Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Οργανωμένο σύστημα χαφιεδισμού στους τόπους δουλειάς

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ενα καλά οργανωμένο σύστημα χαφιεδισμού μέσα στους τόπους δουλειάς, με παγκόσμιες διαστάσεις, έχει αναπτύξει το μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

Το σύστημα αυτό έχει επεκταθεί και στη χώρα μας, καθώς ήδη λειτουργούν εταιρείες που στρατολογούν επί πληρωμή άτομα, τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου οι τελευταίες να διαπιστώσουν ποιοι είναι αποδοτικοί εργαζόμενοι και ποιοι όχι. Τα άτομα αυτά υποδύονται τους πελάτες και πραγματοποιώντας εφόδους στους χώρους δουλειάς, "αξιολογούν" τους εργαζόμενους. Η δραστηριότητα τους ονομάζεται "μυστικές αγορές" (mystery shopping) και οι ίδιοι "μυστικοί πελάτες" (mystery shoppers).

Στη χώρα μας πελάτες των εταιρειών παροχής χαφιέδων είναι κυρίως μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλυσίδες επιχειρήσεων ηλεκτρικών ειδών, εμπορικές επιχειρήσεις, κλπ. αλλά και στις τράπεζες. Χαρακτηριστικά, το σύστημα "μυστικός πελάτης" (mystery customer) εντάσσει τον τελευταίο καιρό στις μεθόδους χειραγώγησης και ελέγχου των υπαλλήλων της η Εμπορική Τράπεζα, μια τράπεζα που ιδιωτικοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, πράγμα που αναδεικνύει και από αυτή την άποψη τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού και των ιδιωτικοποιήσεων για τη ζωή των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η άθλια μεθόδευση της εργοδοσίας.
  • Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για τις αντίστοιχες εταιρείες που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους και παρέχουν τις αντίστοιχες "υπηρεσίες"».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ