Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ «ΕΛΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Σκανδαλώδης προσπάθεια εμπορευματοποίησής του

Τμήμα του υδροβιότοπου στην Κοιλάδα του δήμου Κρανιδίου
Τμήμα του υδροβιότοπου στην Κοιλάδα του δήμου Κρανιδίου
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την εκχώρηση της δημόσιας έκτασης του υδροβιότοπου «Ελος Κοιλάδας» του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου σε Ναό, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Μωραΐτης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Κατόπιν αιτήσεως του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου, εκδόθηκε η υπ' αριθ.7482/18-11-2008 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Αργολίδας, με την οποία χαρακτηρίστηκε ως ΜΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (γεωργικώς καλλιεργούμενη) έκταση εμβαδού 64.765,54 τ.μ., κείμενη στη θέση «Αγ. Δημήτριος - Λάζες» του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει στην κυριότητά του ο πιο πάνω Ιερός Ναός.

Η έκταση αυτή αποτελεί εξ ολοκλήρου τμήμα του χαρακτηρισμένου και αναγνωρισμένου υδροβιότοπου και συγκεκριμένα του υδροβιότοπου με την επωνυμία «Ελος Κοιλάδας», με τα χαρακτηριστικά κάθε υδροβιότοπου όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, καλυπτόμενη από λαγούμια, λεκάνες νερού, αρμυρίκια, βούρλα, καλαμιές, ενώ αποτελεί καταφύγιο πλήθους αποδημητικών πτηνών, όπως κύκνων, πελεκάνων, μαυροπελαργών, γερανών, κορμοράνων κ.ά. Η έκταση συμβάλλει καθοριστικά στη φυσική και βιολογική ισορροπία του περιβάλλοντος του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κοιλάδας.

Το γεγονός ότι η παραπάνω έκταση είναι τμήμα του υδροβιότοπου «Ελος Κοιλάδας», αναγνωρίζεται και από το υπ' αριθ. Πρωτ.3171Β/ 22-8-2008 έγγραφο του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ προς τη Βουλή των Ελλήνων, σε απάντησή της με αριθ.πρωτ. 2637/297-08 Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, Β. Νικολαΐδου, Ν. Μωραΐτη και Γ. Μαρίνου, σχετικά με δράσεις στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου, στο οποίο επί λέξει αναφέρονται τα εξής: «Ο υδροβιότοπος με την επωνυμία "Ελος Κοιλάδας" περιλαμβάνεται στην "Απογραφή των Ελληνικών Υδροβιότοπων ως Φυσικών Πόρων" που πραγματοποιήθηκε το 1995 από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υδροβιότοπων και με τη Συγχρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

Επιπλέον, η πιο πάνω έκταση, σύμφωνα με την υπ' αριθ.1834/23-10-1996 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ 1317/12-11-1996 τεύχος Δ΄) περιλαμβάνεται στον Παλιό Αιγιαλό και ως εκ τούτου αποτελεί δημόσια περιουσία, όπως ορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ.3 και 2 παρ. 5 του Ν. 2971/2001.

Τέλος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής η έκταση αυτή δεν υπήρξε ποτέ γεωργικώς καλλιεργούμενη.

Και η συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά ακόμη μία σκανδαλώδη προσπάθεια εμπορευματοποίησης δημόσιας έκτασης και μάλιστα χαρακτηρισμένου και αναγνωρισμένου υδροβιότοπου, που συμβάλλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή η λαϊκή περιουσία αντί να χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του τόπου επιχειρείται να αξιοποιηθεί για τη συσσώρευση κερδών για τους ιδιώτες και το κεφάλαιο.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί:

-- Αν αναγνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο δικαίωμα ιδιοκτησίας τού πιο πάνω Ναού στην παραπάνω έκταση, που έχει προφανώς δημόσιο χαρακτήρα.

-- Αν αναγνωρίζει ιδιοκτησία ακόμη και σε πράγματα εκτός συναλλαγής, όπως ο αιγιαλός, που περιλαμβάνονται στην παραπάνω έκταση.

-- Τι μέτρα πρόκειται να πάρουν ώστε να αναγνωριστεί ότι ολόκληρη η πιο πάνω έκταση είναι δημόσια, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, να αποκτήσει την κατοχή της και να εξασφαλίσει τη δημόσια χρήση της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ