Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμποροι ψεύτικων υποκατάστατων

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κάτι επιβεβαιώνει η έρευνα που έγινε μεταξύ των νέων σε 30 χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ για τη διάδοση των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, είναι ότι η νεολαία σχεδιασμένα και συστηματικά γίνεται στόχος των εμπόρων ψευδαισθήσεων και ψεύτικων υποκατάστατων. Μόνο αφελείς θα πιστέψουν ότι ο εθισμός της νεολαίας στις διάφορες ναρκωτικές ουσίες και στον αλκοολισμό, αποτελεί κάτι «κακό», ενάντια στη θέληση των κυβερνήσεων και του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι συνειδητή επιλογή με στόχο την αποχαύνωση της νεολαίας και την εξουδετέρωσή της ως επαναστατική δύναμη κρούσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους «κλάδους», βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων, οι οποίες ανταποδίδουν με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παραγωγής, διακίνησης και διαφήμισης των «προϊόντων» τους. Την ίδια στιγμή βέβαια περισσεύει η υποκρισία από την πλευρά των κυβερνώντων, οι οποίοι φρίττουν δήθεν για το έγκλημα σε βάρος της νεολαίας, μόνο και μόνο για να μεταθέσουν τις ευθύνες... στην οικογένεια. Η νεολαία πρέπει να αποφύγει και αυτή την παγίδα, να πει ένα αποφασιστικό «όχι σε όλα τα ναρκωτικά» που της πλασάρουν και να στρατευτεί μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος.

Συχαρίκια στον πρωθυπουργό!!!

Ομολογουμένως, έξυπνος και καυστικός ο τρόπος που συγχαίρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, τον πρωθυπουργό για την εσπευσμένη κίνησή του να ζητήσει τη συνταξιοδότησή του από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κάτι ξέρει αυτός για όσα έρχονται από την αντιλαϊκή κυβέρνησή του στο ασφαλιστικό.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή της Ομοσπονδίας:

«Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Σας συγχαίρουμε για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ως Καθηγητή ΑΕΙ και σας ευχόμαστε ποτέ να μη ζήσετε μόνο με τη σύνταξη μέλους ΔΕΠ - ΑΕΙ.

Με τιμή».

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Τα «ρέστα» του, υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έδωσε χτες ο «εκσυγχρονιστής» υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Προσπαθώντας, να εξωραΐσει τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης και να δημιουργήσει προϋποθέσεις και ευνοϊκό κλίμα για την ίδρυση ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα παράγουν και θα πουλάνε ηλεκτρική ενέργεια, βγήκε και δήλωσε δημόσια πως με την «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εννοείται, ότι οι 20.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μόνο στην περίπτωση που θα γίνουν πράξη τα όσα αναφέρουν στις αιτήσεις τους οι περίπου 950 ιδιώτες, που δήλωσαν υποψηφιότητα να ιδρύσουν δικές τους, ιδιόκτητες ΔΕΗ. Και όπως ήταν αναμενόμενο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το μόνο που βρήκαν να ξεχωρίσουν από τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, ήταν οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τους υποψήφιους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ξέχασε όμως ο κύριος υπουργός να μας πει κάτι πολύ σημαντικό. Πόσοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και σε όσες επιχειρήσεις δουλεύουν πλάι της, θα απολυθούν, στην πορεία ιδιωτικοποίησής της;

«Αστέρι» της νέας τάξης

Κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το διορισμό του Τζον Νεγκρεπόντε στη θέση του Ρ. Χόλμπρουκ στον ΟΗΕ, μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει «ελληνοαμερικανός». Ομως η κυβέρνηση Μπους δεν τον επέλεξε τυχαία γι' αυτό το σημαντικό πόστο. Το βιογραφικό του διπλωμάτη καριέρας είναι πλούσιο και γεμάτο «περγαμηνές» από όλες σχεδόν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, υπηρέτησε από το 1964 μέχρι το 1968 στην αμερικανική πρεσβεία της Σαϊγκόν, ενώ αργότερα αποχώρησε από την ομάδα των «διαπραγματευτών» στο Παρίσι, γιατί διαφωνούσε με το σχέδιο που πρότειναν οι ΗΠΑ για το Βιετνάμ, επειδή πίστευε ότι «ήταν αρνητικό για τα συμφέροντα του Νοτίου Βιετνάμ»! Κατά την περίοδο 1981-1985 υπηρετούσε στην Ονδούρα «συντονίζοντας τις προσπάθειες ανατροπής των Σαντινίστας στη γειτονική Νικαράγουα». Μάλιστα, είχε τόσο εμπλακεί στην υποστήριξη των μυστικών επιχειρήσεων της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών, ώστε οι Δημοκρατικοί, όπως αναφέρει ο Αλ. Παπαχελάς στο «Βήμα», τον κατηγόρησαν «για υπερβολική ανάμειξη στα εσωτερικά της Ονδούρας» και μπλόκαραν το διορισμό του στην πρεσβεία της Πόλης του Μεξικού. Μόνον αφελείς ή αμερικανόδουλοι θα πίστευαν, ότι ένα τέτοιο «αστέρι» θα μπορούσε ποτέ να εργαστεί για τα «ελληνικά συμφέροντα».

«Ουκ αν λάβοις... »

Πάνω από 150.000 άμεσα ασφαλισμένοι αγρότες - το 20% και πλέον του συνόλου των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας - δε δικαιούνται, βάσει νόμου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ΕΣΥ, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν την εισφορά τους στον ΟΓΑ. Μαζί με τους άμεσα ασφαλισμένους, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένουν - η τελευταία διορία για να πληρώσει κάποιος τις εισφορές, ώστε να αναθεωρήσει το βιβλιάριο υγείας, έληξε στις 31 του περασμένου Γενάρη και έκτοτε ουδείς γνωρίζει ακριβώς για πόσο διάστημα ακόμα θα δοθεί σιωπηρή παράταση - και τα προστατευόμενα μέλη των αγροτών. Τούτο σημαίνει ότι κοντά 400.000 άνθρωποι - άνδρες και γυναίκες από 18 μέχρι 65 ετών και παιδιά αγροτών - αν ασθενήσουν, δε θα μπορούν να επισκεφτούν τον αγροτικό γιατρό και το Κέντρο Υγείας της περιοχής τους, ή να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους το σύνολο της τιμής των φαρμάκων που θα χρειαστούν.

Το 1998 ψηφίστηκε ο νόμος, με βάση τον οποίο ο αγρότης υποχρεούται να καταβάλλει εισφορά στον ΟΓΑ - «νέο τσουχτερό χαράτσι» τη χαρακτήρισαν από τότε το ΚΚΕ και το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα - για να δικαιούται σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σταδιακά και αρχής γενομένης από το 2003, καταργείται το προνοιακό βοήθημα που δίνεται στους αγρότες, όταν φτάσουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους - ανέρχεται στις 46.000 δραχμές το μήνα και, δυστυχώς, εξακολουθούν να το ονομάζουν «αγροτική σύνταξη» - και με την ολοκλήρωση του μέτρου, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, το κράτος θα έχει αποφύγει έξοδα πάνω από 300 δισεκατομμύρια το χρόνο. Ο νέος νόμος - κινούμενος στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στοχεύει στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και στην ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλίσεων, καθώς και στον περιορισμό των συντάξεων και των συνταξιούχων - έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, επιχειρώντας την αφαίμαξη των αγροτών.

Πλην, όμως, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ενα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου δεν έχει, πράγματι, την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το σύνολο των εισφορών για τον ΟΓΑ και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σήμερα και χωρίς σύνταξη αύριο. Και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, γιατί το αγροτικό εισόδημα, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνεχώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια κι έχει συρρικνωθεί δραματικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι το σύνολο, σχεδόν, των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας είναι καταχρεωμένοι και τελούν «υπό την ομηρίαν» της Αγροτικής Τράπεζας - θύματα της τοκογλυφίας της, που εκδηλώνεται με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τους τόκους υπερημερίας και τα πανωτόκια - και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίζονται, «μακραίνοντας» κι άλλο τη «λίστα» της ανεργίας και δημιουργώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης από την ελληνική ύπαιθρο προς τα σκλαβοπάζαρα του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λυπηθεί τους φτωχούς αγρότες, που στερούνται το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη σύνταξη και ν' αλλάξει την αγροτική και, γενικότερα, την κοινωνικοοικονομική πολιτική της. Αυτή η πολιτική δεν αλλάζει, ανατρέπεται. Κι αυτό μόνο με τους αγώνες της αγροτιάς, μόνο με τον κοινό αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, μπορεί να γίνει. Ο ενωτικός λαϊκός αγώνας θα συμβάλει και στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία θα εφαρμόσει Λαϊκή Οικονομία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα ... μασκαριλίκια

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι το Κίνημα, που, με την πολιτική του, εκφράζει το όραμα και την ελπίδα των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας στην πόλη και την ύπαιθρο»! Τα παραπάνω δεν είναι λόγια του ...«μασκαρά καρνάβαλου». Λόγια του Κ. Σημίτη είναι και τα είπε χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους νεοεκλεγέντες γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ...

«Οικοδομούμε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μια κοινωνία υπεύθυνη και δίκαια. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα»! Κι αυτά λόγια του κ. Σημίτη είναι. Και πάλι από τη χτεσινή ομιλία του. Φαίνεται, ήθελε, σώνει και καλά, να τους ...ψυχαγωγήσει, λόγω των ημερών.

Αναλογιζόμαστε, βέβαια, ότι θα είχε ενδιαφέρον, εάν τα έλεγε όλ' αυτά ο πρωθυπουργός, όχι στους γραμματείς του κόμματός του, αλλά σ' ένα διαφορετικό ακροατήριο. Για παράδειγμα, σε μια συγκέντρωση ανέργων. `Η, στους συνταξιούχους, που πορεύονται κάθε τόσο μέχρι του Μαξίμου, αλλά δεν μπορούν να τον συναντήσουν. `Η, στην επόμενη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 14 Μάρτη...

Αλήθεια, γιατί δεν πάει να τα πει κι εκεί ο κ. Σημίτης; Αν μη τι άλλο, θα μετρήσουμε και αντιδράσεις...

Πάντως, ο κ. Σημίτης πήρε θέση και σ' ένα άλλο ...σοβαρό και ...κρίσιμο ζήτημα χτες. Είμαι υπέρ της «μετεξέλιξης» του ΠΑΣΟΚ, είπε και μας έβαλε σε απορίες. Και μέχρι σήμερα, τι γινόταν, δηλαδή; Από ...παραλλαγή σε ...μετεξέλιξη δεν πηγαίνανε; Και, τέλος πάντων, σε ποια κατεύθυνση θα ...μετεξελιχθεί τώρα το κυβερνών κόμμα; Μπορεί, άραγε, να μετατοπιστεί ακόμη δεξιότερα; Και ο Καρατζαφέρης τι θα κάνει ο ...άμοιρος; Πού θα φτιάξει το δικό του κόμμα; Αριστερότερα ...του ΠΑΣΟΚ;

Εκτός και ...ξαναγυρίσουν στα παλιά κι αρχίσουν να υπόσχονται και πάλι ότι «οι βάσεις θα φύγουν», θα έρθει η «Αλλαγή και ο σοσιαλισμός» και θα γίνει και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου (που λέει ο λόγος...).


Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτή, πράγματι, θα ήταν μια ...ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα πολύ επίκαιρη, λόγω Αποκριάς, μετεξέλιξη...

«Αριστερό» άλλοθι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, η ηγεσία του ΣΥΝ καθώς και οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη διοίκηση της ΓΣΕΕ χρεώνονται σοβαρότατες ευθύνες. Οι πάντες γνωρίζουν - μαζί και οι προαναφερόμενοι - τους αντιδραστικούς και βαθιά αντεργατικούς κυβερνητικούς προσανατολισμούς στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι πάντες πλέον γνωρίζουν - μαζί και οι προαναφερόμενοι - ότι οι ανούσιοι και προσχηματικοί «διάλογοι» με τους κυβερνώντες χρησιμεύουν αποκλειστικά και μόνο σ' αυτούς, αφού ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και υπονομεύουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Κι όμως, στην προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» δε συμφώνησαν με την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και τάχθηκαν υπέρ του «διαλόγου», βάζοντας κάποια πλαίσια και προϋποθέσεις, λες και δε γνωρίζουν πως τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζουν εντατικά την επικείμενη αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Αύριο, θα ξανακάνουν κριτική στο ΠΑΜΕ για «διασπαστικές κινητοποιήσεις» και θα «ξανακόπτονται» για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Μεθαύριο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα ξαναμιλήσει για την ενότητα δράσης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, μιλώντας και πάλι για «αυτοαπομόνωση του ΚΚΕ» κλπ., κλπ. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», λέει ο λαός μας και η παροιμία τούς ταιριάζει γάντι...

Τα αδικαιολόγητα...

Πρωτοσέλιδο θέμα της κάνει η χτεσινή «Αυγή» το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ αφιερώνει και δυο περίπου σελίδες της για τα σχετικά ρεπορτάζ. Οσο κι αν ψάξει, όμως, ο αναγνώστης δε θα μπορέσει να βρει ούτε μία λέξη για τις προτάσεις, που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ και τις οποίες απέρριψαν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Ούτε λέξη για τις δυο λογικές αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού ζητήματος, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ.

Προφανώς, δεν έγινε τυχαία η επιλογή αυτή. Αλλωστε, αν έγραφαν τις προτάσεις της ΔΑΣ, θα 'πρεπε να δικαιολογήσουν κάπως και την αρνητική τοποθέτηση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» σ' αυτές. Και ορισμένα πράγματα δε δικαιολογούνται με τίποτε...

Γκεμπελίστικη τακτική

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η κυβερνητική προπαγάνδα επιδιώκει να ενοχοποιήσει, να μολύνει και να συκοφαντήσει όποιους εναντιώνονται στις αντιλαϊκές επιλογές της. Ομως, το τελευταίο διάστημα αυτή η φασίζουσα τακτική έχει αναγορευτεί σε βασική γραμμή επίθεσης κατά των αντιστάσεων και των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της αισχρής και χλευαστικής αντιμετώπισης των αρχαιολόγων για το θέμα του Κωπηλατοδρομίου στο Σχινιά του Μαραθώνα, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας παλιότερα για την αντίθεσή του στη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Βέβαια, η τακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά και πιο άγρια κατά των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται πάντα να ακολουθεί την «ορθή πολιτική» και να υπηρετεί το «γενικό καλό», ενώ όσοι αντιδρούν είναι εξ ορισμού «ύποπτοι», «συντεχνίες» ή υπηρετούν... «συμφέροντα»! Είναι καιρός, να αποκαλυφθεί και απογυμνωθεί αυτή η γκεμπελίστικη προπαγάνδα, που στόχο έχει να διασπά κάθε φορά το λαϊκό μέτωπο για να περνάει ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είναι ανάγκη να αντιληφθούν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ο κοινός εχθρός και ενάντια σε αυτόν πρέπει να στρέψουν όλη τη δύναμή τους.

Φερέφωνο των ΗΠΑ

Την «απατημένη σύζυγο» παριστάνει ο γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν σχετικά με τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. «Δεν ενημερώθηκα ούτε ζητήθηκε η συμβουλή μου», πριν τα αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά πλήξουν το Ιράκ, δήλωσε προχτές και παραπονέθηκε, ότι οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές την περασμένη Παρασκευή καθιστούν «κάπως δυσχερείς»(!) τις επικείμενες συνομιλίες του στη Νέα Υόρκη με αντιπροσωπεία ιρακινών αξιωματούχων. Ξεχνά, προφανώς, ότι οι ΗΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουν τον ΟΗΕ στα παλαιότερα των βλημάτων των πολεμικών αεροσκαφών τους και φυσικά ποτέ το φερέφωνο και ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη διαμαρτυρίας. Αντίθετα επικρότησε τη νέα δομή του ΝΑΤΟ που με κάθε επισημότητα στέλνει τον ΟΗΕ στα σκουπίδια, όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η μάχη έχει αρχίσει

Την ώρα που η κυβέρνηση διαμορφώνει με μεθοδικότητα την τελική έφοδό της στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατεύθυνση της αντιδραστικής, αντιλαϊκής ανατροπής του, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκει να ξεφύγει από τον καταστροφικό εναγκαλισμό των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, που εκ των πραγμάτων εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Κι αυτό γίνεται όχι μόνο επειδή το ΠΑΜΕ εκτιμά πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αγωνιστικά η τελική έφοδος. Αλλά και επειδή το ΠΑΜΕ προσπαθεί στην πράξη να οργανώσει αυτή την αντίσταση, δημιουργώντας μέρα τη μέρα ένα ισχυρό μέτωπο πάλης. Ενα μέτωπο που διακρίνεται τόσο για τις θέσεις του, όσο και για την έμπρακτη εξάντληση κάθε περιθωρίου για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα, για έναν αγώνα που θα γίνει όπως και να έχει, συμβάλλοντας στην οργάνωση Επιτροπών Αγώνα υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Σ' αυτή την κρίσιμη φάση, το κυρίαρχο ζήτημα για τις παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι εάν οι προσπάθειες αγωνιστικής αφύπνισης, στις οποίες συμβάλλουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εντάσσονται ή όχι στο «οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα»! Η «έγνοια» αυτή δεν είναι καθόλου αθώα. Στην προχτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έσπευσαν να επικροτήσουν τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ακολούθησε το δοκιμασμένο γι' αυτή δρόμο της φραστικής αντίθεσης στο «διάλογο», που τη συνδυάζει - σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία - με συμμετοχή! Ολες μαζί οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων εξέφρασαν με έμφαση τη, φραστική πάντα, αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Οταν όμως ήρθε η στιγμή του «τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε;», αποδείχτηκε ότι το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια». Οχι μόνο «έπνιξαν» την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα για 24ωρη απεργία, αλλά εξαπέλυσαν επίθεση στη μόνη ουσιαστική και με απτά αποτελέσματα προσπάθεια που γίνεται για οργάνωση της πάλης μέσα από τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας! Ετσι φάνηκε ξεκάθαρα ότι γι' αυτές τις δυνάμεις το ζητούμενο είναι το χτύπημα της αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Κατ' επέκταση, το χτύπημα κάθε προσπάθειας που ενεργοποιεί τους εργαζόμενους και στηρίζεται πάνω τους για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών.

Ωστόσο, και ευτυχώς για την εργατική τάξη της χώρας, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αδράνεια απέναντι στις πολιτικές που απειλούν τα δικαιώματά τους και στη συμμετοχή τους στις προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, οι οποίες φαίνεται να εκφράζουν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Προσπάθειες που εκδηλώνονται μέσα στους χώρους δουλιάς, στους τόπους που ζουν και οι οποίες εκφράζονται μέσα από τη δημιουργία όλο και περισσότερων Επιτροπών Αγώνα και μέσα από τη δράση των Επιτροπών που έχουν ήδη συγκροτηθεί. Η πρόσκληση έχει σταλεί από τις ταξικές δυνάμεις. Στις 14 Μάρτη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες έχουν ένα χρέος και μια ευκαιρία, απόλυτα ταυτισμένες στο εξής: Στην αποστολή ενός σαφέστατου, δυναμικού και αδιαπραγμάτευτου μηνύματος αντίστασης στην καταστροφή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για να μην περάσει το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, για να ματαιωθεί το χυδαίο παζάρι του «κοινωνικού διαλόγου», για να προστατευτούν οι ασφαλιστικές κατακτήσεις.

Ασφαλιστικό

Ισια, εργάτη,

σου δηλώνω,

παύω συντάξεις

να πληρώνω,

δε θα 'σαι συ

στην ξάπλα, μάσα

και να τα «στάζω»

εγώ, μπαγάσα!

* * *

Τέρμα, πασά,

τα βιλαέτια,

το κράτος κόβει

«δώρα» τέτοια

κι αν θες στην πείνα

να μη ρεύεις

ως τα στερνά σου

να δουλεύεις!

* * *

Εγώ, λοιπόν,

ίσια δηλώνω

πως τζερεμέδες

δεν πληρώνω,

κι αν θέλεις

σύνταξη εντέλει,

στον ιδιώτη

το Νταβέλη

ή σαν σκυλί ψόφα

στ' αμπέλι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ