Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΖΑΜΠΟ»
Στο κενό η προσπάθεια να σταματήσει τους αγώνες

Το δικαστήριο απέρριψε χτες το αίτημα της εργοδοσία να τιμωρηθούν ποινικά και να εξοντωθούν οικονομικά σωματεία και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις

Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Στο κενό έπεσε μια ακόμα προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας στα «Τζάμπο» να ποινικοποιήσει τον αγώνα, που επί ένα σχεδόν μήνα δίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ενάντια στην απόλυση του Νίκου Νικολόπουλου από το κατάστημα της Βάρης. Κάτω από τις οργισμένες αντιδράσεις συνδικάτων και άλλων φορέων και το καταφανέστατο δίκιο του αγώνα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με πρόεδρο Υπηρεσίας την Βασιλική Μπακιστιάνου, απέρριψε χτες το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία η εργοδοσία της «Τζάμπο» ζητούσε την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωση δύο ταξικών σωματείων και έξι συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης.

Η αίτηση της εργοδοσίας στρεφόταν σε βάρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων Καρφούρ - Ντία - Μαρινόπουλος, των προέδρων τους, Μαρίας Τσαγκατάκη και Θωμά Χόρτη, αντίστοιχα, του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, του Γιάννη Κομνηνού, στελέχους του ΠΑΜΕ, του Νίκου Νικολόπουλου, απολυμένου από τα «Τζάμπο», και του Ανδρέα Πουλικόγιαννη, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Με τα ασφαλιστικά μέτρα, η εργοδοσία απαιτούσε και την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να απαγορευτεί οποιαδήποτε κινητοποίηση στα καταστήματά της, να ληφθούν τα ανάλογα (κατασταλτικά) μέτρα για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συνδικαλιστών να τους επιβληθεί κράτηση μέχρι ενός χρόνου και χρηματική ποινή 6.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και εγγυοδοσία ύψους 100.000 ευρώ. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 26 Μάη, ενώ εκκρεμούν και οι δίκες τουλάχιστον οκτώ εργαζομένων που συνελήφθησαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα και κατηγορούνται με χαλκευμένα στοιχεία για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.

Αντίπαλος όλη η μεγαλοεργοδοσία

Το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στη χτεσινή κινητοποίηση
Ο χώρος μπροστά από το Κτίριο 5 της Ευελπίδων, όπου δικαζόταν η αίτηση της εργοδοσίας, γέμισε χτες το μεσημέρι από εργαζόμενους και εκπροσώπους από όλα τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας. Με πανό και συνθήματα ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται. Γεμάτη από συνδικαλιστές, που προσήλθαν σαν μάρτυρες υπεράσπισης, ήταν και η αίθουσα όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, αλλά και όλος ο δεύτερος και ο πρώτος όροφος του κτιρίου των δικαστηρίων.

Απέναντι στις ταξικές δυνάμεις δεν τάχτηκε μόνο οι εργοδοσία του «Τζάμπο», εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους και τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής, αλλά και το σύνολο των μεγαλεμπόρων, αφού σαν μάρτυρας κατηγορίας προσήλθε και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Ισχυρίστηκε μάλιστα προκλητικά ότι οι κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης «χαλούν το κλίμα στην αγορά» και ζήτησε οι διαμαρτυρίες «να γίνονται νομότυπα, να σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες».

Για την εργοδοσία είναι καθ' όλα νόμιμο να εκβιάζει και να απολύει κατά το δοκούν εργαζόμενους συνδικαλιστές των 590 ευρώ, με στόχο να επιβάλει συνδικαλιστικό άβατο στα μαγαζιά της, αλλά είναι «έκνομη ενέργεια» κάθε κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας από τους συνηγόρους της εργοδοσίας απαίτησε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «να βάλει όρια στη δράση του».

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Κατσώτης ξεκαθάρισε πως ο δίκαιος αγώνας θα συνεχιστεί, περιγράφοντας με συγκεκριμένα στοιχεία όλο το σκηνικό του εκβιασμού και των απειλών που η εργοδοσία έστησε σε βάρος του Νίκου Νικολόπουλου, επιχειρώντας μάταια να τον εξαγοράσει με 50.000 ευρώ. Κατήγγειλε ακόμα ότι παρά τις μηνύσεις και τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα κινηθεί σε βάρος της εργοδοσίας. Στο πλευρό των συνδικαλιστών βρέθηκαν ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη και Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατέθεσε και σαν μάρτυρας υπεράσπισης.

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας βρήκε τους εργαζόμενους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο των δικαστηρίων να φωνάζουν συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες».

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε να έχει όρια η κινητοποίησή μας. Εμείς τους απαντήσαμε και απαντάμε και τώρα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ούτε έβαλε ποτέ, ούτε θα βάλει όρια στις διεκδικήσεις του εργάτη. Δε μας το επιτρέπει η πορεία του ταξικού κινήματος. Δε μας το επιτρέπουν οι ανάγκες των εργαζομένων. Εμείς τους λέμε ότι σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο και τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης θα προστατεύσουμε τους συναδέλφους που η εργοδοσία επιχειρεί να απολύσει».

«Η πάλη θα είναι σκληρή. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, ας κάνουν όσες αγωγές και όσα δικαστήρια θέλουν». Και κατέληξε: «Εμείς δίνουμε υπόσχεση σε όλους τους απολυμένους, σε όλους τους εργάτες, ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική», κατέληξε ο συνδικαλιστής. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέσα στο χώρο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ