Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διλήμματα και «κρίσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο λαός «κρίνει σωστά», με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα αστικά κόμματα θα του θέσουν ευθέως τα απαραίτητα διλήμματα. Αυτή τη συμβουλή - παρακαταθήκη έδωσε χτες προς τους νεότερους ο Κ. Μητσοτάκης, φροντίζοντας μάλιστα να γίνει πιο συγκεκριμένος. Μιλώντας χτες σε παρουσίαση βιβλίου, είπε συγκεκριμένα: «Ο λαός θα κρίνει σωστά, αρκεί να υπάρξουν - και ασφαλώς υπάρχουν - κόμματα και πολιτικοί που θα του θέσουν ευθέως και εντίμως το σημερινό δίλημμα, που είναι μονοσήμαντο. Επιγραμματικά το συνόψισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος: "Θέλουμε να μένουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ασία;"». Αυτή είναι σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η αποτελεσματική - αλλά διόλου πρωτότυπη - μέθοδος για την «αναγέννηση» του αστικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή τα εκβιαστικά διλήμματα και το πιστόλι διαρκώς στον κρόταφο του λαού. Για το ίδιο το δίλημμα όμως ο Κ. Μητσοτάκης ατύχησε, γιατί είναι καιρός τώρα που η «Ευρώπη», δηλαδή η ΕΕ, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο να γίνει «Ασία», ακριβώς για να γίνουν ανταγωνιστικά τα ευρωμονοπώλια. Στο λεγόμενο Σύμφωνο για το ευρώ (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), για παράδειγμα, αναφέρεται ρητά ότι «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ)» πρέπει να συγκρίνεται με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους, δηλαδή με τις ΗΠΑ, την Κίνα κ.ο.κ. Εχουν πάρει δηλαδή τις αποφάσεις τους και πάνε φουλ για «κινεζοποίηση» των μισθών. Το σωστό δίλημμα, λοιπόν, που επανέρχεται ξανά και ξανά για το λαό είναι αν θα αφήσει την πλουτοκρατία να τον πτωχεύσει και εξαθλιώσει ή θα την ανατρέψει;

Θέλουν γονατισμένους εργάτες

Πιστός στο ρόλο του ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες προκειμένου να εκδοθούν σχετικές εγγυητικές επιστολές, έτσι ώστε η εταιρεία «Ελληνικά Σωληνουργεία ΑΕ» (συμφερόντων Εμφιετζόγλου) να πάρει «δουλειά» από «Αμερικανούς πελάτες».

Αναλυτικά αναφέρει: «Προϋπόθεση δυναμικής παρουσίας της εταιρείας στις ξένες αγορές είναι η έγκαιρη προμήθεια πρώτων υλών και η άμεση έκδοση εγγυητικών επιστολών τραπέζης (...) Επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών αντιλαμβάνεσθε ότι οι πελάτες δεν θα περιμένουν και, ασφαλώς, εάν χαθεί η δουλειά με τους Αμερικανούς, διάρκειας 5 ετών, θα χαθούν αντί να αυξηθούν και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

Τι λένε επί της ουσίας οι της ΠΑΣΚΕ; Ο,τι λέγανε και στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ. Οι εργάτες να παρακαλούν την κυβέρνηση να δώσει χρήματα (είτε με απευθείας κρατική εγγύηση, είτε μέσω τραπεζικών εγγυητικών επιστολών) στο κεφάλαιο για να υπάρχει «ανάπτυξη» και να διατηρηθούν οι θέσεις «απασχόλησης». Θέλουν τους εργάτες γονατισμένους, να αναπτύσσουν «πάλη» η οποία καταλήγει στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Κρύβουν πως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών ποτέ δε θα ταυτιστούν με τα συμφέροντα των εργατών. Η ΕΝΚΛΩ, για παράδειγμα, γέμισε τα ταμεία της με ζεστό κρατικό χρήμα, κι όμως έκλεισε το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, στέλνοντας χιλιάδες κλωστοϋφαντουργούς στην ανεργία.

Οι εργάτες, όμως, κάθε μέρα αποκτούν όλο και περισσότερη εμπειρία. Οι ίδιοι, με τη δράση τους, μπορούν και πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Αντιπερισπασμοί ΠΑΣΚΕ

Να μπερδέψουν τους εργαζόμενους προσπαθούν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή δραματική επιδείνωση της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Τελευταία χρησιμοποιούν το εξής κόλπο: Δηλώνουν πως, δήθεν, διαφωνούν με την κυβέρνηση. Χτες η ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ βγήκε να δηλώσει «πως πλέον καμιά πολιτική συνάφεια δεν έχουμε με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός εκφράζεται». Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και η ΠΑΣΚΕ Σιδηροδρομικών στα τέλη του 2010. Πρώτα, όμως, είχε στηρίξει το πέρασμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού νόμου για τον ΟΣΕ, ενώ, λίγους μήνες μετά τη δήθεν «διαφοροποίησή» της από την κυβέρνηση, υπέγραψε ΣΣΕ με τους όρους που προέβλεπε αυτός ο νόμος.

Οσο για την ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ, αρκεί να αναφέρουμε τα όσα γράφει σχετικά, σε ανακοίνωση που έβγαλε, η Αχτίδα Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης της KΟ Αττικής του ΚΚΕ, μία μέρα πριν γίνει η δήλωση περί «μη πολιτικής συνάφειας». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες «συνέδραμαν στο πέρασμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, δέχτηκαν να φύγουν βασικές κοινωνικές υποδομές από την ευθύνη του κράτους, να δομούνται με ευκαιριακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Αποδέχτηκαν την αντιδραστική λογική της ανταπόδοσης που έφερε την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή τους.

Είναι αυτές οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - οπορτουνιστές που στο επίπεδο της ΠΟΕ - ΟΤΑ σπάνε το μέτωπο των εργαζομένων διαχωρίζοντάς τους σε μόνιμους και συμβασιούχους, διευκολύνουν την επίθεση κυβέρνησης, ΝΔ ενάντια στον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά, προβάλλοντας παραπλανητικά τη θέση για τη μονιμοποίηση με βάση "την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών"».

Επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο

Η πανηγυρική επιβεβαίωση των κατά καιρούς καταγγελιών του ΚΚΕ και των δημοσιευμάτων του «Ρ», για τα όσα έχουν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ήρθε μέσα από τα αμερικανικά διπλωματικά κείμενα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν δύο θεμελιώδη ζητήματα κυριαρχίας της χώρας και άσκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

1ον. Για το ζήτημα των ελληνικών χωρικών υδάτων, γίνονται αναφορές σε επιλεκτική επέκτασή τους - σε ανώδυνες για την Τουρκία περιοχές - πέρα από τα 6 ν. μίλια, πολύ κάτω από τα 12 ν. μίλια που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η Αγκυρα φέρεται να έχει, ήδη, από το Σεπτέμβρη του 2009 συμφωνήσει με την κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολούθως άρχισε να ανοίγει τη βεντάλια των διευθετήσεων. Στις 26 Οκτώβρη 2010, συνεδρίασε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο τη δήθεν «επέκταση» των ελληνικών (!) χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στα 7-8 ν. μίλια. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τουρκία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας. Με δήλωσή του στις 4 Μάη 2011, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές σχετικά με την υφαλοκρηπίδα είναι να «κάνουμε χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων». Με δεδομένο ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα, υπονοείται ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα χωρικά ύδατα, προφανώς κάτω από τα 12 ν. μίλια.

2ον. Η αποκάλυψη ύπαρξης μιας ελληνοτουρκικής άτυπης συμφωνίας, υπό αμερικανική εποπτεία, για τους κανόνες άσκησης κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενός «κώδικα συμπεριφοράς» των μαχητικών αεροσκαφών, που αποτελεί τη βάση της «αποστρατιωτικοποίησης» και γενικότερα της εγκατάλειψης του δικαιώματος άμυνας της χώρας. Η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας σημαίνει ότι ελληνικά μαχητικά δε θα πετάνε σε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, με αντάλλαγμα να μην πετάνε και τα τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά! Η επιβεβαίωση έρχεται στις 12 Ιούνη 2009, όταν η Χίλαρι Κλίντον, με εμπιστευτικό τηλεγράφημα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην τηρείται «αμυντική στάση», η οποία «μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και να αυξήσει την πιθανότητα ατυχήματος», ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, στις 17 Ιούλη 2009, προτείνει μια σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ο μη χαρακτηρισμός των τουρκικών μαχητικών ως «εχθρικών», και να αποφεύγουν τα ελληνικά μαχητικά πτήσεις στα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά! Η συνέχεια αποτυπώνεται στις εντολές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τους Ελληνες πιλότους, να μην εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες.

Τα παραπάνω δίνουν το μέτρο των όσων γενικότερα συντελούνται αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι κίνδυνοι στην περιοχή, εξαιτίας της έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών. Ο λαός καλείται σε επαγρύπνηση. Η στρατηγική της πλουτοκρατίας αντανακλάται τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική των κομμάτων της, καθιστώντας αναγκαίο το αντιπάλεμά της από τους εργαζόμενους και το λαό.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δε θα χάσει η αγροτιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχουν προοπτική, όταν ο στόχος θα είναι η παραμονή της στα χωράφια και στην παραγωγή και η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά και υγιεινά προϊόντα και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό, βέβαια, μπορεί να συμβεί μόνο με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας. Αλλαγές που είναι ώριμες και αναγκαίες να γίνουν. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ προτείνει έναν άλλο τρόπο παραγωγής, όπου θα κοινωνικοποιηθούν όλα τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης και θα γίνει ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό. Θα υπάρξει κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης. Θα κοινωνικοποιηθεί η γη και η καπιταλιστική παραγωγή που θα γίνει καθετοποιημένη. Δίπλα θα οργανωθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός των φτωχών αγροτών, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσής της με τη μεταποίηση. Θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων. Αυτή η προοπτική, φυσικά, συγκρούεται με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όμως, δεν έχουν να χάσουν από την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αλλά αυτή η βάρβαρη πολιτική ανατρέπεται μόνο αν επιτευχθεί η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, ο κοινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπάλληλους, μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά μέτωπα και οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών. Αν επιτευχθεί η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για τη λαϊκή εξουσία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν καλοί συνεργάτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις ευρωενωσιακές κυβερνήσεις και το συμβιβασμένο συνδικαλιστικό κίνημα επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη νέα ΓΓ της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ. «Παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, είμαστε στην ίδια πλευρά. Αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή και, ασφαλώς, για δικαιοσύνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Πράγματι, δεν έχει άδικο. Δεν υπάρχει αντεργατική συμφωνία και απόφαση που να μην έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τη δράση τους για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Ετσι έγινε με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που υπογράφονται μεταξύ κοινωνικών εταίρων, «προσφέροντας» ψίχουλα στους εργάτες. Ετσι έγινε με την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ετσι γίνεται γενικά με την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας, την υπεράσπιση δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων που δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται έφοδο στα εργατικά δικαιώματα.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος της ΣΕΣ τόνισε: «Ξέρουμε ότι εσείς υποστηρίζετε τα συνδικάτα, αλλά θέλουμε να υπάρχει αυτή η προστασία των συλλογικών συμβάσεων και η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και στο μέλλον. Και πιστεύουμε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολιτική σας δύναμη, για να μας στηρίξετε σε αυτό το θέμα». Αυτή είναι η αγωνία τους: Οι κυβερνήσεις που καταστρέφουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας να χρησιμοποιήσουν επιτέλους όλη τους την πολιτική δύναμη...

Απύθμενο θράσος μεγαλοβιομηχάνων

Την απειλή ...της πείνας δε δίστασε να επιστρατεύσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, προκειμένου να εκβιάσει το λαό και να τον εξαναγκάσει να σκύψει το κεφάλι για χάρη της μακροημέρευσης της πλουτοκρατίας. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πεινάσουμε», προειδοποίησε ο Δ. Δασκαλόπουλος, ζητώντας - τι άλλο - επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών. Πρώτα απ' όλα είναι εξοργιστικό να ακούει ο λαός τους μεγαλοβιομήχανους να μιλάνε για πείνα σε πρώτο πληθυντικό. Ελεος, έχει και το θράσος τα όριά του! Δεν αντέχεται όμως ούτε ο εμπαιγμός της ηγεσίας του ΣΕΒ, γιατί αυτό που στην πραγματικότητα υπαινίσσεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ είναι ότι «εάν τα καταφέρουμε εσείς θα πεινάσετε - αν δεν τα καταφέρουμε εμείς θα σωθούμε». Μονά - ζυγά δηλαδή κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας εμφανίζεται ως μονόδρομος συνολικά για το λαό. Οσο δηλαδή ο λαός προσπαθεί να χωρέσει τη ζωή του σε ένα σύστημα που είναι «φτιαγμένο» για να τον υπερεκμεταλλεύεται και να τον καταστρέφει. Δεν αξίζει, λοιπόν, ο λαός να πεινάσει και να ανεχθεί άλλες θυσίες για να ενισχύεται η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αντίθετα αξίζει κάθε θυσία στην πάλη για να πάρει τις τύχες στα χέρια του, δηλαδή για τη λαϊκή εξουσία.

Δεδομένη η συναίνεση

Από ένα σημείο και μετά οι συνεχείς «εκκλήσεις» για συναίνεση κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, για να προχωρήσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, καταντά αποπροσανατολισμός και κοροϊδία, γιατί απλά δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στην πράξη. Η συναίνεση αυτή είναι δεδομένη και δοκιμασμένη διαχρονικά σε όλα τα μέτωπα της αντιλαϊκής πολιτικής. Δικαιολογημένα λοιπόν «εξεγείρονται» τα στελέχη της ΝΔ όταν τα κατηγορούν για δήθεν «έλλειψη συναίνεσης». Αξίζει να αναφερθεί το σχετικό ξέσπασμα χτες (στον «Real Fm») του γγ της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλα. Είπε συγκεκριμένα: «Η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία σημαντική, έχει το τιμόνι της χώρας στα χέρια της έπειτα από εντολή του ελληνικού λαού και δεν έχει απέναντί της τη ΝΔ η οποία εμποδίζει προκαλώντας κοινωνική εξέγερση ή απειλώντας τους εφόρους να μην εισπράξουν έσοδα (...). Δεν έχει η ΝΔ τορπιλίσει κοινωνικές εκρήξεις, δεν λέει "όχι" σε όλα η ΝΔ... Εχει κόστος η ΝΔ (σ.σ. γιατί) από πάνω ζητάνε και τα ρέστα από τη ΝΔ που δείχνει αυτή την πρωτοφανή υπευθυνότητα». Το στέλεχος της ΝΔ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών και για τη στάση που θα κρατήσει στο εξής η ηγεσία της ΝΔ: «Η μεγάλη λέξη είναι η λέξη αποτελεσματικότητα. Πρέπει να δείξουμε αποτελεσματικότητα. Αν δείξουμε αποτελεσματικότητα, και η συναίνεση θα έρθει... Αυτό που λείπει από τη χώρα σήμερα δεν είναι η συναίνεση. Αυτό είναι άλλοθι, δεν είναι συναίνεση. Είναι η αποτελεσματικότητα που λείπει». Πιο λιανά δεν μπορούσε να τα κάνει. Το μήνυμα είναι πεντακάθαρο: Να προχωρήσει η κυβέρνηση, η συναίνεση της ΝΔ είναι δεδομένη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αισιοδοξία και δύναμη

Χιλιάδες νέοι και νέες επέλεξαν στις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές τα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, τα ψηφοδέλτια που στήριξε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η ΚΝΕ. Αυτό από μόνο του είναι μήνυμα αισιοδοξίας. Γιατί, πίσω από αυτές τις χιλιάδες ψήφους, υπάρχει η κοπιαστική καθημερινή δουλειά των δυνάμεων του ΜΑΣ μέσα στις σχολές. Γιατί φέτος, πιο ανοιχτά και πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά, το ΜΑΣ έθεσε επί τάπητος το θέμα της ίδιας της οργάνωσης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, την ανάγκη οι ίδιοι οι φοιτητές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, όχι μόνο των εκλογών, αλλά των ίδιων των συλλόγων και της λειτουργίας τους. Είναι λοιπόν αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα, για το σήμερα και το αύριο των συλλόγων και, γενικότερα, του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι υιοθετούν αυτήν την ανάγκη και το εκφράζουν και με την εκλογική στήριξη του ΜΑΣ.

Και είναι πολλές περισσότερες χιλιάδες αυτοί οι φοιτητές και οι σπουδαστές απ' όσους θα καταγραφούν τελικά στους πίνακες των αποτελεσμάτων των προχτεσινών εκλογών. Αφ' ενός γιατί τα διλήμματα, οι εκβιασμοί και τα ρουσφέτια των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ οργίασαν για άλλη μια χρονιά, με αποτέλεσμα ένας αριθμός φοιτητών να υποκύπτει μπροστά στην κάλπη, με το φόβο τού να περάσει το μάθημα, να πάρει πιο γρήγορα πτυχίο, να εξασφαλίσει σημειώσεις κ.λπ. Αφ' ετέρου, οργίασε για άλλη μια χρονιά η επιχείρηση νοθείας από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ στους συλλόγους που ελέγχουν γερά, με αποτέλεσμα αυτοί οι σύλλογοι να μην μπορούν να καταγραφούν στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα και, άρα, να μην καταγράφονται και οι δυνάμεις του ΜΑΣ σε αυτούς τους συλλόγους. Σε τέτοιου είδους συλλόγους, που η κατάσταση είναι πραγματικά ...ασφυκτική από τον εκφυλισμό τους, οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν μπει μπροστά για να αλλάξουν σελίδα. Για την αγωνιστική ανασυγκρότησή τους, όπως και συνολικά του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα συνεχίσουν την πάλη τους για την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Δε θα σταματήσουν να οργανώνουν την πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών, να αποκαλύπτουν την πολιτική των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές καταγράφουν ως ένα βαθμό το συσχετισμό δύναμης στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όμως είναι αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι ο συσχετισμός δύναμης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα θα αλλάξει μέσα από μια εκλογική μάχη. Ο αρνητικός σήμερα συσχετισμός μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει με σκληρό καθημερινό αγώνα, σε σύγκρουση όχι μόνο με τις δυνάμεις που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική και εκείνες που έχουν αποδείξει το υπονομευτικό τους ρόλο για το κίνημα, αλλά και σε σύγκρουση με την ίδια την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, με πρακτικές χρόνων που έχουν απομακρύνει τους φοιτητές από την ενεργό συμμετοχή σε οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία που αφορά τις σπουδές και τη ζωή τους. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ με αισιοδοξία και δύναμη δίνουν αυτήν τη σκληρή καθημερινή μάχη στις σχολές, τη μάχη για να πάρουν οι ίδιοι οι φοιτητές την κατάσταση στα χέρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ