Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσφυγές ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ότι το δικαίωμα στην απεργία δέχεται και θα δεχτεί κάθε μορφής επίθεση είναι σίγουρο. Ειδικά σε μια περίοδο που το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το κεφάλαιο αλλά και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα τμήματά του, η μεγαλοεργοδοσία θα επιδιώξει να επιβάλλει με κάθε τρόπο «σιγή ιχθύος» και «κοινωνική συναίνεση» σε κάθε τόπο δουλειάς.

Σ' αυτό το πλαίσιο αποκτά ενδιαφέρον σχετικό δημοσίευμα για απόφαση πρόσφατης συνεδρίασης αρμόδιας επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, το οποίο και αντιγράφουμε:

«Για πρώτη φορά στην 93χρονη ιστορία του, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ-International Labour Organization) δεν κατέληξε φέτος σε απόφαση κατά το πέρας της ετήσιας συνδιάσκεψής του. Σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στην τελευταία ετήσια συνδιάσκεψη του ΔΟΕ (31 Μαΐου-14 Ιουνίου, Γενεύη) ... η αρμόδια επιτροπή του ΔΟΕ που ασχολείται με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων εργασίας δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με το αν ένα σωματείο έχει το δικαίωμα να απεργεί. Σύμφωνα με το άρθρο 87 της διεθνούς συνθήκης εργασίας, δίδεται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι αλλά δεν ξεκαθαρίζεται ακριβώς αν οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα του απεργείν... ύστερα από την πεισματική άρνηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργοδοτών να αναγνωρίσει το δικαίωμα του απεργείν στους συνδικαλισμένους εργαζομένους των αντίστοιχων χωρών, η συνεδρίαση της επιτροπής του ΔΟΕ σταμάτησε χωρίς να καταλήξει σε τελική απόφαση. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργοδοτών ανακοίνωσε, μάλιστα, πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το θέμα αυτό».

Ποια αγροτική ανάπτυξη;...

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ και του ΠΟΕ έχουν αποδειχτεί καταστροφικές για την ελληνική γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες. Κάθε νέος υπουργός Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως λέγεται τώρα, διαλαλεί με την ανάληψη των καθηκόντων του: «Την ανάπτυξη της γεωργίας»... Το ίδιο έκανε χτες και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει η αγροτική παραγωγή πυλώνας ανάπτυξης της χώρας στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Το τι θα πετύχει βέβαια με μια πολιτική εντός ΕΕ και μνημονίου θα φανεί... Το πρόβλημα όμως είναι πως αν και μπορούμε να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με υγιεινά και φθηνά προϊόντα, είμαστε ελλειμματικοί σε όλα τα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα, στο αλεύρι, στις πατάτες, στα όσπρια, σε κηπευτικά και άλλα προϊόντα, με αποτέλεσμα να εισάγουμε προϊόντα αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

... πνιγμένη στον ευρωμονόδρομο

Εισαγωγές γίνονται ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα που παράγουμε σε αφθονία και μένουν αδιάθετα. Π.χ. ενώ το λάδι μένει απούλητο στις δεξαμενές, γίνονται εισαγωγές από Γερμανία και Μαρόκο. Ενώ τα πορτοκάλια σαπίζουν στα χωράφια, εισάγουμε από Βραζιλία και Ν. Αφρική. Το ίδιο ισχύει για τη σταφίδα που εισάγουμε από την Τουρκία, για το κρασί που εισάγουμε από τη Χιλή κ.ο.κ. Καλύπταμε τις ανάγκες σε ζάχαρη, κάναμε και εξαγωγές από δική μας παραγωγή. Τώρα έκλεισαν τα 2 από τα 5 εργοστάσια της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ) ανεβάζοντας την ανεργία τευτλοκαλλιεργητών, εργατοϋπαλλήλων, μεταφορέων, μικροεπαγγελματιών κ.ά., ενώ προωθείται η πώληση όσων λειτουργούν. Η καπνοκαλλιέργεια, που έδινε εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς και τροφοδοτούσε την καπνοβιομηχανία, σήμερα έχει οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τα καπνοχώρια σε οικονομικό μαρασμό. Επιδοτηθήκαμε για να ξεριζώνουμε αμπέλια, να καίμε τα ψαροκάικά μας, να θάβουμε πορτοκάλια, αποσυνδέθηκε η επιδότηση από την παραγωγή. Δηλαδή οι ευρωκοινοτικοί πόροι ήταν για καταστροφή και όχι για ανάπτυξη, ήταν το τυράκι στη φάκα. Το σίγουρο είναι πως αν συνεχιστεί η πολιτική του ευρωμονόδρομου, η αγροτική παραγωγή δεν θα αναπτυχθεί σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.

Με αφορμή τη ληστεία των αποθεματικών

Η διπλή ληστεία των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ από το υποχρεωτικό «κούρεμα» που επέβαλε η κυβέρνηση και την απόφαση της διοίκησής του, να ρευστοποιήσει τα νέα ομόλογα πριν τη λήξη τους με μεγάλες ζημιές, οδηγούν σε αδιέξοδο άλλο ένα Ταμείο. Οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και οι παροχές Υγείας των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ κινδυνεύουν. Οπως, βέβαια, σε κίνδυνο βρίσκονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των δημοσίων υπαλλήλων και των αγροτών. Οσοι μάλιστα θεωρούσαν ότι τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» θα τη γλίτωναν, τώρα προσγειώνονται ανώμαλα στην πραγματικότητα. Δεν «έσωσε» τον ΕΔΟΕΑΠ, ούτε το γεγονός ότι ήταν Ταμείο «ιδιωτικού δικαίου», κάτι που για χρόνια πλασαρόταν από ορισμένους ως η διέξοδος, ή ακόμα και ως «όαση», απέναντι στη μαύρη κατάσταση που βρίσκονταν τα Ταμεία με δημόσιο χαρακτήρα και υπό κυβερνητικό έλεγχο. Τώρα, γίνεται φανερό τοις πάσι, ότι στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι.

Αν ξύσουμε, μάλιστα, κάτω από το λούστρο, θα διαπιστώσουμε πως για όλα τα Ταμεία, ανεξάρτητα από τη μορφή, την πρότερη οικονομική τους κατάσταση και το επίπεδο παροχών τους, ίδιες είναι και οι αιτίες που τα οδήγησαν εδώ.

Πρώτο: Η διαχρονική εισφοροδιαφυγή αλλά και η μη καταβολή ακόμα και των βεβαιωμένων οφειλών από τις επιχειρήσεις, που στερούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ. Οταν, όμως, ακόμα και πριν από την καπιταλιστική κρίση, τα Ταμεία έχαναν μέχρι και το 20% των ετήσιων εσόδων τους από την εισφοροδιαφυγή, είναι φανερό ότι κανένα Ταμείο, κανένα σύστημα Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να αντέξει και γι' αυτό δε φταίνε ούτε οι «υψηλές συντάξεις», ούτε οι «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις», ούτε οι «υψηλές παροχές» που επικαλούνταν για χρόνια οι κυβερνήσεις, αλλά και πολλοί δημοσιογραφούντες σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Δεύτερο: Η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, που πάντα υπολειπόταν από τις ανάγκες των Ταμείων. Μάλιστα, αυτή η πολιτική συνοδευόταν και από μια εξίσου επικίνδυνη πρακτική να εξαναγκάζονται τα Ταμεία σε δανεισμό από τις τράπεζες, οι οποίες προσπορίζονταν σημαντικά κέρδη.

Τρίτο: Η διαχρονική ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων, είτε όταν τοποθετούνταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας και μετατρέπονταν σε επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, είτε όταν τζογάρονταν στο χρηματιστήριο, στα «δομημένα», είτε όπως έγινε τώρα με το υποχρεωτικό «κούρεμά» τους από το καπιταλιστικό κράτος.

Τέταρτο: Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί, στερούσαν από τους εργαζόμενους τον επιούσιο, και από τα Ταμεία σημαντικά έσοδα. Οταν, μάλιστα, ακόμα και σε καιρούς «ανάπτυξης», η απασχόληση δεν ξεπερνούσε το 60% του πληθυσμού που ήταν σε ηλικία εργασίας, γίνεται φανερό ότι το Ασφαλιστικό στηριζόταν σε πήλινα πόδια.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, έδρασαν καταστροφικά, επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Απ' αυτό το αδιέξοδο, οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι, δεν πρόκειται να βγούνε, αν δεν εκτιμήσουν σωστά τις βαθύτερες αιτίες και δεν αναμετρηθούνε με τις πολιτικές που βούλιαξαν τα Ταμεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Στις σημερινές συνθήκες, μία μπορεί να είναι η διεκδίκηση: Να πληρώσουν το κράτος και οι καπιταλιστές. Αγώνας για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, καθολική Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με συντάξεις και παροχές Υγείας στο ύψος των σημερινών αναγκών. Γιατί, διαφορετικά, οι εργαζόμενοι και το κίνημα θα καταγράφουμε μόνο ήττες.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αποστολή τους να φορτώσουν την κρίση στο λαό...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ» είπαν τον νέο υπουργό Οικονομικών, Β. Ράπανο, γερμανικά περιοδικά όπως το «Der Spiegel». «Αριστερή Συνιστώσα» της κυβέρνησης αποκαλείται η ΔΗΜΑΡ. Οι «Financial Times» πάλι χαρακτήρισαν το ΠΑΣΟΚ «μικρό κόμμα της αριστεράς».

Γενικώς ...πήξαμε στην «αριστερά» και δεν το καταλάβαμε! Κι όλα αυτά χωρίς να εμπλακεί στο όλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά αφού ήταν γραμμένο στη μοίρα της χώρας να ηγηθεί ο Αντώνης Σαμαράς της πρώτης «αριστερής» κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση, τι να γίνει... Απλά μην πάθει κανένα ...ψυχολογικό ο άνθρωπος.

Αυτό που θα τον σώσει θα είναι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της (αν δεν έχει αρχίσει ήδη) κι αυτή θα είναι κανονικότατα αντιλαϊκή με όλη τη σημασία της λέξης. Εστω κι αν έτσι που έχουμε μπλέξει οι λέξεις αυτές έχουν χάσει κάθε σημασία.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για να συζητήσει θέματα «αναθεώρησης» του μνημονίου. Ολα μπορούν να αναθεωρηθούν όταν η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και στην Ευρώπη και στον πλανήτη ολόκληρο.

Μόνο που μπορούν να αναθεωρηθούν και προς το χειρότερο. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να γίνει όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Οσο περισσότερο ζορίζονται τόσο περισσότερο έχουν ανάγκη να «ξεζουμίσουν» τους εργαζόμενους. Αλλωστε, ομολογούν και οι ίδιοι ότι αυτό που στην πραγματικότητα ψάχνουν δεν είναι ρυθμίσεις ανακούφισης, αλλά «πιο έξυπνα μέτρα» που να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Κι ένας «έξυπνος» τρόπος θα είναι - όπως πάντα - να προσπαθούν να στρέψουν τη μία ομάδα απέναντι στην άλλη. Να διχάσουν το λαό με τον χειρότερο τρόπο. «Δημόσιοι» εναντίον «ιδιωτικών», «φοροφυγάδες» εναντίον «συνεπών στις υποχρεώσεις τους». Τέτοια πράγματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρουν, βλέπετε, πολύ καλά τι σημαίνει το αν ο κόσμος ενωθεί εναντίον τους.

Επαναδιαπραγμάτευση και φιλολαϊκή διέξοδος

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ενας δεύτερος λόγος ανησυχίας για τις προοπτικές της κυβέρνησης, πέρα δηλαδή από το πώς συγκροτήθηκε, είναι βέβαια οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από την περίφημη επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οποιος παρακολουθεί τις συζητήσεις στην τηλεόραση μένει με την εντύπωση ότι είναι θέμα εβδομάδων για να καταργηθούν όσα - εμείς - θεωρούμε αρνητικά. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα γίνει». Αυτά γράφει σε χτεσινό άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ο οποίος στη συνέχεια παραθέτει τους λόγους που στηρίζουν αυτή την εκτίμησή του: «Ακόμα - γράφει - και αν επιτευχθεί ωστόσο ο κεντρικός διαπραγματευτικός μας στόχος, η παράταση δηλαδή της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών. Απλώς θα χαλαρώσει η πίεση για νέα μέτρα. Κι αυτό μας οδηγεί σε έναν τρίτο λόγο ανησυχίας. Στο ότι η βάση της συνεργασίας των τριών κομμάτων είναι στην ουσία της αρνητική - πώς θα αποφύγουμε τα δεινά του μνημονίου». Από την πλευρά του, δηλαδή από την πλευρά της πλουτοκρατίας και των ξένων δανειστών και εταίρων, οι παραπάνω «ανησυχίες» για τη βιωσιμότητα και μακροημέρευση της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι εύλογες. Ακριβώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και «μείγματα πολιτικής» για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου» και εντός των τειχών του καπιταλισμού. Δεν υπάρχει «πιο ελαστικό μνημόνιο», γιατί η βάση του μνημονίου είναι το μεγάλο μνημόνιο του Μάαστριχτ, του δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και το «Σύμφωνο για το ευρώ». Με άλλα λόγια, η στρατηγική του μνημονίου είναι η άγρια υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης και η σφαγή των λαών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Φιλολαϊκή διέξοδος εντός ΕΕ και καπιταλισμού απλά δεν υπάρχει.

Λαϊκή αντεπίθεση...

Τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ, όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι απομακρύνονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, ακριβώς επειδή η καπιταλιστική κρίση σε Ισπανία και Ιταλία επιδεινώνεται και οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς. Οι δραματικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ότι «έχουμε μια βδομάδα καιρό για να σώσουμε την Ευρωζώνη», προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι οι κραδασμοί στο ευρωοικοδόμημα γίνονται ολοένα και πιο απειλητικοί για τη σταθερότητά του. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ που εξέφρασε τις ανησυχίες της για «τις επιπλέον εντάσεις και τις έντονες πιέσεις» τόσο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο όσο και στις κυβερνήσεις της περιφέρειας. Την ίδια στιγμή, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σε άρθρο του επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup με τον χαρακτηριστικό τίτλο «γιατί ο κίνδυνος για Grexit (σ.σ. εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ) παραμένει σε ισχύ», επισημαίνει ότι «η Grexit θα γίνει ακόμη πιο πιθανή εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειαστούν ευρύτερη στήριξη από την τρόικα, κάτι που μοιάζει πλέον πιθανό». Σημειώνει, επίσης, με νόημα ότι «ο μεγαλύτερος φόβος των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα δεν είναι η κατάρρευση του ευρώ, αλλά η δημιουργία μιας ανοιχτής και άνευ ορίων ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων χωρίς παράδοση εθνικής κυριαρχίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

... ή εξαθλίωση

Το συμπέρασμα είναι φανερό. Η κρίση είναι τόσο βαθιά και παρατεταμένη που αδυνατούν να τη διαχειριστούν. Και αυτός ακριβώς είναι ο βασικός λόγος που κάνει πιθανή μια αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, που θα φέρει την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπροστά στο ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ζητήσει από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου να πάρουν θέση και το λαό να προετοιμαστεί, αναδεικνύοντας ως το πραγματικό δίλημμα των εκλογών αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Το δίλημμα αυτό ισχύει και μάλιστα πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αμεσα στη δράση

Από προχτές η χώρα διαθέτει κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτή δεν πρόκειται να φέρει ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Η συμμετοχή ενός κατ' όνομα αριστερού κόμματος δεν πρέπει κανέναν να ξεγελάσει. Αποσκοπεί, κατά κύριο λόγο, στο να κερδηθεί για λογαριασμό της πλουτοκρατίας χρόνος που της είναι απαραίτητος για να προχωρήσει η πολιτική που έχει ανάγκη. Οσοι πάλι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν, γρήγορα θα φανεί και εδώ τι εστί η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που δηλώνει ότι θα ασκήσει. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στο «Ρόιτερς», «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις». Κάτι σαν τη λεγόμενη προγραμματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ το 2009.

Εχει μεγάλη σημασία ο λαός να εκμεταλλευτεί το χρόνο που «τρέχει» για την προετοιμασία και την οργάνωση της πάλης του. Να είναι σε θέση να δώσει την απάντησή του όταν, σύντομα, αποκαλυφθεί ότι η επιδιωκόμενη επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αναγκαστική αναπροσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης. Μια αναπροσαρμογή που δε θα βάλει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. Η αναδιαπραγμάτευση δε θα γίνει απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, ούτε για να τα υπηρετήσει. Τα λαϊκά συμφέροντα είναι προγραμμένα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής την οποία όλα τα κόμματα, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ, ασπάζονται σαν ιερό ευαγγέλιο.

Τα δύσκολα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι μπροστά, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης νέες δοκιμασίες και κίνδυνοι καραδοκούν. Η αναμονή είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή. Πόσο μάλλον, όταν η άρχουσα τάξη, η ΕΕ και τα κόμματά τους δεν «τεμπελιάζουν», αντιθέτως εργάζονται πυρετωδώς, αξιοποιώντας και τα αρνητικά για το λαό εκλογικά αποτελέσματα, για να εδραιώσουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, για να τον στριμώξουν για τα καλά στη γωνία δίχως περιθώρια αντίδρασης.

Απέναντι σε όσα ετοιμάζουν, ο λαός πρέπει να ορθώσει ανάστημα. Δεν είναι μόνος του. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα του. Θα μεταφέρει στη Βουλή τη δική του φωνή, τις δικές του διεκδικήσεις και αιτήματα για ικανοποίηση άμεσων αναγκών του. Ανάμεσα στα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει εκεί θα είναι και αυτό για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη Βουλή στο μεσοδιάστημα. Θα είναι δίπλα του στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, στην πόλη και στο χωριό, επιμένοντας στη μάχη για να οργανωθεί η εργατική λαϊκή παρέμβαση, πάλη και αντεπίθεση για την προστασία των ανέργων και της λαϊκής οικογένειας, για να εξασφαλιστούν τα φάρμακα, η λειτουργία των νοσοκομείων, για να εμποδιστεί η φορολογική εξόντωση, η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων. Για να προστατευτούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εκπαίδευσης που είναι σοβαρά υποχρηματοδοτούμενη κ.ά. Για να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του, να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους εκμεταλλευτές του, να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ