Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στήνουν σκηνικό «επίλυσης»

Πιέσεις για διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας μέχρι το τέλος Οκτώβρη

Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις και οι «πληροφορίες» που κάνουν λόγο για ταχεία διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, υπάρχουν σαφή μηνύματα από την απερχόμενη διοίκηση Μπους για την απόφασή της να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρη. Καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη συμφωνία της Αθήνας, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αμερικανική πίεση έχει «πείσει» την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί το συμβιβασμό. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα φροντίσει να παραμείνουν στο διπλωματικό τραπέζι οι συνολικότερες διεκδικήσεις (αναγνώριση γλώσσας και μακεδονικής εθνικής ταυτότητας), που έχει θέσει με τις επιστολές του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Η εξέλιξη αυτού του σεναρίου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μεσοπρόθεσμα μπορεί να προσφέρει κέρδη σε όλες τις πλευρές:

  • Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι έλυσε το πρόβλημα της ονομασίας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι θα ανοίξει μια συζήτηση για μειονοτικό.
  • Ο Γκρούεφσκι μπορεί να υποστηρίζει πως άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα, έθεσε και το γενικότερο πλαίσιο των διαφορών με την Ελλάδα (μειονοτικό).
  • Η Ουάσιγκτον θα ολοκληρώσει τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων και θα συντηρήσει την εκκρεμότητα του μειονοτικού, με την οποία θα μπορεί να ασκεί πιέσεις.
«Μήνυμα» από ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα άκουσαν ως «μήνυμα» διάθεσης για συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Ο Ιβιτσα Μπότσεφσκι, αφού επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά για τη μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αναγνώρισε ότι «τώρα είναι το κατάλληλο momentum για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ως προσκεκλημένος του «think tank» European Policy Center, με θέμα: «Η μετάβαση από την περιφέρεια της Ευρώπης στον πυρήνα της», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας ως το μοναδικό πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ