Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Απαράδεκτες» οι θέσεις Μπαμπατσάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σταθερή παραμένει η Τουρκία στις θέσεις της αναφορικά με λύση του Κυπριακού στη βάση ενός «συνεταιρισμού δύο πολιτικά ισότιμων κρατών», σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος και πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο.

Οπως υποστήριξε ο Α. Μπαμπατσάν, βάση λύσης θα πρέπει να είναι η «πραγματική διζωνικότητα, ένας καινούριος συνεταιρισμός που θα σχηματιστεί από δύο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς, με πολιτική ισότητα. Αυτό θα βοηθά στην ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην περιοχή», ενώ επισήμανε πως αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης είναι η συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φρόντισαν να επαναλάβουν ότι οι απόψεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι πανομοιότυπες.

Ο Α. Μπαμπατσάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ευρωεκλογών, προβάλλοντας αξιώσεις και για συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Ευρωβουλή, υποστηρίζοντας ότι για τον αριθμό των θέσεων για την Κύπρο λήφθηκαν υπόψη και οι Τουρκοκύπριοι, εκφράζοντας την ελπίδα η Ευρώπη να εκτιμήσει ποιος έχει δικαίωμα να καθίσει σε αυτές τις θέσεις.

Στην απάντησή της η Κυπριακή Δημοκρατία έσπευσε να δηλώσει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός και δύο κοινότητες, προσθέτοντας με νόημα ότι «εάν όλοι παραμείνουμε συνεπείς και καθοδηγούμαστε από τις συμφωνίες των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων όλα αυτά τα χρόνια ως βάση λύσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και τα περί Κύπρου ψηφίσματα των ΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε λύση του προβλήματος».

Οπως ανέφερε ο Σ. Στεφάνου, στόχος είναι μία λύση με την οποία θα τερματίζεται η κατοχή και θα επανενώνεται το έδαφος, ο λαός και η οικονομία, θα έχουμε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ασφαλώς και οι δύο κοινότητες θα είναι συνδιαχειριστές του κοινού κράτους που θα είναι ένα, αλλά θα είναι οι δύο κοινότητες, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του Α. Μπαμπατσάν «απαράδεκτες».

Οσον αφορά το κυπριακής σημαίας και ρωσικών συμφερόντων πλοίο, που φέρεται να μετέφερε φορτίο από το Ιράν προς τη Γάζα και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Λευκωσία θέλει να κλείσει το θέμα, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν, αλλά θα δημοσιοποιηθούν «την ώρα που πρέπει».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, ενώ σε ερώτηση αν έγιναν αντιληπτά από τα ραντάρ της Κυπριακής Δημοκρατίας ισραηλινά αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης νηοψίας στο πλοίο, ο Σ. Στεφάνου απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση, προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας ένα πλοίο που φέρει την κυπριακή σημαία στα χωρικά της ύδατα, με την ιδιαιτερότητα που έχει ως υπόθεση, λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα προστασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ