Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματίζουν οι ενταξιακές διαδικασίες

Η Κύπρος δε θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα, όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό δε θα έχει μέχρι τότε επιλυθεί, αλλά θα βρεθούμε ενδεχομένως ενώπιον κινδύνων.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη και συμβούλου του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες, ο οποίος ανέφερε πως «θα αντιμετωπίσουμε κίνδυνο και όχι δίλημμα».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε πως «μπορεί να υπάρξει μια προσπάθεια να γίνει μια ιδιαίτερη κατασκευή για την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία να μην ανταποκρίνεται με το δεδομένο στο διεθνές δίκαιο της αναγνωρίσεως της μιας ενιαίας κυπριακής διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τεθεί αυτό υπόψη, «δεν έχει έρθει σ' εμάς οποιαδήποτε ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε πως θα πρέπει «να τα λαμβάνουμε όλα υπόψη μας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως για την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ η φόρμουλα είναι σαφής: «Εισέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν εισέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση μόνο με το ελεύθερο τμήμα της επικράτειάς της. Εισέρχεται ως αναγνωρίζεται».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, σημειώνοντας πως «πολλές φορές με τα διαδικαστικά αρχίζουν στρεβλώσεις ουσίας που είναι επικίνδυνες».

Τουρκοκυπριακό σεμινάριο στο Λονδίνο

Το Κυπριακό συζητήθηκε σε σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, με συμμετοχή Τούρκων και Αγγλων ομιλητών.

Τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και σύμβουλος του Ντενκτάς επί συνταγματικών θεμάτων Μουμτάζ Σοϊσάλ είπε ότι η λύση του Κυπριακού δυσχεραίνεται, επειδή το πρόβλημα προωθείται σε άλλα βήματα και επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν, ώστε να επανενωθούν οι δυο κοινότητες και να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο σεμινάριο μίλησε και ο λεγόμενος υφυπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οσμάν Ερτού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αποχώρηση του Ντενκτάς από το τραπέζι των συνομιλιών δε θα πρέπει να θεωρείται εγκατάλειψη των συνομιλιών, αλλά προσπάθεια για να συνεχιστεί ο διάλογος πάνω σε σωστή βάση, προσθέτοντας ότι η συνομοσπονδιακή λύση θα εξυπηρετήσει δήθεν την επανένωση της Κύπρου.

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αρχίσει χωριστές συνομιλίες με αμφότερες τις πλευρές, κατά την έκφρασή του, είτε να περιμένει τη λύση του προβλήματος.

Αναβλήθηκε η δίκη του Π. Τσιακούρμα

Για δεκαπέντε μέρες αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης-παρωδίας του Πανίκου Τσιακούρμα, που απήχθη και κρατείται από το καθεστώς Ντενκτάς από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ψευτοδικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αποφάσισε την παραπομπή του Πανίκου σε λεγόμενο Κακουργιοδικείο, σε δεκαπέντε μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα είχε ολοκληρωθεί η λεγόμενη προανάκριση στο ίδιο ψευτοδικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ