Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αυτοκριτική» ...

Οχι, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι κάθε μελλοντικό «πρόγραμμα στήριξης» (βλ. Μνημόνιο) θα υπάγεται σε «ανάλυση» για τις «κοινωνικές του επιπτώσεις». Τον τελευταίο καιρό, είναι διάφορα τα στελέχη των Βρυξελλών που στέκονται (ακόμα και αυτοκριτικά) απέναντι στις λεγόμενες «πολιτικές λιτότητας». Πριν από λίγο καιρό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, ήταν που άφησε ανοιχτό παράθυρο για «χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας». Μήπως, όμως, αυτή η «αυτοκριτική» σηματοδοτεί στροφή σε φιλολαϊκή πολιτική; Οχι, βέβαια. Σηματοδοτεί διεργασίες και «παζάρια» στα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και των μονοπωλίων δίνουν και παίρνουν με ένα σκοπό: πώς θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των επενδύσεων, το άνοιγμα σε νέες αγορές.

... και επιδιώξεις

Το πώς εξυπηρετούνται κάθε φορά τα συμφέροντα κάθε μερίδας του κεφαλαίου ή της αστικής τάξης μιας χώρας αποτυπώνεται πάντα και στις προτάσεις για το μείγμα διαχείρισης που κάποιος στηρίζει. Σ' αυτό το πλαίσιο το τελευταίο διάστημα υψώνονται φωνές για «χαλάρωση» του 3% (που είναι σήμερα το όριο για το έλλειμμα μιας χώρας - μέλους της ΕΕ), από εκείνους που στηρίζουν την αύξηση των «δημοσίων δαπανών», μόνο και μόνο για να ρεύσει κι άλλο ζεστό κρατικό χρήμα στα ταμεία μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο που στο τραπέζι πέφτουν διάφορες προτάσεις και σκέψεις για το πώς τα ευρωενωσιακά (και όχι μόνο) κεφάλαια θα βγουν από τον κύκλο της κρίσης, όλα είναι πιθανά: Μπορεί μια μέρα να ξυπνήσουμε και να δηλώνει «αντι-μέρκελ» μέχρι και η Μέρκελ...

Παιχνίδια...

«Η συζήτηση στην Ολομέλεια για το δημοψήφισμα αποτελεί την πολιτική συνέχεια των κοινωνικών κινητοποιήσεων που η κυβέρνηση νομίζει ότι κατέστειλε οριστικά. Και αποδεικνύει πως το μέτωπο σωτηρίας της χώρας, "από τα πάνω κι από τα κάτω", προχωρεί σε έναν πόλεμο θέσεων και κινήσεων μέσα στον οποίο συγκροτείται ο συνασπισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη δημοκρατική ανατροπή και την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας» («Αυγή», 8/7/2014).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έβαλε το χεράκι του ώστε ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ να αποπροσανατολιστεί από το κύριο ζήτημα, που είναι η αντίθεση όχι μόνο στο νομοσχέδιο αλλά στην πολιτική της απελευθέρωσης, αφού οι δυνάμεις του στη ΓΕΝΟΠ μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Φωτόπουλο εγκατέλειψαν τους εργαζόμενους την ώρα της επιστράτευσης (24 ώρες πέρασαν μέχρι να συνεδριάσει η ΓΕΝΟΠ) χωρίς να ενδιαφέρονται για την αντοχή και τη συνέχεια του αγώνα, τώρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ για να παίξει τα δικά του τακτικίστικα και εκλογικίστικα παιχνίδια, να διαμορφώσει τις συμμαχίες του με προοπτική την ανάδειξή του στη διακυβέρνηση. Τέτοια παιχνίδια παίζει με τους εργαζόμενους καλλιεργώντας αυταπάτες και κλίμα αναμονής!

Ας καταγραφεί

Τι εννοούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Χατζηλάμπρου όταν είπε χτες κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις», «έχουμε και εμείς ανθρώπους στην τρόικα»; Η αποστροφή του αυτή έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «διπλή κρυφή ατζέντα» και να τον ρωτήσει «τι συζητά με την τρόικα και γιατί δεν δημοσιοποιεί αυτήν τη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία;». Επέτρεψε ταυτόχρονα στην αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά να δηλώσει: «Θα ήθελα μόνο να πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι έχει ήδη καταγραφεί στα πρακτικά της Επιτροπής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανθρώπους μέσα στην τρόικα και ίσως για αυτό δεν χρειάστηκε να έρθει στο γραφείο μου για να ενημερωθεί από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας».

Σε ενδοοικογενειακούς καβγάδες δεν μπλεκόμαστε, αλλά θα είχε πράγματι ενδιαφέρον να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες πληροφορίες για τα παρασκηνιακά του νταραβέρια με την τρόικα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1509 Γεννιέται ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος, ένας από τους διαμορφωτές του δόγματος του προτεσταντισμού.

1774 Ξεκινούν στην πόλη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή της σημερινής Βουλγαρίας οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που καταλήγουν με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Με τη Συνθήκη αυτή, η Ρωσία καθίστατο «προστάτης» των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερη σημασία είχε το δικαίωμα χρήσης της ρωσικής σημαίας από τους Ελληνες εμπόρους και εφοπλιστές, γεγονός που έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνόφωνης αστικής τάξης. Σε μια πορεία, στην οικονομική δύναμη που απέκτησε, προστέθηκαν η εθνική αφύπνιση - συνειδητοποίηση και η επαναστατική ψυχολογία: Παράγοντες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821.

1856 Γεννιέται ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας κι εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

1860 Συγκροτείται το Συμβούλιο των Συνδικάτων του Λονδίνου, που έπαιξε το ρόλο ενός εθνικού καθοδηγητικού κέντρου για το συνδικαλιστικό κίνημα της Βρετανίας έως τη συγκρότηση του Κογκρέσου των Συνδικάτων (TUC) 8 χρόνια αργότερα.

1888 Γεννιέται στο Βόλο ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

1908 Ξεσπά το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά πρόβαλε μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από το στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, διεκδικώντας το έθνος - κράτος τους, εκτοπίζοντας - μεταφορικά και κυριολεκτικά - από τον ανταγωνισμό τους Ελληνες και Αρμένιους ομολόγους της, πλην ανταγωνιστές της.

1929 Δύο χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Λιπασμάτων στον Πειραιά κηρύσσουν απεργία διαρκείας. Η αστυνομία και η ιδιωτική φρουρά του εργοστασιάρχη ανοίγουν πυρ κατά των απεργών, σκοτώνουν έναν και τραυματίζουν δεκάδες. Οι αρχές εξαφάνισαν το νεκρό. Δεκάδες εργάτες συνελήφθησαν, 30 παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ 11 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές.

1940 Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μανιφέστο του χαράσσει το πρόγραμμα της «εθνικής κοινωνικής απελευθέρωσης» του γαλλικού λαού.

1943 Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ΕΑΜ ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής. Στις διαδηλώσεις παίρνουν μέρος 50.000 άτομα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς και Λαγκαδά.

1943 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών συγκροτείται ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός.

1943 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Σικελία. Επειτα από 5 περίπου βδομάδες, στις 17 / 8, η κατάληψη του νησιού είχε ολοκληρωθεί.

1944 Ξεκινά η επίθεση του Κόκκινου Στρατού στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες της Βαλτικής.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν τη Φιλιππιάδα.

1953 Ο Γεώργιος Καρτάλης ιδρύει το Δημοκρατικό Κόμμα.

1956 Τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου εκτελούνται από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές δι' απαγχονισμού. Στην Κύπρο πραγματοποιείται γενική απεργία.

1960 Η Σοβιετική Ενωση κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro).

1966 Μεγάλο συλλαλητήριο σιτοπαραγωγών απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία επιτίθεται στους αγρότες για να διαλύσει τη συγκέντρωση. Συλλαμβάνονται 140 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 96 παραπέμπονται στον Εισαγγελέα.

1971 Αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν από νεαρούς αξιωματικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ