Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστικός λαϊκός ξεσηκωμός για Υγεία - Πρόνοια!

Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του λαού και την οργάνωση της λαϊκής πάλης

Σειρά πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του λαού, αλλά και για την οργάνωση της λαϊκής πάλης με στόχο τα προβλήματα της Υγείας-Πρόνοιας να αποτελέσουν αντικείμενο δράσης κάθε σωματείου, άλλου μαζικού φορέα, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε κάθε τόπο δουλειάς, σπουδών και κατοικίας, παίρνει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Νομού Λάρισας, που έχει συγκροτηθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και του Σωματείου Συνταξιούχων Ν. Λάρισας, στη βάση του κοινού αντιμονοπωλιακού πλαισίου πάλης που διαμόρφωσαν για την ανάπτυξη της κοινής δράσης της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους αγρότες, ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, χτες στο ΕΚΛ, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, ανέφεραν ότι οι αγωνιστικές δράσεις ξεκινούν με τη διοργάνωση πλατιάς σύσκεψης Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών και νεολαίας, την Τρίτη 31 Μαΐου 2011, στις 7.30 μ.μ στην αίθουσα του ΕΚΛ, με θέμα: τα προβλήματα της Υγείας-πρόνοιας, το διεκδικητικό πλαίσιο της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα και πρωτοβουλίες για τη διεκδίκησή του.

Παράλληλα θα οργανωθούν περιοδείες - ομιλίες σε χώρους δουλειάς και κατοικίας. Ακόμη, θα ετοιμαστεί φυλλάδιο με την πρόταση της Λαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, το οποίο θα μοιραστεί σε χώρους δουλειάς, κατοικίας και σπουδών. Ιδιαίτερα θ' αναδειχτεί η πρόταση στα πλαίσια του δημόσιου Κέντρου Υγείας για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων με υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για πρόληψη ασθενειών, ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία, τις συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον. Επίσης, θα παρθούν πρωτοβουλίες για προβλήματα που εκδηλώνονται στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία του ΙΚΑ, προβάλλοντας τη λύση τους και, ταυτόχρονα, την συνολική πρόταση για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Ειδικότερη δουλειά θα γίνει για την ανάδειξη των προβλημάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, (ΑμΕΑ), των χρονίως πασχόντων, των καρκινοπαθών, της τρίτης ηλικίας, των παιδιών και των γυναικών. Η αγωνιστική δράση θα κορυφωθεί με την οργάνωση μεγάλης λαϊκής συγκέντρωσης, στην οποία θα τεθεί το αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα σημείωσαν ότι η κυβέρνηση με το νέο «υγειονομικό χάρτη» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων Υγείας προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ και την κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα, γίνεται λόγος για συρρίκνωση κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, ενώ το ίδιο θα γίνει και σε άλλα νοσοκομεία στη Θεσσαλία.

Αυτές οι αλλαγές - επεσήμαναν - γίνονται με κριτήριο οι δημόσιες μονάδες Υγείας να είναι κερδοφόρες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Γι' αυτό όσα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, απομείνουν, θα κοστολογούν και θα πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους ως επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Γι' αυτό θα εντατικοποιηθεί παραπέρα η δουλειά των υγειονομικών, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδέεται ο μισθός με την αποδοτικότητα προκειμένου οι δημόσιες υπηρεσίες να εξασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό, επιστημονικό προσωπικό.

Παραλυτικές ελλείψεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ του νομού, λόγω των μεγάλων και «παραλυτικών» ελλείψεων σε κλινικές και τμήματα, σε ιατρικό - νοσηλευτικό - διοικητικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και σε υλικά.

Αυτά - τόνισαν - καθώς και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, πρέπει να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό, για να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι και ο λαός το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και συνέχισαν: Γι' αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε την πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, (τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ.). Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις αυτές που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του σημερινού, βαθύτατα ταξικού συστήματος Υγείας.

Αγωνιστικές διεκδικήσεις

Στις αγωνιστικές διεκδικήσεις που προβάλλει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας, ανάμεσα στ' άλλα περιλαμβάνονται:

  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ και κάθε άλλη πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
  • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων Υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.
  • Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ. Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ).
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στο ΙΚΑ.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης- αποθεραπείας στη Λάρισα καθώς και σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι-δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές, με άτομα με ψυχικά-νοητικά προβλήματα.
  • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικός και δωρεάν εμβολιασμός όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Να μην κλείσει το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού και το ΠΙΚΠΑ στη Λάρισα. Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημόσιων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Αμεση κατασκευή του κτιρίου του ΙΚΑ και 4 υποκαταστημάτων σε συνοικίες της Λάρισας.
  • Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ' οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι, να είναι δωρεάν, ενταγμένα στην ΠΦΥ με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο ΚΥ της περιοχής, (νοσηλεύτριες, γιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία(2019-04-23 00:00:00.0)
Το πλαίσιο πάλης(2014-01-25 00:00:00.0)
Πλούσιο πρόγραμμα δράσης(2011-05-21 00:00:00.0)
Λαίλαπα μέτρων σε βάρος της Υγείας των λαϊκών στρωμάτων(2011-02-15 00:00:00.0)
Λαϊκή κινητοποίηση για την άμεση λειτουργία του(1999-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ