Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ασύδοτοι οι τραπεζίτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα πανωτόκια «ζουν και βασιλεύουν» και οι τραπεζίτες μάς ...δουλεύουν. Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα στην «εκσυγχρονισμένη» και «ισχυρή» Ελλάδα του 2002. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα με τα περιβόητα «πανωτόκια». Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα - βάζοντας κάποιους περιορισμούς στην προκλητική τοκογλυφία των τραπεζών σε βάρος δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών - οι τραπεζίτες έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τις ρυθμίσεις αυτές κι ας αποτελούν νόμους του ελληνικού κράτους.

Το ομολόγησε προχτές, δημόσια, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Βουλή, όπου συζητήθηκε (και εγκρίθηκε) ο διορισμός του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας, λοιπόν, για τα «πανωτόκια», ο Ν. Γκαργκάνας -αφού είπε πως σε συζήτηση, που είχε με τους τραπεζίτες, διαπίστωσε «δυσκολίες» στην υλοποίηση των σχετικών διατάξεων - δεσμεύτηκε να δώσει προσωπικά «ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα».

Γνωρίζοντας, όμως, από πρώτο χέρι την κερδοσκοπική ασυδοσία - στην οποία επιδίδονται οι τραπεζίτες, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης - ο Ν. Γκαργκάνας πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορούμε, όμως, να υποχρεώσουμε τις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο»!

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος, που μπορεί να υποχρεώσει τους τραπεζίτες να εφαρμόσουν το νόμο ή, μήπως, οι τράπεζες έχουν θεσμοθετημένη ασυδοσία να λεηλατούν τον κοσμάκη με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ