Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει άλλο μείγμα διαχείρισης

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ποντάρει στην άγνοια του λαού για τα όσα διαδραματίζονται στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. Με μεγάλη ευκολία καταγγέλλει «την πολιτική γύμνια» της κυβέρνησης και «την έλλειψη οποιασδήποτε θετικής πρότασης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη». Στη χτεσινή του ανακοίνωση για τη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε προσθέτει ακόμα: «Η εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων δεν δίνει καμία λύση στη βιωσιμότητα του χρέους, αποδομεί την Ευρώπη, εξαθλιώνει τους εργαζομένους της (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ (...) έχει μια συνολική πρόταση εξόδου από την κρίση (...) με ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μεγάλου μέρους του, αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων...».

Αλλά ούτε η δική του πολιτική είναι θετική για το λαό. Αναγνωρίζει το χρέος και ζητά παράταση χρόνου για την αποπληρωμή του. Αρα, θα το πληρώσει ο λαός. Μιλά για σχέδιο ανάπτυξης που θα «ακυρώσει» το μνημόνιο (εγκατέλειψε την κατάργησή του), αλλά και για ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων που για να κάνουν επενδύσεις απαιτούν συνεχώς αντεργατικά μέτρα. Αλλά επιχειρήσεις με κέρδη και εργαζόμενοι με καλούς μισθούς δε γίνεται να συνυπάρξουν. Μιλά για ευρωομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που το συζητούν τελευταία στην ΕΕ, αλλά αυτό σημαίνει νέα μνημόνια. Το ίδιο και με την πρότασή του να γίνεται το χρέος των κρατών υπόθεση όλης της ΕΕ. Αρα, η επίθεση στους λαούς και στα δικαιώματά τους θα ενταθεί στο έπακρο, μέχρι που να μην απομείνει τίποτα πια για να τους αφαιρεθεί. Σ' αυτό το σημείο συμπίπτουν τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των αστικών τάξεων των χωρών - μελών της ΕΕ. Από κει και πέρα η καθεμία για λογαριασμό της προωθεί τη μία ή την άλλη πρόταση - απ' αυτές που υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ - που ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντά της κι αναλόγως της ισχύος της την επιβάλλει ή όχι. Τα μονοπώλια έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αυτά επιλέγουν τα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, που όποια μορφή κι αν πάρει δε θα αλλοιώσει καθόλου το αντιλαϊκό της περιεχόμενο.

Στην ευρωενωσιακή «οικογένεια»

Μεγάλη αγωνία φαίνεται να διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα τον αποδεχτεί η ευρωενωσιακή «οικογένεια», στην οποία, εδώ που τα λέμε, έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και έχει αποδείξει την πίστη και την αφοσίωσή του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει και το προφίλ του πολέμιου της διαχείρισης της κρίσης που προκρίνει η ΕΕ. Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι, μαθαίνουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας αιτήθηκε επισήμως χτες συνάντηση μαζί του και μένει να φανεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημά του ή θα είναι η τρίτη φαρμακερή.

Ποιος δε θυμάται την πρεμούρα του προεκλογικά να γίνει δεκτός ο Αλ. Τσίπρας απ' τον πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ; Πιο πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια και κατήγγειλε σαν θεσμικό ατόπημα, θεσμική απρέπεια και ολίσθημα το γεγονός ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρό του ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Απ' τον οποίο επίσης είχε ζητηθεί συνάντηση, αν και αρχικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πως θα γίνει συνάντηση «αν ζητηθεί» από πλευράς Γιούνκερ. Εικάζουμε πάντως ότι τις συναντήσεις αυτές δεν τις ζητά για να καταχεριάσει την ΕΕ και τη στρατηγική της, που αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ ιερά και όσια. Ούτε για να πληροφορηθεί τις απόψεις των αξιωματούχων της. Αυτές είναι γνωστές και στις πέτρες. Αυτό για το οποίο μοχθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταγραφεί ως αξιόπιστος συνομιλητής και «παίχτης» στην αστική διαχείριση.

Στρέφεται ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις

Σε όργανο της πιο μαύρης αντίδρασης αναδεικνύεται ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης. Αρθρογραφώντας χτες στα «ΝΕΑ», συγχέοντας επίτηδες τις γνήσιες λαϊκές, εργατικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, με αυτές περιθωριακών ομάδων και φασιστοειδών, δηλώνει ευθαρσώς: «(...) είμαι κατά των καταλήψεων. Αναφέρομαι ειδικότερα στις καταλήψεις δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για τα πανεπιστήμια που καταλαμβάνονται από φοιτητές αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, είτε για τις εθνικές οδούς που καταλαμβάνονται από διαμαρτυρόμενους αγρότες (...) Νοείται άραγε σε μια δημοκρατία δικαίωμα κατάληψης δημόσιου χώρου; Η απάντηση είναι αρνητική (...) Ο κατειλημμένος από μια ομάδα χώρος αποβάλλει αυτομάτως τον δημόσιο χαρακτήρα του, καθώς περιέρχεται στη φυσική εξουσίαση μιας μειοψηφίας που δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν εγγυάται καμιά ελευθερία για κανέναν, προπάντων για τους διαφωνούντες. Η περίπτωση των πανεπιστημίων αποτελεί θλιβερό παράδειγμα. Ποιος πανεπιστημιακός δάσκαλος τολμά να εκδηλωθεί εναντίον των καταλήψεων χωρίς τον φόβο ότι θα ξυλοκοπηθεί;»

Η επιχειρηματολογία Καμίνη μόνο τυχαία δεν αναπτύσσεται πάλι, καθώς μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι, γενικά μεγαλοεπιχερηματίες του κέντρου θέτουν πάλι ζήτημα απαγόρευσης κινητοποιήσεων στην περιοχή, προκειμένου αποστειρωμένη από κάθε λαϊκό στοιχείο να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο προς διεύρυνση της κερδοφορίας του. Η δημοτική αρχή, με συγκεκριμένο καταμερισμό στην υπόθεση αυτή, είναι στην «πρωτοπορία» της. Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο δήμαρχος επιτίθεται με κάθε ευκαιρία σε κάθε κινητοποίηση (ακόμα και σε αυτές που ο ίδιος συναποφάσισε με άλλους δημάρχους στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ), πριν δε μερικούς μήνες πήρε την «πρωτοβουλία» να καταρτίσει και παρουσιάσει συγκεκριμένη "πρόταση νόμου» για περιορισμό έως και απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο.

Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε μαζί

Ενα νέο κατασταλτικό νομοθέτημα που έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προανήγγειλε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. Πραγματικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση και το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, στα πλαίσια αυτά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το νομοθέτημα θα περιλαμβάνει παραπέρα καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων, χρήση αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών (προφανώς για ενίσχυση των χημικών), την οργάνωση της αστυνομίας κατά τα πρότυπα των δυνάμεων καταστολής της Νέας Υόρκης και πιο βαρύ οπλισμό για αστυνομικές ομάδες. Με λίγα λόγια η συγκυβέρνηση ετοιμάζει ένα μηχανισμό καταστολής με διάφορα μέσα και μάλιστα σε μια περίοδο που η λαϊκή οργή φουντώνει από τα άγρια αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.

Η συγκυβέρνηση δε γνωρίζει απλά, είναι σίγουρη και σπεύδει να πάρει τα μέτρα της: Τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα των τελευταίων χρόνων οδηγούν στη πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εχει έτοιμες λοιπόν νέες μεθόδους, άγριας καταστολής για να καταπνίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μεθοδεύει λοιπόν τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων ώστε να εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού του λαού, που δε θα επιτρέπει να κουνηθεί ούτε φύλλο και όπου θα επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου»! Και αυτή η «σιγή» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στους δρόμους και στις πλατείες, θα πολλαπλασιάσει την ήδη μεγάλη τρομοκρατία εκεί που φοβάται ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις, στους χώρους εργασίας.

Αλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε τον περασμένο Ιούλη, δηλαδή η επιστράτευση τεράστιας δύναμης ΜΑΤ και αστυνομίας έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να σπάσει την ηρωική απεργία των εργαζομένων. Η καταστολή της συγκεκριμένης απεργίας δεν ήταν απλά «βοήθεια» στο συγκεκριμένο βιομήχανο αλλά ένα μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη. Οτι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της εργοδοσίας και θα καταπνίξει κάθε εργατική αντίσταση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το νομοθέτημα που ετοιμάζεται στηρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων.

Οι επιχειρηματίες είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, απαιτούν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Να μην «αναστατώνονται» τα συμφέροντά τους, να μην εμποδίζεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και κερδοφορία. Και αυτό σημαίνει εργαζόμενοι με σκυμμένα κεφάλια, για εργασία χωρίς δικαιώματα με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Μακριά από κάθε οργανωμένη δράση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός πρέπει να στείλει ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί και να φοβηθεί. Θα αναπτύξει και θα οργανώσει ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και αποτελεσματικούς ταξικούς αγώνες, που θα αντιμετωπίσουν και θα ακυρώσουν και τα σχέδια καταστολής. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσουν την άγρια φτώχεια που θέλουν να επιβάλλουν στη ζωή τους, να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Συμφωνούν στην επιμήκυνση μαρτυρίου του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας φέρεται να είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κι εμείς υποτίθεται πώς πρέπει να χαρούμε ιδιαιτέρως για το γεγονός.

Φιγουράρει ως η ...μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, το επιστέγασμα των προσπαθειών του πρωθυπουργού και το αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού!

Μόνο που ...οι πάντες υπέρ της «παράτασης του ελληνικού προγράμματος» είναι. Για την ακρίβεια, όλη η ΕΕ έχει θέσει τους λαούς της σε καθεστώς μνημονίου είτε τυπικά είτε άτυπα.

Ετσι και στην Ελλάδα θέλουν όχι απλά παράταση αλλά αν είναι δυνατόν ...διαιώνιση (ακόμη και με συνταγματική κατοχύρωση) των αντιλαϊκών μέτρων και των πολιτικών φτώχειας και εξαθλίωσης.

Οπότε, ας αφήσουν κυβερνώντες (και μη) τα παραμύθια περί του θετικού χαρακτήρα της «επιμήκυνσης» που θα ελαφρύνει υποτίθεται την κατάσταση του λαού. Κοροϊδεύουν ασύστολα κι αυτό αποδεικνύεται κάθε ημέρα.

«ΤΟ ΘΕΜΑ είναι πώς θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε με τον λιγότερο δυνατό πόνο». Μας το είπε ο Α. Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και είναι η άποψή του για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν μας εξήγησε φυσικά πού ...«θέλουνε να φτάσουν» όπως δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τους στόχους ενός οργανισμού όπως ο ΟΟΣΑ. Σε ένα καθεστώς πάμφθηνων εργαζομένων ταιριαστούς στον ...παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οσο για το «λιγότερο δυνατό πόνο» σας βεβαιώνουμε ότι ουδόλως τους απασχολούν τα βάσανα των λαών και η ανέχειά τους.

Αλλο τους νοιάζει, το να βρίσκουν τρόπους να τους κρατούν υποταγμένους όσο προωθούν τα πιο βάρβαρα μέτρα. Να τους εμποδίσουν να καταλάβουν τι πραγματικά αξίζουν, ποια είναι η δύναμή τους και τι μπορούν να κάνουν.

Γιατί ξέρουν, πώς όταν οι λαοί το θελήσουν μπορούν να κάνουν τα πάντα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Καμία εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«

Και μόνο να συζητάμε για το θέμα των αποζημιώσεων είναι σα να κάνουμε τη χάρη και να μπαίνουμε στην ατζέντα της τρόικας. Αρνούμαι να συζητήσω. Δε δέχομαι τίποτα από αυτά και μην τολμήσει ο υπουργός Εργασίας να φέρει τέτοια πράγματα... Μην τολμήσει να φέρει ο υπουργός προς συζήτηση αυτά που του υπαγορεύει η τρόικα... Θα είναι casus belli». Μόνο θυμηδία προκαλούν οι φραστικοί λεονταρισμοί (χθες το πρωί στον ΑΝΤ1), του προέδρου της ΓΣΕΕ απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Η αλήθεια είναι ότι οι λεονταρισμοί αυτοί αποτελούν προσφιλή τακτική του Γ. Παναγόπουλου, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να αποκρύψει τη συναίνεση και τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο σφαγιασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα περί casus belli (σ.σ. απειλή πολέμου) και τις αστείες απειλές προς την κυβέρνηση να "μην τολμήσει" να φέρει τα αντεργατικά μέτρα, τα έχει πει ο ίδιος πολλές φορές στο παρελθόν, τελευταία με αφορμή τη μείωση του κατώτατου μισθού, δίχως φυσικά να ιδρώσει το αυτί των κυβερνώντων και της τρόικας, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με τους "κοινωνικούς συν-εταίρους" τους. Η αντίδραση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι άκρως υποκριτική, αφού μέχρι τώρα έχει βάλει γερές πλάτες για να περάσουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και να συρρικνωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, συμπλέοντας πλήρως με τη στρατηγική των μονοπωλίων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θωράκιση της κερδοφορίας τους. Είναι ζωτικής, στην κυριολεξία, σημασίας η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους, για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση, εγκαταλείποντας τις δυνάμεις που συναπαρτίζουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα συνδικάτα σε βάρος τους. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, που έχει χαράξει συγκεκριμένο πρόγραμμα πάλης σταθερά στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων.

Ολη η χώρα μια ΕΟΖ

Την μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), με όρους εργασιακής σκλαβιάς και μισθούς απόλυτης εξαθλίωσης, επιδιώκει η συγκυβέρνηση των κομμάτων της πλουτοκρατίας με την αρωγή και της τρόικας. Οι νέες εφιαλτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που δρομολογεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των ημερών εργασίας σε έξι, ωράρια εργασίας από 65 μέχρι 78 ώρες τη βδομάδα και θέσπιση ενιαίου ελάχιστου μισθού (κάτω από 500 ευρώ μεικτά) με νόμο από την κυβέρνηση, ισοδυναμούν με εξόντωση του εργαζόμενου λαού. Οι συγκεκριμένες διαρθρωτικές ανατροπές είναι μέτρα που έχουν συναποφασιστεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και προωθούνται για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Στόχος η διαμόρφωση όρων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την πλήρη κατάργηση και των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε τεχνική έκθεση, της εταιρείας «capital markets experts» για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που παρουσιάστηκε το Φλεβάρη του 2012 σημειωνόταν: «Το ότι οι Κινέζοι εργάζονται στις ΕΟΖ της χώρας τους με 40$ το μήνα και 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ή το ότι οι Τούρκοι εργάζονται στις αντίστοιχες Ζώνες με 240$ το μήνα και 45 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές είναι οι γενικότερες εργασιακές συνθήκες που ισχύουν στη χώρα τους και όχι εξαιτίας του καθεστώτος που διέπει την εκάστοτε τοπική ΕΟΖ». Αυτές τις «εργασιακές συνθήκες» οραματίζεται για τον ελληνικό λαό η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να μετατραπεί ο «εργασιακός χάρτης» της χώρας σε μια μόνιμη ΕΟΖ με το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να ακονίζει ήδη τα μαχαίρια του...

Προαναγγελθείσα σφαγή

Πλήρως προετοιμασμένη για να προωθήσει τα νέα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν δουλειά-«σκλαβιά» είναι η κυβέρνηση, όσο και αν επιχειρεί να θολώσει τα νερά διαρρέοντας ότι «αιφνιδιάστηκε» από την τρόικα και πως τάχα «δεν θέλει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις». Τα νέα αντεργατικά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση ουσιαστικά των αποζημιώσεων για απολύσεις, είχαν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και βρίσκονται στην καρδιά της εφαρμοζόμενης στρατηγικής εξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Ενδεικτικά ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας στην επιστολή που απέστειλε στις 31 Ιούλη προς τους κοινωνικούς εταίρους, καλώντας τους στο διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις, υπογράμμιζε με νόημα ότι «ζούγκλα στην αγορά εργασίας είναι περισσότερο η ανεργία, παρά η μερική ή και η χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία». Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση στηρίζει τη μείωση των μισθών και τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Το ίδιο μήνυμα έχει στείλει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, διακηρύσσοντας προκλητικά ότι «για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να υπάρχει εργασία»(!). Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι το περιβόητο email της τρόικας όχι μόνο δεν αιφνιδίασε καθόλου την κυβέρνηση, αλλά «γράφηκε» σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα μέτρα που προτείνονται αποτελούν πάγιες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και υπηρετούν πλήρως το στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους μέσω της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων και της έντασης της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη που επαγγέλλονται μόνο ατέλειωτες θυσίες, δυστυχία και πόνο επιφυλάσσουν για το λαό, που πρέπει να αποφύγει τη μοιρολατρία και να δείξει το ανάστημά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στη στρατηγική της ολιγαρχίας

Τα αλλεπάλληλα «πακέτα» αντιλαϊκών μέτρων που ξεφουρνίζει η συγκυβέρνηση, προκαλώντας τη χρεοκοπία εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών και μαζί αυτά που μαθαίνουμε τώρα για σχεδιαζόμενες, ακόμα πιο αντιδραστικές, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, αποδεικνύουν αυτό που οι κομμουνιστές διακήρυξαν από την πρώτη στιγμή. Η επίκληση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους αποτέλεσε το πρόσχημα για να επιταχυνθεί η υλοποίηση στρατηγικών επιδιώξεων ΕΕ - οικονομικής ολιγαρχίας, με στόχο την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ώστε να καταστεί δυνατόν να προσφερθεί στους κεφαλαιοκράτες ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη. Αλλωστε, μέτρα όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τρόπο που να καταργούνται οι υπερωρίες, η επαναφορά της εξαήμερης εργασίας, η κατάργηση των αποζημιώσεων απόλυσης, πέρα από το παραπέρα τσάκισμα των εργαζομένων, δε συνεισφέρουν ούτε κατά ένα ευρώ στη συγκράτηση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και τα επιτελεία τους ξέρουν πολύ καλά ότι τα επιχειρηματικά κέρδη βγαίνουν μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης, κάτι που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε σωστός επιχειρηματίας - καπιταλιστής προσπαθεί να αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης που έχει στη διάθεσή του, φροντίζοντας - πρώτα και κύρια - να την αποκτά όσο γίνεται πιο φτηνά. Αυτό το «φτηνά», δηλαδή το φτηνά αμειβόμενη εργασία, αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ολιγαρχία. Για το - ντόπιο και ξένο - κεφάλαιο συνολικά, αλλά και για κάθε μεμονωμένο εκπρόσωπό του.

Σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική είναι υποταγμένες οι πολιτικές και τα οικονομικά μέτρα που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να ανατρέψουν τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στις καπιταλιστικές κοινωνίες, όπου, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, ήρθε η ώρα να ακυρωθούν λαϊκές κατακτήσεις που παραχωρήθηκαν τη μεταπολεμική περίοδο, κάτω από άλλες συνθήκες και ποιοτικά διαφορετικούς συσχετισμούς. Με αυτήν την έννοια, η ίδια η συγκρότηση της ΕΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και η «Στρατηγική του 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», όλες με έναν ενιαίο και αδιαίρετο τρόπο, στόχο είχαν την εξασφάλιση καλύτερων όρων εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε επίπεδο ΕΕ, την προσφορά φτηνότερης εργατικής δύναμης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στρατηγικές που υπάρχουν καταγεγραμμένες, ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα ελλειμμάτων και χρέους, πολιτικές που έπρεπε να «τρέξουν» γρηγορότερα και λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Ο στόχος της αποδοτικότερης κερδοφορίας του κεφαλαίου πετυχαίνεται με διάφορους τρόπους τσακίσματος των εργαζομένων, ξεκινώντας από τη συνεχή και συστηματική μείωση των ονομαστικών τους αποδοχών, καταργώντας τις κοινωνικού χαρακτήρα λαϊκές καταχτήσεις στους τομείς της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα, καταργώντας στην ουσία την πρόσβαση που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία κ.ο.κ. Είναι πιο φανερό από ποτέ ότι η αντίσταση στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου που προκαλεί βάσανα και οδηγεί στη χρεοκοπία εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, είναι η μόνη επιλογή, ο μόνος δρόμος που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα και αξίζει τον κόπο να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι με τους συμμάχους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ