Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με ψυχραιμία αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Ισες αποστάσεις κρατούν οι Αμερικανοί

Η ακεραιότητα της ελεύθερης Κύπρου περιφρουρείται αποτελεσματικά και η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, διαβεβαίωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του, χτες το πρωί, ο Σ. Χάσικος τόνισε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν υπάρχουν αδύνατα σημεία στην πραγματική γραμμή αντιπαράταξης και η Εθνική Φρουρά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Αθήνα και ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με τον οποίο αξιολογούν την κατάσταση όπως εξελίσσεται με τις τουρκικές προκλήσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Αμυνας προειδοποίησε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς και στις ενέργειές μας, για να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία -- επισήμανε -- με τις προκλήσεις της επιχειρεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν πρέπει, τόνισε, να γίνουμε νεροκουβαλητές στο μύλο της Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία προβαίνει σε συνεχή πόλεμο νεύρων όχι μόνο εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν μέτρα για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Σ. Χάσικος ανέφερε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διαβήματα προς ευρωπαϊκές χώρες, καταγγέλλοντας την αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων, και τις κάλεσε να ενεργήσουν αποφασιστικά για να αναγκαστεί η Τουρκία να τα αποσύρει.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Ουάσιγκτον

Συνεπής με το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου που παίζει η χώρα του, ο Αμερικανός εντεταλμένος για το Κυπριακό, κ. Ουέστον, ζήτησε χτες αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Οι «ίσες» αποστάσεις του Αμερικανού διπλωμάτη τηρήθηκαν όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής κατά πέντε χιλιάδες άνδρες.

Χτες ο Αμερικανός διαμεσολαβητής ταξίδεψε από την Αγκυρα στην Αθήνα και σήμερα θα βρεθεί στη Λευκωσία, προκειμένου να δώσει ώθηση, όπως είπε, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στην προσπάθεια επίλυσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε την άποψή του ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για να βρεθεί λύση, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την κίνηση της Αγκυρας να ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις και απάντησε ότι ελληνικός στόχος είναι η δίκαιη επίλυση του προβλήματος. Πρόσθεσε δε ότι καμία ενέργεια δε θα υπονομεύσει τις συνομιλίες.

Για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, εκτίμησε ότι «η Τουρκία κλιμακώνει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις, με στόχο να αποπροσανατολίσει από τα κύρια ζητήματα, που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Επιχειρεί να δημιουργήσει δευτερεύοντα μέτωπα και να μετατρέψει τη διαφορά της διεθνούς κοινότητας με την Τουρκία, τη διαφορά της ΕΕ με την Τουρκία, σε ελληνο-τουρκική διαφορά. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε -- πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -- είναι να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, λαμβάνοντας βεβαίως όλα τα αναγκαία μέτρα σε επιμέρους προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ