Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προσηλωμένος στην ευρωενωσιακή «ολοκλήρωση»

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, παραδέχτηκε χτες - στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πανελλαδική του σύσκεψη που αρχίζει αύριο, με θέμα την έγκριση του προγράμματος και της εκλογικής διακήρυξης - ότι το κόμμα τους αθροίζεται στις φιλοευρωενωσιακές δυνάμεις, εκείνες που υπηρετούν την προσπάθεια για «κοινωνική συνοχή», ώστε χωρίς πολλές πολλές αντιδράσεις η ΕΕ να πετύχει την ολοκλήρωσή της. Οπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι η μόνη φιλοευρωπαϊκή δύναμη», εγκαλώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί επιμένουν σε μια πολιτική που «βάζει βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής προοπτικής. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ευρωπαϊκή προοπτική με διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».

Η αμετροέπεια περίσσεψε στη συνέντευξη με τον Αλ. Τσίπρα αλλά και τους άλλους παριστάμενους - Ρ. Ριλάλντι, Α. Νταβανέλος, Γ. Θεωνάς - να χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τη «μεγάλη ελπίδα», την «πιο ελπιδοφόρα δύναμη», τη δύναμη με «προγραμματική υπεροχή», που μπορεί «να δώσει διέξοδο» κ.ά. Ωστόσο, δεν προσπάθησαν καν να τεκμηριώσουν τους χαρακτηρισμούς αυτούς, που δεν ανταποκρίνονται σε καμία πραγματικότητα, καθώς οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ γενικά και ειδικά για την οικονομική κρίση κινούνται μεταξύ της διαχείρισης του καπιταλισμού και της αυταπάτης ότι αυτός μπορεί να εξανθρωπιστεί. Μεταξύ του εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του αποπροσανατολισμού του λαού απ' την πάλη ενάντιά της, της ανάσχεσης της ριζοσπαστικοποίησης της λαϊκής συνείδησης.

Αλλωστε, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα για την οικονομική κρίση, για τα μύρια όσα προβλήματα που έχουν φορτωθεί στις πλάτες των λαών, δεν ευθύνεται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου προσαρμοσμένη κάθε φορά στις ανάγκες του, την οποία η ΕΕ εγγυάται, αλλά «η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Αντιφατικός ήταν ο λόγος που εξέπεμψαν χτες σε ό,τι αφορά στην πρόταση που ο Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε στο ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση. Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι έχει «φοβία να απαντήσει επί της ουσίας και πετά διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα» και το κατήγγειλε ότι «συναινεί στην κυρίαρχη πολιτική ατζέντα που ανοίγει η ΝΔ με την πολιτική της». Παρεμβαίνοντας ο Γ. Θεωνάς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις του G20 ότι τις «χειροκρότησε (...) και αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης είχε κάνει λόγο και για προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιο μέλλον μας περιμένει από τη λογική και την πολιτική που υπηρετούν τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Το ερώτημα βεβαίως παραμένει και είναι εύλογο: Αφού έτσι κρίνει τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ τότε προς τι η πρόταση κοινής δράσης που κατέθεσε ο επικεφαλής του και μάλιστα μετά τη συνεδρίαση του G20;

  • Ανακοινώθηκε, χτες, πως στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου θα τοποθετηθεί η Ελ. Σωτηρίου στέλεχος της ΚΟΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ