Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσχήματα για ένταση καταστολής

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εγκληματικότητα στο κέντρο είναι σε ποσοστό 90% οργανωμένο έγκλημα. Και η εμπορία ναρκωτικών και η πορνεία του δρόμου, η παράνομη πορνεία, ακόμη και η επαιτεία είναι οργανωμένη σε δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά πρέπει να εξαρθρωθούν...Δεν είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται μόνο για λαθρομετανάστες. Πρέπει να είναι και ελληνικά εγκληματικά κυκλώματα ανακατωμένα». Αυτά είπε χτες (στο vimafm) ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο οποίος όμως την ίδια στιγμή πλειοδοτεί σε μέτρα καταστολής των μεταναστών και διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Παρόλο, δηλαδή, που αποδίδει - και σωστά - στο οργανωμένο έγκλημα και τα διάφορα κυκλώματα την εγκληματική δράση στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τα μέτρα που πρότεινε ο ίδιος, όπως και η κυβέρνηση, τα αφήνουν ανέγγιχτα και στρέφονται κατά των μεταναστών και των λαϊκών αγώνων. Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που προτείνουν είναι η απέλαση των μεταναστών ή η φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιχειρήσεις - «σκούπα» και διαρκές κυνήγι των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και ταυτόχρονα ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, περίτρανα ότι κυβέρνηση και δήμος Αθηναίων αξιοποιούν την εγκληματική δράση διαφόρων κυκλωμάτων, για να προωθήσουν μέτρα καταστολής κατά των μεταναστών και των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν την υποβάθμιση του κέντρου για να το παραδώσουν σε εξευτελιστικές τιμές σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η διέξοδος, λοιπόν, δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτά τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά σχέδια, αλλά στην πρόταση που κάνει το ΚΚΕ, δηλαδή στην οργάνωση της κοινής πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και κατοίκων του κέντρου ενάντια στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς της εγκληματικής δράσης και την πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Το κίνημα έχουν «βάλει στο μάτι»

Ο απώτερος στόχος της πλουτοκρατίας, όπως εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική πολιτική, είναι να αξιοποιήσει υπάρχοντα οξυμένα προβλήματα για να εντείνει την καταστολή σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Αυτό δείχνει και μια αποστροφή του λόγου του Τ. Χυτήρη, αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA». Ο Τ. Χυτήρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για το κέντρο θα εφαρμοστούν άμεσα. Από χώρα μεταναστών γίναμε χώρα υποδοχής. Είναι ένα πρόβλημα με πολλές συνιστώσες. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο έλεγχος του κέντρου από το κράτος. Οχι μόνο από τους μετανάστες, αλλά και από τις συγκεντρώσεις. Τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν φύγει από το κέντρο (...) Πρέπει να διασωθεί το κέντρο, χάνουμε τουρισμό, άρα χάνουμε χρήματα. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα». Μπορεί σκόπιμα να προσπέρασε γρήγορα το σημείο που έχει να κάνει με τις λαϊκές συγκεντρώσεις, έχοντας ρίξει το μελάνι της προβοκάτσιας, ωστόσο, ο Τ. Χυτήρης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, που βάζει στο στόχαστρο το εργατικό και λαϊκό κίνημα και το χτυπάει με λύσσα αξιοποιώντας κάθε αφορμή. Ο λαός να επαγρυπνεί. Ταξική ενότητα Ελλήνων και μεταναστών, ισχυρό ΠΑΜΕ και συμπόρευση με το ΚΚΕ για να βρούνε τοίχο τα αντιδραστικά τους σχέδια.

Συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης

Στο «σφυρί» βγαίνει και η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία είναι η τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που απέμεινε στην Ελλάδα. Η απόφαση πώλησης πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΑΤΕ και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει οριστεί και ο σύμβουλος πώλησης. Το σχέδιο της διοίκησης της ΑΤΕ είναι η ΔΩΔΩΝΗ να έχει πουληθεί μέχρι το 2013. Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΤΕ έχει δηλώσει σχετικά με τη ΔΩΔΩΝΗ ότι πρώτο μέλημα της τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους από την πώληση του μεριδίου της. Να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ κατέχει το 68% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας. Η πώλησή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια ή ξένα, θα έχει δραματικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και όλης της χώρας. Η πώλησή της θα σημάνει την κατρακύλα της τιμής παραγωγού στο γάλα, στην Ηπειρο και σε όλη τη χώρα. Γίνεται φανερό και σ' αυτήν την περίπτωση ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επιβάλλει το μνημόνιο, αποτελεί πλήγμα και για τους αγροτοκτηνοτρόφους, και για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν ακόμα λόγο να αντιδράσουν συντονισμένα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Απαιτείται αγώνας για να μπει φρένο στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην άγρια εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια στην ολέθρια πολιτική που ακολουθείται. Να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Εχθροί των εργαζομένων

Εδώ και μερικές μέρες διεξάγεται στην Αθήνα το 12ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Πρόκειται για την ευρωπαϊκή έκφραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στην πραγματικότητα τα αντιπαλεύει, καθώς έχει στηρίξει ανοιχτά κάθε αντεργατικό μέτρο, συστρατεύεται με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και δικαιολογεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ενδεχομένως να αρκούσε ο χαιρετισμός των μεγαλοεργοδοτών προς το συνέδριο της ΣΕΣ για να αποδειχτεί η πλήρης ταύτιση της Συνομοσπονδίας με το κεφάλαιο: Οι προτάσεις του συνεδρίου της ΣΕΣ «θα γονιμοποιήσουν τη συνείδηση του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος». Η «κοινή στάση των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα απέδωσε καρπούς που αποτελούσαν ανάχωμα στην κρίση», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δ. Δασκαλόπουλος. Είναι όμως τέτοια τα «έργα και οι ημέρες» της που αξίζει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε.

Η ΣΕΣ - στελεχώνεται από καλοπληρωμένη εργατική αριστοκρατία - είναι κυριολεκτικά ένα βασικό στήριγμα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων: Καταρχήν δεν έχει οργανώσει ουσιαστικά ούτε μία απεργιακή κινητοποίηση. Βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες - που τους θεωρεί «εταίρους» - μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Διαλόγου, η Κομισιόν θεωρεί επίσης τους συνδικαλιστές της ΣΕΣ εταίρους της. Πώς να μην τους θεωρεί; Η ΣΕΣ έχει υποστηρίξει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις για τον εργασιακό μεσαίωνα, που έχει επιβληθεί στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια. Στήριξε τη Στρατηγική της Λισαβόνας, που στοχεύει στο να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία η πιο ανταγωνιστική του κόσμου και επέφερε νέες μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Αλλο παράδειγμα: Η ΣΕΣ και η Ενωση των Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων (UNICE) ήταν αυτές που ανέθεσαν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σύνταξη μιας νέας οδηγίας που θα τροποποιούσε τις δύο προηγούμενες (1993 και 2003), με έμφαση στον υπολογισμό του χρόνου των εφημεριών, στον καθορισμό της περιόδου αναφοράς του χρόνου εργασίας και τη ρήτρα «opt-out». Η τελευταία δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους περισσότερες από 48 ώρες κατά μέσο όρο τη βδομάδα. Δε μιλάει ποτέ για τις ανάγκες των εργαζομένων. Οπως και η ΓΣΕΕ που ανήκει στη ΣΕΣ.

Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιους συνδικαλιστές. Και στο συγκεκριμένο συνέδριο εργατοπατέρες, πολιτικά στελέχη της ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες σκάβουν όλοι μαζί το λάκκο των εργαζομένων. Συνεργός στο έγκλημα είναι και όποιος είτε αποκρύπτει, είτε απαλύνει την αλήθεια γι' αυτού του είδους τον συνδικαλισμό. Οπως η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (σ.σ. συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που έσπευσε να πάρει μέρος στο συνέδριο της ΣΕΣ για να δυναμώσει τάχα ο ταξικός της προσανατολισμός! Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, που απαιτείται άμεσα ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, απαιτείται και η ολοκληρωτική καταδίκη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αντίθετα, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» επανειλημμένα έχει ζητήσει από την ηγεσία της ΓΣΕΕ περισσότερη συνεργασία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Δηλαδή, στηρίζει και συμπαρατάσσεται μ' εκείνους που συνδιαμορφώνουν, καθαγιάζουν και προωθούν τα αντεργατικά μέτρα. Οι εργάτες να τους γυρίσουν την πλάτη και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Αντιλαϊκό προσκλητήριο «προθύμων»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ; Αν καταλάβαμε σωστά αυτά που μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων, το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δε συναινεί η ...Νέα Δημοκρατία σε μια πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας!

Να εκμεταλλευθούν λίγο την κατάσταση μήπως κι ανέβουν καμιά μονάδα στις δημοσκοπήσεις προσπαθούν οι δυστυχείς «γαλάζιοι» και κινδυνεύουν να θεωρηθούν... κάτι μεταξύ αντικαπιταλιστικού κινήματος και τρομοκρατικής οργάνωσης!

Κι αυτά ενώ έχει πιαστεί το χέρι τους να υπερψηφίζουν νομοσχέδια και ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ ψάχνοντας μήπως εντοπίσουν καμιά «ανθυπολεπτομέρεια» για να διαφοροποιηθούν.

Ασχέτως όμως με τις ...αστείες ερμηνείες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, είναι προφανές πως όταν η τρόικα ζητάει «συναίνεση» ξέρει πολύ καλά τι εννοεί. Οπως καταλαβαίνει και ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος.

Απαιτεί την άμεση συστράτευση όλου του πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για... υπεκφυγές και κολπάκια.

Σε περίοδο κρίσης δεν έχουν καιρό για παιγνίδια μεταξύ «δεξιών», «κεντρώων», «φιλελεύθερων», «σοσιαλιστών» και «αριστερών». Οφείλουν να ...παρουσιαστούν άπαντες και να κάνουν τη δουλειά τους.

Οσο για το ποια είναι η δουλειά τους αυτό είναι ξεκάθαρο: Να κοροϊδέψουν, να πείσουν, να τρομοκρατήσουν, να αποπροσανατολίσουν, να αποχαυνώσουν, να παθητικοποιήσουν, να μπερδέψουν, να χαλιναγωγήσουν.

Να διαλέξουν όποιο ρήμα θέλουν από τα παραπάνω - με βάση τις δυνατότητές τους - απέναντι σε ένα «αντικείμενο»: Τους Ελληνες εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, που πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνει απαθής όταν θα εφαρμόζουν την πολιτική τους.

Ε, σε αυτό το σκηνικό, σε αυτό το αντιλαϊκό προσκλητήριο ορισμένοι είναι ...απλά λουφαδόροι και άλλοι αρκετά έξυπνοι ώστε να βρίσκουν γωνιά να κρυφτούν. Ομως, τελικά όλοι θα αποδειχθούν «πρόθυμοι», μην έχετε καμία αμφιβολία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιλαϊκός πόλεμος δίχως όρια

Γρηγοριάδης Κώστας

Από μόνη της η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, αργά το βράδυ της Δευτέρας, φανερώνει αφενός την ένταση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης και αφετέρου ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια και συστράτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. «Είχαμε μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είμαι ικανοποιημένος που η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρόοδο σε μικρό χρονικό διάστημα και για επιπρόσθετα μέτρα το 2011. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, κονιορτοποιώντας ταυτόχρονα τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης περί δήθεν «σκληρών παζαριών», «ασφυκτικών πιέσεων από την τρόικα» και άλλα παρόμοια. Αντίθετα, αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στη βοήθεια των ξένων συμμάχων (ΕΕ - ΔΝΤ) για να περάσει ως δήθεν αναπόφευκτα και αναγκαία τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτή τη φάση κυβέρνηση και τρόικα συνεργάζονται για να τρομοκρατήσουν το λαό και να παρουσιάσουν πρωτοφανή σε βαρβαρότητα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η ολοκληρωτική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, το άγριο πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ως επιτακτικά επείγοντα και αναγκαία για τη διάσωση τάχα της χώρας. Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο λαός είναι πως δεν υπάρχουν όρια στον πόλεμο που διεξάγει σε βάρος του η πλουτοκρατία και πως είναι ώρα να αποφασίσει ότι πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Εκβιάζουν οι μεγαλοβιομήχανοι...

Η πλήρης συμφωνία της ντόπιας πλουτοκρατίας με τις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως εκφράζονται μέσα από τους συνεχώς κλιμακούμενους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς του μνημονίου, είναι κάτι γνωστό. Η φάρα των εκπροσώπων του κεφαλαίου ανέκαθεν πρωταγωνιστούσε για την εφαρμογή και συνεργαζόταν με κάθε κυβέρνηση και διεθνή φορέα της ολιγαρχίας, που προωθεί πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας τους.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τώρα. Συμφωνούν και υπερθεματίζουν για κάθε αντιδραστική επιλογή, αξιώνουν αποφασιστικότητα και αποτροπή παρεκκλίσεων, επιδιώκουν δογματική προσήλωση στις αναδιαρθρώσεις, αφού αυτό βοηθά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους ίδιους.

Στην προσπάθειά τους να πιέσουν για την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται αυτήν την περίοδο, προχτές επιστράτευσαν και το ...τυράκι, προκειμένου να τσιμπήσουν τα ποντίκια. Ομολογούν ότι ναι μεν διαθέτουν κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν προτίθενται να τα ρίξουν στην παραγωγή, μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως οι αξιώσεις τους για την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας. Βεβαίως, σε συνθήκες κρίσης επενδύσεις δε γίνονται, αλλά τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα για να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την κερδοφορία τους.

... για μεγαλύτερα κέρδη

Προχτές, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ερευνών του ΣΕΒ, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια μπορούν να γίνουν επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ. Ομως, για να πραγματοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις «πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα» και να «βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον», ενώ οι κλάδοι που προτιμούν πλέον οι μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν είναι οι τομείς της βιομηχανικής παραγωγής. Για να παράγουν τα προϊόντα που πουλάνε στη χώρα, επενδύουν στην Κίνα και το Πακιστάν, όπου το μεροκάματο είναι 1-2 ευρώ, ή το πολύ πολύ στη Βουλγαρία, που δίνουν μεροκάματο 5 ευρώ. Για να επενδύσουν εδώ, απαιτούν μπίζνες σε «οδικούς άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακά δίκτυα, ορυκτό πλούτο, τηλεπικοινωνίες».

Είναι περισσότερο από φανερό. Για το κεφάλαιο οι ανάγκες του λαού είναι μια έννοια παντελώς αδιάφορη. Αποκλειστικός στόχος οποιασδήποτε επενδυτικής - παραγωγικής δραστηριότητας των κεφαλαιοκρατών είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος. Από εκεί και πέρα, τα κεφάλαια που αποκτώνται από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης επανεπενδύονται μόνον και εφόσον αυτά μπορούν να φέρουν ικανοποιητικό κέρδος.

Στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι το κέρδος δεν είναι ικανοποιητικό, τότε κρατάνε τα κεφάλαιά τους, περιμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες. Ετσι και τώρα. Αν πιστέψουμε τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ, τα κεφάλαια υπάρχουν, μόνο που η κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει στους κεφαλαιοκράτες ακόμα περισσότερες υποδομές του δημοσίου, ακόμα περισσότερα προνόμια για την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, ακόμα περισσότερα οικονομικά κίνητρα, έτσι ώστε τα μεταφερόμενα φιλέτα του δημοσίου στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, μαζί με όλες τις άλλες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν, να μετατραπούν σε ...νομισματοκοπείο!

Γεννητούρια στον «Ρ»

Τα γεννητούρια στον «Ριζοσπάστη» δεν έχουν τελειωμό. Χτες, η δικιά μας Χριστίνα Διαμαντή και ο σύντροφός της Γιώργος απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι 3 κιλών και 100 γραμμαρίων. Ευχόμαστε στην Χριστίνα και τον Γιώργο τα καλύτερα, να τους ζήσει και να δουν το κορίτσι τους να μεγαλώνει όπως ακριβώς επιθυμούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κέντρο της Αθήνας

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας, δεν απαντούν στην ουσία του προβλήματος, ούτε αγγίζουν τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής, από τη μία, και την ικανοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, από την άλλη. Είναι μέτρα που δεν αγγίζουν τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, την εγκληματική δράση φασιστοειδών που εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον αθώων μεταναστών. Ολα, δηλαδή, όσα απειλούν τη ζωή και των Ελλήνων και των μεταναστών. Είναι μέτρα που δίνουν πληθώρα κινήτρων σε ομίλους, που έχουν αγοράσει, και θέλουν να αγοράσουν, σε εξευτελιστικές τιμές εκατοντάδες ακίνητα, για να αναπτύξουν, στη συνέχεια, τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η βασική αιτία που οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βρίσκονται στο έλεος των οργανωμένων κυκλωμάτων. Οι ίδιες οι υπηρεσίες τους, μυστικές και φανερές, ξέρουν πολύ καλά και αποκαλύπτουν ποιοι είναι, πώς δρουν και πώς στήνουν τα άθλια και επικίνδυνα σχέδιά τους, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Παρ' όλ' αυτά, τα μέτρα που παίρνουν όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα, αλλά στρέφονται κατά των ανθρώπων του μόχθου. Στο κέντρο της πόλης, χρόνια τώρα, δρουν αυτά τα κυκλώματα και η έξαρση αυτής της δράσης είναι μία ακόμα ένδειξη για τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλωστε, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, η εκμετάλλευση των μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα είναι μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Και πάντα πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πραγματικότητα είναι αυτή. Οποιος έχει περάσει από τις περιοχές του κέντρου, έστω και για πέντε λεπτά, την έχει διαπιστώσει. Και τι ανακοινώνει η κυβέρνηση; Οτι θα εξαπολύσει ένα ακόμα πιο άγριο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών με γενικευμένους αστυνομικούς ελέγχους. Οτι θα εντείνει τις επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο, ότι σύσσωμες οι κατασταλτικές ομάδες και οι μηχανισμοί θα ξαμοληθούν στους δρόμους και θα συλλαμβάνουν στο σωρό. Από κοντά και ο δήμαρχος Αθήνας, ο οποίος συμφωνεί με την ουσία των μέτρων και επιπλέον, προτείνει τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όπως ζητούν οι μεγαλέμποροι του κέντρου και επιδιώκουν όσοι σχεδιάζουν να επενδύσουν σε περιοχές του κέντρου όπως ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι λαϊκές οικογένειες του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη κόντρα στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Ηδη, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, έχουν αναλάβει δράση, με στόχο να αποκαλυφθούν τα αίτια της κατάστασης. Το ΚΚΕ έχει καλέσει Ελληνες και μετανάστες να πάρουν κοινή θέση και να παλέψουν μαζί. Για να μην περάσει το δηλητήριο της αντιδραστικής προπαγάνδας ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι μετανάστες ή ότι με μέτρα άγριας καταστολής μπορούν να λυθούν προβλήματα. Αυτός ο κοινός αγώνας είναι ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει προοπτική επίλυσης των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ