Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ιδιωτικοποιούνται και τα ρουσφέτια!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα εκχώρησης βασικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης επικρατεί στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, μετά το «πράσινο φως» που άναψε πρόσφατα η Β. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε ότι ακόμα και το ΑΣΕΠ θα ιδιωτικοποιήσει... το ίδιο το σύστημα προσλήψεων, αφού προετοιμάζεται να δώσει σε ιδιωτική εταιρία την κατάρτιση του αρχείου όλων των αιτήσεων που κατατίθενται για προσλήψεις στο δημόσιο! Με άλλα λόγια, η ιδιωτική εταιρία θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις των υποψηφίων, θα τις «κατηγοριοποιεί» με βάση τα κριτήρια του νόμου και στη συνέχεια θα τις παραδίδει στο ΑΣΕΠ που θα ανακοινώνει την κατάταξη των επιτυχόντων! Στις ενστάσεις που προέβαλαν κάποια μέλη του ΑΣΕΠ για την εγκυρότητα και αξιοπιστία αυτής της διαδικασίας τα κυβερνητικά στελέχη απάντησαν με το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι «εδώ έχουμε παραδώσει την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε ιδιωτική εταιρία»! Με άλλα λόγια, όπως πάνε, σε λίγο θα ιδιωτικοποιηθούν και τα ρουσφέτια, αφού η ιδιωτική εταιρία θα μπορεί να «περνάει» στα κομπιούτερ της στους επιτυχόντες και κάποιους που έχουν εξαγοράσει την «επιτυχία» τους... Τίποτα δεν αποκλείεται με τη φόρα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Αντίγραφο της κυβερνητικής πολιτικής

Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της ηγεσίας της ΝΔ σε περίπτωση που κέρδιζε πέρυσι τις εκλογές; Τις συνοψίζει στη χτεσινή συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Κ. Καραμανλής: «Πρώτα απ' όλα στη θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό, αντιλαμβάνεστε, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Συνδέεται άμεσα με τις αποκρατικοποιήσεις, τις απελευθερώσεις αγορών, άπτεται του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου. Δεύτερο, στη φορολογική μεταρρύθμιση. Και τρίτον στον αναγκαίο, υπερεπείγοντα σήμερα, εθνικό διάλογο για την Παιδεία (σ.σ. σε άλλο σημείο της συνέντευξης μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια)». Μια κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, θα έκανε ακριβώς ό,τι κάνει και τώρα η κυβέρνηση Σημίτη. Και μετά ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται ότι έχει «διαφορετική πολιτική» από αυτή της κυβέρνησης. Οχι δα. Αυτό πια δεν το πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Δεν το πρόσεξε...

Από μέρες τώρα προαναγγέλλεται στο «Ριζοσπάστη», ότι θα δημοσιεύσει προχθές, Κυριακή και, μάλιστα, σε ειδικό ένθετο, τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κοινωνική ασφάλιση. Φαίνεται, όμως, πως ο συντάκτης της «Αυγής» δεν το πρόσεξε και στο κυριακάτικο φύλλο της γράφει: «Σ' αυτόν τον άτυπο - αφού η κυβέρνηση προτιμά να μην τον οργανώσει - κοινωνικό διάλογο θα συμμετέχει και ο ΣΥΝ, επιδιώκοντας να είναι το πρώτο κόμμα, που θα βγει με προτάσεις για "προοδευτική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του συστήματος ασφάλισης"».

Να ελπίζουμε ότι το δημοσιευμένο πλέον κείμενο των θέσεων και προτάσεων θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής;

Το κουκούλωμα

Σύμφωνα με την άποψη μιας Αμερικανίδας εγκληματολόγου που θεωρείται κοινώς παραδεκτή, ο τρόπος που οι αρχές διώκουν και τιμωρούν το έγκλημα αντανακλά, απλούστατα, τις δικές τους προτεραιότητες. Αν ληφθεί υπ' όψιν η εν λόγω αρχή, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση Σουσουρλούκ καταδεικνύουν σαφώς την πρόθεση των αρχών να «κουκουλώσουν» το σκάνδαλο της σύνδεσης κράτους, παρακράτους κι οργανωμένου εγκλήματος. Ενας τις πρώην πράκτορας της ΜΙΤ, ένας τις πρώην αρχηγός ειδικής μονάδας της Αστυνομίας και 12... αστυφύλακες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης. Επίσης, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης (ήδη το 1996) ο... οδηγός του φορτηγού που είχε «προκαλέσει» το δυστύχημα στην ομώνυμη τοποθεσία.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μεχμέτ Αγάρ, που είχε δώσει στον Αμπντουλάχ Τσατλί (ξακουστό δολοφόνο αριστερών στις δεκαετίες '70-'80, αναμεμειγμένο στην ερεβώδη απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάνη Παύλου Β' και καταζητούμενου από την Interpol λαθρεμπόρου ναρκωτικών) «πράσινη ταυτότητα» ούτε καν διώχτηκε. Κι η Τανσού Τσιλέρ, που αποκαλούσε «ήρωες της πατρίδας» τους παρακρατικούς δολοφόνους, παραμένει σημαίνουσα πολιτική ηγέτις. Οσο για το κόμμα που γέννησε τον Τσατλί και τους ομοίους του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (των «Γκρίζων Λύκων»), βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ποιος είπε ότι η διαφθορά και το έγκλημα αποτελούν εμπόδια όσον αφορά την πολιτική ανέλιξη στην Τουρκία;

Οι «προβληματικές»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, δεν μπορείς να τους «πιάσεις» πουθενά. Κάποτε, πριν από 18 περίπου χρόνια, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση της χώρας ίδρυε με μπόλικες παράτες και φαμφάρες τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).

Στόχος του Οργανισμού, υποτίθεται, πως ήταν η διάσωση μιας σειράς «προβληματικών» βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων, που τα αφεντικά τους -επίλεκτοι εκπρόσωποι της εγχώριας «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»- τις είχαν οδηγήσει στο απροχώρητο.

Στην πορεία, όμως, ο ΟΑΕ μόνον αυτό δεν έκανε. Στην αρχή ξελάσπωσε τους μεγαλοβιομηχάνους, φορτώνοντας στον κρατικό προϋπολογισμό -δηλαδή στο λαό- τα τεράστια ποσά των δανεικών και αγύριστων, που χρωστούσαν στις τράπεζες. Μετά ξελάσπωσε και το ΠΑΣΟΚ, αφού χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια, ως πεδίο άσκησης του γνωστού... αθλήματος της ρουσφετολογίας. Και, τελικά, έβαλε λουκέτο στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές, οδηγώντας τες συστηματικά στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση, ενώ ελάχιστες, τις ξαναπαρέδωσε, άσπιλες και αμόλυντες, πλέον, από χρέη και παρόμοια προβλήματα, στους πρώην ιδιοκτήτες τους ή κάποιους άλλους,.. εκλεκτούς συναδέλφους τους.

Ολ' αυτά τα χρόνια, βέβαια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έπλεκαν το εγκώμιο του Οργανισμού και του ρόλου του και δε δέχονταν κουβέντα, σχετικά με όσα κατάγγελλε το ΚΚΕ, σωματεία και συνδικαλιστές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι έρχεται τώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, να ονομάσει τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ό,τι σχετίζεται μ' αυτόν, «δυσάρεστη παρένθεση της ελληνικής οικονομίας».

«Κάνουμε όμως κι άλλα πράγματα, τα οποία έκοψαν ορισμένες συνήθειες του παρελθόντος, λέει σε συνέντευξή του στα χτεσινά "Νέα» και συνεχίζει: Καταργήσαμε, για παράδειγμα, τον περιώνυμο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ο οποίος είχε στοιχίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο Ελληνικό Δημόσιο, με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κρατικοποιήσει και να σώσει επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αποτύχει.»

Αλήθεια, οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι των λεγομένων και προβληματικών επιχειρήσεων, που εντάχθηκαν κάποτε στον ΟΑΕ και σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν περάσει από του κόσμου τις δυσκολίες και τα προβλήματα, έχουν ακόμη την ψευδαίσθηση, ότι δεν ήξεραν τι έκαναν όλ' αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ;

«Τζογάρουν» πάνω στο μακελειό!

Το μακελειό στο Γενικό Κρατικό αποτέλεσε «ευκαιρία» για κάποιους, αφ' ενός, να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα - και το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στα νήματα που συνδέουν το κράτος με το παρακράτος και τον υπόκοσμο - και, αφ' ετέρου, να προσαρμόσουν την κοινή γνώμη στην αντίληψη ότι «απαιτείται» να δοθεί στην Αστυνομία η «ελευθέρας» να ενεργεί σαν «Ράμπο». Σύμφωνα με τη σχετική φιλολογία, το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος θα λυθεί, εφόσον «απαλλαγούν άμεσα» τα όργανα της τάξης από τις «αναστολές» που τους επιβάλλει ο νόμος, σε ό,τι αφορά τη χρήση του όπλου τους...

Κατ' αρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι οι θιασώτες του «εσείς είστε το κράτος» - όπως διακήρυττε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προς τους αστυνομικούς το 1990 - είναι χυδαίο να τζογάρουν στο κλίμα, που εύλογα έχει διαμορφωθεί και να αξιοποιούν μια τέτοια τραγωδία, ώστε να καταστήσουν ...πιασάρικα τα «επιχειρήματά τους». Πέραν, όμως, του χυδαίου, υπάρχει και το αντιδραστικόν του πράγματος. Εξηγούμαστε:

α) Προχτές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων έλεγε ότι, εδώ και 30 χρόνια, τους μαθαίνουν τα πάντα για την «αντιμετώπιση» της πορείας του Πολυτεχνείου, των διαδηλώσεων και των απεργιών, αλλά πέραν τούτου ουδέν... Πριν ασχοληθούν με το πώς θα πυροβολούν και το πώς θα καταδιώκουν οι Αστυνομικοί, μήπως θα έπρεπε μερικοί να ασχοληθούν με το «ποιον» θα καταδιώκουν;

β) Ταυτόχρονα με τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και άμεσα συνδεδεμένο με αυτό, είναι το θέμα της εκπαίδευσής τους. Οταν κάποιος εκπαιδεύεται για να «εξαρθρώνει» τους ...αγρότες, ή τους μαθητές, ή τους φιλάθλους, όπως ο 17χρονος στη Θεσσαλονίκη, είναι προφανές ότι αυτού του είδους η «εκπαίδευση» δε θα του φανεί χρήσιμη, σε περιπτώσεις όπως στο Γενικό Κρατικό. Εκεί, όντως, χρειάζονται μαθήματα σκοποβολής, αλλά αυτά είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά...

γ) Πριν ορισμένοι τρέξουν να προβάλουν ως «λύση» την ευρεία χρήση του όπλου, αν πράγματι τους ενδιέφερε η αυτοπροστασία των αστυνομικών, θα έπρεπε να ξεκινήσουν μάλλον από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα (και γενικότερα την υλικοτεχνική υποδομή), που, όλα κι όλα, στο Μεταγωγών είναι έξι γιλέκα για εκατό ανθρώπους...

δ) Οι δυο άντρες, που έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό, είναι τα αδικοχαμένα θύματα της λειτουργίας ενός συστήματος, που δεν πάσχει στο θεσμικό καθεστώς αναφορικά με τη χρήση του υπηρεσιακού περιστρόφου, αλλά πάσχει γενικώς. Πάσχει σε αυτόν καθ' εαυτόν τον τρόπο που λειτουργεί η Υπηρεσία, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Οσο, δε, ακόμα δεν παρέχονται πειστικές απαντήσεις, τόσο στο πώς πήρε το «εξιτήριο» ο εγκληματίας, όσο και στο πώς οργανώθηκε η επιτήρησή του, αλλά και στο πώς διατηρούσε αυτή την απίθανη «ελευθερία» κινήσεων από φυλακές σε ιατρεία και τούμπαλιν, τα ερωτηματικά καθίστανται όλο και πιο έντονα...

ε) Οσοι μιλούν για καθεστώς περιορισμού της χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, καθεστώς που πρέπει να γίνει πιο «ευρύχωρο», όπως λένε, θα πρέπει να θυμούνται: Το - κατ' αυτούς - περιορισμένο καθεστώς δε στάθηκε εμπόδιο για να σωριαστεί νεκρό το 17χρονο Σερβόπουλο πρόπερσι στη Θεσσαλονίκη. Ούτε για να σωριαστεί νεκρός ο 15χρονος Καλτέζας. Ούτε για να διεξάγονται οι καθημερινοί έλεγχοι «ρουτίνας» στους δρόμους, στα λεωφορεία, στο μετρό, με προτεταμένα τα μυδράλια!

Η υπόθεση του Γενικού Κρατικού βρίθει αναπάντητων ερωτηματικών. Αντί να συναισθανθούν την ανάγκη να φωτιστούν αυτές οι σκιώδεις πλευρές, σκιώδεις όπως και τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς, κυκλωμάτων, διασύνδεσης του οργανωμένου εγκλήματος με διάφορες «άκρες» κλπ., ορισμένοι ρίχνουν το σύνθημα για την εμπέδωση κλίματος αστυνομοκρατίας και «τρόμου έναντι στο πηλήκιο». Είναι προφανές ότι αυτά τα ...«τρομονομικά», μόνο στην κοινωνική ασφάλεια του πολίτη δε στοχεύουν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η υποτακτικότερη κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κυβέρνηση Σημίτη διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο αφοσιωμένου χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού ήταν η μοναδική κυβέρνηση, μετά την κυβέρνηση Μπλερ, που υποστήριξε ουσιαστικά τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ιδού η δήλωση -μνημείο υποτέλειας που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας: «Γνωρίζετε ότι γι' αυτή την ταραγμένη περιοχή έχουμε, κατ' επανάληψη, δηλώσει τη θέση μας, ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμβάλουν, για να επικρατήσει η ειρήνη και η διαρκής σταθερότητα(!). Στις 27 του μηνός γνωρίζετε ότι πρόκειται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι ένα πεδίο, όπου μπορεί να γίνουν συζητήσεις και να δοθεί ενημέρωση για το θέμα αυτό». Προκειμένου να γίνει «αρεστή» και στη νέα κυβέρνηση Μπους, η κυβέρνηση Σημίτη δε θα διστάσει να πλειοδοτήσει σε δουλοπρέπεια και να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει. Ελάχιστα, βέβαια, την ενδιαφέρει αν ντροπιάζει τον ελληνικό λαό.

ΥΓ. Φυσικά, δεν υστερεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία δε βρήκε να ψελλίσει μια λέξη ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά του ιρακινού λαού.

Ε, όχι και καινούριο...

Δεν περιμέναμε να πει και κάτι διαφορετικό, αλλά να το παρουσιάζει και ως πεμπτουσία της πλέον σύγχρονης πολιτικής σκέψης πάει πολύ. Για τον υπουργό Ανάπτυξης λέμε, που χρειάστηκε δυο ολόκληρες και, μάλιστα, πυκνογραμμένες σελίδες συνέντευξης στα χτεσινά «Νέα», για να μας πει, ουσιαστικά, ότι τα προβλήματα θα λυθούν με την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μα, κ. Χριστοδουλάκη, ξέρετε πόσοι έχουν πει τα ίδια ακριβώς, πριν από σας, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του καπιταλισμού; Πάρα πολλοί... Κι όμως, παρ' ότι έχουν περάσει μπόλικα χρόνια -μιλάμε για αιώνες- ούτε καν το πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίστηκε... Κι ούτε πρόκειται να αντιμετωπιστεί, τόσο αυτό όσο και πολλά ακόμη, όσο η καπιταλιστική εκμετάλλευση και το κέρδος είναι οι κυρίαρχοι κανόνες της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός

Associated Press

Εντεκα χρόνων είναι ο μικρός Ιρακινός της διπλανής φωτογραφίας, που δέχεται τις περιποιήσεις των γιατρών, καθώς ήταν ένα από τα θύματα των τελευταίων αμερικανο-βρετανικών βομβαρδισμών, κοντά στη Βαγδάτη. Γεννήθηκε το 1990, λίγο πριν από τον πόλεμο του Κόλπου και, ουσιαστικά, έζησε όλη τη μέχρι σήμερα ζωή του, έχοντας μόνιμη «συντροφιά» τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, τα εμπάργκο και τις κάθε λογής πολύμορφες και βαριές συνέπειές τους.

Ολ' αυτά, όμως, για την ηγεσία των ΗΠΑ δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια «επιχείρηση ρουτίνας». Οπως «ρουτίνα» είναι και το γεγονός πως με το ένα χέρι βομβαρδίζουν και με το άλλο κάνουν «μπίζνες» με το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «Χαλιμπάρταν», η μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία, η οποία έχει πουλήσει εξοπλισμό στο Ιράκ, αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, από το 1998 μέχρι σήμερα. Και να σημειωθεί πως ηγετικό στέλεχος της εταιρίας αυτής, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ήταν ο Ντικ Τσένι, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα και υπουργός Αμυνας, στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο..!

Τότε και τώρα

Βαρύ το κρύο τον καιρό αυτό στη Σιβηρία. Ακόμη και στους 50 και 60 βαθμούς κάτω του μηδενός βρίσκεται η θερμοκρασία. Ενα γεγονός, βέβαια, που δεν είναι περίεργο, ούτε αφύσικο. Αλλωστε, έχει συμβεί τόσες φορές και στο παρελθόν. Αυτό που δε συνέβαινε παλιότερα, όμως, είναι οι άνθρωποι εκεί να ζουν χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς θέρμανση, όπως συμβαίνει τώρα, μετά από δέκα χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης και «ελεύθερης αγοράς»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ενας είναι ο εχθρός... »

Θα μπορούσε, πράγματι, ο προχτεσινός αμερικανοβρετανικός βομβαρδισμός στο Ιράκ να ήταν μόνο μια «επιχείρηση ρουτίνας». Ουσιαστικά, σχεδόν καθημερινά, δεν έχουν πάψει να βομβαρδίζουν και να σκοτώνουν αμάχους. Σχεδόν, επίσης, καθημερινά, δολοφονούν έτσι και αλλιώς χιλιάδες, από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει.

Η διαφορά αυτή τη φορά ήταν πως βγήκαν αυτοί οι ίδιοι οι δολοφόνοι και, απευθυνόμενοι στον κόσμο όλο, είπαν: «Κοιτάτε, τους σκοτώνουμε και, ουσιαστικά, κάνουμε επιχείρηση ρουτίνας...». Αυτή τη φορά, δεν ομολόγησαν απλά το έγκλημα και τους σκοπούς τους, αλλά έντεχνα από την πρώτη στιγμή, «σαν έτοιμοι από παλιά», φρόντισαν εγκαίρως να το διαφημίσουν.

Φρόντισαν, έτσι, να δηλώσουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι όλοι οι ιμπεριαλιστικοί τους στόχοι παραμένουν και θα τους διεκδικούν με την πιο ωμή βία. Το ίδιο είχαν κάνει ουσιαστικά, ανακοινώνοντας επίσημα, λίγες μέρες πριν, το λεγόμενο «νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ» και επισημοποίησαν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα». Το ίδιο, επίσης, κάνουν καθημερινά, κάνοντας το άδικο «δίκιο» στην περίπτωση των Βαλκανίων. Ακριβώς η ανάλογη τακτική ακολουθείται και στη Μέση Ανατολή.

Οπως το άγριο θεριό οριοθετεί την περιοχή του, έτσι και οι ΗΠΑ, με τη δολοφονική τους αδίστακτη πρακτική, δηλώνουν σε συμμάχους - ανταγωνιστές ποιες περιοχές τούς ενδιαφέρουν και δε θα επιτρέψουν κανένα «παρατράγουδο...».

Αν, για παράδειγμα, το γαλλικό κεφάλαιο γλυκοκοίταζε τις δυνατότητες που του έδινε η διείσδυση στο Ιράκ, το αντίστοιχο των ΗΠΑ, με τα βομβαρδιστικά του, του λέει «πίσω είναι όλα δικά μου και όταν τελειώσω το φαγοπότι ίσως πάρεις κάτι, αν είσαι μαζί μου στο έγκλημα...». Το ίδιο είπε στο γερμανικό κεφάλαιο, που νόμιζε πως βρήκε «χώρο να τανυστεί» στα Βαλκάνια.

Ετσι κάνουν σε κάθε περίπτωση. «Απλώνουν το ζωνάρι για καυγά» και αυτόματα οι ανταγωνιστές γίνονται σύμμαχοι - ανταγωνιστές και όλοι μαζί κατασπαράζουν τους λαούς, όπου τους οδήγησε η μυρωδιά του κέρδους. Ταυτόχρονα, ψάχνουν για καινούρια θύματα να διοχετεύσουν τον «αναγεννητικό» ανταγωνισμό τους και να ξαναρχίσουν τη σφαγή. Κάπως έτσι λειτουργεί όλα τα χρόνια το σύστημα του ιμπεριαλισμού. Ανταγωνίζονται συμμαχώντας και συμμαχούν ανταγωνιζόμενοι για να καταστρέφουν τους λαούς.

Γι' αυτό είναι κρύο και δεν καταπίνεται με τίποτα το πιάτο της λεγόμενης «Ενωμένης Ευρώπης», ή της «Αυτόνομης Ευρωπαϊκής Αμυνας». Τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό πλέον τον έχουμε δει πώς λειτουργεί με έναν αιώνα περίπου παραδείγματα. Δεν πιάνουν άλλο αυτά τα παραμύθια, όπως δεν πιάνει και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που κουρνιάζει στην «αγκαλιά» των ιμπεριαλιστικών δομών (ΝΑΤΟ, ΕΕ, κ.α.), με την ελπίδα του κόκαλου μετά τη μοιρασιά.

Ευτυχώς, στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο οι ιμπεριαλιστές και οι σκοποί τους. Υπάρχουν και οι λαοί, που αντιστέκονται. Υπάρχουν οι εργαζόμενοι στις ίδιες τις ιμπεριαλιστικές χώρες, που δεν έχουν όλοι υποχρεωτικά εξαγοραστεί ή «υπνωτιστεί» από τις αυταπάτες της μοιρασιάς της ιμπεριαλιστικής λείας. Υπάρχουν οι λαοί στις ίδιες τις χώρες, που δέχονται τις επιθέσεις ή είναι τα μελλοντικά θύματα.

Οπου Γης «ένας είναι ο εχθρός...» και μόνο με συντονισμένη μαζική αντίσταση μπορούμε να του χαλάσουμε τα σχέδια μέχρι την τελική ανατροπή του.

Ομολογία

Σφάλμα

διέπραξα βαρύ

κι έστω αργά

τ' ομολογώ,

το Γιάννο ψήφισα,

το Δρυ

και τον Κωστή

πρωθυπουργό,

έβαλα λύκους

στο μαντρί

και στο λαιμό

βαρύ ζυγό!

* * *

Λάθος, τρανό

και αμυαλιά,

πράξη ανόητη

μωρή,

ψήφισα «ζώνη»,

αναδουλιά,

ΟΝΕ

και τράκα φοβερή,

μόνος μου έβαλα

θηλιά,

μόνος μου

πέρασα λουρί!


Ο Oίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ