και επί ΠΑΣΟΚ. Στην κυριολεξία είναι αυτό που λέμε, οι σύγχρονοι - με συγχωρείτε για την έκφρασή μου - "ρουφιάνοι". Οποιος θέλει καταγγέλλει, αν θέλετε, και το γείτονά του, με τον οποίο διαφωνεί για το πού είναι τοποθετημένος ο κάδος των σκουπιδιών. Ομως, δεν πρόκειται για τις ανθρώπινες αδυναμίες σε αυτήν την υπόθεση. "Ρουφιάνοι", τέτοιο πράγμα είναι.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Μόνο αυτή η, κατά τους εγκληματολόγους, μικρή παραδοσιακή εγκληματικότητα υπάρχει; Δεν υπάρχει το εμπόριο όπλων; Τι συμβαίνει εδώ; Οι φτωχοί και άνεργοι πού παίρνουν μέρος; Οι μετανάστες; Γιατί συνδέθηκε το έγκλημα με τους μετανάστες; Υπάρχει το εμπόριο παιδιών. Υπάρχει το εμπόριο ναρκωτικών. Υπάρχουν οι εταιρείες που παρέχουν "εκτελεστές". Υπάρχει η κατασκοπία των πολυεθνικών που διασυνδέονται και με το οργανωμένο έγκλημα και με τους εκτελεστές. Και αυτά δεν τα βλέπουμε μόνο στις διάφορες ταινίες. Ε, σαν "σάλτσα" - με συγχωρείτε για την έκφραση - έβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τη SIEMENS, για να αντιπαρατεθεί στα σκάνδαλα στη Νέα Δημοκρατία.

Μόνο το κοινό έγκλημα έχουμε; Εχουμε και το οργανωμένο, με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου οι κυβερνήσεις ούτε η περίφημη Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί θα μπει στα άδυτα των αδύτων των επιχειρηματιών. Καθαρά πράγματα, γιατί η σαπίλα του συστήματος δεν μπορεί να μη διασυνδεθεί και με τέτοιο οργανωμένο έγκλημα, το μεγάλο έγκλημα. Και εδώ έχει στηθεί ένα σκηνικό το τελευταίο διάστημα: Το σκηνικό των κουκουλοφόρων, από την πλευρά της κυβέρνησης και το σκηνικό της ανικανότητας της Αστυνομίας και της κυβέρνησης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι σκηνικό. Βεβαίως, κάθε σκηνικό περιέχει και στοιχεία της συγκεκριμένης πραγματικότητας.

Τη θέση μας για τους κουκουλοφόρους τη γνωρίζετε. Μιλάω για αυτούς τους λεγόμενους "αντιεξουσιαστές", ανεξάρτητα αν όσοι πήραν μέρος ξεκινούσαν από τις "άλφα" ή "βήτα" προθέσεις. Εδώ δεν μετράνε οι προθέσεις για το ρόλο τους και για τη βοήθεια που έδωσαν αντικειμενικά όχι μόνο στον εκχυδαϊσμό του κινήματος, αλλά και στο να δικαιολογηθούν μια σειρά από μέτρα καταστολής. Ομως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν "κουκουλοφόροι" των Ειδικών Σωμάτων Ασφαλείας. Οι κουκουλοφόροι των Ειδικών Σωμάτων Ασφαλείας έδειραν τους Τσιγγάνους στον Ασπρόπυργο το 1997 και τον Κύπριο στη Θεσσαλονίκη το 2006. Για την κουκούλα των Σωμάτων Ασφαλείας δε θα γίνει καμία συζήτηση; Και με αυτήν την έννοια, διαφωνούμε με την ποινικοποίηση της κουκούλας. Είναι άλλο πράγμα η κοινωνική κριτική στη λογική ότι το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο είναι οι κουκουλοφόροι και το σύγχρονο όπλο του λαϊκού κινήματος - αυτό ειπώθηκε και από το στόμα ειδικού στελέχους κάποιου κόμματος - είναι η πέτρα και η κουκούλα. Αλλο πράγμα αυτό, η κοινωνική, η πολιτική κριτική και άλλο και η ποινικοποίηση της κουκούλας. Το πολύ - πολύ θα συλλάβουν κανένα ξεστρατισμένο παιδί. Και το μέτρο θα το χρησιμοποιήσουν, για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Και εδώ, από τη μια μεριά, θέλει η κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τις φυλακές και, από την άλλη, φτιάχνει αδικήματα για την κουκούλα, που δεν μπορούν να εξαγοραστούν ακόμα και για αδικήματα που προβλέπει η νομοθεσία ότι εξαγοράζονται.

Εδώ, όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Διότι δεν μπορούμε να αποκόψουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που έχουμε - και μάλιστα τώρα που έχουμε και το διεθνή "κουκουλοφορισμό" στο Στρασβούργο - από τη νομοθεσία την οποία έχει ψηφίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία έχει εσωτερικευθεί και στην Ελλάδα. Και η νομοθεσία φτιάχτηκε είτε με πρόσχημα είτε με αφορμή ή για να μην πω τίποτα άλλο, μετά το 1999 και το γνωστό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, όπου καταργείται η διαφορά ανάμεσα σ' αυτό που λέμε ποινικό έγκλημα και στις διάφορες μορφές της ταξικής, της πολιτικής πάλης. Και όπου θεωρείται έγκλημα - και μάλιστα ο στρατός μπορεί να παρέμβει και έχει ψηφιστεί επί ΠΑΣΟΚ η δυνατότητα παρέμβασης του στρατού στην περίπτωση όπου γίνονται απεργίες - όπου έχουμε αποκλεισμό δρόμων, όταν θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Και εδώ η λέξη "βία" και από την κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιείται κυρίως για το κίνημα με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Εδώ, εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, γιατί τις τελευταίες μέρες έχουμε και το εξής: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε σημαντικά βήματα στο να υιοθετήσει - για πρώτη φορά έγινε αυτό - την άποψη και να το πω καθαρά, που ξεκίνησε από τον Μπους και η οποία βεβαίως είναι και ιδεολογία και θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Και, βεβαίως, άλλο είναι η πολεμική στην κομμουνιστική ιδεολογία και άλλο πράγμα είναι η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Φαντάζομαι, κύριε Παπανδρέου, αν γίνετε κυβέρνηση θα έχετε πολλούς να επιλέξετε για υπουργούς Δημόσιας Τάξης. Βλέπω μια σειρά στελέχη να ετοιμάζονται για να παίξουν αυτό το ρόλο. Διότι λέγεται το εξής πράγμα: Το ΚΚΕ στο Καταστατικό του υποστηρίζει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Μεγάλη ανακάλυψη αυτή! Από το 1918 το λέμε. Και όχι μόνο υποστηρίζουμε την ανατροπή, λέμε θα παλέψουμε ο λαός να το ανατρέψει αυτό το σύστημα. Σιγά, ανακάλυψη είναι τώρα αυτή; Γιατί, λοιπόν, τώρα μπαίνει το θέμα ότι αυτό αντίκειται στη σύγχρονη δημοκρατία; Σε τι αντίκειται; Και ότι χρησιμοποιούμε, λέει, τη δημοκρατία, για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ε, καλά αυτό δεν το έχουμε πει εμείς; Δεν κατάλαβα, θα μας στείλετε σε κανένα ειδικό δικαστήριο; Γιατί τις θέλουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες; Τις θέλουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες για να μπορεί να παλεύει ο λαός για το ψωμί του, για να παλεύει κατά των απολύσεων, για να οργανώνει απεργίες, διότι αυτό είναι το όπλο που έχει σήμερα ο εργάτης κατά των επιχειρηματιών, να διοργανώνει διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων όταν το αποφασίζει. Βεβαίως, γι' αυτό χρειάζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες. Γιατί χρειάζονται; Για να κάνουμε διάλογο; `Η για να φτιάχνουμε εθνικά συμβούλια καταπολέμησης της εγκληματικότητας; Και οι δημοκρατικές ελευθερίες χρειάζονται για να αποφασίζει ο λαός, όταν θέλει και όποτε θέλει, ποια κυβέρνηση θέλει, ποιο κοινωνικό σύστημα θέλει. Αν δε θέλει το σοσιαλισμό, δε θα έρθει σοσιαλισμός. Εμείς, δηλαδή τι λέμε; Παλεύουμε η λαϊκή πλειοψηφία να δημιουργηθεί ακριβώς για να ανατρέψει αυτό το σύστημα. Γιατί αυτές τις μέρες γίνεται αυτό το πράγμα; Εντάξει, να πείτε ότι ανεχόσαστε μόνο τα κόμματα τα οποία συμφωνούν με τον καπιταλισμό ή με το νέο καπιταλισμό που ψάχνει ο κ. Στίγκλιτς. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά.

Και να το ξεκαθαρίσουμε. Εμάς το αυτί μας δεν ιδρώνει. Ούτε φοβόμαστε, ούτε έχουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, αυτά λέγονται σε μια περίοδο που γίνονται διεργασίες μέσα στη συνείδηση του λαού, σοβαρές διεργασίες. Και ακριβώς αυτός ο σάπιος αντικομμουνισμός, ο εμετικός αντικομμουνισμός που αποκρυσταλλώθηκε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είναι κακό πράγμα, δείχνει από την άλλη μεριά ότι υπάρχει ένα κίνημα με δυνατότητες να ανέλθει. Και ξέρετε ότι ο αντικομμουνισμός δε χτυπάει μόνο τους κομμουνιστές. Οποτε αυτός έγινε ισχυρός χτύπησε γενικότερα το λαϊκό κίνημα κι αυτές ακόμα τις αστικές ελευθερίες.

Το θέμα είναι ο προσανατολισμός της Αστυνομίας

Δεν μας αρκούν τα Σώματα Ασφαλείας που έχουμε; Πρέπει να φτιάξουμε καινούργια; Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα το 2008 - δε θα σταθώ σε όλα, ορισμένα τα είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - αναφέρει ότι διατέθηκαν 245.825 αστυνομικοί - εννοεί συνολικό αριθμό, οι ίδιοι πάνε, δεν είναι τόσοι - σε διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν είναι δείγμα αυτό πού είναι προσανατολισμένη η ΕΛ.ΑΣ.; Και μετά λέμε ότι οι αστυνομικοί είναι αυτό και αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, που θέλουν να γίνουν αστυνομικοί, δεν πάνε να χτυπήσουν το γονιό τους, το γείτονά τους, τον συντοπίτη τους, πάνε για να χτυπήσουν το έγκλημα. Και όταν λένε τάξη και ασφάλεια δεν φαντάζομαι να ξεκινάνε να πάνε να σκοτώσουν απεργούς. Αλλά εκεί τους προσανατολίζουν. Οι λαϊκοί αγώνες, παραδείγματος χάρη, μπαίνουν στην ίδια μοίρα για την κυβέρνηση με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Για τη φύλαξη των χωματερών και των ΧΥΤΑ διατέθηκαν 43.825 αστυνομικοί, 506,83% αύξηση σε σχέση με το 2007. Εκεί είναι προσανατολισμένη ΕΛ.ΑΣ.

Βεβαίως, όταν διαπαιδαγωγήσεις τους αστυνομικούς ότι ο εχθρός αυτός είναι και όταν υπάρχουν, αν θέλετε, και προβοκάτορες οι οποίοι θέλουν να δημιουργηθεί σύγκρουση με την Αστυνομία, τότε και ένα μέρος των αστυνομικών θα αποκτήσει και ένα μίσος απέναντι στον διαδηλωτή. Αλλά, για να δούμε, έχουμε ενίσχυση της Αστυνομίας και επί ΠΑΣΟΚ και τώρα επί Νέας Δημοκρατίας και νέα Σώματα; Ναι, έχουμε νέα επίλεκτα Σώματα, την Ομάδα Ζ, τα ΜΑΤ, τα ΜΕΑ, τα ΕΚΑΜ, Ομάδα Σ, Ομάδα Δ. Εχουμε νέες υπηρεσίες, κρατική ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας. Νέοι θεσμοί, αστυνόμευση της γειτονιάς, κοινοτικός αστυνόμος, εθελοντής αστυνόμος, τα τοπικά συμβούλια πρόληψης και παραβατικότητας.

Και μας κάνει εντύπωση. Καλά τα υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Καλά, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που ο ΛΑ.Ο.Σ. να μην το υποστηρίζει... Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μια ευαισθησία σε αυτά, τι πιστεύει; Οτι μπορεί η Αστυνομία να συνεργαστεί με το λαό για να πιάσει το οργανωμένο έγκλημα; Σε πληροφοριοδότες θα μετατραπούν, για να μην πω ποιοι θα μπουν στα αυτά τα συμβούλια της παραβατικότητας από τους κατοίκους. Μπορεί να μπουν και οι ίδιοι οι παραβάτες. Επιπλέον, υπάρχει και το πρόβλημα, το οποίο επίσης έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του ευρωπαϊκού χάρτη, όπως τον λένε, των ελευθεριών και της ασφάλειας. Μα, αυτό είναι όλο το ιδεολογικό Σύνταγμα της κρατικής βίας και καταστολής. Ο,τι έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται ωραίο, αρκεί να έχει μια σάλτσα των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της ενίσχυσης όλων αυτών των Σωμάτων; Στρατιές ΜΑΤ, χημικά, συλλήψεις, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία, Jumboδικεία, αστυνομική εγκύκλιος για περιορισμό των διαδηλώσεων, αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν τα συμφέροντα των εργοδοτών στις απεργίες και τα δικαστήρια, εφαρμογή του ευρωτρομονόμου - που στην αλήθεια είναι ο νόμος Σταθόπουλου του ΠΑΣΟΚ που είναι εμπνευσμένος από τον τρομονόμο - εναντίον διαδηλωτών στη Λάρισα. Αν κάποιοι διαδηλωτές, ή δεν ξέρω τι είναι αυτοί, έσπασαν βιτρίνες, υπάρχει νόμος να τους αντιμετωπίσει. Γιατί εντάσσονται στον τρομονόμο; Σύλληψη χαφιέδων. Είχαμε κι αυτό. Σε διαδηλώσεις χαφιέδες, σε συνελεύσεις σωματείων.

Γι' αυτά τι λέει η κυβέρνηση; Πώς μπήκαν αυτοί οι χαφιέδες μέσα εκεί; Και επί ΠΑΣΟΚ υπήρχαν. Δηλαδή πώς πήγαν; Ετσι μόνοι τους; Εν πάση περιπτώσει να το πούμε, η σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και της κυβέρνησης εδώ - είναι ο αγωνιζόμενος λαός - εχθρός. Εργαζόμενοι και νέοι προσάγονται αυθαίρετα στα αστυνομικά τμήματα. Υφίστανται ελέγχους σωματικούς ή ελέγχους στα αυτοκίνητα και μηχανάκια χωρίς καμία αφορμή. Γίνονται ξυλοδαρμοί και κακοποίηση συλληφθέντων διαδηλωτών και ιδίως μεταναστών. Ατιμωρησία των αστυνομικών. Γι' αυτό μιλήσαμε εμείς για χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Και μάλιστα τώρα, έρχεται η κυβέρνηση υπεράνω ρατσισμού και ξενοφοβίας και λέει "θα εντάξω στα διάφορα Σώματα και τους μετανάστες". Δηλαδή, τι θέλει; Να χαφιεδίζουν τους δικούς τους. Αυτό θέλει. Αυτό θα κάνει. Να χαφιεδίζουν τους Αφγανούς, να χαφιεδίζουν τους Πακιστανούς. Θα φτιάξει και ειδικό Σώμα χαφιεδισμού μέσα στους εργάτες μετανάστες, στους άνεργους κ.λπ.

Αυτήν την Ομάδα Δέλτα, στην Αθήνα, την κατεβάσατε στους δρόμους εσπευσμένα. Ανεξάρτητα από την κάθετη διαφωνία μας μ' αυτές τις ομάδες, γεννιέται σοβαρό ζήτημα, γιατί τους κατέβασαν χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό, με συνέπεια, βεβαίως, και αυτόν τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού.

Και έχουμε τώρα με τα μέτρα της κυβέρνησης: 6.000 επιπλέον αστυνομικούς και συνοριοφύλακες. Μα η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο, σχετικά με τον πληθυσμό, αριθμό αστυνομικών. Αγορά εξακοσίων μοτοσικλετών και δυο χιλιάδων περιπολικών, αστυνομικοί σκύλοι, αυτοκίνητα με μάνικες νερού για τη διάλυση των διαδηλώσεων. Αυτά τα ζήσαμε πριν το 1967. Ετσι διέλυαν τις διαδηλώσεις. Με τη μάνικα του νερού. Συζητιέται και η αλλαγή για την οπλοχρησία στους αστυνομικούς. Που αυτό μπορεί να ανοίξει τον νόμο, μέσα στο γενικό πλέγμα που υπάρχει, για αδιάκριτη χρήση όπλων. Καταδρομικού χαρακτήρα επιδρομές σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρακολούθηση ενδεχόμενων στόχων.

Δε θα συμφωνήσουμε με την άρση των όποιων νομικών εμποδίων έχουν απομείνει και με τη διαρκή απαξίωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και Προσωπικού Χαρακτήρα για την πλήρη λειτουργία των χαφιεδοκαμερών. Θα έχουμε 1.100 χαφιεδοκάμερες. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν αυτές είναι να λειτουργήσει το περίφημο σύστημα, που μας εφοδίασε το ΠΑΣΟΚ, το C4I. Και ευχόμαστε να μη λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Εκατοντάδες εκατομμύρια πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Και αφήστε τι έγινε με την επιτροπή προμηθειών. Ας μην τα ξαναπούμε αυτά.

Διαφωνούμε με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τις κατ' οίκον έρευνες με εντάλματα εξπρές. Δηλαδή, τηλεφωνώ εγώ και λέω "πηγαίνετε στο σπίτι του Χαλβατζή, είναι ύποπτος". Αμέσως εισαγγελική έρευνα. Δηλαδή, εδώ οποιοδήποτε εμπόδιο υπάρχει καταργείται. Και όλο αυτό για το έγκλημα.

Αρση της ανωνυμίας των καρτοκινητών. Αυτό είναι; Γι' αυτό απέδρασαν ο Παλαιοκώστας με τον Ριτζάι;

Λήψη δειγμάτων DNA και δείγματα αρχείων από όποιον απλό συλλαμβάνεται. Δηλαδή, προσάγουν έναν, του παίρνουν και δείγμα DNA. Και ποινικοποίηση συμπεριφοράς, της κουκούλας. Αυτεπάγγελτη δίωξη για περιύβριση αρχής κ.λπ.

Και αυτός ο μηχανισμός εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας! Κάθε πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ακούω αυτό το πράγμα: Η εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας. Και οι δύο στους τρεις που μιλάνε λένε για τους μετανάστες.

Ως προς το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι επίκεντρο τώρα το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας με στημένα πανηγυράκια και κουκουλοφόρους ή λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Θέλουν να ξεκινήσει η παραβίαση του ασύλου από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Και, εννοείται, ότι εμείς έχουμε καταγγείλει όλους αυτούς τους προβοκάτορες ή τους δήθεν επαναστάτες, οι οποίοι προσφέρουν όπλα για την κατάργηση του ασύλου. Εμείς δε θα το επιτρέψουμε στο όνομα της καταγγελίας αυτών. Γιατί το άσυλο μπορεί να το υπερασπιστεί και ο λαός και η νεολαία.

Παραγγελία Σανιδά προς τους εισαγγελείς πρωτοδικών να ερευνήσουν ποιοι χώροι είναι υπό κατάληψη και αν τελούνται αυτόφωρα εγκλήματα. Ανάμειξη ξένων αστυνομικών και πρακτόρων. Υπήρχαν οι αστυνομικοί και οι πράκτορες. Αυτό το ξέραμε. Δεν έφυγαν ποτέ. Αλλά τώρα δημοσιοποιήθηκε πρόσκληση αστυνομικών της Scotland Yard κ.λπ. για αντιτρομοκρατική συνεργασία και όλα.

Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και για να μιλήσει το ΚΚΕ καθαρά: Εμείς έναν νόμο υπηρετούμε. Αυτό που λέει ο κόσμος στους δρόμους: Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη. Αυτός για μας είναι νόμος. Και παλεύουμε για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, να αλλάξει και το νομικό καθεστώς, να αλλάξει και η εξουσία. Υποστηρίζουμε όλες τις μορφές πάλης που το κίνημα πρέπει να χρησιμοποιεί με διαδικασίες δημοκρατικές και αποφάσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του από την εργοδοτική βία, από την κρατική βία κ.λπ.

Για μας η βία προκύπτει από το ίδιο το σύστημα, από το ίδιο το κράτος και από τους εργοδότες. Και γι' αυτό λέμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα. Υπάρχει αρκετό νομικό οπλοστάσιο, για να αντιμετωπίσει το ποινικό έγκλημα. Δε συζητάμε, ούτε παζαρεύουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού, τις κατακτήσεις που διευκολύνουν τους αγώνες για τη βελτίωση της ζωής του, για μια ζωή αντάξια της προσφοράς που δίνουν οι εργαζόμενοι, μέχρι την κατάργηση της εξουσίας από εκείνους που παράγουν τον πλούτο σ' αυτήν τη χώρα. Να πάρει πίσω όλα τα μέτρα που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και στραγγαλίζουν τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του λαού, ειδικά την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους τόπους δουλειάς, την εξασφάλιση του δικαιώματος στη διαδήλωση, χωρίς χαφιεδοκάμερες και αστυνομοκρατία. Και σαν Κόμμα παλεύουμε και θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο την πάλη μας για τη δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, σπουδών και κατοικίας. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

Και όταν λέμε κίνημα μιλάμε για ένα κίνημα στο οποίο ισότιμο ρόλο έχουν και οι μετανάστες. Και είμαστε ριζικά αντίθετοι με κάθε μέτρο, το οποίο εμποδίζει το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν δουλειά. Και μ' αυτήν την έννοια ναι είναι υπαρκτό το πρόβλημα της ανασφάλειας του λαού από την εγκληματικότητα, αλλά η εγκληματικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια κυβέρνηση ή μηχανισμούς, οι οποίοι εξισώνουν το ποινικό έγκλημα, το ποινικό αδίκημα με το λαϊκό κίνημα και τη βία, που, όταν θέλει ο λαός, μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των λίγων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ