Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασύδοτοι οι τραπεζίτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα πανωτόκια «ζουν και βασιλεύουν» και οι τραπεζίτες μάς ...δουλεύουν. Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα στην «εκσυγχρονισμένη» και «ισχυρή» Ελλάδα του 2002. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα με τα περιβόητα «πανωτόκια». Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα - βάζοντας κάποιους περιορισμούς στην προκλητική τοκογλυφία των τραπεζών σε βάρος δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών - οι τραπεζίτες έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τις ρυθμίσεις αυτές κι ας αποτελούν νόμους του ελληνικού κράτους.

Το ομολόγησε προχτές, δημόσια, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Βουλή, όπου συζητήθηκε (και εγκρίθηκε) ο διορισμός του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας, λοιπόν, για τα «πανωτόκια», ο Ν. Γκαργκάνας -αφού είπε πως σε συζήτηση, που είχε με τους τραπεζίτες, διαπίστωσε «δυσκολίες» στην υλοποίηση των σχετικών διατάξεων - δεσμεύτηκε να δώσει προσωπικά «ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα».

Γνωρίζοντας, όμως, από πρώτο χέρι την κερδοσκοπική ασυδοσία - στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης - ο Ν. Γκαργκάνας πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορούμε, όμως, να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο»!

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος, που μπορεί να υποχρεώσει τους τραπεζίτες να εφαρμόσουν το νόμο ή, μήπως, οι τράπεζες έχουν θεσμοθετημένη ασυδοσία να λεηλατούν τον κοσμάκη με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια;

Δεν αρκεί η TV

Δεν πρέπει να έχει παράπονο από τα τηλεοπτικά κανάλια ο Δ. Αβραμόπουλος. «Εν χορδαίς και οργάνω» ανήγγειλαν την ίδρυση του ΚΕΠ, πριν ενάμισι περίπου χρόνο και τόσο προηγούμενα όσο και μετά απ' αυτό, μέχρι και σήμερα, έχουν φερθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα, για τον αποχωρούντα πλέον και από τη δημαρχία της Αθήνας. Ακόμη και το προχτεσινό τηλεοπτικό... διάγγελμα του προέδρου του ΚΕΠ, με το οποίο ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του κόμματός του και τη μετατροπή του σε... κίνηση πολιτικού προβληματισμού, μεταδόθηκε ζωντανά και σε εθνική κλίμακα από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Προφανώς, όμως, δεν είναι αρκετή η όποια, απλόχερη τηλεοπτική υποστήριξη, για να υπάρξει και να ανδρωθεί ένα κόμμα, έστω και αστικό. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα...

Εύλογα ερωτήματα...

Συνελήφθη στις 8 Μάη, στο διεθνές αεροδρόμιο του Σικάγου, κατά την άφιξή του από το Πακιστάν. Η σύλληψή του ανακοινώθηκε μόλις προχτές και σύμφωνα, με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης είναι γνωστό (στις αμερικανικές αρχές ασφαλείας) μέλος της Αλ Κάιντα και σχεδίαζε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει μια «βρώμικη» βόμβα (αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος διασκορπίζει στο περιβάλλον μικρή ποσότητα ραδιενέργειας). Ο συλληφθείς είναι Αμερικανός πολίτης και ονομάζεται Χοσέ Παντίγια ή Αμπντάλα αλ Μουτζαχίρ. Γεννήθηκε στο Σικάγο, υπήρξε μέλος συμμορίας ισπανοφώνων και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, πριν ασπαστεί το Ισλάμ και αρχίσει τα ταξίδια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Γιατί, τα σημειώνουμε όλ' αυτά; Μα, επειδή γεννούν εύλογα ερωτήματα: Πρώτον, γιατί έκαναν έναν ολόκληρο μήνα να ανακοινώσουν τη σύλληψη; Δεύτερον, πώς γνωρίζουν τι σχεδίαζε ο «τρομοκράτης»; Ο ίδιος --σύμφωνα με τους Αμερικανούς-- δεν έχει παραδεχτεί τίποτε. Επίσης, δεν ανακοίνωσαν την ύπαρξη άλλων επιβαρυντικών στοιχείων. Τρίτον, έχει περάσει ένας μήνας από τη σύλληψή του, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες εναντίον του και δεν του έχει επιτραπεί η παραμικρή επαφή με το δικηγόρο του. Τέταρτον, πού έμαθε ο «τρομοκράτης» την κατασκευή «βρώμικων» βομβών; Στα ...επιστημονικά εργαστήρια των αμερικανικών φυλακών, όπου «φοίτησε» ή στις χαμοκέλες του Αφγανιστάν..;

... και η καλλιέργεια του «τρομοφόβου»

Αναφέρουμε τα ερωτήματα αυτά, επειδή, οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, σχετικά με το θέμα αυτό, έμοιαζαν περισσότερο να θέλουν την ενίσχυση και διάχυση της μαζικής ανησυχίας και του φόβου, παρά την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτών. Ακόμη, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που καλλιεργεί και εκμεταλλεύεται το μαζικό «τρομοφόβο» η αμερικανική ηγεσία. Αλλωστε, όπως καταλαβαίνουν πλέον ακόμη και οι απονήρευτοι, η καλλιέργεια του μαζικού φόβου και της ανασφάλειας αποτελούν τον πολυτιμότερο σύμμαχο του Λευκού Οίκου και των βαθιά αντιδημοκρατικών και πολεμοκάπηλων πολιτικών του, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω αποτελούν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας «Γκάλλοπ». Σύμφωνα με αυτά, τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς θα θυσίαζαν ορισμένες από τις ελευθερίες τους, για να κατακτήσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ τέσσερις στους δέκα ανησυχούν, ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πλήξουν εκείνους ή τις οικογένειές τους.

Τα αστεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ, του... κλέβουν το μισθό του, τον στενοχωρούν και τον αγχώνουν! Αν συνεχίσει έτσι ο Κώστας Σημίτης, θα πάρει σίγουρα ...τα πάνω του σιγά σιγά μια και ο μέσος Ελληνας διαθέτει σε αφθονία το συναίσθημα της συμπόνιας...

Πάντως, αν πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, τότε, στον πρωθυπουργό συνέβη μια φορά, ό,τι συμβαίνει καθημερινά στον εργαζόμενο αυτής της χώρας, είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε παλιότερα.

Αυτά, βέβαια, που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι σίγουρα αστεία και οπωσδήποτε... τραγικά. Μόνο που είναι η βιτρίνα της όλης κατάστασης. Αρκετά εντυπωσιοθηρική και αποπροσανατολιστική. Το Ασφαλιστικό, ας μην ξεχνάμε, προχωρά (όχι ακάθεκτο αλλά προχωρά) στη Βουλή.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ θα λείψει από κανέναν το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών και ο Αβραμόπουλος, μετά την πανηγυρική διάλυση του εν λόγω κόμματος. Θα περάσει, πάντως, στην «ιστορία» ως το μόνο κόμμα που ιδρύθηκε, διαλύθηκε και ουδείς κατάλαβε τι έλεγε.

Οσο για τα περί του αν υπάρχουν επαφές και παρασκήνιο στην όλη ιστορία, είναι να απορεί κανείς με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που βγαίνουν δημόσια και υποστηρίζουν το αντίθετο. Γνωρίζουν κανέναν Ελληνα τόσο αφελή;

Απαντες γινόμαστε μάρτυρες «πολιτικάντικων» συνωμοσιών από ανθρώπους που πίνουν νερό στο όνομα της «λαϊκής βούλησης», ενώ την ίδια ώρα τη χλευάζουν με τις πρακτικές τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ τοποθετεί η αστυνομία στην Αθήνα και ειδικά σε περιοχές του κέντρου για να ελέγχονται, λέει, οι τροχαίες παραβάσεις. Δε λέμε, καθ' όλα αθώα η πρόθεση, αλλά ...ποιος τους πιστεύει;

Αραγε, πού θα πηγαίνει και ποια επεξεργασία θα γίνεται στο υλικό που θα συλλέγουν οι κάμερες; Γιατί, βέβαια, και οι διαδηλώσεις θα μαγνητοσκοπούνται και κάθε λογής συλλογικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Θα κόψουν και τα ... ψίχουλα

Ενα νέο πλήγμα εις βάρος των Ελλήνων αγροτών και όχι μόνο μεθοδεύεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα τη διεύρυνση και τη μελλοντική ένταξη δέκα, περίπου, χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το θέμα είχε τεθεί από το 1999, όταν η κυβέρνηση Σρέντερ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την «Ατζέντα 2000», είχε απαιτήσει τη δραστική μείωση της γερμανικής συμμετοχής στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα στη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά, ή να καταργηθούν, τα διάφορα Ταμεία, όπως τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Τελικά, οι «δεκαπέντε», στη Σύνοδο του Βερολίνου το Μάρτη του 1999, κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, με τον οποίο μειώθηκαν κατά 80 δισ. ευρώ τα κονδύλια των Ταμείων. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο Ταμείο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, περίπου κατά 55 δισ. ευρώ. Οι συνέπειες ήταν άμεσες για τις μικρότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, οι οποίες είδαν τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων να μειώνεται δραματικά. Στην περίπτωση αυτή, τα εισοδήματα των μικρομεσαίων ελληνικών αγροτικών νοικοκυριών υπέστησαν σκληρό πλήγμα και είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της.

Προχτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το θέμα επανήλθε, όταν η γερμανική κυβέρνηση (και πάλι) επανέφερε προς συζήτηση την πρότασή της. Ο Γερμανός υπουργός, υποστηριζόμενος από τους ομολόγους του της Σουηδίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, δήλωσε ότι θα πρέπει να πάψουν τα κράτη - μέλη να θεωρούν ως «κεκτημένο» τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Απείλησε, μάλιστα, ότι, αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, κινδυνεύει η διεύρυνση της ΕΕ.

Απόφαση στο προχτεσινό συμβούλιο δεν ελήφθη, αλλά από τους διαμορφούμενους συσχετισμούς προκύπτει ότι κυοφορείται από τις ιθύνουσες δυνάμεις της ΕΕ το σχέδιο για την ουσιαστική κατάργηση των Ταμείων. Ετσι, θα καταργηθούν και τα ψίχουλα που έδινε η ΕΕ στα μικρότερα κράτη - μέλη, ως «αντίδωρο» για τη συμμετοχή τους και την αποδοχή των ληστρικών όρων της εκμετάλλευσής τους. Οσον αφορά στα ισχνά κονδύλια της ΕΕ για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, αυτά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε κατ' ελάχιστο τη λεηλασία που υπέστησαν οι λαοί τους και συνεχίζουν να υφίστανται από τους «μεγάλους» της ΕΕ.

Θα πρέπει, βεβαίως, να υπενθυμίσουμε ότι τα κοινοτικά κονδύλια, είτε για την αγροτική οικονομία, είτε για τα «μεγάλα έργα» στην Ελλάδα (απ' τα οποία επωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο) δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που πληρώνει η χώρα, δηλαδή ο λαός μας, στους «μεγάλους» μέσω και του εμπορικού ισοζυγίου (εισαγωγές - εξαγωγές). Απ' το λογαριασμό αυτό, προκύπτει ότι για κάθε ευρώ που δίνεται από τα κοινοτικά ταμεία η Ελλάδα πληρώνει τρία ευρώ...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κυβερνητικοί τεμενάδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί και ειπωθεί, τον τελευταίο καιρό, για τις διαβόητες «οφ-σορ» εταιρίες, που έχουν την έδρα τους σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους και χρησιμοποιούνται για την ακόμη περισσότερο ασύδοτη - απ' ό,τι συνήθως... - δράση του μεγάλου κεφαλαίου και την πολύμορφη καταλήστευση του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου. Κάτω από το βάρος αυτού του θορύβου, λοιπόν, έσπευσαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα ελέγχου και φορολόγησης των εταιριών αυτών. Φαίνεται, όμως, πως οι κυβερνητικές αυτές ...εξαγγελίες ανησύχησαν τους εφοπλιστές - κατ' εξοχήν ιδιοκτήτες «οφ-σορ» εταιριών - και απαίτησαν εξηγήσεις. Τις τελευταίες ανέλαβε να τις δώσει ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος, προχτές, στη διάρκεια ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη - παρουσία διαφόρων νυν και τέως υπουργών και της ηγεσίας των εφοπλιστών - διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους τελευταίους ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να θίξει στο παραμικρό το καθεστώς, που ισχύει για τις αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρίες.

... στους εφοπλιστές

Βέβαια, τα παραπάνω δεν ήταν τα μόνα «δώρα» της κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές, που κουβαλούσε ο Ν. Χριστοδουλάκης. «Θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις τέτοιες, που θα παρέχουν στις εταιρίες τουλάχιστον όσα παρέχουν εκείνοι που τις φιλοξενούν σήμερα και οι οποίοι δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ», ήταν μία από τις υποσχέσεις που έδωσε, κάνοντας πως δε γνωρίζει, ότι πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων «φιλοξενούνται» σήμερα από τις λεγόμενες σημαίες ευκαιρίας και λειτουργούν σε καθεστώς απαράδεκτης ασυδοσίας, από κάθε άποψη. Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε τους εφοπλιστές, να επενδύσουν στον υπό ξεπούλημα Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, «ώστε να έχουν ισχυρότερο λόγο», όπως χαρακτηριστικά είπε, και έφερε ως θετικό παράδειγμα προσέλκυσης κεφαλαίων τα μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Οπως καταλαβαίνετε, μετά τα προαναφερόμενα, η ωμή βία, με την οποία αντιμετωπίστηκαν πρόσφατα οι απεργοί ναυτεργάτες, έχει βαθύτερες αιτίες και ρίζες...

Η στάση της ΝΔ

Θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν προχτές οι αρμόδιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή τους με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Γιατί λέτε, όμως, θα το καταψηφίσουν; Πάντως, όχι, για τον αντιασφαλιστικό και αντεργατικό του χαρακτήρα και περιεχόμενο. Η ΝΔ δεν προσχωρεί σ' ένα διαγωνισμό παροχών χωρίς αντίκρισμα, δήλωσε προχτές ο κ. Σουφλιάς, για να συμπληρώσει, ότι το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό και δε λύνει το πρόβλημα, αλλά απλώς το «κουκουλώνει». Αμέσως μετά έκανε δηλώσεις ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος τόνισε πως το νομοσχέδιο δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και υποθηκεύει το μέλλον, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε φενάκη την κυβερνητική πρόταση για τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει στην ουσία την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική από τα δεξιά και ζητώντας ακόμη σκληρότερα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη από τη συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση.

«Αρτος» και πληθωρισμός

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει ο πληθωρισμός. Ετσι τουλάχιστον λένε τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Βέβαια, είναι άλλο ζήτημα γιατί αυτή τη βελτίωση του πληθωρισμού δεν την ένιωσαν και οι εργαζόμενοι ή οι συνταξιούχοι.

Πώς όμως να τη νιώσουν, όταν τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν την αύξηση του ψωμιού μόλις 6,8% από πέρσι μέχρι φέτος το Μάη, ενώ κάθε εργαζόμενη νοικοκυριά αγοράζει το παραδοσιακό ψωμί 41 δραχμές ή σχεδόν 14% ακριβότερα (από 300 δραχμές το κιλό πουλιέται ήδη 1 ευρώ ή 341 δραχμές); Πώς να μη δυσανασχετούν οι συνταξιούχοι, όταν αγοράζουν 41 δραχμές ακριβότερο το καφεδάκι και άλλες 45 δραχμές ακριβότερα το κάθε πακέτο τσιγάρα;

Στον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο, που κατά διαστήματα υποστηρίζουν πως με την πολιτική τους βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής ΟΛΩΝ των Ελλήνων, οι συνταξιούχοι (και όχι μόνο) απαντούν: Πώς να βελτιωθεί η ζωή μας, αφού μόνο γι' αυτά τα 3 είδη, το ψωμί, το καφεδάκι και τα τσιγάρα (που τα αγοράζουν κάθε μέρα,) πληρώνουν κάθε μήνα κοντά στις 4.000 δραχμές παραπάνω από πέρσι;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πείνα...

Κάθε φορά η ίδια ιστορία, που όλοι τη γνωρίζουν και κανένας δεν ομολογεί τα πραγματικά της αίτια. Με τη μία ή την άλλη αφορμή, οι διεθνείς οργανισμοί, με πρώτο τον ΟΗΕ, καταπιάνονται κάθε τόσο με το πρόβλημα της πείνας, που μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Τέτοια είναι και η Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που έγινε αυτές τις μέρες στη Ρώμη.

Για άλλη μια φορά, ακούστηκαν οι αρκετά ακριβείς περιγραφές του προβλήματος από τους ηγέτες εκπροσώπους, που μετείχαν στη διάσκεψη. Για άλλη μια φορά, οι διαπιστώσεις αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο του «πολιτισμού» του σύγχρονου κόσμου της εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, ακούστηκε στη διάσκεψη πως ο αριθμός των θυμάτων λιμού και υποσιτισμού ανέρχεται σε 815 εκατομμύρια, αριθμός, που μάλλον ακούγεται συντηρητικός, με δεδομένη την παγκόσμια πραγματικότητα. Πρόκειται για στοιχεία, που, μετά το τέλος τέτοιων διασκέψεων, τα «πετάνε σε κανένα φάκελο», που θα ανανεωθεί με λίγα νούμερα παραπάνω, για να ξαναχρησιμοποιηθεί στην επόμενη ανάλογη διάσκεψη.

Στο μεσοδιάστημα, θα κάνουν στην πράξη ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθούν αυτοί οι αριθμοί των θυμάτων τους, ετοιμάζοντας, ταυτόχρονα, και τα άλλοθι, που θα κρύβουν τον πραγματικό τους ρόλο. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Για να μπορέσουν πραγματικά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έπρεπε να αρνηθούν την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του συστήματος του ιμπεριαλισμού.

Τα άλλα όλα που ακούγονται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι «παραμυθάκια», για να γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων και να τραβούν, επίσης, την προσοχή από τις πραγματικές αιτίες. Εγινε, για παράδειγμα, του κόσμου η συζήτηση στην πρόσφατη διάσκεψη στη Ρώμη για μέτρα του τύπου «έλεγχος των γεννήσεων» και τις αντιρρήσεις της καθολικής εκκλησίας.`Η θίχτηκαν τα «προβλήματα επικοινωνίας» ανάμεσα στις χώρες... Δηλαδή, «γύρω - γύρω από το πρόβλημα, μπας και αγγίξουμε την πραγματική του αιτία και μας πάρουν είδηση...».

Και όμως, μία και μόνο φράση του Κ. Ανάν αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, όταν ομολόγησε πως «η παγκόσμια γεωργική παραγωγή αρκεί από μόνη της για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών όλων...». Μια αλήθεια, απλή, πασίγνωστη, που κάθε φορά μένει στα χαρτιά, για να διαιωνίζεται η καταπίεση των φτωχών λαών και να μεγαλώνει ο πλούτος των ιμπεριαλιστών.

Χάρη στις διάφορες «συνταγές», που ακούγονται κάθε τόσο, είναι, που έχει διασωθεί και φουσκώσει ο απάνθρωπος ιμπεριαλισμός. Χάρη σε κάτι προτάσεις τύπου «φόρου Τόμπιν» είναι, που κερδίζει χρόνο, αλλά και δυνατότητα, να σκοτώνει ακόμα περισσότερα πεινασμένα παιδιά στον πλανήτη. Τη μοναδική αληθινή συνταγή δεν είναι δυνατόν να την προτείνουν οι ένοχοι ή εκείνοι που «τους κάνουν πλάτες»... Τη μοναδική συνταγή θα τη φτιάξουν οι ίδιοι οι λαοί, τινάζοντας με την πάλη τους τους εκμεταλλευτές τους.

Κρίμα!

Στη μέση

σου τυλίξανε,

αγαπητέ,

οι «σωτήρες»

τη ζώνη

της λιτότητας

που 'χει δεκάξι

γύρες

κι η πλάτη σου,

κακόμοιρε,

απ' τα πολλά

τα βάρη

σαν της καμήλας

έγινε

πάρτο, μωρέ,

χαμπάρι!

* * *

Αχ, Ελληνα,

καημένε μου,

του μόχθου

του ιδρώτα

οι παγαπόντες

άρχοντες

σου άλλαξαν

τα φώτα,

μα εσύ εκεί

τους προσκυνάς

κι ίσια

σου λέω «κρίμα»

που, φίλε μου,

αποφάσισες

να 'σαι μονίμως

θύμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ