Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αναλλοίωτες οι αμερικανικές απαιτήσεις
  • Ο Ομπάμα ζήτησε από τον Καραμανλή ακριβώς ό,τι και ο Μπους
  • Οπως - όπως διευθέτηση στο Κυπριακό, για να ανοίξει ο δρόμος της ΕΕ για Τουρκία
  • «Λύση» του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Μετά τα πανηγύρια και τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού με τον Ομπάμα, έφτασε στην Αθήνα ο... λογαριασμός της επικοινωνιακής συνάντησής τους. Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών (και) η νέα αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί από την Αθήνα τα ίδια ακριβώς πράγματα που ζητούσε και η κυβέρνηση Μπους.

Εκτός από τις πάγιες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, που έχουν να κάνουν με τον πολλαπλασιασμό των ελληνικών προμηθειών από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Ομπάμα εμφανίζεται ήδη πιεστική και για ταχύτατες διευθετήσεις στο Κυπριακό και την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα έλεγαν χτες κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις, οι οποίες θα κλιμακώνονται μέχρι το φθινόπωρο, για την προώθηση διευθετήσεων στο Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οι αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή, όπως διαπιστώνουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, παραμένουν αναλλοίωτοι, ανεξάρτητα από την αλλαγή της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και να οδηγήσουν σε «λύση».

Πίσω από αυτήν την αμερικανική απαίτηση προβάλλει ξεκάθαρα ο στόχος της Ουάσιγκτον, τον οποίο μάλιστα περιέγραψε εύγλωττα ο Ομπάμα κατά την πρώτη ευρωπαϊκή του εμφάνιση: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η αμερικανική «πρεμούρα» για τη διευθέτηση του Κυπριακού, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τη «λύση» ήδη έχουν καταγραφεί από τις προθέσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που είναι έτοιμη να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του «τουρκοκυπριακού κράτους». Πέραν αυτών, όμως, στην Ουάσιγκτον, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, με την «επίλυση του Κυπριακού επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τους Ευρωπαίους (Γερμανούς και Γάλλους) τα προσχήματα τα οποία προβάλλουν για να αρνηθούν την προώθηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κατ' αναλογία τα ίδια ισχύουν και για την υπόθεση της ΠΓΔΜ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα «μη ένταξη στο ΝΑΤΟ» αυτής της χώρας, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το αντιμετώπιζε και η κυβέρνηση Μπους. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, οι Αμερικανοί έχουν ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει πια άλλο χρονικό περιθώριο για να παραμείνει η ΠΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ και ζητούν επίλυση του προβλήματος της ονομασίας το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών (2011-02-18 00:00:00.0)
Κλίμα ανησυχίας μπροστά στα αδιέξοδα (2009-08-21 00:00:00.0)
«Καπνός» από Ουάσιγκτον.... (2009-01-23 00:00:00.0)
Στήνουν σκηνικό «επίλυσης» (2008-09-06 00:00:00.0)
ΑμερικανοΝΑΤΟικός χαλκάς (2008-07-20 00:00:00.0)
Ανισότιμη σχέση (2006-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ