Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θέλουν γονατισμένους εργάτες

Πιστός στο ρόλο του ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες προκειμένου να εκδοθούν σχετικές εγγυητικές επιστολές, έτσι ώστε η εταιρεία «Ελληνικά Σωληνουργεία ΑΕ» (συμφερόντων Εμφιετζόγλου) να πάρει «δουλειά» από «Αμερικανούς πελάτες».

Αναλυτικά αναφέρει: «Προϋπόθεση δυναμικής παρουσίας της εταιρείας στις ξένες αγορές είναι η έγκαιρη προμήθεια πρώτων υλών και η άμεση έκδοση εγγυητικών επιστολών τραπέζης (...) Επειδή έως σήμερα δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών αντιλαμβάνεσθε ότι οι πελάτες δεν θα περιμένουν και, ασφαλώς, εάν χαθεί η δουλειά με τους Αμερικανούς, διάρκειας 5 ετών, θα χαθούν αντί να αυξηθούν και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας».

Τι λένε επί της ουσίας οι της ΠΑΣΚΕ; Ο,τι λέγανε και στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ. Οι εργάτες να παρακαλούν την κυβέρνηση να δώσει χρήματα (είτε με απευθείας κρατική εγγύηση, είτε μέσω τραπεζικών εγγυητικών επιστολών) στο κεφάλαιο για να υπάρχει «ανάπτυξη» και να διατηρηθούν οι θέσεις «απασχόλησης». Θέλουν τους εργάτες γονατισμένους, να αναπτύσσουν «πάλη» η οποία καταλήγει στην ενίσχυση του κεφαλαίου. Κρύβουν πως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών ποτέ δε θα ταυτιστούν με τα συμφέροντα των εργατών. Η ΕΝΚΛΩ, για παράδειγμα, γέμισε τα ταμεία της με ζεστό κρατικό χρήμα, κι όμως έκλεισε το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, στέλνοντας χιλιάδες κλωστοϋφαντουργούς στην ανεργία.

Οι εργάτες, όμως, κάθε μέρα αποκτούν όλο και περισσότερη εμπειρία. Οι ίδιοι, με τη δράση τους, μπορούν και πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ