Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι πρυτάνεις υπέρ του πατριωτισμού της υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δηλώνουμε παρόντες σε αυτό το εθνικό προσκλητήριο», λένε οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων στη Σύνοδο Πρυτάνεων, που έκαναν στις 30 Απρίλη και 1η Μάη, στην Κω. Τι εννοούν; Σε ένα απαράδεκτο ψήφισμα, που αναπαράγει όλη την κυρίαρχη προπαγάνδα για τον πατριωτισμό της υποταγής, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι «η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνειδητή συνεισφορά όλων των πολιτών». Μάλιστα, εκτός της συμπόρευσης με την κυβέρνηση για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, οι πρυτάνεις γράφουν ότι στην Παιδεία «οι αλλαγές που απαιτούνται άμεσα πρέπει να αποβλέπουν στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, στην εγκατάλειψη των κακών πρακτικών, στη βέλτιστη λειτουργία και την αριστεία στα πανεπιστήμια». Επιπλέον, μιλούν για «ριζικές αλλαγές στους θεσμούς που ρυθμίζουν την εκπαίδευση και την έρευνα στη χώρα μας, οι οποίοι οφείλουν να προσαρμοστούν στα διεθνώς ισχύοντα απαλλαγμένοι από λαϊκισμούς». Με λίγα λόγια, βάζουν πλάτη και στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, διαλύοντας την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Υποκρισία για τη Σχολή Τυφλών

Ενα βήμα πριν από τη διάλυση βρίσκεται, με ευθύνη των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων, η Σχολή Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ». Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τέσσερις μήνες, τα χρέη της Σχολής προς τους προμηθευτές και το ΙΚΑ έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ, έχουν απομείνει ελάχιστοι μαθητές, το κτίριο που στεγάζεται είναι σε άθλια κατάσταση.

Επί κυβέρνησης της ΝΔ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, για να γίνει δημόσια η Σχολή, σήμερα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αυτά όταν ήταν στην αντιπολίτευση, γιατί τώρα κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Υγείας... σφυρίζουν αδιάφορα για τη δημοσιοποίηση. Στήριξη σε αυτόν τον εμπαιγμό προσφέρουν και οι φιλοκυβερνητικές ηγεσίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και της ΕΣΑμΕΑ.

Τις προηγούμενες μέρες, είχε ανακοινωθεί για χτες το πρωί η πραγματοποίηση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα της Σχολής. Οπως ανακοινώθηκε, η κινητοποίηση ανεστάλη ύστερα από παρέμβαση της ΕΣΑμΕΑ, λόγω συνάντησης που κλείστηκε για την Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου. Ομως, αντί της Πέμπτης, η συνάντηση έγινε χτες το πρωί με την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά και τη συμμετοχή των προέδρων της ΕΣΑμΕΑ, του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών (ΠΣΤ) και του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΣΤ. Τόση ζέση να μη γίνει η κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα, με ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΤ προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του για την κατάσταση της Σχολής, ενώ για χρόνια συνδιοίκησε τη Σχολή, δέχεται τη λογική της διάλυσης των ειδικών σχολείων, στο όνομα της ένταξης στα κοινά σχολεία κ.λπ. Ακόμα και το μέχρι πρότινος αίτημα για δημοσιοποίηση μετατράπηκε σε επίκληση να επιβληθεί στη Σχολή «το κύρος της Πολιτείας και του υπουργείου»!

Στον αντίποδα είναι οι προτάσεις που προέβαλε το ΚΚΕ με Ερωτήσεις του στη Βουλή για τη δημοσιοποίηση της σχολής, το κτίσιμο νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, την ίδρυση γυμνασίου - λυκείου για τυφλούς στην Ελλάδα, τη λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών για τη στήριξη του τυφλού και της οικογένειάς του κ.ά. Προτάσεις που στηρίζουν τις θέσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και της ΕΣΚ Τυφλών.

Αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι

Αντιμέτωπες με έναν από τους ...εφιάλτες τους ήρθαν οι πλειοψηφίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς εδώ που έφτασαν τα πράγματα και κάτω από την πίεση της αγανάκτησης και της αγωνίας των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ αναγκάστηκαν ακόμα και να προκηρύξουν κλείσιμο των καταστημάτων αύριο.

Ολοι αυτοί που μέχρι σήμερα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποπροσανατολίσουν τη βάση του κινήματος, να κρατάνε διασπασμένους τους αυτοαπασχολούμενους και να καλλιεργούν ψευδεπίγραφες συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους, που χρέωναν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις την αναδουλειά των μαγαζιών, όλοι αυτοί που άφησαν συστηματικά να φτάσουν τα πράγματα εδώ, ακόμα και τούτη την ώρα, εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι.

Σήμερα μιλούν για έξαρση λουκέτων, ανεργία, περιθωριοποίηση, ψελλίζουν γενικότητες και αοριστίες περί «προστασίας του κοινωνικού κράτους», αλλά για την ταμπακιέρα τσιμουδιά. Για τα κέρδη που συσσώρευσε η πλουτοκρατία, χάρη στις πολιτικές που στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια οι γνωστές πλειοψηφίες και για τη σωτηρία των οποίων συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αγριότητα σε βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων στρωμάτων, των συνταξιούχων, δε θα μπορούσαν να μιλήσουν όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτες για να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Αξιοι για τη συνέπεια που τους διακρίνει σ' αυτό που ετάχθησαν από τις παρατάξεις τους, επικίνδυνοι και αχρείαστοι, όμως, για τα συμφέροντα των χιλιάδων ΕΒΕ.

Στο λαϊκό δικαστήριο η πολιτική τους

Φουντώνουν ξανά τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις για τους «κλέφτες» που πλούτισαν σε βάρος του λαού και έφεραν τη χώρα σε κατάσταση τέτοια ώστε σήμερα να παρουσιάζουν σαν αναπόφευκτα τα αντιλαϊκά μέτρα. Η συζήτηση συντηρείται πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, επειδή ακριβώς θέλουν από κοινού να βγάλουν από το κάδρο των βέβαιων λαϊκών αντιδράσεων τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική τους. Ταυτίζουν την κρίση αποκλειστικά με τα ελλείμματα και λένε στο λαό: Γι' αυτά τα ελλείμματα φταίνε κάποιοι «κακοί» πολιτικοί που δε διαχειρίστηκαν σωστά την πολιτική τους εξουσία. Φταίνε και κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και πλούτισαν παράνομα. Σ' αυτούς να ξεσπάσεις την οργή σου. Η πολιτική μας είναι αθώα.

Στη βάση αυτή, σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα, με πρώτη την κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι θα καθίσει στο σκαμνί τους «κλέφτες». Τι επιδιώκουν; Να στρέψουν τη λαϊκή αγανάκτηση σε ανέξοδη και ακίνδυνη για την πλουτοκρατία εκτόνωση. Κοροϊδεύουν το λαό. Είναι διατεθειμένοι να «κάψουν» ορισμένα από τα πολιτικά στελέχη που με συνέπεια υπηρέτησαν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να κρυφτεί πίσω από το παραπέτασμα των εντυπώσεων η ουσία. Που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η πολιτική του κεφαλαίου είναι αυτή που δημιούργησε την κρίση. Η στρατηγική που υπηρέτησαν διαχρονικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πολιτική πριμοδότησης του κεφαλαίου, ευθύνεται για τα ελλείμματα και τα χρέη.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, μέσα στο βούρκο ενός συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στη σύμφυση του κεφαλαίου με τους πολιτικούς του εκπροσώπους, αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν φαινόμενα διαφθοράς, εξαγοράς, προσωπικού πλουτισμού, μίζας και ρουσφετιών. Ολα αυτά ήταν και είναι σε γνώση των κομμάτων και των πολιτικών που σήμερα προσπαθούν να εμφανιστούν σαν δήθεν τιμητές της «κάθαρσης». Παράδειγμα: Την εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έστελνε το λαϊκό κομπόδεμα στις αγκαλιές των πολυεθνικών, μέσω του Χρηματιστηρίου, ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν κορυφαίος υπουργός. Η ευθύνη ανήκε και ανήκει συλλογικά στην κυβέρνηση. Ηταν στρατηγική της επιλογή, γιατί μια τέτοια τακτική, στη δεδομένη στιγμή, ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αυτοί που σηκώνουν τη σημαία της «κάθαρσης», έχουν τα χέρια τους λασπωμένα από τη βρωμιά μιας πολιτικής σάπιας και αντιλαϊκής μέχρι το μεδούλι. Σκάνδαλο και βρωμιά είναι η πολιτική αναπαραγωγής του συστήματος της εκμετάλλευσης. Η στρατηγική τους είναι αυτή που παράγει τη νόμιμη και «παράνομη» κλεψιά, επειδή ακριβώς προστατεύει, αναπαράγει και βαθαίνει την πιο «νόμιμη» κλεψιά από όλες: Την κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Ακόμα κι αν κάτσει ένα τσούρμο από το σινάφι τους στο σκαμνί, ο λαός δεν πρόκειται να δει καλό στο μισθό και τα δικαιώματά του, στη ζωή των παιδιών του. Θετικές διεργασίες προς όφελός του μπορεί να δρομολογήσει μόνο αν το πάρει απόφαση να στείλει στα σκουπίδια την πολιτική που υπερασπίζεται το κεφάλαιο μαζί με τους φυσικούς της εκπροσώπους. Αλλη εξουσία χρειάζεται για να καθαρίσει ο τόπος από τα τρωκτικά που λυμαίνονται τον ιδρώτα του λαού. Αυτή η εξουσία, η λαϊκή, χρειάζεται να μπει σήμερα στην προμετωπίδα της λαϊκής πάλης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ολα για την κερδοφορία του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΩΔΥΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣ τα μέτρα, πλην, όμως, ήδη έχουμε αρχίσει να νιώθουμε πιο ανταγωνιστικοί, ως εργαζόμενοι! Είμαστε ...κινούμενα μνημεία προσέλκυσης επενδύσεων!

Αν τύχει και δείτε στο δρόμο κανέναν Γάλλο, Ιταλό ή κανέναν Γερμανό (διότι αρχίζουν κι εμφανίζονται όσο ζεσταίνει ο καιρός), μπορείτε περήφανα να του πείτε ότι ...παίρνετε πλέον ακόμη μικρότερο μισθό από εκείνον.

Επίσης ότι ...δεν επιβαρύνετε (σε αντίθεση με αυτόν) πολύ την εταιρεία σας σε περίπτωση που θέλει να σας απολύσει και, βεβαίως, απολύεστε πολύ πιο εύκολα χωρίς - πια - περίπλοκες διαδικασίες.

Αν δεν είναι αυτό εθνική περηφάνια, τότε τι είναι; Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, αυτό είναι το ...σύνθημα των ημερών. «Ολοι για να σώσουμε την πατρίδα», ενωμένοι και αποφασισμένοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: Ολη αυτή η ιστορία θα έχει - ίσως - κάποια επίπτωση και στα θέματα, όπως, για παράδειγμα, του Αιγαίου που είναι σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, όπως έχει ομολογήσει ο υπουργός Αμυνας;

Γιατί είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εμπορεύονται (και) τη γεωγραφική θέση της χώρας με τη στρατιωτικο-πολιτική σημασία της. Να υποθέσουμε ότι ...έχει πέσει τελευταία η τιμή της;

ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ σ' αυτόν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να μη χρησιμοποιεί συνέχεια αυτήν την έκφραση που έμαθε στις Βρυξέλλες και προφανώς πολύ του άρεσε;

Είναι δυνατόν να τον ρωτάνε για τις επιπτώσεις των μέτρων κι αυτός να απαντάει ότι θα δημιουργήσουν ...«κοινωνικό ντάμπινγκ»;

Ας πάει σε κανένα εργοστάσιο, κανένα γιαπί, σε κάποιο χώρο δουλειάς, τέλος πάντων, να του εξηγήσουν τι κάνουν τα μέτρα και σε ποιους. Αν μπορεί, φυσικά...


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν τους σώζουν τα ψέματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα τρισάθλιο παιχνίδι παραπλάνησης και χειραγώγησης έστησε η κυβέρνηση γύρω από τη δήθεν επιτυχία της για τη μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κυρίαρχος στόχος βέβαια να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, αφού πίσω από τη δήθεν διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, η κυβέρνηση έβαζε με κάθε επισημότητα «ταφόπλακα» στα εναπομείναντα δικαιώματά τους. Βάζει «τέλος» στην Κοινωνική Ασφάλιση, «τέλος» στις συλλογικές συμβάσεις, σε κατώτατο μισθό, «τέλος» σε ωράρια, αποζημιώσεις κ.ο.κ. Ολα αυτά προσπάθησε να τα περάσει ως δήθεν δευτερεύοντα και σε «τίτλους» πίσω από τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, η οποία βέβαια σχετική αξία έχει και σε κάθε περίπτωση είναι εντελώς προσωρινή. Τίποτα δεν εγγυάται ότι στον πρώτο τρίμηνο έλεγχο και αυτοί δε θα σαρωθούν. Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα το σκηνικό των δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων» που τάχα έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για να σώσει τάχα το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Το διέψευσαν οι ίδιοι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν το μεσημέρι της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ευχαρίστησαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή «έφερε έτοιμο το πακέτο των μέτρων» στο τραπέζι των συνομιλιών. Καμία πίεση, διαβεβαίωσαν, δεν άσκησαν στην κυβέρνηση, πράγμα που έμμεσα πλην σαφώς το επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στον «Real Fm», παραδέχθηκε ότι «ξέραμε τι θα μας ζητούσαν» και γι' αυτό φρόντιζαν να συμπληρώνουν με τις απαραίτητες προτάσεις το πακέτο των βάρβαρων μέτρων...

«Πετροβολούν» τις ανάγκες του λαού

Δεν περνά μέρα που στελέχη της ΝΔ να μη δίνουν «δυναμικό» «παρών» στο μέτωπο κατά απεργιακών κινητοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει αναλάβει στο χτύπημα και τη συκοφάντηση των ταξικών αγώνων. Χτες επανήλθε η αρμόδια τομεάρχης Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία εξαπέλυσε νέα συκοφαντική επίθεση στις «συνδικαλιστικές μειοψηφίες που αποκλείουν λιμάνια και κεντρικά ξενοδοχεία», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις άθλιες κατηγορίες για καταστροφή του τουρισμού. «Η ΝΔ ασκεί αυστηρή κριτική και σε όσους κινούνται ανεύθυνα και καταστροφικά για τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει στη δήλωσή της η οποία κλείνει με την έκκληση «ας πάψουν, επιτέλους, κάποιοι να "πετροβολούν" τον ελληνικό τουρισμό». Τη γραμμή και τη φωνή των μεγαλοξενοδόχων και εφοπλιστών είναι δεδομένο ότι θα αναπαράγει η ηγεσία της ΝΔ. «Πετροβολάει» όμως και προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη και κυρίως τις ανάγκες των ναυτεργατών, των κατοίκων των νησιών και γενικότερα των εργαζομένων, που έχουν ισοπεδωθεί από την άρση του καμποτάζ και από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τους ανησυχεί η ταξική συσπείρωση

Σε αντεργατικό παροξυσμό βρίσκεται η διοίκηση του Καζίνο - Ξενοδοχείου και Τελεφερίκ Πάρνηθας. Η εργοδοσία μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό τους σωματείο, τη μεγάλη τους συμμετοχή σε όλα τα αγωνιστικά και απεργιακά καλέσματα του σωματείου, έχει χάσει τον έλεγχο. Ετσι οι εργοδοτικές ανακοινώσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, κατασυκοφάντησης των πρωτοπόρων συνδικαλιστών του χώρου, διαδέχονται η μια την άλλη.

Από κοντά, βεβαίως, ακολουθεί και η παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο χώρο με ανάλογες ανακοινώσεις ενάντια στο σωματείο και το ΠΑΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι υποχρεωτικές αργίες που άρχισε να επιβάλλει σε εργαζόμενους η εργοδοσία ως ακόμα ένα μέτρο τρομοκράτησής τους, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου (στάση εργασίας) ενάντια στις τελευταίες απολύσεις. Απάντηση σ' αυτήν την άνευ προηγούμενου επίθεση δίνει το σωματείο καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς με συζητήσεις, ενημέρωση των εργαζομένων για το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους και με την προετοιμασία της κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Ξεσαλώνουν οι εργοδότες

Μέσα στο κλίμα της τρομοκρατίας και του φόβου που επιχειρούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, και όλοι όσοι στηρίζουν τις αποφάσεις της, οι εργοδότες έχουν βρει πεδίο, για να ασυδοτούν ασύστολα σε βάρος των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» τρομοκρατεί τους εργαζόμενους με δυσμενείς μεταθέσεις, δεν καταβάλλει δεδουλευμένα, απολύει καθημερινά, χειροτερεύει συνολικά τις συνθήκες εργασίας κάθε μέρα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στην επιχείρηση, η εργοδοσία έχει σταματήσει να φέρνει εμπορεύματα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της δουλειάς των εργαζομένων. Μάλιστα, στην περίπτωση που η επιχείρηση οδηγηθεί σε πτώχευση, σημειώνει η επιτροπή, 4.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς ταμείο ανεργίας, άνεργοι και εξαθλιωμένοι. Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση, η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία. «Μην επιτρέψουμε άλλο με την ανοχή μας και τη σιωπή μας στον εργοδότη του "Ατλάντικ" να μας θεωρεί "καμένο χαρτί"», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οπλο μας η ταξική ενότητα

Να «βουλιάξει» αύριο η Ελλάδα από απεργούς διαδηλωτές. Να «τρανταχτούν» νέες συνειδήσεις εργαζόμενου λαού, νέων λαϊκών οικογενειών, εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση της ταξικής ενότητας. Το μήνυμα της αυριανής απεργίας πρέπει να ηχήσει πολύ βροντερά: Κλιμάκωση με ταξική ενότητα, κόντρα στις κυβερνητικές φωνές και τα διασπαστικά καλέσματα των καλοπληρωμένων «δημοσιογράφων», των «σοφών» καθηγητών πανεπιστημίου. Ενίσχυση του λαϊκού αντιμονοπωλιακού μετώπου, της συμμαχίας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, μαζί με τη μαζικότητα και μαχητικότητα των συλλαλητηρίων, είναι που θα «πονέσουν» ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., τη μεγαλοεργοδοσία και τους εργατοπατέρες.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, που εχθρεύονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, «ποντάρουν» πάντα στη διάσπασή τους ανά κλάδο, φύλο, ηλικία, εργασιακή σχέση, ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Εχουν βαλθεί μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των επιχειρηματικών ομίλων να παρουσιάσουν ως υπαίτιους για την κρίση το δημόσιο τομέα, τους υψηλούς μισθούς και τις υψηλές συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, τα «προνόμια» κάποιων ομάδων μισθωτών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια, όχι σε αυτούς που δεκαετίες εκβιάζουν και εκλέγονται με το ρουσφέτι, αλλά σε αυτούς που αναγκάζονται να υποκύψουν στη ρουσφετολογία. Θέλουν να κρύψουν ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, για παράδειγμα, στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, στις κοινωνικές υπηρεσίες κλπ. και ότι η κάλυψή τους με θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. Θέλουν, επίσης, να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τις σύγχρονες ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν σήμερα, όπως βασικός μισθός 1.400 ευρώ, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άντρες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Από κοντά και οι εργοδοτικές και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», χρόνια και χρόνια να καλλιεργούν το συντεχνιασμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, να χωρίζουν τους εργαζόμενους σε συμβασιούχους, μόνιμους, νέους και παλιότερους, ακόμα και ανά επιχείρηση. «Σκούζουν» όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες ότι «φταίμε όλοι», ότι «ζούσαμε τόσα χρόνια σαν πλούσιοι», ότι ζούμε πολύ και πρέπει να παίρνουμε σύνταξη λίγο πριν τον τάφο.

Ας πάρουν, λοιπόν, αύριο την απάντηση που τους πρέπει. Από τα μέτρα πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι. Από την πολιτική αυτή και από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πλήττονται όλοι αυτοί. Και αύριο πρέπει να βγει στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα η κραυγή του λαού, η αγανάκτησή του να αρχίσει να μετατρέπεται σε πάλη ταξική, όχι για να μην περάσουν απλώς τα νέα μέτρα, αλλά για τη ζωή που μας αξίζει και που μας τη στερούν τα μονοπώλια, επειδή η παραγωγή υποτάσσεται στα κέρδη τους και όχι στις κοινωνικές ανάγκες. Οι μεγαλοεργοδότες είναι που χρόνια τώρα τρώνε με «χρυσά κουτάλια», ανοιγοκλείνουν τις επιχειρήσεις τους ανάλογα με την κερδοφορία τους, μας ζητούν να ζούμε διαρκώς χειρότερα, ενώ και ο πλούτος αυξάνει, και η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται. Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, δεν έχει άλλη επιλογή από τον ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ