Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Χτίσε και συ μια φυλακή...

Το θυμόσαστε το σλόγκαν «Φύτεψε και συ ένα δέντρο, μπορείς!»; Τώρα, μπορούμε να λέμε: «Χτίσε και συ μια φυλακή, μπορείς!».

Η πρεμούρα που έχει κυριέψει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην αφήσει ελληνική πόλη χωρίς φυλακές - με τη χρηματοδότηση του Γ` ΚΠΣ, μάλιστα - δημιουργεί δικαιολογημένα ανησυχία, αλλά και ερωτήματα, για το πού το πάνε οι «εκσυγχρονιστές». Και για να μη λέει κανείς ότι υπερβάλλουμε, ορίστε τι είπε τις προάλλες ο αρμόδιος υπουργός, σε επιτροπή κατοίκων του Κορυδαλλού: «...Ξεκίνησε η λειτουργία των φυλακών στο Μαλανδρίνο. Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης των νέων φυλακών στα Χανιά. Εντός του 2002, προγραμματίζονται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης νέων φυλακών στις εξής περιοχές: 1. Κασσαβέτεια, 2. Γρεβενά, 3. Σέρρες, 4. Νεάπολη, 5. Δράμα, 6. Φθιώτιδα, 7. Κέρκυρα. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, προετοιμάζεται για τις θέσεις όπου θα ανεγερθούν νέες φυλακές στην Αττική, στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Με την ολοκλήρωση των εννιά σωφρονιστικών καταστημάτων, θα απομακρυνθούν σύντομα οι γυναικείες φυλακές, γιατί σε κάθε νέα φυλακή θα υπάρχει πτέρυγα για τις γυναίκες κρατούμενες».

Δικαιολογημένα, μπαίνει το ερώτημα: Και ποιους θα φυλακίζουν; Θα είναι τόσο πολλοί οι παραβάτες του νόμου, που να χρειάζονται τόσες φυλακές; Φαίνεται ότι σωστά προβλέπουν οι εξουσιαστές, αν λάβουμε υπόψη ότι, με τη Συνθήκη Σένγκεν, όλοι θεωρούνται ένοχοι μέχρι ν' αποδείξουν το αντίθετο.

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ...«κεντροαριστερών», καταφεύγοντας στα πιο αντιδραστικά κατασκευάσματα, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει «πελατεία» για τις φυλακές που ετοιμάζει. Αλλωστε, για το σκοπό αυτό, κάθε μέρα αυξάνουν και πληθαίνουν οι «κατασταλτικοί μηχανισμοί» με σαφή τρομοκρατικό προσανατολισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΔ 23/2000, για τις «Αρμοδιότητες κλπ. του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας», έρχεται ν' αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης, που αναθέτει στη Δημοτική Αστυνομία τα ίδια καθήκοντα, όπως της ΕΛ.ΑΣ. Ιδια κατεύθυνση έχει η αριθμητική αύξηση των κατασταλτικών δυνάμεων, όπως είναι η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, η δημιουργία τμημάτων ειδικών αστυνομικών ελέγχων (τα γνωστά μπλόκα στους δρόμους), οι ειδικές υπηρεσίες με τα σκυλιά, οι συνοροφύλακες, οι ειδικοί φύλακες, οι χαφιέδες με τα πολιτικά (Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας), η υπηρεσία ελικοπτέρων, η Ευρωπόλ και έπεται συνέχεια.

Στο στόχαστρο και οι ναυτεργάτες! Νέα συστήματα θα εφαρμόζονται, μετά από πρόταση των Αμερικανών στην Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, για την πιστοποίηση της ταυτότητας των ναυτεργατών, όχι μόνο με τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά και με τα χαρακτηριστικά του ...αμφιβληστροειδούς των ματιών, που, επίσης, θα είναι καταχωρημένα στον κομπιούτερ!! Παράλληλα, καθιερώνεται σε κάθε πλοίο Security Plan και Security Officer, πράγμα που σημαίνει ότι το πλήρωμα θα μετατραπεί σε «αντιτρομοκρατική ομάδα», εκπαιδευμένη απ' τον «ειδικευμένο» Security αξιωματικό!!!

Επιδίωξη και φιλοδοξία τους είναι, την «πελατεία» των φυλακών να την εξασφαλίσουν απ' τους εργάτες, τους αγρότες, τους υπάλληλους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, απ' αυτούς που εναντιώνονται στη μονόπλευρη λιτότητα, στις επιταγές των Βρυξελλών και στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Κι αυτοί είναι πολλοί, πολλά εκατομμύρια, που δε θα τους χωρέσουν, όσες φυλακές κι αν χτίσουν.


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ