Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο βίντεο από την ψηφοφορία αναθεώρησης του Συντάγματος

«Αταξία» με την ψήφο του Αρη Σπηλιωτόπουλου

Για «διαδικαστική αταξία με ό,τι συνεπάγεται», μιλά ο ΛΑ.Ο.Σ. σε ό,τι αφορά την επίμαχη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα ψηφοδέλτια βουλευτών της ΝΔ να περνούν από διάφορα χέρια στελεχών του κυβερνώντος κόμματος πριν καταλήξουν στην κάλπη. Μάλιστα, στο κόμμα Καρατζαφέρη παρουσίασαν οπτικό υλικό, για να δείξουν μια τέτοια πορεία ψηφοδελτίου του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. και με βάση οπτικό υλικό (πρακτικά της Βουλής) που παρουσίασαν από την ψηφοφορία, φαίνεται το ψηφοδέλτιο του Σπηλιωτόπουλου να παραλαμβάνεται και να υπογράφεται από τον ψηφολέκτη, βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρη. Ακολούθως, να παραδίδεται προς έλεγχο σε άλλο ψηφολέκτη, βουλευτή της ΝΔ, Κ. Αγοραστό. Ωστόσο, από έρευνα που έκαναν στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. προκύπτει ότι στα πρακτικά της Βουλής, το ψηφοδέλτιο Σπηλιωτόπουλου εμφανίζεται με υπογραφή άλλου ψηφολέκτη, του βουλευτή της ΝΔ Γ. Μπούγα. Η δε ανακοίνωση ότι ο Σπηλιωτόπουλος ψήφισε, ακούγεται με παρέλευση περίπου επτά λεπτών από τη στιγμή που ο υπουργός προσήλθε στο σημείο ψηφοφορίας και ενεχείρισε το ψηφοδέλτιό του στον Πλεύρη.

Επίσης, από τον ΛΑ.Ο.Σ. έδειχναν τηλεοπτικά πλάνα και περιέγραφαν πως το ψηφοδέλτιο Σπηλιωτόπουλου που παραδίδεται από τον Πλεύρη στον Αγοραστό, αυτός το περνά στον Μπούγα, ο οποίος δεν το παραλαμβάνει. Ο Αγοραστός φεύγει από τη σημείο ψηφοφορίας και πηγαίνει με το ψηφοδέλτιο στον γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γ. Τραγάκη. Ακολούθως, επιστρέφει στο ημικύκλιο της έδρας του προεδρείου, όπου συλλέγονταν οι ψήφοι. Εχουν περάσει τα προαναφερόμενα περίπου επτά λεπτά και η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πατριανάκου έρχεται στο ημικύκλιο και προσκομίζει ένα ψηφοδέλτιο στον Αγοραστό. Αυτό δίνεται στο Μπούγα προς υπογραφή, το ξαναπαίρνει ο Αγοραστός και εντέλει ανακοινώνεται ότι ο Σπηλιωτόπουλος ψήφισε.

Τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., αν και ρωτήθηκαν επανειλημμένα, απέφυγαν να απευθύνουν ευθέως οποιαδήποτε μομφή στα κυβερνητικά στελέχη (π.χ. περί νοθείας). Αρκέστηκαν να μιλήσουν περί «διαδικαστικής αταξίας, με ό,τι συνεπάγεται». Κι ότι «εντέλει, από τη στιγμή που ουδείς βουλευτής διαμαρτυρήθηκε για αλλοίωση των ψηφοδελτίων του, δε θίγεται το αποτέλεσμα».

Παρέπεμψαν στα στελέχη της ΝΔ να απαντήσουν τι ακριβώς συνέβη, π.χ. αν υπήρχε κάποιο λάθος στο ψηφοδέλτιο Σπηλιωτόπουλου, γιατί δεν προσήλθε εκ νέου αυτός να ψηφίσει κλπ. Ωστόσο, τόνιζαν ότι σε περίπτωση λάθους, η διορθωτική διαδικασία δε γίνεται μέσω Τραγάκη. Σε κάθε περίπτωση στη συνέντευξη επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης επικοινώνησε προχτές το βράδυ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, για να του πει ότι πράγματι φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην επίμαχη ψηφοφορία.

Από τη ΝΔ, ο Α. Σπηλιωτόπουλος απάντησε ότι κανείς δε θα μπορούσε να του αλλάξει την ψήφο και βούλησή του. Οτι αν είχε συμβεί, θα το είχε καταγγείλει. Αναφέρθηκε «επί της διαδικασίας», λέγοντας ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα», «πράγματι μερικά ψηφοδέλτια δεν ήταν αποδεκτά από το σύστημα και επειδή ακριβώς δεν ήταν αποδεκτά από το σύστημα, χρειάστηκε να διορθωθούν. Ενα αντίστοιχο ψηφοδέλτιο ήταν και το δικό μου». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν οι Μπούγας κι Αγοραστός («υπήρχε τεχνικό πρόβλημα στο ψηφοδέλτιο Σπηλιωτόπουλου»).

Από το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως οι του ΛΑ.Ο.Σ. «προσέθεσαν διάφορα νέα στοιχεία στα ήδη γνωστά στοιχεία που έχουμε καταγγείλει». Οτι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό συνεχώς επιβαρύνεται. Στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί του ζητήματος. Μίλησε για αντιφάσεις της ΝΔ, αρνήσεις να δοθούν πειστικές εξηγήσεις ή «εξηγήσεις που ξεπερνούνται όρια της φαντασίας», και για «νόθευση της διαδικασίας σε μια κορυφαία στιγμή του Κοινοβουλίου». Πρόσθεσε ότι στο ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σκέψη για οποιαδήποτε κοινή πρωτοβουλία» με τον ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ