Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κρίση «όπλο» για τις εκλογές
  • Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, όπως όλα δείχνουν, είναι να καταγραφεί ως αποτελεσματικός διαχειριστής της κρίσης, επιχειρώντας έτσι να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα
  • Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε η υπόθεση Παυλίδη να μην οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές

Στην αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή στη μετακύλιση των βαρών στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με ταυτόχρονη κλιμάκωση της κρατικής βίας και καταστολής, συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.

Ολες οι αποφάσεις και τα μέτρα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Καραμανλής ποντάρει στην «αποτελεσματική» αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση χάρη στην εύνοια και στήριξη της πλουτοκρατίας. Η τακτική αυτή, που προσλαμβάνει χαρακτήρα «ηρωικής»-ταξικής εξόδου, γίνεται φανερή από την επιτάχυνση των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και από τα προκλητικά μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι αντιδράσεις των «θυμάτων» της κρίσης, μέσω της επίδειξης πυγμής στον αγωνιζόμενο λαό και της δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.

Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια του κυβερνητικού επιτελείου δεν «προβλέπει» πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για το σκοπό αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να εξουδετερωθεί η «απειλή» από την υπόθεση Παυλίδη. Βέβαια, δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές με επίκληση την αντιμετώπιση της κρίσης... Πάντως, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται με μεγάλη σιγουριά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τουλάχιστον εξαιτίας της υπόθεσης των «άγονων γραμμών». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Για το θέμα των εκλογών υπάρχουν τρία ρήματα: Θέλω, κάνω, εκτιμώ. Νομίζω ότι κανείς δε θέλει εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι μπροστά σ' αυτή την κρίση κανείς δε θα κάνει εκλογές. Και εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της Προανακριτικής θα είναι τέτοιο που δε θα επιτρέπει να μιλάμε για εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, δίνοντας με εύληπτο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί «κυβερνητική σταθερότητα», χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «να εκλογολογούμε και, κυρίως, για την προσωπική περιπέτεια (σ.σ. εννοεί την υπόθεση Παυλίδη...), η οποία ακόμα και σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει». Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, δήλωσε ότι «το μόνο που δε χρειάζεται είναι εκλογές και εκτιμώ ότι και κανείς δεν τις επιθυμεί. Ακόμη και από αυτούς που δημοσίως τις επικαλούνται».

Επίσης, ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας ερωτηθείς χτες (από τον «Αλφα 9,89») αν φοβάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει από την υπόθεση Παυλίδη, απάντησε: «Οχι. Αυτή η κυβέρνηση δε θα πέσει από κανέναν», αναδεικνύοντας ως βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα την αντιμετώπιση της κρίσης. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΕ Λ. Ζαγορίτης: «Θα εκπλαγείτε, διότι η ΝΔ θα επιδείξει πολύ μεγάλη αντοχή την προσεχή περίοδο. Οι πολιτικές μας απ' ό,τι φαίνεται λειτουργούν και στην πραγματική οικονομία», δήλωσε μετά από σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης ενόψει των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «θα πρέπει και εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κρίση που μπορεί ενδεχομένως να κρατήσει περισσότερο από ό,τι θα θέλαμε», ενώ για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είπε ότι σύμφωνα με τη «διαίσθηση και την όποια πολιτική όσφρηση μπορεί να διαθέτω, δεν βλέπω πρόωρες εκλογές». Στην ίδια γραμμή η Μαρ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «δε νομίζω ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν από την υπόθεση αυτή» (σ.σ. υπόθεση Παυλίδη), αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν εξαιτίας της οικονομίας και της κρίσης.

Στη σεναριολογία των ημερών αξιοσημείωτη είναι η άποψη της Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, που υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί στο κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. στην περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί ο Α. Παυλίδης μετά από τυχόν παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο. «Μπορεί να ψηφίζουν τα νομοθετήματα της κυβέρνησης και άλλα κόμματα», είπε με νόημα (στον «Αθήνα 9,84»), αποκλείοντας πάντως πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ