Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τιμητές οι υπαίτιοι!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η υφιστάμενη διαφοροποίηση των επιπέδων ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ενωσης διεύρυνε το χάσμα μεταξύ βορρά και νότου, γεγονός που διασκεδάστηκε από την ασφάλεια που παρείχε το ευρώ. Η νομισματική σταθερότητα δημιούργησε επίσης την εντύπωση μιας δυνατότητας δανεισμού δίχως αναστολές...». Ποιος τα λέει αυτά τα ωραία; Ο Κ. Σημίτης (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»). Προφανώς πιστεύει ότι ο λαός καταναλώνει κουτόχορτο και ξεχνάει εύκολα. Ξεχνάει, δηλαδή, πως αυτά ακριβώς ήταν τα «επιχειρήματα» που η δική του κυβέρνηση χρησιμοποιούσε για να κάνει πλύση εγκεφάλου για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και στο ευρώ. Ο ίδιος και οι «εκσυγχρονιστές» δε μας είχαν γανώσει το κεφάλι με την ασφάλεια που προσφέρει το ευρώ, με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, με τη σύγκλιση μισθών, κ.ο.κ.; Πάει πολύ να παριστάνουν τώρα τους τιμητές...

Πρoκλητική υποκρισία...

Πραγματική πρόκληση αποτελούν οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμΕΑ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραπληγικών), με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους ήταν τα πρώτα θύματα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, αυτών που έως τώρα έχουν ανακοινωθεί και αυτών που προωθούνται με το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, το πάγωμα και τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το Φορολογικό έρχεται να δοθεί ένα ακόμα χτύπημα στο εισόδημά τους. Με την κατάργηση του αφορολογήτου της πρώτης κατοικίας και της απαλλαγής από φόρους των εισοδημάτων των ΑμΕΑ από μισθούς και συντάξεις.

Είναι υποκριτικές οι διάφορες ανακοινώσεις των οργανώσεων των ΑμΕΑ που θέλοντας να κρύψουν τη συνενοχή τους για την κατάσταση των ΑμΕΑ, τη στάση στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται να διαμαρτύρονται ότι μόνο με το Φορολογικό πλήττονται οι ανάπηροι. Δε λένε κουβέντα για τη χειροτέρευση της θέσης των αναπήρων και εργαζομένων από το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, στη μόρφωσή τους που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, στη δουλειά που δεν έχουν...

... και χέρι βοήθειας στην πολιτική της κυβέρνησης

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση της ΕΣΑμΕΑ που ...δεν περίμενε αυτά τα μέτρα απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αν και είχαν δημοσιευτεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Τα μέτρα ήταν γνωστά. Η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ καλλιεργούσε αυταπάτες και αποκοίμιζε τους αναπήρους. Στηρίζει την κυβέρνηση και η μόνη της αγωνία είναι γιατί δεν την καλούν στους διάφορους κοινωνικούς διαλόγους. Ομως, η πρόκλησή τους ξεπερνάει κάθε όριο όταν διαπιστώνουν ότι οι ανάπηροι είναι στο περιθώριο της κοινωνίας. Αυτή την πολιτική, αυτή την κοινωνία και αυτό το σύστημα δε στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ήταν και είναι υμνητές της ΕΕ και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου;

Μάλιστα, χτες, η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ - σε ένα στημένο παιχνίδι για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα - συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών και δήλωσε ικανοποιημένη επειδή ο υπουργός ήταν θετικός σε αιτήματα όπως το να «εξαιρεθούν τα αναπηρικά αυτοκίνητα από το φόρο πολυτελείας»!

Είναι συνυπεύθυνοι. Γι' αυτό και οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους έχουν κάθε συμφέρον να τους γυρίσουν την πλάτη, να συσπειρωθούν γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, για μια άλλη πολιτική, που θα έχει στο επικέντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Φωνάζει ο κλέφτης...

Φωνάζει ο κλέφτης... Αυτό θυμίζει η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, σχετικά με το θέμα της περικοπής του 14ου μισθού των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα, η οποία, όπως είπε, «συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις, καθώς στερεί από τους εργαζόμενους νομοθετημένες απολαβές και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία νομοθετημένους πόρους».

Η κυβέρνηση που ασέλγησε πάνω στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και πάνω σε όλα τα κεκτημένα δικαιώματά τους, που πρωτοστατεί στην καταλήστευση των εισοδημάτων τους, που ανοίγει το δρόμο να αποθρασυνθούν περισσότερο οι βιομήχανοι κι οι μεγαλοεργοδότες, μιλά για νομιμότητα!

Μας κοροϊδεύουν; Το λιγότερο. Πρόκειται για εμπαιγμό και μάλιστα τη στιγμή που τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ δεν προστάτευσαν τους εργαζόμενους από καμία παρανομία της εργοδοσίας. Δε φρόντισαν να εφαρμόζεται ούτε καν η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία.

Λαίλαπα και στην Ασφάλιση

Η κατάθεση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή του κειμένου με τις ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο τα μέτρα που επωάζονται από το υπουργείο Εργασίας. Τώρα, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι οι ανατροπές θα είναι ριζικές, θα συνθλίψουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και θα την μετατρέψουν σε ένα είδος κοινωνικής πρόνοιας σε επίπεδα πτωχοκομείου. Με το νέο μοντέλο Ασφάλισης δε θα εξασφαλίζεται ούτε σύνταξη, ούτε Υγεία, οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς καμία σιγουριά για τις παροχές, ενώ το κράτος και οι εργοδότες περιορίζουν δραστικά τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Οπως σαφώς προκύπτει από το κείμενο του υπουργείου, με το «νέο» μοντέλο, πλήρης σύνταξη θα αποδίδεται μόνο μετά από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος εργαζόμενος για να εξασφαλίσει αυτή την «πλήρη» σύνταξη, και με δεδομένο το εργασιακό καθεστώς αλλά και την ανεργία, θα πρέπει να βρίσκεται στο μαγκανοπήγαδο μέχρι το 70ό έτος της ηλικίας του και πέρα απ' αυτό. Επιπλέον, με τη θεσμοθέτηση αντικινήτρων, θα είναι απαγορευτικό για έναν εργαζόμενο να φεύγει πριν το 65ο έτος και εξαιτίας της χαμηλής σύνταξης, αλλά και του γεγονότος ότι η λεγόμενη βασική, δηλαδή η προνοιακή σύνταξη, θα αποδίδεται κατά κανόνα στο 65ο έτος. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Κατά συνέπεια θεσμοθετείται η δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ακόμα χειρότερα, το ύψος της πλήρους σύνταξης, όταν και από όποιους γίνει κατορθωτό να την πάρουν, δε θα έχει καμία σχέση ούτε καν με τα σημερινά επίπεδα των συντάξεων που δίνονται στην 35ετία ή στην 37ετία. Και βέβαια ακόμα μικρότερες θα είναι οι συντάξεις που θα δίνονται σε όσους δεν «κλείνουν» τα 40 εργάσιμα χρόνια. Το πετσόκομμα θα γίνεται μέσα από τον υπολογισμό των συντάξεων σε όλο τον εργάσιμο βίο αντί της πενταετίας που ισχύει σήμερα, αλλά και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης που ήδη έχει προδιαγράψει το υπουργείο Εργασίας. Ο μύθος ότι «δε θα χάνεται ούτε ένα ένσημο» αποδεικνύεται μια τεράστια κοροϊδία, καθώς αντί για την απώλεια ενσήμων - εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών - θα οδηγηθούμε σε «νόμιμες» απώλειες στο ύψος των συντάξεων που θα ξεπερνούν το 30%!

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ο διαχωρισμός των κλάδων Υγείας από τις συντάξεις, που με τους όρους που θα γίνει και την ένταξή τους στο ΕΣΥ προδιαγράφονται η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παροχών Υγείας, η παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, αλλά και η «απαλλοτρίωση» της περιουσίας των κλάδων αυτών από το κράτος (π.χ., περίπτωση ΙΚΑ). Η λεηλασία των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.

Υπόβαθρο όλων των μέτρων που σχεδιάζονται και βασικός στρατηγικός στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης και - κατά συνέπεια - η παράδοση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρηματοδότηση αυτή δε θα αφορά τις συντάξεις, αλλά θα περιοριστεί αυστηρά στην προνοιακή (βασική) σύνταξη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη πρόκληση που πρέπει να πάρει μαζική αγωνιστική απάντηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κυνισμός και κοροϊδία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ότι ήταν έτσι τα πράγματα, όμως άλλο είναι να το ακούς και μάλιστα από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση...

Ετσι λοιπόν, μάθαμε ότι στην κυβέρνηση «πόνεσαν» όταν αποφάσισαν την αύξηση του ΦΠΑ και τις περικοπές μισθών. Με πόνο ψυχής το έκαναν, με κλάμα και οδυρμό.

Κι όταν το είπε αυτό ο Γ. Παπανδρέου, δε φιλοτιμήθηκε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να του δώσει ένα μαντίλι για τυχόν κρίση συγκίνησης.

Κι εμείς, ως λαός, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε από το να συμπαρασταθούμε στον αβάσταχτο πόνο του πρωθυπουργού μας.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να ...«πονέσει» πολλές φορές ακόμη, μια και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει φέρει για ψήφιση ένα φορολογικό και ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επαχθή μέτρα περιέχουν.

Κι όλα αυτά πριν αρχίσουν τα περίφημα «θερινά τμήματα» της Βουλής, όπου παγίως ψηφίζονται τα χειρότερα, που ακόμη δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα.

Είναι προφανές ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η κυβέρνηση να ...πονέσει πραγματικά, κι αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι αγώνες των εργαζομένων. Και μαζί της να πονέσουν όσοι τη στηρίζουν.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ η κουβέντα, ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει ...βαρεθεί να δέχεται δημόσιες ευχαριστίες από κυβερνητικά στελέχη. Μετά τον πρωθυπουργό, τους ευχαρίστησε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας γιατί στηρίζουν το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Είναι προφανές πια ότι η κυβέρνηση τούς είναι ...καταϋποχρεωμένη. Κι είμαστε πολύ περίεργοι για το ...πώς θα βγάλει την υποχρέωση. Εχετε καμιά ιδέα;

Α, και να μην το ξεχάσουμε: Ξέρετε τι είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι σύμφωνα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη; Αχρηστοι που «δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους». Γι' αυτό, λέει, και καταφεύγουν σε εργοδότες!


Γρηγοριάδης Κώστας

Θα του συνιστούσαμε, όταν αυτοί που «δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους» αποφασίσουν να απαλλαγούν, μια και καλή, από τους εργοδότες να μην βρίσκεται στα πέριξ...

Η χρεοκοπία των «καλοθελητών»

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν υπάρχουν κάποιοι καλοθελητές, οι οποίοι, όπως είπε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις» για χρεοκοπία της χώρας, αυτούς πρέπει να τους αναζητήσει στην κυβέρνησή του με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο. Οι πάντες θυμούνται ότι ήταν ο πρωθυπουργός που σε κάθε ευκαιρία τους δύο τελευταίους μήνες επισείει την απειλή της χρεοκοπίας ή της αδυναμίας δανεισμού, με προφανή στόχο να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι το «σκιάχτρο» της χρεοκοπίας ο Γ. Παπανδρέου το «σήκωνε» με έμφαση λίγο πριν την εξαγγελία του πακέτου των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ενώ το ανέσυρε και πάλι το τελευταίο διάστημα καθώς προωθεί ταχύτατα το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Ηταν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου που, επιχειρώντας να εκβιάσει την κοινωνική συναίνεση, είπε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κήρυξη στάσης πληρωμών. Ηταν ο ίδιος μια μέρα μετά που είπε ότι «δε θ' αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα «απαραίτητα» αντιλαϊκά μέτρα. Η ειρωνεία είναι ότι βαφτίζει πατριωτισμό τον πόλεμο κατά του εργαζόμενου λαού. Ευτυχώς όμως ο λαός έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο στόχος είναι ο ίδιος και τη δική του χρεοκοπία επιδιώκουν. Και βέβαια δεν πρόκειται να το επιτρέψει, κλιμακώνοντας την ταξική αντεπίθεσή του με στόχο την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Μπούμερανγκ η κινδυνολογία

Είναι φως - φανάρι πως η κινδυνολογία που αναπτύσσεται με ένταση τις τελευταίες μέρες ότι τάχα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα ή τις συντάξεις είναι σαφώς κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση. Ο στόχος είναι ολοφάνερος: Να ενταθεί η ιδεολογική τρομοκρατία ώστε να δημιουργηθεί μια ψυχολογία υποταγής, ώστε συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να φτάσουν στο σημείο να είναι ευχαριστημένοι ακόμα και όταν παίρνουν μια σύνταξη πείνας ή ένα επίδομα πτωχοκομείου. Οι εργαζόμενοι όμως και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να χάψουν το παραμύθι. Η απάντηση (πρέπει να) είναι μία: Να κόψει το κεφάλι της η κυβέρνηση και να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις και τους μισθούς! Ας κόψει από τα 2 δισ. που έδωσε για τα υποβρύχια που γέρνουν, από τα 3 δισ. για τις φρεγάτες, από τα 28 δισ. για τις τράπεζες, από τα δεκάδες δισ. που δίνει για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από... Αυτό που ενδιαφέρει τους συνταξιούχους, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους παίρνουν σύνταξη κάτω από 750 ευρώ, είναι να πληρωθούν δίχως την παραμικρή καθυστέρηση. Δε χρωστάνε τίποτα και δεν πρέπει να πληρώσουν στο ελάχιστο για την κρίση τους. Η κινδυνολογία περί κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος των εμπνευστών της.

Ψάχνει «πρόβατα επί σφαγή»

«Με τις συναντήσεις μου με τους πρώην πρωθυπουργούς δίνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η Ελλάδα χρειάζεται όλες τις δεξαμενές σκέψης στην παρούσα φάση, πρέπει να υπάρξει μια οικουμενική αντιμετώπιση της κρίσης και μια οικουμενική αντίληψη των πραγμάτων (...) μια σύνοδο των πολιτικών αρχηγών με τους πρώην πρωθυπουργούς ώστε να ακούσουμε τις απόψεις τους βάσει της εμπειρίας που έχουν», δήλωσε χτες (ALTER) ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Ποιος, όμως, δε γνωρίζει τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών; Τις εφάρμοσαν ακολουθώντας μια συγκεκριμένη, αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, της οποίας τις συνέπειες βιώνει ο λαός. Κι ο Γ. Καρατζαφέρης τις γνωρίζει. Θέλει όμως να «κάνει παιχνίδι» με τα περί «εθνικής συναίνεσης», όπου ο μόνος που επιδιώκεται να πειστεί να συναινέσει είναι ο λαός ως προς την αφαίρεση δικαιωμάτων του.

Και για να επιτευχθεί «συναίνεση» πρέπει να στοχοποιηθεί και να στηλιτευτεί κάθε αντίσταση. «Οχι σαν την αριστερά η οποία επενδύει στο χάος. Δε μας χρειάζονται οι κοινωνικές αναταράξεις και οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις που πυροδοτεί η στάση της», δήλωσε («Real FM»). Ως «πρόβατα επί σφαγή» θέλει τους ανθρώπους του μόχθου ο ΛΑ.Ο.Σ.. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, υποβάλλει τα σέβη του στην πλουτοκρατία και προτάσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας της. Την ίδια στιγμή δηλώνει για τη φορολόγηση της Εκκλησίας: «Δεν συμφωνώ να επιβάλλονται αποφάσεις στην Εκκλησία χωρίς διάλογο. Να μην ακολουθούμε τακτικές που δίνουν τροφή σε όσους επιθυμούν τον χωρισμό Εκκλησίας - κράτους. Στην παρούσα φάση πρέπει να στήνουμε γέφυρες, όχι να δημιουργούμε ρήγματα»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την ανασύνταξη του κινήματος

Η Απόφαση της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά του Κόμματος στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει τα καθήκοντα που μπαίνουν επιτακτικά για τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και για κάθε πρωτοπόρο συνδικαλιστή και εργάτη, ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην εργατική τάξη και το λαό να αντεπιτεθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Κρίσιμο ζήτημα για την ανασύνταξη είναι η άνοδος του επιπέδου συνείδησης, οργάνωσης και πάλης της εργατικής τάξης στο ύψος των σύγχρονων απαιτήσεων της ταξικής πάλης, βασικό περιεχόμενο της οποίας είναι η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εύστοχα σημειώνεται στην ίδια την Απόφαση: «Το βασικό περιεχόμενο της ανασύνταξης είναι η προετοιμασία και οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για αποφασιστική αναμέτρηση με τα μονοπώλια για την ανατροπή της εξουσίας τους».

Στην κατεύθυνση αυτή η Απόφαση επισημαίνει την ανάγκη πιο αποφασιστικά και ολοκληρωμένα, μέσα από την οργάνωση κάθε μικρής και μεγάλης μάχης, να αναδεικνύεται η πολιτικοποίηση της πάλης ως προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα και των οικονομικών αγώνων. Οσο οι εργάτες δε στρέφουν την πάλη τους στην αιτία που γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση για να την καταργήσουν, θα περιορίζονται απλά στη διεκδίκηση καλύτερων όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, γεγονός που διαιωνίζει την εκμετάλλευση, βάζει εμπόδια στην προοπτική λύσης των προβλημάτων τους, ικανοποίησης των αναγκών των οικογενειών τους. Η δυναμική των μικρών και μεγάλων αγώνων στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, για την προστασία των ανέργων, για μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, ενάντια στις απολύσεις κ.λπ., θα ενισχύεται όσο περισσότερο οι εργάτες κατανοούν ότι κάθε τους πρόβλημα γεννιέται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Ετσι θα δυναμώνει και θα ωριμάζει ταξικά η συνείδηση της εργατικής τάξης. Θα φωτίζονται οι αιτίες των προβλημάτων και η διέξοδος, η ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Ετσι, το ζήτημα της κατάργησης της εξουσίας των μονοπωλίων αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής σήμερα, μαζί με την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η ενίσχυση της συντονισμένης αντιμονοπωλιακής δράσης της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Ολων, δηλαδή, των λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν τα προβλήματά τους να οξύνονται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, την πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και βαρίδι που εμποδίζει τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας των πολυεθνικών. Μπαίνει όλο και πιο καθαρά το δίλημμα «ή με το λαό, ή με τα μονοπώλια».

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Απόφαση της Συνδιάσκεψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που πρέπει να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, από τις πρωτοπόρες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο λαϊκό κίνημα που αγωνίζονται μαζί με τους κομμουνιστές. Να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαμόρφωση αιτημάτων που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Για την απεμπλοκή των εργατικών μαζών από τις δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», συνολικά του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ