Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία χωρίς τέλος από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις προάλλες, ο Αλ. Τσίπρας εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μας βγάλει όλους αμνήμονες, αν όχι χαζούς. Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΝ δε συνεργάζεται πουθενά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, λέγοντας: «Και στις προηγούμενες εκλογές δεν κάναμε συνεργασία με δυνάμεις από τα 2 μεγάλα κόμματα»! Να θυμίσουμε: Από τους 19 δήμους, που σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα «κέρδισαν» στην Αττική, στους 12 ο ΣΥΝ συμμετείχε με το εξής σχήμα: Ανεξ. ΣΥΝ - ΝΔ, ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, Ανεξ. ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Σε 3 δήμους της Θεσσαλονίκης κέρδισε η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Σε 7 πρωτεύουσες νομών κέρδισε σε 2 υποψήφιος του ΣΥΝ που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και σε 5 υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ. Σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποκτήθηκαν και οι νομαρχίες Πρέβεζας και Σάμου. Η λίστα δεν έχει τέλος. Το ίδιο και η υποκρισία, ο οπορτουνισμός, η αφερεγγυότητα και η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους και το λαό για την πραγματική του στρατηγική και τις αντιφάσεις της.

Υπογραφές υπέρ της ... ειρήνης

Με χτεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΝ μας πληροφορεί ότι ο Μ. Γλέζος, ο Π. Τριγάζης και η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου κατέθεσαν αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη για «παραβιάσεις του Δικαιώματος στην Ειρήνη», όπου αναφέρεται: «Εχουμε επίγνωση ότι το νομικό υπόβαθρο για την προσφυγή μας είναι ασθενές. Ομως είναι καιρός για την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες, για να αναγνωρισθεί το δικαίωμα στην ειρήνη ως ανθρώπινο δικαίωμα, άμεσα συνυφασμένο με το δικαίωμα στη ζωή».

Αναρωτηθήκαμε όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση αυτή, αν στ' αλήθεια πιστεύουν ότι με προσφυγές σε θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και δικαστήρια, μπορεί να επιβληθεί η ειρήνη. Πολύ, δε, περισσότερο όταν τέτοιες πρωτοβουλίες δε συνοδεύονται από καμία έμπρακτη συμβολή στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Οταν το κείμενο που κατέθεσαν στον Συνήγορο του Πολίτη βρίθει διαπιστώσεων, αλλά καμίας συγκεκριμένης αναφοράς στους υπαίτιους και στις αιτίες που προκαλούν επεμβάσεις, συρράξεις, αιματηρούς πολέμους.

Η ειρήνη χρειάζεται υπεράσπιση από ένα ισχυρό λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η φιλοδοξία όσων υπογράφουν την αναφορά να «αναπτύξουν καμπάνια μέσω των οργανώσεών τους για τη συγκέντρωση υπογραφών με στόχο να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το δικαίωμα στην ειρήνη ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», μόνο ως κίνηση για το θεαθήναι μπορεί να εκληφθεί. Οι ιμπεριαλιστές δε λογαριάζουν Συντάγματα προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Οπως δεν λογαριάστηκε το ελληνικό Σύνταγμα όταν η χώρα παραδιδόταν στους μακελάρηδες του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Αλλωστε, όταν δεν είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, τα Συντάγματα, απλά, δε λαμβάνονται υπόψη.

Η υπόθεση της ειρήνης δεν υπηρετείται, δυστυχώς, από κινήσεις εντυπωσιασμού. Η ειρήνη δεν επιβάλλεται συνταγματικά. Θα επιβληθεί όταν ένα ισχυρό λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα θα εκριζώσει την εξουσία εκείνων που την υπονομεύουν και τη στερούν από την ανθρωπότητα.

Δύναμη αφερέγγυα και καιροσκοπική

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε άπειρες φορές «στα πράσα» άλλα να λέει και άλλα να πράττει. Οι θέσεις και οι πράξεις του επιβεβαιώνουν ότι είναι μια δύναμη αναξιόπιστη και αφερέγγυα, η οποία, με την ίδια ευκολία που πράττει όσα πράττει, τα διαψεύδει αν βγουν στη φόρα, παριστάνοντας την ανήξερη και καταφεύγοντας στα ψεύδη και τις συκοφαντίες για να καλύψει τις πομπές της. Αυτό ακριβώς έκανε και την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, όταν, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ρωτήθηκε για τους δημάρχους του κόμματός του που εφαρμόζουν τα stage. Αντί άλλης απάντησης, άρχισε να «κεραυνοβολεί» τους κομμουνιστές δημάρχους, που έχουν «στη δούλεψή τους» εργαζόμενους με μπλοκάκια! Σε αντίθεση - όπως είπε - με τους δημάρχους του ΣΥΝ, που έδωσαν μάχες για να μην περάσουν αυτές οι μορφές απασχόλησης.

Το ψέμα, βέβαια, έχει κοντά πόδια. Στο Δήμο Νίκαιας, στον οποίο προκλητικά αναφέρθηκε, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι, αλλά δόθηκαν μάχες, νικηφόρες, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους όπου ασκεί διοίκηση, είτε μόνος του, είτε με το ΠΑΣΟΚ. Εκεί και τα stage εφαρμόζονται, και όλα τα υπόλοιπα. Οσο για τις μάχες που έδωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Να θυμίσουμε απλά και μόνο ότι οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε αρμονική συνεργασία με αυτές του ΠΑΣΟΚ, έβαλαν πλάτη για την προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας ότι το κόμμα του στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δε συνεργάστηκε με κανένα απ' τα δύο μεγάλα κόμματα. Είπε ψέματα. Συνεργάστηκε και με τα δύο. Και προϊόν αυτής της συνεργασίας ήταν οι «νίκες» για τις οποίες ζητωκραύγαζε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Βγαίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάνει σημαία του το αίτημα για σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Και αυτοπροβάλλεται να αντιπαλεύει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας. Λέει ψέματα. Οταν άρχισε να «ξηλώνεται το πουλόβερ», έβαζε πλάτη, στηρίζοντας τις τότε μετοχοποιήσεις. Ο πρώην πρόεδρός του παρενέβαινε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των ΚΕΣ. Ο νυν πρόεδρός του δηλώνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν απειλείται απ' το ιδιωτικό. Με έμφαση διαβεβαιώνει το κεφάλαιο πως δε θέλει την κατάργηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τελευταία παριστάνει τον «αντιδικομματικό πολεμιστή». Πώς το κάνει; Δε υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λένε ηγετικά του στελέχη. Αλλά, όμως, διεκδικούν ψήφο να μπουν στη Βουλή για να συμβάλουν στην προώθηση των θετικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ και να αντισταθούν στα αρνητικά μέτρα της πολιτικής του, ώστε να το εμποδίσουν από τη «δεξιότερη στροφή». Μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη; Αποτιμώντας συνολικά την πορεία του έως τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ποτέ να ρίχνει νερό στο μύλο του συστήματος και να αποπροσανατολίζει την εργατική τάξη και το λαό απ' την αναγκαία για τα συμφέροντά τους πορεία που έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι δύναμη αναξιόπιστη και αφερέγγυα. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην κάλπη.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Ποιοι δυο δρόμοι;

Παραπλανά επικίνδυνα ο Γ. Παπανδρέου στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» όταν λέει ότι «συγκρουόμαστε με δύο αντιλήψεις» για την ανάπτυξη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ψέμα και καπήλευση του πραγματικού διλήμματος, των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών που βάζει το ΚΚΕ, για την καπιταλιστική κοινωνία και τα αντίθετα ταξικά συμφέροντα ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό. Εξαπάτηση ολκής. Αλλο μεγαλύτερο ψέμα: «Δε συμφωνούμε πάντα και σε όλα με την ΕΕ», είπε στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, ποιον δουλεύει; Ειδικά ο ίδιος ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς; Δεν είναι η σοσιαλδημοκρατία που συμφώνησε με τους φιλελεύθερους στην ΕΕ για τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης; Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε και προπαγανδίζει την πολιτική αναδιαρθρώσεων, δηλαδή φτηνή εργατική δύναμη για να ενισχυθεί η καπιταλιστική παραγωγή; Το κεφάλαιο και το κέρδος; Οσο για την αντιπαράθεση ανάμεσα στο πάγωμα των μισθών και τα 30 λεπτά αύξηση ή στα 500 ευρώ σύνταξη, αυτά είναι ο φερετζές για τη μείωση της φορολογίας των κερδών που υπόσχεται στο όνομα των επενδύσεων, είναι η ανασφάλιστη δουλειά στο όνομα της εργασιακής εμπειρίας και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κ.λπ. Ποιον νομίζει πως κοροϊδεύει;

Οι δύο διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης που λένε ότι ακολουθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα άλλο από δύο παράδρομους που οδηγούν στην ίδια λεωφόρο με προορισμό και τερματικό σταθμό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, των κεφαλαιοκρατών. Ο δρόμος ανάπτυξης που το ΚΚΕ προτείνει είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Γι' αυτό συγκρούεται με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο δικός μας δρόμος έχει προορισμό, στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων. Είναι ο δρόμος του δίκιου του εργάτη, γι' αυτό είναι ρεαλιστικός. Εργατιά, αγροτιά, μικρομεσαίοι της πόλης και της υπαίθρου. Εχετε το δίκιο με το μέρος σας. Εχετε τη δύναμη να το επιβάλετε. Εχετε το ΚΚΕ. Εμπιστευτείτε μας και στην κάλπη. Γιατί, δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός ο λαός.

«Εις υγείαν» του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΓΙ' ΑΥΤΟ δεν πρέπει να ανησυχούμε για τη «νέα γρίπη» στα σχολεία! Διότι όλα γίνονται με βάση το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης», όπως μας είπε ο Α. Σπηλιωτόπουλος. Αυτό κι αν είναι καθησυχαστικό...

Εχετε δει, άλλωστε, κανένα σχέδιο δράσης σε εθνικό επίπεδο από αυτήν την κυβέρνηση να μην πηγαίνει καλά και να μην είναι αποτελεσματικό; Ας είμαστε σοβαροί...

Εθνικό σχέδιο είχε για τα δάση, εθνικό σχέδιο για την Υγεία, εθνικό σχέδιο για την Οικονομία και όλα πήγαν μια χαρά.

Μπορεί να τα κάνει τα σκανδαλάκια της πού και πού η κυβέρνηση, αλλά όταν ...σκέφτεται εθνικά τελειώνουν τα αστεία. Είναι υπεύθυνη, αποφασιστική και οργανωμένη.

ΒΕΒΑΙΑ, ΟΣΟ ΚΑΛΗ και να είναι, δεν είναι ...ΠΑΣΟΚ. Αν είχαμε τώρα «πράσινη» κυβέρνηση, δε θα συζητούσαμε καν για γρίπη. Ο ιός δε θα είχε εισέλθει καν στην Ελλάδα...

Διότι το θέμα είναι διεθνές και, ως γνωστόν, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ξέρει προσωπικά τον Μπαρόζο με τον οποίο μιλάει συχνά - πυκνά.

Αν είναι δυνατόν να αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα η χώρα, στην οποία θα ήταν αυτός πρωθυπουργός. Αδιανόητο...

ΠΑΝΩ ΑΠΟ όλα, όμως, έχουμε εμπιστοσύνη στις δημόσιες δομές της Υγείας, τις οποίες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν φροντίσει, και η Νέα Δημοκρατία, και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν με κάθε τρόπο...

Τα κονδύλια των προϋπολογισμών γιγαντώνονται για την Υγεία από χρονιά σε χρονιά, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αναπτύσσονται και δεν υποβαθμίζονται...

Απόδειξη: Ούτε ένας ιδιώτης δεν έχει τολμήσει να επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα. Πώς να ανταγωνιστεί ένα δημόσιο σύστημα, που και οι δυο τους στηρίζουν τόσο πολύ;


Φτάνουν 20 χρόνια εναλλαγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων ασφαλώς και έχει μάθει μέσα από την, οδυνηρή, εμπειρία της ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής ουσίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχει όμως τη δική του ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι μερικές φορές ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ομολογούν την πασίγνωστη αυτή αλήθεια. Μια τέτοια περίπτωση είναι του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος «απελευθερωμένος» προφανώς από μελλοντικές φιλοδοξίες, δηλώνει ευθέως ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι η ίδια. «Ενα από τα πράγματα που είχαμε την τελευταία 20ετία από το '90 και μετά είναι ότι, παρά τις εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία, υπήρξε μια συνέχεια στην πολιτική. Με τις αδυναμίες της, αλλά υπήρξε πολιτική συνέχεια», τονίζει χαρακτηριστικά (στο «Βήμα της Κυριακής»). Ο ίδιος επίσης εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα «ακυβερνησίας» επειδή, όπως λέει, «το πολιτικό σύστημα έχει τρόπους να βρει λύσεις». Την ίδια άποψη βέβαια έχουν και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά φυσικά δεν μπορούν να το παραδεχθούν για λόγους «σταθερότητας» του δικομματισμού. Ομως οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να αναλογιστούν ότι το ΚΚΕ ήταν αυτό που πρώτο είχε αποκαλύψει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στρατηγικής μεταξύ των δύο μονομάχων, ότι μόνο συμφορές και δεινά τους επιφύλαξαν όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως ότι είναι καιρός να μπει αποφασιστικά φραγμός σε αυτή την πολιτική. Η λύση στις κάλπες είναι ΚΚΕ, ώστε από τη Δευτέρα να είναι ισχυρό το λαϊκό κίνημα.

Η προπαγάνδα και η μαύρη αλήθεια

Το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ κάνει «σημαία» στην προεκλογική της καμπάνια, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η υπουργός παρουσιάζει το σχέδιο των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το «αντίδοτο στην οικονομική κρίση». Η αλήθεια είναι ότι ο πακτωλός αυτός κεφαλαίων πηγαίνει στην πλουτοκρατία για να αντιμετωπίσει την κρίση και πάλι σε βάρος των εργαζομένων και να περιφρουρήσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτό μαρτυρούν όλα τα προγράμματα που είναι προγράμματα επιδότησης του κεφαλαίου, αλλά και εργαλεία για την εμβάθυνση της «ευελιξίας».

Επιχαίρει η υπουργός για την ενοποίηση ταμείων, όταν αυτή οδήγησε «σε ενοποίηση προς τα κάτω», σε περικοπές παροχών.

Διαφημίζει την δανειοδότηση σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων για την απόκτηση κατοικίας, όταν είναι γνωστό ότι η Εργατική Κατοικία, έχει μειώσει στο ελάχιστο το κατασκευαστικό της έργο και επί της ουσίας έχει μετατραπεί σε μεσάζοντα για τις τράπεζες στις οποίες αναγκάζεται να προσφεύγει η εργατική οικογένεια για να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της.

Διατυμπανίζει την δημιουργία του ΑΜΚΑ, ενώ είναι γνωστή η τεράστια καθυστέρηση στην μηχανοργάνωση των Ταμείων η οποία καταβρόχθισε τεράστιους πόρους προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών και το χειρότερο: Το νέο σύστημα όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή, αλλά θα γίνει εργαλείο στα χέρια μιας πολιτικής που έχει σαν στόχο νέες περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να μιλάει για το «δικαίωμα στη μητρότητα», όταν με τον νόμο 3655/08 οι εργαζόμενες μητέρες έχασαν το δικαίωμα στην «πρόωρη» συνταξιοδότηση και υποχρεώθηκαν σε παραμονή στην εργασία κατά πέντε επιπλέον χρόνια. Οταν σε συμπαιγνία με την ΕΕ καταργεί και για τις γυναίκες του Δημοσίου το δικαίωμα στην έξοδο από την εργασία στα 60 χρόνια. Γι' αυτό, όσο και να επιχειρούν η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι της ΝΔ να παρουσιάσουν το μαύρο για άσπρο, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τη μαύρη αλήθεια. Και με αυτή την αλήθεια πρέπει να πάνε στην κάλπη.

Ασφάλεια με ισχυρό ΚΚΕ

Ψευδεπίγραφη και παραπλανητική η κόντρα των δύο μονομάχων γύρω από τα λεγόμενα «ζητήματα ασφάλειας», στην πραγματικότητα έχει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ συνδέουν ευθέως το θέμα της «ασφάλειας» είτε με το πανεπιστημιακό άσυλο είτε με τις διαδηλώσεις είτε με τους μετανάστες. Επιχειρούν δηλαδή να περάσουν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την ιδέα ότι η πηγή των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει (ανεργία, φτώχεια, πανάκριβη και ιδιωτικοποιημένη Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση κοκ) δεν είναι η κυρίαρχη πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκοί - ταξικοί αγώνες που στέκονται απέναντι στην πολιτική τους. Οι εργαζόμενοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ασφάλειά τους πρώτα απ' όλα συνδέεται με το να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία και να μην είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου των στέιτζ και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ασφάλεια σημαίνει να εργάζεται με κανονικό ωράριο και πέντε μέρες τη βδομάδα και ο μισθός να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης. Ασφάλεια είναι η αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά τους και πλήρης και εξασφαλισμένη δωρεάν δημόσια Υγεία, αξιοπρεπής σύνταξη κοκ. Είναι ευνόητο λοιπόν πως για να υπάρξει ασφάλεια για τον εργαζόμενο και τα παιδιά του πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με την πολιτική και τα κόμματα - διαχειριστές της που παράγουν την ανασφάλεια. Ασφάλεια για τον εργαζόμενο λαό σημαίνει πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα ευθύνης

Στην τελική ευθεία για την κάλπη, μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση και οι άνθρωποι του μόχθου πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Με κριτήριο τις δύο ριζικά αντίθετες - από άποψη ταξικών συμφερόντων - πολιτικές, τους δύο δρόμους ανάπτυξης, αυτόν των μονοπωλίων και αυτόν του λαού. Η πλουτοκρατία φαίνεται να επιλέγει το άλλο κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση. Λένε ανοιχτά ότι το πρόγραμμά του είναι και δικές τους θέσεις. Η ΝΔ δεν μπορούσε να συνεχίσει την επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων γιατί διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ και ξέρει ταυτόχρονα την τέχνη της λαϊκής παραπλάνησης. Μιλά για άλλη αντίληψη στην ανάπτυξη απ' αυτήν της ΝΔ. Μέγα ψέμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης ισχυρό μηχανισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπονομεύσει τις λαϊκές αντιστάσεις και διεκδικήσεις. Εχει στη διάθεσή του ενάντια στο λαϊκό κίνημα αποτελεσματικούς μοχλούς υπονόμευσης των αγώνων, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΕΣΑΣΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μάλιστα πρόλαβε να εκφράσει τη θετική του άποψη για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλήθεια από αυτήν που υποστηρίζει το ΚΚΕ, ότι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία μόνο διαφορά: Η κατάληψη του κυβερνητικού θώκου. Ποιος από τους δύο θα συμβάλει καλύτερα στο ξεπέρασμα των δυσκολιών του αστικού πολιτικού συστήματος χειραγωγώντας λαϊκές δυνάμεις, στην αντιλαϊκή πολιτική. Το έχει ανάγκη το σύστημα, ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Επομένως, σήμερα δεν δικαιολογούνται οι αυταπάτες του μικρότερου κακού. Είναι λογική καταστροφική και επιζήμια. Δεν αξίζει τον κόπο σήμερα κανείς να σκέφτεται σε ποιο κόμμα θα δώσει την ψήφο του κάτω από το εκβιαστικό δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, να ψάχνει τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και τα δύο είναι κόμματα των μονοπωλίων.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Περιθώρια να είναι το ΠΑΣΟΚ λιγότερο αντιλαϊκό από τη ΝΔ δεν υπάρχουν. Στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη δίνεται η ευκαιρία να εκφρασθεί η δύναμη του λαού, δίνοντας δύναμη στη δύναμή του, με ψήφο στο ΚΚΕ. Να πάνε οι άνθρωποι του μόχθου με ψηλά το κεφάλι, να μη φοβηθούν. Να κάνουν το βήμα τώρα, με το βλέμμα στο αύριο. Να σκεφθούν ποιον θα έχουν στο πλευρό τους την επόμενη μέρα. Οσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η δική τους αντίσταση, ο δικός τους αγώνας.

Ας σκεφτούμε. Η αταλάντευτη επιθετική πολιτική στάση του ΚΚΕ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η ακούραστη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ για το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τους μικρούς επιχειρηματίες, δυσκόλεψαν, καθυστέρησαν την εφαρμογή κάποιων αντιλαϊκών μέτρων. Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει δυσκολίες να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική της πλουτοκρατίας και πρέπει να τις κάνουμε τεράστιες κάνοντάς τους το βίο αβίωτο.

Στις 5 του Οκτώβρη όταν θα υπάρχει η πιο σφοδρή επιδρομή πρέπει να οργανωθεί μια λαϊκή αντιπολίτευση, που θα προσπαθεί να βάλει εμπόδια, να κερδίσει χρόνο ο λαός, για να οργανώνει και την αντεπίθεση. Να γιατί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Να γιατί χρειάζεται χειραφέτηση από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λαϊκή αυτοδυναμία, ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, ενιαίο μέτωπο εργατών - φτωχών αγροτών - αυτοαπασχολούμενων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ