Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαστρέβλωση και εξυπνάδα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Στάση... λογικής στο ΚΚΕ». Ετσι τιτλοφορείται σχόλιο στο οπισθόφυλλο της χτεσινής «Αυγής», ο συντάκτης του οποίου απομονώνει μια φράση από παρέμβαση του Θ. Παφίλη στη Βουλή, την οποία στη συνέχεια ερμηνεύει κατά το δοκούν, όπως βολεύει όσους ψευδώς ορκίζονται ότι είναι εφικτή μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού κι όπως τους επιτρέπουν τα ερμηνευτικά τους εργαλεία που δε φημίζονται ούτε για την αξιοπιστία τους ούτε για τη χρησιμότητά τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Η φράση του Θ. Παφίλη έχει ως εξής: «Ο λαός να μην αναγνωρίσει το χρέος και να κηρύξει στάση πληρωμών ο ίδιος». Και ο συντάκτης της «Αυγής» αναρωτιέται ρητορικώς: «Δεν γνωρίζει ο ρέκτης βουλευτής ότι ο λαός δεν μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών ο ίδιος, αυτοπροσώπως, στους δανειστές της χώρας; Δε γνωρίζει ότι αυτή η απόφαση, εάν κριθεί συμφέρουσα, προϋποθέτει άλλη εξουσία για να την υλοποιήσει; Θέλει το ΚΚΕ στάση πληρωμών για το χρέος; Προ καιρού, η κ. Παπαρήγα είχε μετά βδελυγμίας απορρίψει την ..."αστική πρόταση" για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Τώρα, ο κ. Παφίλης τι ακριβώς εισηγείται;...».

Αυτό που εισηγείται το ΚΚΕ - και παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ο συντάκτης της «Αυγής» - είναι ότι πράγματι χρειάζεται μια άλλη εξουσία, λαϊκή, ώστε ο λαός να μην είναι δέσμιος της εκμετάλλευσης και των χρεών της πλουτοκρατίας. Εισηγείται στο λαό ότι έχει τη δύναμη αρκεί να το αποφασίσει και να οργανωθεί, όχι απλά να κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά να φέρει τα πάνω κάτω, συντρίβοντας τη ρίζα των προβλημάτων του, την καπιταλιστική οικονομία και εξουσία. Δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε να τον συνεγείρει σ' αυτήν την κατεύθυνση, τη μοναδική που απαντά στα λαϊκά συμφέροντα.

Κι αυτό δεν αρέσει στους μικροεργολάβους της ευρωενωσιακής πολιτικής σαν τους ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «Αυγή». Τους χαλάει τα σχέδια της δικής τους «εισήγησης» στο λαό, που είναι συγχρόνως ομολογία πίστεως στον καπιταλισμό. Η δική τους πρόταση είναι αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο πλαίσιο της ίδιας εξουσίας και οικονομίας που το προκάλεσε. Προτείνουν σαν διέξοδο μια άλλη διαχείριση από ικανότερους διαχειριστές που θα διαπραγματευτούν καλύτερα με τους άρπαγες του λαϊκού μόχθου. Δηλαδή, αδιέξοδο για το λαό. Οι προτάσεις τους όμως σπάνε τα μούτρα τους. Εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι δεν αφορούν στα λαϊκά συμφέροντα. Διαφορετικά δε θα τις συζητούσαν σοβαρά ορκισμένοι υπερασπιστές του καπιταλισμού, πολιτικοί, οικονομολόγοι κ.ά., που δε φόρεσαν και ποτέ τους το «φερετζέ» του αριστερού και που δε θέλουν να αποδείξουν τίποτα άλλο παρά τη χρησιμότητά τους στην εξουσία των μονοπωλίων.

Τα «κοκόρια» του κεφαλαίου

«Είδε και απόειδε ο κ. Παπανδρέου ότι δεν μπορούν οι υπουργοί του να τα βγάλουν πέρα και δημιουργεί παρακυβέρνηση στου Μαξίμου με τους 20 συμβούλους. Του θυμίζουμε τη λαϊκή ρήση: όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Και η Ελλάδα είναι βαθιά νυχτωμένη με την κυβέρνησή του...». Τάδε έφη Κ. Αϊβαλιώτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

Εμείς να τους θυμίσουμε ότι στα «πολλά κοκόρια που λαλούν» ανήκουν και οι ίδιοι. Από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν το μνημόνιο στη Βουλή, στηρίζουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, με τη σύμπραξη βεβαίως της ΝΔ. Τα «κοκόρια» του κεφαλαίου δεν έχουν καμία όρεξη να ξημερώσει στην Ελλάδα άσπρη μέρα για το λαό. Κι έτσι «λαλούν» και γενικώς κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους ώστε να είναι μακριά η «νύχτα» της εξουσίας των μονοπωλίων.

«Αδικη» ... ζωή

Οτι υπάρχουν άνθρωποι «που η ζωή δεν ήταν τόσο δίκαιη μαζί τους» διαπιστώνει η δημοτική αρχή Περιστερίου και κάθε μεσημέρι πηγαίνει στο σπίτι τους μια μερίδα φαγητό. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε καν να φάνε και τέτοια φαινόμενα δυσκολίας επιβίωσης θα αυξάνονται όσο προχωράει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι αυτοί, είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι, είτε χαμηλοσυνταξιούχοι, είτε άποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες, σίγουρα χρειάζονται ακόμα και αυτή τη στοιχειώδη βοήθεια.

Ομως, η σίτιση, η στέγαση, η επιβίωση δεν μπορεί να είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης ενός δημάρχου. Ποτέ δε θα λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας με τέτοιες κινήσεις. Η φτώχεια συμβαδίζει πάντα με την εκμετάλλευση και επομένως αυτό που είναι αναγκαίο είναι η ουσιαστική, σταθερή, δημόσια και δωρεάν μέριμνα, Πρόνοια, Υγεία για όσους «δεν έχουν και δεν μπορούν», όπως σημειώνεται στο σχετικό «διαφημιστικό» φυλλάδιο του Δήμου Περιστερίου. Πάντως, είναι χαρακτηριστικές τέτοιες δράσεις, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει όσο θα οξύνονται η φτώχεια και η εξαθλίωση για να αποτραπούν οι κοινωνικές εκρήξεις, οι ακραίες αντιθέσεις...

Να αποτινάξουμε το ζυγό

Η «επικαιροποίηση» ενός ούτως ή άλλως βαθιά αντιλαϊκού και αντεργατικού μνημονίου, αυτού που συνομολόγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που υπερψήφισε μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή και εφαρμόζει με τη στήριξη και της ΝΔ, δε θα μπορούσε παρά να βαθαίνει αυτά του τα χαρακτηριστικά σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού στο σύνολό του. Η «επικαιροποίηση» προσθέτει στα αρχικά σκληρά, βάρβαρα μέτρα, ακόμα περισσότερα ώστε να φτηνύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ήδη αμύθητα κέρδη των μονοπωλίων.

Πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις, ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας, συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, εισιτήριο και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στους άνεργους, τους άπορους, τις άλλες ευπαθείς ομάδες, βάθεμα των αντιασφαλιστικών εγκληματικών για τους ανθρώπους του μόχθου μέτρων, επιτάχυνση της απελευθέρωσης τομέων στρατηγικής σημασίας όπως μεταφορές και ενέργεια, κλιμάκωση της επιχείρησης αφαίμαξης του ήδη ισχνού λαϊκού εισοδήματος, δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τη διαμόρφωση του τομέα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας.

Με αυτά ως δεδομένα, η ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το αρχικό μνημόνιο θα επικαιροποιείται συνεχώς μετά από κάθε επίσκεψη της τρόικας δεν ηχεί απλώς απειλητικά, χτυπά συναγερμό για το λαό στο σύνολό του. Πρόθεσή τους να μην αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα, να ξεθεμελιώσουν και το τελευταίο απομεινάρι κεκτημένων δικαιωμάτων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, δεν τα επέβαλλε η ανάγκη αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή ήταν η αφορμή για να δρομολογηθούν, δεκαετίες τα επεδίωκε η πλουτοκρατία, τα προγραμμάτιζε η ΕΕ, τα σχεδίαζαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα βρήκαν την ευκαιρία και το πρόσχημα.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι σε ευρωενωσιακό και εγχώριο επίπεδο δεν έχουν άλλο δρόμο απ' αυτόν που ακολουθούν. Για τα συμφέροντά της είναι μονόδρομος χωρίς γυρισμό το τσάκισμα του λαού. Δεν μπορούν αλλιώς να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά της, να επιταχύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Ενας δρόμος όμως απέμεινε και στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα: Της άρνησης να πληρώσουν ένα χρέος που δε δημιούργησαν. Της διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων, προστασίας όσων δοκιμάζονται σκληρά. Με λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση με ενιαίο μέτωπο που θα εκφράζεται σε κάθε κλάδο, εργασιακό χώρο και γειτονιά. Με λαϊκή συστράτευση, οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για αποδέσμευση απ' την ΕΕ, για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτή είναι η «Ιθάκη» για το λαό. Ας βγει στον πηγαιμό της χωρίς να λογιαριάζει «Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες, τον θυμωμένο Ποσειδώνα». Εχει τη δύναμη να τους τσακίσει.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Η ουσία είναι στην πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΓΩΝΙΑ από τη ΝΔ (αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ) για το πόσους συμβούλους προσέλαβε στο γραφείο του ο Γιώργος Παπανδρέου και πόσο τους πληρώνει...

Ελα όμως που το βασικό θέμα είναι ...ποια πολιτική θα παράγουν και θα επεξεργάζονται όλοι αυτοί οι μυστήριοι σύμβουλοι, την οποία στη συνέχεια η κυβέρνηση θα εφαρμόζει.

Και την απάντηση στο ερώτημα αυτό την ξέρουμε πολύ καλά, όπως την ξέρει και η Νέα Δημοκρατία.

Δε θέλει όμως να σταθεί σε αυτό. Προτιμά να καταγγέλλει τους συμβούλους (με την πρόσληψη των οποίων διαφωνεί) παρά την πολιτική τους (με την οποία συμφωνεί).

Εννοείται, βέβαια, πως τα 624.000 ευρώ που θα πάρουν όλοι αυτοί για να «συμβουλεύουν» τον Γ. Παπανδρέου για το πώς θα περικόψει μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι προκλητικά.

Ακόμη και ...με 1 ευρώ να πληρώνονταν πάλι προκλητικό θα ήταν. Και είναι παραπάνω από σαφές ότι το να εξαφανιστεί αυτή η ...«συμβουλο-παρέα» από τη χώρα είναι υπόθεση που πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Και μαζί μ' αυτούς να φύγουν οι πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν.

«ΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ του ανασχηματισμού την έχουμε εξαντλήσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με ζητήματα που δεν είναι παραγωγικά». Η ατάκα ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο...

Λες και δεν ήταν αυτός που όλο το καλοκαίρι (ενώ περνούσαν το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα) κρατούσε αυτή την ιστορία στον ειδησεογραφικό αφρό. Τότε προφανώς τους βόλευε...

Τώρα μάλλον θέλουν διυπουργική σύμπνοια ενόψει ΔΕΘ, οπότε ...τέρμα το παραμύθι.

Ας μην ανησυχεί ο Γ. Πεταλωτής. Το 'πιασαν το μήνυμα αυτοί που έπρεπε να το πιάσουν. Τα κυβερνητικά φερέφωνα, δηλαδή, στα δελτία των 8.00, που δεν είναι και λίγα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κόσμος καίγεται και η ΓΣΕΕ εκτιμά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοι ήξεραν τι πρόκειται να συμβεί πριν ακόμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει το τελικό νομοσχέδιο για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο έγινε και με τον αντεργατικό νόμο για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Και στις δύο περιπτώσεις η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ συνιστούσε αναμονή, στην προσπάθειά της να δώσει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει την πολιτική της.

Σήμερα όλοι ξέρουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η οποία δεν το κρατά κρυφό - προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.

Ομως η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει ξανά ποιον υπηρετεί. Είχε κληθεί να πάει χθες σε σύσκεψη συνδικάτων των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου αλλά δεν πήγε. Αντί γι' αυτό έστειλε μια επιστολή την οποία υπογράφουν ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος και ο ΔΑΚίτης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας. Σε αυτή σημειώνουν: «Η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης των προβλημάτων που θα προκύψουν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις μεταφορές». Και όταν κάνει την εκτίμηση, θα κάνουν μια σύσκεψη κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα. Και συνιστά στα συνδικάτα που έκαναν τη χθεσινή σύσκεψη να εξειδικεύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν για να την ενημερώσουν.

Υπάρχει ακόμα κάποιος που αμφιβάλλει ότι οι ηγεσίες αυτών των συνδικαλιστικών παρατάξεων υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων;

«Μητρώο» ξεκληρίσματος

Ενα ακόμη «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς αποτελεί το «μητρώο αγροτών» το οποίο η κυβέρνηση θα κάνει πράξη μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο, με ξεκάθαρο στόχο το μάζεμα γης, παραγωγής και επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το ότι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μπορούν να εγγραφούν, εκτός από τους αγρότες, επιχειρήσεις αγροτουριστικών μονάδων και μονάδες διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο στις αντιαγροτικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και της ΕΕ και κάνει προσαρμογές ενόψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013. Μπορεί να μειώνονται τα όρια εισοδήματος από 50% στο 35% και στο 30% του εργάσιμου χρόνου αντίστοιχα, όμως, αυτό γίνεται για να χρυσωθεί το χάπι του ξεκληρίσματος. Οι φτωχοί εργατοαγρότες που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους οδήγησε στην αναζήτηση εξωγεωργικού εισοδήματος, αφού δεν μπορούν να ζήσουν μ' ένα πενιχρό αγροτικό πενιχρό εισόδημα, εκδιώχνονται βίαια από το μητρώο αγροτών. Επίσης, οι μικρομεσαίοι αγρότες που δε θα αντέξουν στο μέλλον, αφού είναι συνεχής η μείωση του αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ και της κερδοσκοπικής επίθεσης των μονοπωλίων, θα εκδιωχθούν και αυτοί μέσα στα επόμενα χρόνια. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση η φτωχή αγροτιά της χώρας καλείται να αντιπαλέψει το μητρώο αγροτών, να μην εγγραφεί στις συνειδήσεις των αγροτών και να καταργηθεί στους δρόμους του αγώνα.

Για τους ντοματοβιομήχανους...

Προκλητική στήριξη στους ντοματοβιομήχανους προσφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ντοματοβιομήχανοι εκβιαστικά αγοράζουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές και πληρώνουν όποτε τους καπνίσει. Φέτος δίνουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές και κάνουν ακόμα μεγαλύτερες απομειώσεις στο βάρος της πρώτης ύλης, που παραδίδουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας. Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγωγών στη Βόρειο Ελλάδα που ακόμα δεν έχει πληρωθεί για την παραγωγή του 2009. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να στηρίξει τους παραγωγούς και να πάρει μέτρα εδώ και τώρα για να σταματήσει η ασυδοσία των ντοματοβιομήχανων, τους επιτρέπει κι από πάνω να πληρώνουν 6-7 μήνες μετά την παράδοση της παραγωγής. Σε σχετική υπουργική απόφαση, προβλέπεται για την παραγωγή του 2010 ότι οι παραγωγοί μπορούν να εξοφληθούν μέχρι τις 31 του Γενάρη του 2011! Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα προκλητικής στήριξης των βιομηχάνων - μεταποιητών από την κυβέρνηση. Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των αντιαγροτικών επιταγών που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ. Ειδικότερα, μετά την ψήφιση της νέας ΚΑΠ και του κανονισμού για την αποδέσμευση της επιδότησης το 2008 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά και πολλοί μικρομεσαίοι παραγωγοί εξαναγκάστηκαν να σταματήσουν να παράγουν. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση για τους μικρομεσαίους ντοματοπαραγωγούς, δε μένει άλλος δρόμος πέρα απ' αυτόν την αντίστασης και του ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και για την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα στην Παιδεία

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν, οι νέοι φοιτητές και σπουδαστές και οι οικογένειες, ήδη, «ψάχνουν» τι θα κόψουν, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος των σπουδών, που με τα νέα μέτρα εκτινάσσεται στα ύψη. Οι ανύπαρκτες υποδομές σίτισης και στέγασης θα υποχρεώσουν περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές, είτε να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους (με κίνδυνο να τις σταματήσουν), είτε να μην πάνε στις σχολές που πέρασαν, αν βρίσκονται σε άλλη πόλη. Παράλληλα, θα έρθουν αντιμέτωποι με την υποβαθμισμένη «δημόσια» Ανώτατη Εκπαίδευση. Οσοι δεν πέρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ έχουν, επίσης, το δικό τους Γολγοθά, το παζάρι ελπίδας που πουλάνε οι έμποροι της γνώσης (σε ΙΕΚ, κολέγια κ.ά.). Τελικά, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε δημόσια ιδρύματα και οι σπουδαστές σε ιδιωτικές δομές έχουν μπροστά τους κοινό μέλλον: Σπουδές χαμηλής ποιότητας, προσαρμοσμένες στις «ανάγκες» των επιχειρήσεων που καθορίζουν τη γνώση και μια καθημερινότητα που τους απαγορεύει να μορφωθούν, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Απ' τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ακούμε και διαβάζουμε για τα ...φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Ακούμε για κλείσιμο σχολών που δεν είναι ελκυστικές (από τους ίδιους που τις έσπειραν πριν δέκα χρόνια στο όνομα της... «περιφερειακής ανάπτυξης»), ακούμε για νέο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ακούμε για το νέο σύστημα πρόσβασης - συνέχεια του «νέου» σχολείου. Αυτά που δε λένε είναι όσα περιμένουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές με τις νέες αλλαγές. Η κυβέρνηση, μαζί με το σχολείο της αγοράς, που ο γονιός θα πληρώνει και θα διοικούν οι επιχειρήσεις, θα «ολοκληρώσει» το έργο της με νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση το 2013 - 2014. Ομως, οι εξετάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν μπορούν να αλλάξουν το εκπαιδευτικό σύστημα, αν δε δημιουργηθεί ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και να έχουν δικαίωμα σε αυτό όλα τα παιδιά του λαού.

Το κεφάλαιο, σε αυτή τη φάση, απαιτεί να κάνει κουμάντο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και παράλληλα να διευρύνει τις επενδύσεις του στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με τις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση φέρνουν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια στα ιδρύματα, ώστε να υπάρχει «άμεση επικοινωνία» με τις επιχειρήσεις. Με το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Εκπαίδευση νομιμοποιούνται όλα τα μαγαζιά εκπαίδευσης και μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, τα πτυχία, τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις θα μπαίνουν σε ένα «τσουβάλι» και κριτές τους θα είναι οι εργοδότες, που θα επιλέγουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, στην κατάλληλη τιμή. Με τις πιστωτικές μονάδες εκπαιδεύονται απασχολήσιμοι, φτηνή περιπλανώμενη εργατική δύναμη.

Ολα τα παραπάνω τα σχεδιάζουν αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και τα παιδιά τους βρίσκονται σε άλλη όχθη. Για τους μαθητές, τους φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα και τους γονείς τους δεν υπάρχει άλλη λύση απ' το να σηκώσουν κεφάλι και να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση, διεκδικώντας μια δημόσια δωρεάν Παιδεία που αξίζει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο σε μια κοινωνία που θα κάνουν κουμάντο οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ