Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκαλούν τους ανέργους

Γρηγοριάδης Κώστας

Να ενισχύσει την κυβερνητική τρομοκρατική προπαγάνδα περί δεινής οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΔ επιχείρησε χτες και ο διοικητής του Οργανισμού Θ. Κικίλιας. Ετσι, λοιπόν, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή επιχείρησε να πείσει ότι για τη σημερινή κατάσταση του ΟΑΕΔ φταίει η κακή και αλόγιστη διαχείριση των οικονομικών του την τελευταία 5ετία. Εκεί όμως που ο διοικητής του ΟΑΕΔ ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στους ανέργους ήταν όταν μετά από ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει για το πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό. Και να τι απάντησε: Αυτή τη στιγμή οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ φτάνουν τους 750 χιλιάδες από τους οποίους οι 250 - 260 χιλιάδες είναι τακτικά επιδοτούμενοι. Από 160 μέχρι 200 χιλιάδες περίπου δήλωσε ότι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και ότι τελικά οι πραγματικά (!) άνεργοι είναι γύρω στις 520 με 530 χιλιάδες. Τι είναι οι υπόλοιποι; Οι υπόλοιποι λοιπόν, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, είναι κάποιοι (τι άραγε;) που παρασύρθηκαν (!!!) και γράφτηκαν στις λίστες του Οργανισμού είτε για να πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (σπουδαίο ποσό) είτε για να αποκτήσουν μόρια που θα τους διευκολύνουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κ.λπ!

Η πρόκληση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Οι άνεργοι έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με το ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη.

Οι ναυτεργάτες δεν έχουν, αλλά οι εφοπλιστές έχουν

Νεότερα στοιχεία που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας από το ναυτιλιακό Τύπο, το τέλος του 2009 - δηλαδή εν μέσω κρίσης - βρήκε τους Ελληνες εφοπλιστές να κατασκευάζουν 624 πλοία, που αντιστοιχούν στο 10% του υπό ναυπήγηση παγκόσμιου στόλου. Τα συμβόλαια για την κατασκευή των 24 από τα 624 υπογράφησαν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου και η αξία τους ανέρχεται (μόνο των 24) σε 1,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Εύκολα μπορεί να γίνει ο υπολογισμός για την αξία και των 624. Δε θα σχολιάσουμε ότι ούτε ένα από αυτά δεν κατασκευάζεται σε ελληνικά ναυπηγεία.

Στην ερώτηση πού βρίσκουν τα λεφτά, η απάντηση είναι γνωστή. Από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σε αντίθεση με το λαό αυτοί: Δεν πληρώνουν «μία» για φόρους, ούτε καν για τα καύσιμά τους. Επίσης παίρνουν θαλασσοδάνεια, αφού επιδόθηκαν σε εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή σε βάρος του υπό διάλυση πλέον ΝΑΤ απαλλάχτηκαν τελικά από τις εισφορές τους προς το Ταμείο, εισπράττουν δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεις, έχουν 4 ως 6 Ελληνες - δηλαδή με σχετικά συγκροτημένα δικαιώματα - ναυτεργάτες στο πλήρωμα και το υπόλοιπο αποτελείται από ανασφάλιστους χαμηλόμισθους. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα προνόμια που τους έχουν εξασφαλίσει μέχρι τώρα διαχρονικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ και ετοιμάζονται και άλλα. Ιδού λοιπόν «πού πήγαν τα λεφτά» και για την ακρίβεια «πού δίνουν τα λεφτά».

Ευαγγελικές μπαρούφες

Τις μέρες αυτές της τραγωδίας που βιώνει ο λαός της Αϊτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό, έγινε γνωστή μια άλλη εκδοχή για την αιτία αυτής της καταστροφής. Φορέας της ο Πατ Ρόμπερτσον, «ευαγγελιστής ιεροκήρυκας» σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίγκαν, αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο «Κόντρας», υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 1988, και «πνευματικός» του Τζ. Μπους, που όμως έχει το πρόγραμμα «The 700 Club» με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στους θρησκόληπτους. Τι είπε αυτός ο κολοσσός... της ελευθερίας; Οτι ο σεισμός ήταν «θέλημα Θεού»! Και το αιτιολόγησε: οι άνθρωποι ήρθαν σε «συμφωνία με το διάβολο» και εξεγέρθηκαν ενάντια στους Γάλλους και «έκτοτε έχουν πέσει πάνω τους κατάρες, η μία μετά την άλλη, είναι απελπιστικά φτωχοί, το νησί τους είναι διχοτομημένο στη μέση με τη Δομινικανή Δημοκρατία από τη μια και την Αϊτή από την άλλη»...

Αυτές οι μπαρούφες λέγονται, και υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που τις πιστεύουν. Πάντως για την ιστορία το εν λόγω υποκείμενο, είναι ο ίδιος που προέτρεψε για δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Ου. Τσάβες, λέγοντας: «Δε γνωρίζω επακριβώς το δόγμα για τις δολοφονίες των ξένων ηγετών, αλλά εάν αυτός νομίζει ότι προσπαθούμε να τον δολοφονήσουμε, νομίζω ότι οφείλουμε να το πράξουμε. Είναι πολύ φθηνότερο από το να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο»... Ο ίδιος είναι επίσης ένθερμος οπαδός του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, της «μηδενικής ανοχής» και διαπρύσιος πολέμιος του Δαρβίνου. Τέτοια μεγαλεία δηλαδή...

Αϊτή και Κούβα

Η τραγωδία, η ολοκληρωτική καταστροφή με τον σεισμό στην Αϊτή όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή θα πεθάνουν στην συνέχεια, ανέδειξε πέρα από την σημασία της αντισεισμικής προστασίας, του μηχανισμού αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, κυρίως το γεγονός ότι για να υπάρξει φροντίδα για την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής πρέπει να υπάρχει άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Η κατάσταση στην Αϊτή, μια χώρα που έχει καταδικαστεί από την ντόπια πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της ζει με 1-1,5 δολάριο τη μέρα και με ανεργία πάνω από 60%, κάνει αναπόφευκτη την σύγκριση με μία άλλη χώρα στην γειτονιά της, την σοσιαλιστική Κούβα. Από την μια δηλαδή η καπιταλιστική βαρβαρότητα που παρουσιάζεται ως «ελευθερία» και από την άλλη αυτό που παρουσιάζουν οι ιμπεριαλιστές και όπου Γης οπορτουνιστές, ως «ανελευθερία».

Οι εικόνες της ολικής καταστροφής, των πτωμάτων στους δρόμους, των ομαδικών ταφών, των ορφανών παιδιών θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί στην Αϊτή στον 21ο αιώνα, με βάση την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φυσικά φαινόμενα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να βρεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι όμως τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση της Αϊτής. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα της Κούβας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει κυκλώνες, τυφώνες κ.ά. και παράλληλα υπόκειται στον βάρβαρο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ με όλες τις συνέπειες που απορρέουν απ' αυτόν, είναι εντελώς διαφορετικό. Δεκαετίες τώρα η σοσιαλιστική Κούβα έχει ένα καλά οργανωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προληπτικά μέτρα και μέριμνα, στην οποία παίρνουν μέρος όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής και εκπαιδεύεται ο πληθυσμός. Ετσι αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο σεισμός στην γειτονική Αϊτή και ανακοινώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, μια ολόκληρη περιοχή της ανατολικής Κούβας - 30.000 άνθρωποι - εκκενώθηκε γρήγορα, συντονισμένα και αποφασιστικά. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με τα κατά καιρούς περάσματα καταστροφικών κυκλώνων που στις γειτονικές χώρες άφηναν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Η Κούβα έχει δείξει πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί την μεγαλύτερη αξία και επιπλέον πάντα συνεισφέρει την διεθνιστική της αλληλεγγύη σε πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν ανάγκη βοήθειας. Από την πρώτη στιγμή το Νησί της Επανάστασης ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στην Αϊτή ώστε να προστεθούν στους ήδη 403 Κουβανούς που βρίσκονταν στην χώρα πριν το σεισμό. Η Διεθνής Ομάδα Γιατρών «Χένρι Ριβ», ειδική στις φυσικές καταστροφές - που έχει ήδη συνδράμει στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο (Κίνα, Πακιστάν, Γουατεμάλα, Ινδονησία, Βολιβία κ.ά.) - βρίσκεται από την πρώτη στιγμή κοντά στους σεισμόπληκτους, ενώ οι περίπου 400 νεαροί Αϊτιανοί που έχουν αποφοιτήσει από την Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Κούβας, εντελώς δωρεάν προσφέρουν και αυτοί τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι η Κούβα που παρά τις όποιες δυσκολίες και αδυναμίες, αποδεικνύει και στο παράδειγμα της αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, του συστήματος όπου με συντονισμένο και σχεδιασμένο τρόπο, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η πρώτη προτεραιότητα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Συντονισμένος αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ - όπως είπε - ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αδικήθηκαν άνθρωποι με τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Τα λεφτά τα ...τσέπωσε όμως και δεν τα γυρίζει πίσω.

Φυσικά, τη μεγάλη αδικία, ότι, δηλαδή, πάλι ο κοσμάκης κλήθηκε να πληρώσει (και) με αυτόν τον τρόπο την κρίση, δεν την αναγνωρίζει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού θα εφαρμόσει κι άλλα τέτοια μέτρα τους επόμενους μήνες...

Υποθέτουμε ότι θα βρει και έναν εξυπνακίστικο τρόπο να το πλασάρει, όπως έκανε με τα τέλη κυκλοφορίας. Αν θυμάστε, μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις γίνανε για να αποτραπεί η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Κάπως έτσι θα πηγαίνει τώρα. Τα τσιγάρα θα αυξηθούν για το καλό της υγείας μας, τα ποτά για να μη γίνουμε αλκοολικοί και τα προϊόντα διατροφής για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία.

Αν πέσει και κανένας φόρος στα καύσιμα, αυτό θα γίνει για να μη χρησιμοποιούμε συνέχεια τα αυτοκίνητα και εμμέσως να ενισχύσουν τη φυσική άσκηση στην οποία ως Ελληνες υστερούμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ παρεξηγήσεις, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης λέει ότι «κινδυνεύουμε να γίνουμε Αργεντινή» ...δεν εννοεί στο ποδόσφαιρο. Τέτοιο «κίνδυνο» δυστυχώς δεν έχουμε!

Από κινδύνους όμως άλλο τίποτε, με μεγαλύτερο αυτόν των πολιτικών που προετοιμάζονται. Και γι' αυτές είναι σαφές ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι δημόσιες εμφανίσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Αλλωστε, το είδαμε πως ήδη έχουν αξιοποιηθεί από όλες τις πλευρές. Ειπώθηκαν διάφορα, όμως όλοι φρόντισαν προσεκτικά να τονίσουν την ...αλήθεια στα λεγόμενά του.

Και η αλήθεια που διάλεξαν να προβάλουν είναι ότι χρειάζεται να «σφίξουμε πιο πολύ το ζωνάρι». Μιλάμε για συντονισμένη δουλειά...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Υπακοή» εργατοπατέρων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πιο ξεκάθαρο μήνυμα συνθηκολόγησης και υποταγής στην νέα αντιλαϊκή επίθεση δε θα μπορούσαν να στείλουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ από αυτό που έστειλαν σχολιάζοντας το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Πουθενά, έστω για τα μάτια των εργαζομένων, δε διατυπώνουν ένα αυτονόητο «όχι» στον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη» της αντιλαϊκής επέλασης. Δεν κάνουν καν τον κόπο, σκόπιμα βέβαια, να αποκαλύψουν τον αντεργατικό χαρακτήρα του ΠΣΑ, δεν προειδοποιούν τους εργαζόμενους για την επερχόμενη σφαγή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και βέβαια δε λένε ούτε μία λέξη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ανατροπή του. Τι λένε; Ιδού: «Διεκδικούμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών διαμέσου μιας σοβαρής αναδιανομής των εισοδημάτων και της υπέρβασης του αναπτυξιακού προτύπου, της δανειακής μεγένθυσης της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης, της ανισοκατανομής του εισοδήματος, της απελευθέρωσης της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής, της ευέλικτης εργασίας και της συρρίκνωσης του τεχνολογικού και παραγωγικού δυναμικού της χώρας»(!). Και τι ζητάνε; Ιδού: «Καλούμε την κυβέρνηση να προσανατολίσει την οικονομική της πολιτική προς την κατεύθυνση: καταπολέμηση της ανεργίας, της αναδιανομής του εισοδήματος, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της τεχνολογικής και παραγωγικής ανασύστασης της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή, αν ήθελαν να κηρύξουν την απόλυτη συμμόρφωση και υπακοή στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και στα κόμματά του πώς θα το έκαναν καλύτερα; Δεν είναι μακριά η μέρα που οι εργαζόμενοι θα τους «πάρουν με τις πέτρες».

Πληρώστε για το «χρέος» των καπιταλιστών

Πέρυσι είχαν επιλέξει τα κρατικά πακέτα για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Φέτος, διαπιστώνουν ότι το φάρμακο που χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία της καπιταλιστικής κρίσης έχει προκαλέσει μόνο παρενέργειες, ενώ ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση και εμφανίζεται στα χρέη των εθνικών κρατών που έχουν διογκωθεί επικίνδυνα, σε σημείο που να είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενόψει της ετήσιας συνάντησης των μεγαλοκαπιταλιστών και του προσωπικού τους στο Νταβός. Στην έκθεση, υπό τον τίτλο «Παγκόσμιοι Κίνδυνοι», το «Φόρουμ» επισημαίνει ότι καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο απάντησαν στην κρίση με «γενναία» πακέτα δημοσιονομικών μέτρων, τα ελλείμματα έχουν διογκωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, προβάλλει ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας κρίσης, που θα έχει στο επίκεντρό της αυτή τη φορά το κρατικό χρέος. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τα επίπεδα του χρέους έχουν αυξηθεί από το 78% (πριν την κρίση) στο 118% του ΑΕΠ στις χώρες του G20», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κρατών. Το διά ταύτα λοιπόν είναι η λήψη νέων μέτρων από τα κράτη για να αντιμετωπίσουν το χρέος τους. Ξεχνούν όμως οι συντάκτες της έκθεσης να αναφέρουν ότι το χρέος των κρατών δεν διογκώθηκε επειδή έκαναν φιλολαϊκή, αλλά φιλομονοπωλιακή πολιτική.

Πλάτη σε «δίκαια μέτρα»...

Κατ' εξοχήν παραπλανητικό και δημαγωγικό το σύνθημα «όχι σε νέες φοροεπιδρομές» που επαναλαμβάνει συχνά ο Αντ. Σαμαράς. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ πλειοδοτεί στους πλέον επαχθείς για τα λαϊκά νοικοκυριά φόρους, τους έμμεσους, ενώ αντιτάσσεται μόνο στη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Δε μένει όμως μόνο στα λόγια αλλά κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και "ανοίγοντας τα μάτια" της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε μιλώντας προχτές στη ΝΕΤ ο Κ. Γκιουλέκας αναφορικά με την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για την αύξηση στα ποτά και τα τσιγάρα. «Ο κ. Σαμαράς τους είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι η αύξηση στα ποτά και τα τσιγάρα δε θα σας φέρει 250 εκατομμύρια ευρώ, όπως προϋυπολογίζετε, αλλά θα εισπράξετε 1 δισ.», είπε ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, θέλοντας να καταδείξει την εποικοδομητική στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλειοδοτώντας σε αντιλαϊκά μέτρα. Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε ότι θεωρεί «δίκαιο μέτρο» τους έμμεσους φόρους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καπηλεύονται την ανεργία

Τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία της αστικής τάξης ανακάλυψαν αύξηση της ανεργίας. Από τον υπουργό Εργασίας, που έκανε λόγο μέχρι και για ένα εκατομμύριο ανέργους, μέχρι τον πρόεδρο της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, τα αστικά ΜΜΕ. Χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν τις αιτίες της μάστιγας της ανεργίας. Να θυμίσουμε ότι ο «φιλεργατικός» πρόεδρος της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης, έθεσε ζήτημα κρατικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Για την κάλυψη των αναγκών των εργατών, αυτά τα έχει απεμπολήσει. Και ιδιαίτερα την προστασία των ανέργων. Είναι και αυτός με τις ενεργητικές πολιτικές, δηλαδή χρήμα στους εργοδότες για να δημιουργήσουν τάχα θέσεις εργασίας. Πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά η ανεργία καλπάζει.

Δεν προέκυψε, λοιπόν, καμιά ανησυχία όλων αυτών για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αλλωστε, ούτε η ανεργία, ούτε τα αμέτρητα προβλήματα των ανέργων ανακαλύφτηκαν τώρα. Ούτε είναι καινούριο πως η καπιταλιστική κρίση πολλαπλασιάζει με γοργούς ρυθμούς όσους δεν έχουν δουλειά. Οπως και ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στον καπιταλισμό αυξάνει την ανεργία. Αν πραγματικά όλοι αυτοί νοιάζονταν για τους ανέργους, θα φρόντιζαν τουλάχιστον να ξεκολλήσει το επίδομα ανεργίας από τα εξευτελιστικά σημερινά επίπεδα. `Η να αλλάξουν οι προτεραιότητες του ΟΑΕΔ, ώστε να μη σκορπίζονται τα περισσότερα κονδύλιά του στην επιδότηση εργοδοτών (μόνο το 37% των δαπανών του Οργανισμού αφορούν τα επιδόματα ανεργίας), όταν πάνω από το 60% των εσόδων του καταβάλλονται από το υστέρημα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολιών. ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε ενδιαφέρονται, ούτε κάνουν τίποτα για την ανακούφιση των ανέργων. Πολύ περισσότερο, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η τακτική τους εξυπηρετεί τον αποπροσανατολισμό ανέργων και εργαζομένων. Τρομοκρατούν με τη διόγκωση του προβλήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί «κοινωνική ειρήνη», ώστε - λένε - να ξεπεραστεί η κρίση. Ζητούν νέες θυσίες από το λαό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η ηγεσία της ΓΣΕΕ, πριν ακόμα προχωρήσει με το ΣΕΒ στην υπογραφή (πέρυσι) των 11 «σημείων - φωτιά» που αλυσοδένουν την εργατική τάξη, επέμενε ότι, π.χ., οι μισθοί αποκτούν δευτερεύουσα σημασία, γιατί προέχει η διάσωση των θέσεων εργασίας «με κάθε τρόπο». Ετσι και φέτος, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση των βιομηχάνων για τη σύναψη «κοινωνικού συμβολαίου».

Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που η εργατική τάξη ακούει αντεργατικές ιαχές του τύπου «δουλειά να 'ναι κι ας είναι και με όρους σκλαβιάς», «σκύψτε το κεφάλι για να μη χάσετε κι αυτά τα ψίχουλα». Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων μαρτυρά πόσο ανησυχεί την πλουτοκρατία η ενίσχυση της οργανωμένης πάλης, τα βήματα που γίνονται στην ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Γι' αυτό και πρέπει να πυκνώσουν οι Επιτροπές Ανέργων που ήδη έχουν στηθεί σε μια σειρά κλάδους (ναυτεργάτες, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κλωστοϋφαντουργοί). Να δυναμώσει η πάλη όλης της εργατικής τάξης για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων (με αιτήματα, όπως επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, επιδότηση όλου του χρόνου ανεργίας, υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τον άνεργο και την οικογένειά του), αλλά και για την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ