Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκηνικό έντασης με Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι

Επικίνδυνα προεκλογικά παιχνίδια, στο έδαφος παγιωμένων αμφισβητήσεων στο Αιγαίο

Στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα η προεκλογική εσωτερική κόντρα στην Τουρκία, μετά και τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, λέγοντας ότι τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή». Σε συνέχεια της πιο πάνω δήλωσης, μέλη του ίδιου κόμματος, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση, προσπάθησαν να οργανώνουν επίσκεψη στα δύο νησιά, με μικρό σκάφος, με επικεφαλής έναν απόστρατο συνταγματάρχη και με δημοσιογραφική κάλυψη.

Την προσπάθεια κάλυψαν χτες με εκτενή ρεπορτάζ οι τουρκικές εφημερίδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Haber Turk», ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στην περιοχή απέναντι από το Αγαθονήσι (Δίδυμα) μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Μεχμέτ Ινμέζ, ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος «Poseidon», που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο.

Στη συνέχεια, όμως, οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας. «Τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», ισχυρίστηκε στην εφημερίδα «Hurriyet» ο επικεφαλής της αποστολής, καταγγέλλοντας πως «οι Ελληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν στα μέλη του DP να προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι» και καλώντας την τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ