Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «προβληματικές»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, δεν μπορείς να τους «πιάσεις» πουθενά. Κάποτε, πριν από 18 περίπου χρόνια, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση της χώρας ίδρυε με μπόλικες παράτες και φαμφάρες τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).

Στόχος του Οργανισμού, υποτίθεται, πως ήταν η διάσωση μιας σειράς «προβληματικών» βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων, που τα αφεντικά τους -επίλεκτοι εκπρόσωποι της εγχώριας «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»- τις είχαν οδηγήσει στο απροχώρητο.

Στην πορεία, όμως, ο ΟΑΕ μόνον αυτό δεν έκανε. Στην αρχή ξελάσπωσε τους μεγαλοβιομηχάνους, φορτώνοντας στον κρατικό προϋπολογισμό -δηλαδή στο λαό- τα τεράστια ποσά των δανεικών και αγύριστων, που χρωστούσαν στις τράπεζες. Μετά ξελάσπωσε και το ΠΑΣΟΚ, αφού χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια, ως πεδίο άσκησης του γνωστού... αθλήματος της ρουσφετολογίας. Και, τελικά, έβαλε λουκέτο στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές, οδηγώντας τες συστηματικά στην πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση, ενώ ελάχιστες, τις ξαναπαρέδωσε, άσπιλες και αμόλυντες, πλέον, από χρέη και παρόμοια προβλήματα, στους πρώην ιδιοκτήτες τους ή κάποιους άλλους,.. εκλεκτούς συναδέλφους τους.

Ολ' αυτά τα χρόνια, βέβαια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έπλεκαν το εγκώμιο του Οργανισμού και του ρόλου του και δε δέχονταν κουβέντα, σχετικά με όσα κατάγγελλε το ΚΚΕ, σωματεία και συνδικαλιστές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι έρχεται τώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, να ονομάσει τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ό,τι σχετίζεται μ' αυτόν, «δυσάρεστη παρένθεση της ελληνικής οικονομίας».

«Κάνουμε όμως κι άλλα πράγματα, τα οποία έκοψαν ορισμένες συνήθειες του παρελθόντος, λέει σε συνέντευξή του στα χτεσινά "Νέα» και συνεχίζει: Καταργήσαμε, για παράδειγμα, τον περιώνυμο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ο οποίος είχε στοιχίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές στο Ελληνικό Δημόσιο, με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να κρατικοποιήσει και να σώσει επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αποτύχει.»

Αλήθεια, οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι των λεγομένων και προβληματικών επιχειρήσεων, που εντάχθηκαν κάποτε στον ΟΑΕ και σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε έχουν περάσει από του κόσμου τις δυσκολίες και τα προβλήματα, έχουν ακόμη την ψευδαίσθηση, ότι δεν ήξεραν τι έκαναν όλ' αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ