Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... ισότιμη συμφωνία

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται, πως τό 'χε καημό ο Γ. Παπανδρέου. Βλέπετε, έχει κάνει διάφορα πράγματα, ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά δεν είχε καταφέρει ακόμη, μια ισότιμη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ολ' αυτά, όμως, μέχρι προχτές, όπου, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ανακοίνωσε την υπογραφή της «συνολικής τεχνικής συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς του προσωπικού που εργάζεται στις αμερικανικές βάσεις» και στην οποία περιλαμβάνεται η γενίκευση του καθεστώτος της ετεροδικίας για το κάθε είδους αμερικανικό προσωπικό στην Ελλάδα.

Η συμφωνία βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Γεγονός, το οποίο φανερώνει την ισότιμη πλέον συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε όλο καμάρι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. Κι όταν ρωτήθηκε σχετικά, σημείωσε πως, θα ισχύει η ετεροδικία και για το ελληνικό προσωπικό, που υπηρετεί στις ΗΠΑ...

Λέτε, να έχουμε ελληνικές βάσεις και στρατιωτικές αποστολές ή κλιμάκια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και να μην το γνωρίζει κανένας..;

Μορφές καταλήστευσης

Προς πώληση είναι η ΔΕΗ, αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές θα την προτιμούσαν περισσότερο... ελκυστική. Ετσι, πριν κλείσει ένας χρόνος από την προηγούμενη ανατίμηση των τιμολογίων (Σεπτέμβρης 2000), ήρθε και η δεύτερη. Και μπορεί, για λόγους καθαρά αποπροσανατολιστικούς να προβάλλεται ως αύξηση το 3,5%, αλλά αυτό θα ισχύει, ουσιαστικά, μόνο για το βιομηχανικό και αγροτικό ρεύμα. Η οικιακή κατανάλωση θα πληρώσει 5% ακριβότερα το ρεύμα από την 1η Ιούλη. Προίκα 35 δισεκατομμυρίων δραχμών για το Χρηματιστήριο, χαρακτηρίζει την ανατίμηση χτεσινή οικονομική εφημερίδα.

Τα ίδια γίνονται και με τον ΟΤΕ. Αλλεπάλληλες είναι οι ανατιμήσεις των τιμολογίων, που έχουν επιβληθεί, με διάφορους τρόπους και μορφές, τα τελευταία χρόνια. Τα κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Και όμως, δεν αποκλείεται και «νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων μέσα στο έτος», ανακοίνωσε προχτές ο πρόεδρος του ΟΤΕ. Και όχι μόνον αυτό. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσα στο 2001 η επιχείρηση θα προχωρήσει στη χρέωση ανά δευτερόλεπτο, ενώ πριν μερικά χρόνια υπήρχε χρέωση ανά εξάλεπτο...

Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες

Και μια και μιλάμε για το κυνηγητό των εξοπλισμών, σκόπιμο είναι να αναφερθούμε στα σχετικά στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα από τη Στοκχόλμη.

Το σημαντικότερο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, ύστερα από δέκα χρόνια συνεχούς μείωσης. Πολλές χώρες, σημειώνει η έκθεση, ξεκινούν μεγάλης κλίμακας εξοπλιστικά προγράμματα. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί το 2000 εμφανίζονται αυξημένοι κατά 5%, σε σύγκριση με αυτούς του προηγούμενου χρόνου κι έφτασαν τα 800 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά πρώτες και με μεγάλη διαφορά στον κατάλογο των εξαγωγέων όπλων, προμηθεύοντας πέρσι το 47% όλων των όπλων που παραδόθηκαν παγκοσμίως. Δεύτερη έρχεται η Ρωσία και τρίτη η Γαλλία. Αν συνυπολογιστούν όμως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τότε η τελευταία έρχεται δεύτερη στον κατάλογο με ποσοστό 28%.

Η έκθεση περιέχει επίσης δυο σημαντικές ακόμη διαπιστώσεις. Η πρώτη αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης και η έκθεση σημειώνει ότι η διαμόρφωση μιας νέου τύπου σχέσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα του νέου παγκόσμιου περιβάλλοντος άμυνας. Και η δεύτερη αφορά το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, για το οποίο επισημαίνει ότι «περιέπλεξε τις προσπάθειες, για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων.»

Οι υπότροφοι

Σε δελτίο Τύπου διαβάσαμε ότι ολοκληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ η επιλογή των υποτρόφων του Προγράμματος Κόκκαλη, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για το ακαδημαϊκό έτος 2001. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «επιλέχτηκαν τρεις υπότροφοι από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία, από έναν κατάλογο πολλών αξιόλογων υποψηφίων».

Και επειδή, δεν πρέπει να σας μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το... αξιόλογο των υποψηφίων, σας αναφέρουμε τα βιογραφικά στοιχεία -όπως αναφέρονται στο δελτίο Τύπου- του Βουκ Γέρεμιτς, που επιλέχτηκε από τη Γιουγκοσλαβία. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: «Ο Βουκ Γέρεμιτς από τη Γιουγκοσλαβία έχει σπουδάσει Θεωρητική και Πειραματική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Χρηματοοικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εχει εργαστεί ως αναλυτής σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και τράπεζες και είναι σύμβουλος στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της Γιουγκοσλαβίας. Ο Γέρεμιτς υπήρξε ενεργό στέλεχος του γιουγκοσλαβικού αντικαθεστωτικού φοιτητικού κινήματος ΟΤΠΟΡ και ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Αποδήμων Σέρβων Φοιτητών».

Νομίζουμε, ότι κάθε παραπέρα σχόλιο περιττεύει...

Διεθνιστικό καθήκον

Στη Γενεύη «θα χτυπήσει» την ερχόμενη Κυριακή «η καρδιά» του εργατικού αγωνιστικού κινήματος της Ευρώπης, με τη μεγάλη διεθνιστική διαδήλωση, μπροστά από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις από διαφορετικές χώρες. Εργαζόμενοι και από τη χώρα μας, που ύψωσαν το ανάστημά τους αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα, μαχητές και στελέχη του ΠΑΜΕ, βρίσκονται καθ' οδόν ή έχουν ήδη φτάσει και συμμετέχουν ενεργά και πρωταγωνιστικά στην οργάνωση της διαδήλωσης αυτής. Ηδη στην πόλη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, έχουν μοιραστεί χιλιάδες προκηρύξεις σε διαφορετικές γλώσσες.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας πραγματοποιείται η 89η Διεθνής Συνδιάσκεψη, όπου συμμετέχουν κυβερνήσεις, εργοδοτικές ενώσεις και κάποια συμβιβασμένα συνδικάτα, όπου συζητούν το φλέγον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ο χώρος της διαδήλωσης δεν επιλέχτηκε τυχαία. Οι ταξικές δυνάμεις μαζί και το ΠΑΜΕ, με αυτή τη διαδήλωση - διαμαρτυρία θέλουν ακριβώς να στηλιτεύσουν το γεγονός ότι το εν λόγω Γραφείο, τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και την επιβολή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έχει σήμερα ξεφύγει από τους σκοπούς της ίδρυσής του. Σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί σαν άλλος ένας ιμάντας νομιμοποίησης των αντεργατικών πολιτικών, αλλά και της ιδεολογίας του κεφαλαίου. Ακόμα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θεσμοθετεί και αποφασίζει σύμφωνα με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Ετσι, η διεθνής διαδήλωση της Κυριακής συμβολίζει και αναδεικνύει στους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ευρώπης και της χωράς μας την ανάγκη να εκφράζεται η ενιαία διεθνιστική ταξική δράση της εργατικής τάξης. Οι εργάτες πρέπει να παγκοσμιοποιήσουν τους αγώνες τους, να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, στην παγκοσμιοποίηση του ιμπεριαλισμού που εξελίσσεται.

Αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη σημασία και για την εργατική τάξη της χώρας μας, που χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις. Τα μέτωπα της κοινωνικής ασφάλισης - Υγείας - Πρόνοιας, της Παιδείας, της υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, της αχρήστευσης του «τρομονόμου» στην πράξη, της υπεράσπισης της ειρήνης τώρα που για άλλη μια φορά πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονική ΠΓΔΜ, είναι όλα ανοιχτά. Αυτό είναι και το πεδίο συνάντησης των αστείρευτων δυνάμεων του λαού, που θέλουν να «βάλουν πλάτη» για να αλλάξει η σημερινή μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Η διεθνιστική πάλη λοιπόν είναι «σάρκα από τη σάρκα» του ταξικού αγώνα που αναπτύσσεται στη χώρα μας και χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Οι κομμουνιστές, οι άλλοι μαχητές αγωνιστές που συμμετέχουν στη σημαντική κατάκτηση των εργατών, το ΠΑΜΕ, κάνουν το καθήκον τους. Δίνουν το «παρών» σε όλα τα μετερίζια του αγώνα. Στη Γενεύη την Κυριακή, μετά στη Γένοβα όπου συγκεντρώνονται τον Ιούλη οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών, κάθε μέρα στους δρόμους, στην ενημέρωση, στην ενεργοποίηση, στη διαδήλωση για να ανατραπεί η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, για να γίνουν οι εργάτες αφέντες της ζωής τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τρέμετε εφοπλιστές!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΟΙΤΑ ΤΩΡΑ που θα μας προκύψει και πολέμιος του εφοπλιστικού κεφαλαίου ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δήλωσε χτες ότι δε δέχεται εκβιασμούς από τους Ελληνες εφοπλιστές και πως θα προχωρήσει στην «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας! Σα να λέμε τους έκανε τα μούτρα κρέας...

Μάλλον τα έχει μπερδέψει όμως λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας! Οταν οι εφοπλιστές τού ζητάνε να διασφαλίσει ακόμα πιο πολύ τα συμφέροντά τους (αυτά που η κυβέρνηση τους παρέχει) σημαίνει πως ξέρουν ότι και εκβιασμούς δέχεται και ότι βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στα συγκεκριμένα και σε άλλα συμφέροντα.

Οποιος, λοιπόν, θέλει να παριστάνει τον «φιλολαϊκό» φροντίζει να μη βρίσκεται στη μέση αλλά απέναντι από το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Με τη διαφορά ότι η ηγεσία του ΥΕΝ ούτε που έχει σκεφθεί κάτι τέτοιο.

«ΔΕ ΔΙΑΝΥΕΙ και την καλύτερή του εποχή το ΠΑΣΟΚ». Αυτή ήταν η διαπίστωση Λαλιώτη σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ομολογουμένως όχι, αλλά τα διαπλεκόμενα και τα κάθε λογής συμφέροντα κάνουν «πάρτι» την ίδια περίοδο, που είναι από τις καλύτερές τους. Κάτι η Ολυμπιάδα, κάτι τα «μεγάλα έργα»...

Οσο για το «θετικό αυτοπροσδιορισμό» που όπως είπε θα σώσει το κίνημα, να υποθέσουμε ότι η περίφημη «γραμμή Δολιανών» κινείται σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση; Μάλλον.

Γιατί βλέπετε όταν δεν μπορείς να βρεις πού διαφέρεις με τη Νέα Δημοκρατία του 2001, ψάχνεις να βρεις πού διαφέρεις με τη Νέα Δημοκρατία του 1977 μπας και μπορέσεις να «αυτοπροσδιοριστείς θετικά»!

Και κάτι άλλο, μια και είχε συνάντηση με τους ξενοδόχους χτες ο Κώστας Λαλιώτης για την Ολυμπιάδα και τα προβλήματα διαμονής όσων έρθουν: Μήπως μπόρεσε να βρει και καμιά λύση για εκείνους τους σεισμόπληκτους μέχρι τέλος πάντων να γίνει κάτι πιο μόνιμο; `Η μήπως αυτοί δεν είναι «εθνική υπόθεση»;


Γρηγοριάδης Κώστας

Υπάρχουν όρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προς Β. ΣΚ. (Εθνος):

Σαφώς και υπάρχουν όρια. Πρώτα απ' όλα υπάρχουν όρια για τους δημοσιογράφους να υπηρετούν την αλήθεια και να ασκούν την κριτική τους με βάση τις υπαρκτές θέσεις των πολιτικών κομμάτων κι όχι με βάση τι καταλαβαίνουν αυθαίρετα οι ίδιοι (άσχετο αν αυτή η αυθαιρεσία τους οφείλεται σε απλή βλακεία ή σε πολλαπλή εμπάθεια).

Γιατί φίλτατε Βασίλη, μόνο υπερβολικά ανόητοι και εμπαθείς μπορούν να κατηγορήσουν τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ ότι με τις θέσεις τους και την κριτική τους στην πρόταση των 5 βουλευτών, θεωρούν την ηγεσία του ΣΥΝ και κάποιους δημοσιογράφους του ΣΥΝ- κάτι σαν... εμπόρους ναρκωτικών ή κάτι σαν... ναρκομανείς τους ίδιους.

Και για όσους κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν (σαν τον Β. Σκουρή του «Εθνους» και τον Β. Βενιζέλο της «Αυγής») να τους το ξαναγράψουμε για μια ακόμα φορά, γιατί επί του συγκεκριμένου έχουν γραφεί στο «Ρ» αρκετά άρθρα και σχόλια, τα οποία απαντούν συγκεκριμένα. Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, ένα ακόμα σχόλιο...

... και στην εμπάθεια και στην ανοησία

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Η λογική του κράτους- ναρκέμπορα που εισάγει η πρόταση των βουλευτών είναι πολιτική θέση του ΚΚΕ και υποστηρίζεται σε επιστημονικές απόψεις απόλυτα σύγχρονες και προοδευτικές. Η θέση αυτή, από τους συγκεκριμένους θεωρείται μομφή κατά των 5 βουλευτών και του ΣΥΝ ειδικότερα, ισχυριζόμενοι αβάσιμα και ανόητα ότι τους καταγράφει κάτι σαν εμπόρους ναρκωτικών! Δικαίωμά τους να το υποστηρίζουν αυτό οι ίδιοι, δεν είναι όμως δικαίωμά τους να ισχυρίζονται ότι αυτά τα λέει το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης».

Επίσης. Η άποψη περί σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, περί «άκακου» χασισιού και άλλα τινά, επανειλημμένα έχουν ειπωθεί από αρκετούς -και στελέχη του ΣΥΝ- σε τηλεοπτικές εκπομπές κλπ. Η άποψη του ΚΚΕ είναι αντίθετη και μάλιστα καταγγέλλει τις απόψεις αυτές ότι εισάγουν τη ναρκω-κουλτούρα. Λίγο ενδιαφέρει τον «Ρ», αν οι συγκεκριμένοι που τα λένε αυτά καπνίζουν οι ίδιοι ή όχι χασίς ή ό,τι άλλο.

Τον «Ριζοσπάστη» τον ενδιαφέρει να μη διαστρεβλώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ (από σκοπιμότητα, άγνοια ή εμπάθεια επίσης δε μας ενδιαφέρει), να μη διαστρεβλώνονται τα γραφόμενα στην εφημερίδα μας από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που έχει πάρει εργολαβικά από ό,τι φαίνεται την υπόθεση!

Αλλιώς, δικαιούμαστε να επαναλάβουμε ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Αυτή την παροιμία χρησιμοποιεί ο λαός μας για όποιον καταλαβαίνει ή κάνει πώς καταλαβαίνει άλλα από αυτά που ισχυρίζεται και γράφει κάποιος άλλος...

Η πρώτη απόφαση του Τ. Μπλερ

Σε συνθήκες πλήρους ευφορίας βρίσκεται η ηγεσία των Νέων Εργατικών και προσωπικά ο Τόνι Μπλερ, μετά τη μεγάλη εκλογική τους νίκη, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και μπορεί, βέβαια, η αποχή να έσπασε κάθε ρεκόρ, αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα δε γράφουν ότι το κυβερνών κόμμα ψηφίστηκε μόλις από το 25% των Βρετανών, αλλά από το 43% περίπου, όσων ψήφισαν...

Πάντως, ο Τόνι Μπλερ έπιασε δουλιά και η πρώτη του απόφαση, αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφορούσε την άρση του «παγώματος» που είχε ο ίδιος επιβάλλει στην προηγούμενη θητεία του, στις αποζημιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων. Ετσι, έδωσε αύξηση στον δικό του μισθό, κατά 41% το χρόνο και στους υπουργούς του, από 15% έως 27%.

Ε, πώς να το κάνουμε, τα επινίκια έχουν κι ένα κόστος...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ

Στο φόντο των μεγαλειωδών λαϊκών κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό και τον τρομονόμο, αλλά και στο έδαφος μιας άνευ προηγουμένου κινητοποίησης όλο το προηγούμενο διάστημα των κομματικών μελών, των φίλων του ΚΚΕ, των αγωνιστών που συσπειρώνονται στις γραμμές των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες η πλατιά πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, προκειμένου να φτάσει παντού η πρόσκλησή του για «αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία».

Οι πυρετώδεις ρυθμοί στη δραστηριότητα των ΚΟ, ώστε να φτάσει το μήνυμα στα «αυτιά» κάθε εργάτη, αγρότη, μικρομεσαίου, στους άνεργους, στους συνταξιούχους και στη νεολαία της χώρας, συνιστά το καλύτερο «αντίδοτο» στην προσπάθεια της κυβέρνησης - με την αμέριστη βοήθεια άλλων πολιτικών δυνάμεων και των αστικών ΜΜΕ - για συσκότιση των παρασκηνιακών διεργασιών που προωθούν με ταχύτητα τις αντιδραστικές αλλαγές σε μια σειρά τομείς και στο Ασφαλιστικό. Συνιστά τη δική μας απάντηση στην ίδια την επίθεση που δέχεται το Κόμμα, αλλά και το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα η πρωτοπορία του.

Αυτές οι συνθήκες είναι που προσδίδουν επιτακτικό χαρακτήρα στην ανάγκη για άμεση επαφή με τον ελληνικό λαό. Ακριβώς, η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση προβληματισμού, η μεταφορά πείρας από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν είναι τα ζητούμενα της πολιτικής εξόρμησης που κορυφώνεται σε κάθε περιοχή με μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις. Οπως επίσης και η εκλαΐκευση των θέσεων του ΚΚΕ, η ενημέρωση του λαού για ζητήματα που άπτονται άμεσα των εργασιακών, ασφαλιστικών αλλά και κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του. Από την άποψη αυτή η πολιτική εξόρμηση, οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως μια στενά κομματική υπόθεση.

Η πρόσκληση - πρόταση για «αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία για να δοθεί δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη», η δύναμη που μπορεί «να ανακόψει και να ανατρέψει την πολιτική επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα» και «να ανοίξει το δρόμο προς όφελος του λαού», πρέπει να γίνει υπόθεση και κτήμα του ίδιου του λαού. Του ελληνικού λαού, που καλείται σε κοινή δράση για την κλιμάκωση της λαϊκής πάλης κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων, του τρομονόμου, της κυβερνητικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας και, συνολικά, της αντιλαϊκής πολιτικής. Των εργατών που καλούνται να προωθήσουν αποφασιστικά την ταξική αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης, την κοινωνική συμμαχία με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τη νεολαία, στη γραμμή της διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους. Πρωτίστως σ' αυτούς που συναντήθηκαν μαζί στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, τον τρομονόμο, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Σε όλους όσους συνάντησε στην επίμονη προσπάθειά του για ενημέρωση για τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς, για την ανάπτυξη και κλιμάκωση του αγώνα. Τους καλεί αυτή την κρίσιμη ώρα να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά τους σε ουσιαστική διαφωνία με την πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία, με τις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που την εκφράζουν και την υπηρετούν. Τους καλεί να εκφράσουν έμπρακτα αυτή τους τη διαφωνία, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και διαμορφώνοντας ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αυτή του την πρόταση, τη μόνη ικανή να φέρει το λαό στο προσκήνιο, ως διαμορφωτή των εξελίξεων, το ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής του εξόρμησης, την καταθέτει ξανά ενώπιόν του και αισιοδοξεί πως όχι μόνο απλά θα εντυπωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις μα και πώς θα γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού.

Ο εξεταστικός Γολγοθάς

Μέρες εξετάσεων στα Λύκεια και ο αντιλαϊκός - αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της «μεταρρύθμισης» γίνεται πιο σαφής: Σχολείο ταξικό και εξεταστικοκεντρικό.

Δεν αρκεί ολόκληρη χρονιά άγχους, εξόδων, υπερεργασίας για μαθητές και καθηγητές, τις μέρες αυτές επιβάλλεται και ένας ιδιότυπος «στρατιωτικός νόμος». Αστυνομικοί και εκπαιδευτικοί ελέγχουν το αδιάβλητο στις εισόδους και με περιπτώσεις σωματικής έρευνας (για τον εντοπισμό κινητών). Το αδιάβλητο προστατεύουν και αποφάσεις που απαγορεύουν στους μαθητές την επίσκεψη στην τουαλέτα (Γκράβα). Πρόσβαση στα θέματα όμως επιτρέπεται να έχουν τα φροντιστήρια (πέρα από το να τα καθορίζουν).

Παρόμοιες συνθήκες βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί. Κάθε μέρα εξετάσεις για πάνω από ένα μήνα. Το πρωί επιτήρηση, το απόγευμα βαθμολόγηση. Με πιέσεις για να προχωρήσει η δουλιά, ακόμη και απειλές. Για παράδειγμα, απειλήθηκε με αναφορά καθηγητής από πρόεδρο βαθμολογικού κέντρου (Ν. Ηράκλειο), για να εγκαταλείψει άλλη υπηρεσία (μεταφορά γραπτών) και να πάει να βαθμολογήσει.

Εχει επικρατήσει ο χαρακτηρισμός «μαραθώνιος» για την περίοδο των εξετάσεων. Πιο σωστό είναι Γολγοθάς για μαθητές και καθηγητές.

Το πρόβλημα δεν είναι τεχνοκρατικό. Οσο ισχύει ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525/97, η κατάσταση θα είναι ίδια και θα χειροτερεύει. Λύση δεν είναι ο καλύτερος προγραμματισμός, είναι η κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που γεννά και συντηρεί το πρόβλημα. Λύση είναι η πάλη για ένα άλλο σχολείο, για μια Παιδεία που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Ετεροδικία

Θα βρίζει

ο «Γιάνκης», θα βαρά

σε τούτο

εδώ το χάνι

και τον αισχρό

παλικαρά

νόμος

δε θα τον πιάνει,

γιατί κουμάντο

κάνουν πια

εδώ

οι Αμερικάνοι!

*

Θα κάνει

ο «Γιάνκης» καθετί,

χωρίς κάτι

να πάθει,

τους νόμους

θα καταπατεί

το κάθε

κατακάθι

και γενικά

στον ...ώλο του

τη χώρα μας

θα γράφει!

*

Κι έπειτα λεν

πως «η Ελλάς

στους Ελληνες

ανήκει»

των «προστατών» μας

δυστυχώς

η χώρα είναι

τσιφλίκι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ