Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων

Επί της ουσίας συναίνεση στις στρατηγικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα στην εφαρμογή του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων στέλνει η ηγεσία της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η δική της έμπρακτη συναίνεση είναι δεδομένη. Τα στελέχη της ΝΔ διαπιστώνουν ότι ενισχύεται το κλίμα «εθνικής συναίνεσης», μέσω της ενσωμάτωσης αρκετών προτάσεων της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και στο πλαίσιο αυτό στηρίζουν ανοικτά πολλές από τις προωθούμενες αντιλαϊκές ανατροπές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, για παράδειγμα, κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ προσφέρει πλήρη στήριξη στη δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αν και επίσημα λέει «όχι» στις απολύσεις, ωστόσο προτείνει την εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας» για τις επιχειρήσεις που καταργούνται ή συγχωνεύονται, που δεν είναι παρά ένας μηχανισμός καμουφλαρισμένων απολύσεων. Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ υπερακοντίζει και ζητά πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η αρχή «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

«Το μείζον ζήτημα είναι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση και πάνω απ' όλα η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», τόνισε από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν πτώση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει τις προτάσεις της ΝΔ για ενίσχυση των επιχειρήσεων με ζεστό κρατικό χρήμα είτε μέσω δανείων, είτε με απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, είτε με τολμηρές φοροαπαλλαγές. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν και ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλας, δηλώνοντας (στον «Real Fm») ότι «η ΝΔ έχει προχωρήσει πέραν της συναίνεσης και προτρέπει την κυβέρνηση».

Τα άλλα κόμματα

Στοιχισμένα στον ντόρο της συναίνεσης, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, είναι και τα άλλα αστικά κόμματα. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επανέλαβε χτες ότι «αυτό που επιβάλλεται είναι η συνευθύνη επιλογών και προσώπων, ξεκινώντας από μηδενική βάση», ζητώντας προγραμματική συναίνεση σε βάθος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, εξέφρασε τη λύπη του για την «πρόσκληση σε μια αόριστη και γενική συναίνεση» και δήλωσε διαθέσιμος, υπενθυμίζοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι «καταθέσαμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης». «Να καθίσουν σ' ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν» κάλεσε εκ νέου κυβέρνηση και ΝΔ η Ντ. Μπακογιάννη, συνεισφέροντας στο μέτρο των δυνάμεών της στην επίτευξη της «εθνικής συνεννόησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ