Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γύφτικα σκεπάρνια

Γρηγοριάδης Κώστας

Σα γύφτικα σκεπάρνια καμαρώνουν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι μετά από τα συγχαρητήρια του προέδρου Μπους προς τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της «17Ν». Πάντως αυτό το «οι επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις της κυβέρνησής σας εναντίον μίας οργάνωσης που ευθύνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις τριών δεκαετιών, υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που αναφέρεται στο ως άνω τηλεγράφημα του Αμερικανού προέδρου, εμάς, τουλάχιστον, μας βάζει στις σκέψεις πως οι... παγκόσμιοι διώκτες της τρομοκρατίας θεωρούν τις «επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις» των Ελλήνων εφάμιλλες, από άποψη προσφοράς στην παγκόσμια κοινότητα, με τις δολοφονίες των αμάχων Αφγανών από τους... αντιτρομοκρατικούς βομβαρδισμούς τους.

Α, και κάτι άλλο: Αυτό το «περιμένω με ανυπομονησία να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στα βήματα της παραγωγικής συνάντησης που είχαμε εδώ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιανουάριο» πού να παραπέμπει άραγε; Ποια είναι συγκεκριμένα τα βήματα αυτής της «παραγωγικής συνεργασίας» που είχαν Μπους και Σημίτης στην Ουάσιγκτον; Να περιμένουμε κάποια υπεύθυνη απάντηση ή μήπως οι ιθύνοντες θα αφήσουν να τα αντιληφθούμε απ' ευθείας στην... καμπούρα μας;

Εκβιασμοί για την ιμπεριαλιστική ασυλία

Ολα τα μέσα, στην κυριολεξία, χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασυλία να εγκληματούν διεθνώς και να μην τους πιάνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αφού, για να εξασφαλίσουν τις διμερείς συμφωνίες εξαντλούν κάθε πιθανό εκβιασμό, προχτές έσυραν από το συρτάρι και τη λεγόμενη στρατιωτική βοήθεια. Οι ΗΠΑ θεωρητικά έχουν τη νομική δικαιοδοσία να σταματήσουν τη στρατιωτική βοήθεια σε όσες χώρες επικυρώσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο αμερικανικός νόμος με την ονομασία «Πράξη Προστασίας Στελεχών του Στρατεύματος», θεωρητικά επιτρέπει στις ΗΠΑ να διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια προς εκείνες τις χώρες, που έχουν επικυρώσει τη σύσταση του ΔΠΔ. Με άλλα λόγια, οι ιμπεριαλιστές ζητούν «ελευθέρας» ακόμα και από αυτό το Διεθνές Δίκαιο, για να συνεχίσουν να δολοφονούν αμάχους και μικρά παιδιά, όπως ήδη έκαναν και κάνουν στα Βαλκάνια, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού τους οδηγούν τα σχέδιά τους.

«Δημοκρατικές» κλοτσιές

Αμερικανοί δύο ειρηνιστικών οργανώσεων που δοκίμασαν να εισέλθουν στη Δυτική Οχθη, χθες υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό από τον Ισραηλινό στρατό: οι φωτογραφίες και το κείμενο που μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες δεν ήταν και πολύ κολακευτικά - σε μία από τις φωτογραφίες εμφανίζεται στρατιώτης να κλοτσά στο κεφάλι έναν από τους ειρηνιστές, προφανώς ως τιμωρία για το ειδεχθές έγκλημα ότι διαδήλωνε εναντίον της κατοχής... Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε διαφωτιστικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος μπορεί να εισέλθει στο έδαφός του και ποιος όχι... Εχουμε το δικαίωμα να απαγορεύουμε την είσοδο σε ομάδες που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι έρχονται να διαδηλώσουν σε τόπους όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες πολεμούν την τρομοκρατία». Ωραίο πράγμα η δημοκρατία... Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ειδικεύεται στο να διυλίζει τον κώνωπα, αυτή τη φορά κατάπιε την κάμηλο: «στους Αμερικανούς πολίτες δεν επετράπη οι είσοδος», ανέφερε με εύχαρι κομψότητα ανακοίνωσή του, κι έτσι «αποφάσισαν να μην εισέλθουν». Βοηθούσης και της μπότας του καλού Ισραηλινού στρατιώτη, ασφαλώς, αλλά αυτό δεν αναφέρθηκε - προφανώς διότι το Ισραήλ είναι μια «δημοκρατική χώρα»...

Οι... νέες επιχειρήσεις

Ακόμα 5.083 επιχειρήσεις και εταιρίες ιδρύθηκαν πέρσι, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της ICAP. Από αυτές το 76% είναι εταιρίες στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, το 16,7% βιομηχανικές επιχειρήσεις και το 7,6% αφορούν τον κλάδο του τουρισμού.

Οτι αυτές οι διαδικασίες διευκολύνουν κάποιους επιχειρηματίες ν' αυξάνουν τις περιουσίες τους, είναι κατανοητό σε όλους. Αν όμως είναι θετικές ή αρνητικές για τον απλό λαό αυτής της χώρας, δεν είναι θέμα που απαντάται με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Εκείνο όμως που με σιγουριά μπορεί να σημειώσει ο καθένας, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη κάθε άλλο παρά υποβοήθησε στην αύξηση της απασχόλησης και στη συγκράτηση της ανεργίας.

Για την ιστορία, τέλος, να αναφέρουμε ότι από τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το 1996, οι 1.592 ήδη έχουν προχωρήσει σε διάλυση, ενώ 106 έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες συγχώνευσης και εξαγορών.

Αλλοθι η κλοπή των όπλων

Αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για την εξυπηρέτηση των σχεδίων παραπέρα εμπλοκής της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και εξασφάλισης λαϊκής συναίνεσης στις αναπροσαρμογές που απαιτείται να γίνουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για το σκοπό αυτό, αποτελεί η κλοπή των όπλων από στρατόπεδο της Κω.

Ισως το ποιος έκλεψε τα όπλα στην Κω να είναι ερώτημα που επιδέχεται απάντηση περισσότερο αστυνομικού χαρακτήρα. Εκτός, όμως, από τους δράστες της κλοπής των όπλων και τους όποιους υπεύθυνους, που με πράξεις ή παραλείψεις τους διευκόλυναν τους πρώτους, υπάρχουν και οι δράστες της εκμετάλλευσης αυτής της κλοπής. Αυτοί που άρπαξαν την ευκαιρία, για να προβάλουν την, κατόπιν ΝΑΤΟικής παραγγελίας, ανασυγκρότηση του Ελληνικού Στρατού ως μέσον για την καλύτερη φύλαξη των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών αλλά και την ιδιωτικοποίηση -αποεθνικοποίηση λειτουργιών των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού ανακοινώθηκε η ανάθεση μελέτης σε ξένη ιδιωτική εταιρία(!) για τα μέτρα ασφάλειας των αποθηκών.

Η λύση, λένε, βρίσκεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα της ανασυγκρότησης του Στρατού Ξηράς. Πρόκειται για τη «συνταγή» της περισσότερης ΝΑΤΟποίησης, που εδώ και ένα διάστημα έχουν αρχίσει να εκτελούν, ώστε η χώρα να μπει πιο ενεργά στους νεοταξικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Η συνταγή αυτή προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων, ανασυγκροτήσεις στρατοπέδων, με τελικό σκοπό τη μετατροπή του Ελληνικού Στρατού σε ευέλικτες και ταχυκίνητες μονάδες, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, που απαιτούν στρατιωτικές δυνάμεις ικανές σε φέρουν σε πέρας αποστολές νεοταξικού τύπου, δηλαδή διεθνούς επιθετικού κατασταλτικού μηχανισμού. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του δόγματος της Εθνικής Αμυνας και της προστασίας των συνόρων και την αντικατάστασή του από το νεοταξικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας».

Αυτό που τους απασχολεί δεν είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των μέτρων ασφάλειας και φύλαξης των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών. Εξάλλου, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και όποιοι δηλώνουν ότι το ανακάλυψαν μετά το συμβάν της Κω είναι συνένοχοι.

Είναι γεγονός ότι η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο βαθμό που αυτές είναι προσανατολισμένες στην υπεράσπιση των συνόρων, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Οπως, επίσης, είναι γεγονός ότι από το 1974 και μετά, ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού Στρατού λειτουργεί κάτω από συνθήκες εκστρατείας, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ανάλογη είναι η διασπορά των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών. Ομως, όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν κανένα μέτρο βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας των μονάδων αυτών δεν έχει ληφθεί. Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες πηγαίνουν για εξοπλισμούς και έργα που εντάσσονται πιο άμεσα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, εντοπίζεται στην επιτάχυνση της ΝΑΤΟποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια πολιτική που ακυρώνει εκ των πραγμάτων κάθε έννοια Εθνικής Αμυνας. Εδώ πρέπει να εντοπιστούν οι πραγματικοί ένοχοι και για γεγονότα όπως αυτό της κλοπής στην Κω. Υπάρχει πολιτική ευθύνη που επικεντρώνεται στη ΝΑΤΟική ενσωμάτωση και τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Διάττοντες αστέρες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ κάνετε και κοιτάτε τη νύχτα στον αυγουστιάτικο ουρανό τα αστέρια που πέφτουν! Ετσι που τα κατάφεραν - και μας βομβάρδισαν - τους τελευταίους μήνες θα καταλήξουμε να πιστεύουμε ότι όλα τα αστέρια έχουν στη μέση ένα «17Ν»!

Αλλωστε, με τους διάττοντες αστέρες του ουράνιου θόλου μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε ευχή. Με τους «διάττοντες αστέρες» της ελληνικής τηλεόρασης η μόνη ευχή που σου έρχεται είναι «να πάψουν να λένε βλακείες».

Στην πρώτη περίπτωση έχεις ελπίδες η ευχή να πιάσει (εφόσον είσαι λίγο ρεαλιστής). Στη δεύτερη ...ξέχνα το (ακριβώς γιατί είσαι λίγο ρεαλιστής).

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η γεωργία του κυνηγητού των επιδοτήσεων στην Ευρώπη. Δήλωση του υφυπουργού Γεωργίας Ευάγγελου Αργύρη, που - όλως τυχαίως - φιλοξενήθηκε προσφάτως στη ΝΕΤ.

Αραγε, εμείς λάθος κάνουμε που βλέπουμε στην Ευρώπη να καταρρέει η γεωργία ...γενικώς; Είναι τόσο ανόητοι οι αγρότες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ώστε να μην καταλαβαίνουν τι τους γίνεται;

Να θυμίσουμε μήπως ότι οι περίφημες «επιδοτήσεις» που τόσο κατακρίνονται δεν προέρχονται από την τσέπη κανενός αλλά από τις εισφορές, τη φορολογία και τις «αποδόσεις» των κατοίκων αυτής της ηπείρου;

Να θυμίσουμε επίσης ότι υπάρχουν και κάποιες διεθνείς συμφωνίες που έχουν εδώ και χρόνια υποχρεώσει σε συρρίκνωση τους Ευρωπαίους αγρότες και τις υπέγραψαν οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και επίτροποι ή είναι περιττό;

ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ο Σημίτης - τότε που είχε επισκεφθεί την Κίνα - ότι θα ανοίξει τους δρόμους για επισκέπτες στην Ελλάδα τι ακριβώς εννοούσε άραγε; Γιατί ο τουρισμός είναι μειωμένος φέτος κατά 30% και το μόνο που έρχεται είναι, λέει, ...ένα «καφέ σύννεφο».

Εντάξει, ας μην ανησυχούν οι «εκσυγχρονιστές». Δεν πρόκειται να αποδώσουμε στον πρωθυπουργό τα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα, όπως και δεν του αποδώσαμε και τα ελληνικά που ταλαιπώρησαν φέτος τη χώρα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Την έλλειψη υποδομής, προετοιμασίας και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού τού καταλογίζουμε. Ιδίως όταν αυτός προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες τους πίσω από δικαιολογίες του είδους «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα».

Δυο κόσμοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάνω από ένα μήνα τώρα μετράει το τηλεοπτικό σίριαλ με τους 17 «μικρούς τρομοκράτες», με Ξηρούς, Θεσπρωτούς, επιτελικούς αρχηγούς και άλλους. Είναι η εικόνα της κοινωνίας που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι η ζωή μας με τρομοκράτες, ασφαλίτες, χαφιέδες πολίτες κ.ά. Οσοι, αντί να «κυνηγήσουμε» τους τρομοκράτες, βρεθήκαμε αυτές τις μέρες στις περιοδείες συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς, διαπιστώσαμε ξανά και ξανά πως εκεί υπάρχει πάντα ένας άλλος κόσμος που δεν παρουσιάζουν τα αστικά ΜΜΕ. Είναι ο κόσμος με τους εργαζόμενους, που δεν πήγαν διακοπές, που δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς, που ψάχνουν για μεροκάματο και αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία του εργοδότη. Ενας κόσμος που ψάχνει να βρει τρόπο να την παλέψει αυτή τη χαμοζωή. Ενας κόσμος που, σ' όποιον δημοσιογράφο ψάχνει να 'βρει την αλήθεια, δίνει ξεκάθαρη εντολή: ψάξτε στα αφεντικά να βρείτε τους τρομοκράτες!

Μαύρο χιούμορ για αγρότες...

Αν μη τι άλλο έχουν χιούμορ στην κυβέρνηση. Τη στιγμή που γίνεται χαμός με τους βαμβακοπαραγωγούς, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες έχουν βγάλει τα μαχαίρια (προτάσεις αρμόδιου επιτρόπου για το σταδιακό περιορισμό των επιδοτήσεων) η κυβέρνηση Σημίτη ανακοινώνει πρόγραμμα εξοικείωσης και εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών από αγρότες... Καλή, βέβαια, είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα εκμάθησης νέων τεχνολογιών, έχουν μέλλον στον τόπο τους, ότι η ενασχόλησή τους με τη γεωργία, θα τους διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα τους κρατά στα χωριά τους. Αλλά, σύμφωνα και με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η ύπαιθρος αποψιλώνεται, οι νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Αυτοί που μένουν είναι κυρίως μεσήλικες και άνθρωποι της λεγόμενης τρίτης ηλικίας. Φρόντισαν γι' αυτό η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουν, πάντως, χιούμορ έστω και αν το χιούμορ είναι μαύρο. Πρώτα τους εξοντώνουν και μετά πάνε στους απόμαχους και τους υπόσχονται προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών...

Μακάρι να ήταν απλά αφέλεια...

«... τα γεγονότα δείχνουν ότι, όσοι δεξιοί και αριστεροί, λένε μεγάλα λόγια και καλλιεργούν μηδενιστικά το μίσος "για να περνάει η (πολιτική) ώρα" πρέπει να προσέχουν: υπάρχουν υστερικοί, φανατικοί και ανεγκέφαλοι που τους ακούνε». Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο του Ρ. Σωμερίτη στο «Βήμα» και εκφράζει την αντίληψή του προφανώς για το πώς δημιουργούνται τρομοκρατικές οργανώσεις στιλ «17Ν»!

Και για να αποκτήσετε μια πιο πλήρη εικόνα για το τι εννοεί, αντιγράφουμε και το αμέσως παρακάτω απόσπασμα από το συγκεκριμένο άρθρο: «η κομμουνιστική Αριστερά (και όχι στο σύνολό της) μόνο τα τελευταία χρόνια απαρνήθηκε την επαναστατική βία και αμφισβητεί πάντα, το ένα τμήμα της ριζικά, το άλλο εν μέρει, το εγκληματικό παρελθόν και του διεθνούς και του ελληνικού κινήματος. Αυτό είναι που όσο δεν αντιμετωπίζεται ευθαρσώς, αμαυρώνει τους κοινωνικούς αγώνες της. Που όμως, ως προς τη δημοκρατία, ήταν μόνο άμυνα εναντίον των τρομερών διώξεων που της επεφύλαξε ο "ταξικός εχθρός" και όχι πρακτική δικής της εξουσίας»...

Τώρα, όλα τα σχόλια δικά σας...

Στοχεύουν στην ελίτ

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, αυτοί δηλαδή που διαχειρίζονται τα μεγάλα τουριστικά πακέτα, εξέδωσαν έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι τίθεται ως στόχος η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας από 12,5 εκατομμύρια το 2000 σε 19,4 εκατομμύρια το 2010. Και για να το πετύχουν, λέει, αυτό «μέχρι το 2010 η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει σε 46 γήπεδα γκολφ, 15 αυτόνομα συνεδριακά κέντρα, 24 κέντρα θαλασσοθεραπείας και 42 μαρίνες».

Καλά όλα αυτά, μόνο παρόμοιοι στόχοι δείχνουν ότι οι αρμόδιοι όλο και περισσότερο ξεχνούν πως η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια ελίτ που, σε τελευταία ανάλυση, κουβαλάει και τα είδη που καταναλώνει από το εξωτερικό, αλλά από τις μεγάλες μάζες των πολιτών άλλων χωρών. Μόνο που αυτές οι μάζες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία για το φετινό τουρισμό, ματαιώνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό γενικά, όταν εντείνονται οι επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση που πρώτα και κύρια πλήττουν τους εργαζόμενους και τις ευρύτερες λαϊκές ομάδες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πού το πάτε, κύριοι τρομολάγνοι;

Να λοιπόν που δημοσιολόγοι και αναλυτές, διαφόρων αποχρώσεων, άρχισαν να κάνουν διάφορες σοβαρές πραγματείες πάνω στο θέμα της βίας. Μερικοί μάλιστα, που θεωρούν εαυτούς καλούς γνώστες του μαρξισμού, μιλούν και για την επαναστατική βία. Και όλ' αυτά συνδεδεμένα, όχι με την ιστορία των κοινωνιών, αυτή την έχουν εγκαταλείψει, δεν τους χρειάζεται, αφού η κοινωνική εξέλιξη σταματά σ' αυτό το σάπιο σύστημά τους, ή για μερικούς μετεξελίσσεται «αυτόματα» και «αυθόρμητα», κάτω από την επίδραση της γνώσης και της τεχνολογίας, σε μετακαπιταλιστική, μεταβιομηχανική και ό,τι άλλο «μετά...» βάλει ο νους τ' ανθρώπου.

Στην επαναστατική βία λοιπόν βρίσκεται η καρδιά της «τρομοκρατίας» τύπου «17Ν», σύμφωνα με τις εμβριθείς αναλύσεις τους, που αν την εξοβελίσουν στο πυρ το εξώτερον θα γλιτώσει ο κόσμος από το «κακό».

Βεβαίως, όλοι αυτοί δουλεύουν για την ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος και της σάπιας κοινωνίας του κεφαλαίου. Που στην εποχή του ιμπεριαλισμού η αντιδραστική της πορεία είναι ανεπίστρεπτη και δε θα ανακοπεί αν η ιστορία δεν κάνει το άλμα για το πέρασμα στην κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Με την επαναστατική δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών μαζών, αυτή είναι η επαναστατική βία και όχι οι πολιτικές δολοφονίες των μηχανισμών των μυστικών υπηρεσιών. Γιατί οι λαϊκές μάζες νιώθουν καθημερινά τη βία του κράτους όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Που τις χτυπά η άγρια καταστολή της πολιτικής των κυβερνήσεων των μονοπωλίων και των κρατικών οργάνων προστασίας της εξουσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εντείνουν την εκμετάλλευση, οι αγρότες ξεκληρίζονται, τα παιδιά του λαού διώχνονται από την εκπαίδευση ελέω ταξικών φραγμών της μεταρρύθμισής τους, η υγεία των πληβείων ρίχνεται στον καιάδα της εμπορευματοποίησης, οι «τρομονόμοι» επιβάλλουν την ψυχολογία της τρομο-υποταγής, ενώ οι ναυτεργάτες είναι «ντυμένοι στο χακί» προς τέρψιν των εφοπλιστών αφού επιβλήθηκε διά της βίας η ταξική υποταγή τους. Αν όλ' αυτά δεν είναι βία τότε τι είναι;

Μα, δημοκρατία! αναφωνούν όλοι αυτοί οι θιασώτες του συστήματος. Που για να ανασαίνει απαιτεί την κρατική βία, την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία. Δημοκρατία που ενισχύεται με το οπλοστάσιο, ιδεολογικό και πρακτικό, της βίαιης κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στο λαό.

Ετσι λοιπόν η «υπόθεση 17Ν» αξιοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους ως μοχλός διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων. Η προκλητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των λαϊκών δυνάμεων, μέσω της διοχέτευσης του κουρνιαχτού των πληροφοριών και των σεναρίων στα ΜΜΕ, πασχίζει να διαμορφώσει μαζική ψυχολογία αποδοχής της πραγματικότητας που διαμορφώνουν με την επιδιωκόμενη τρομο-υποταγή και την ιδεολογική-προπαγανδιστική βία που ασκούν καθημερινά ασταμάτητα όλοι οι μηχανισμοί τους. Η πολύμορφη συκοφάντηση του ΚΚΕ και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η επιδίωξη ενοχοποίησης κάθε ιδέας και πρακτικής μαζικής λαϊκής κοινωνικοπολιτικής αντίστασης, πολύ περισσότερο, αμφισβήτησης του σάπιου συστήματός τους, γίνονται μοχλοί διαμόρφωσης μιας ακόμη πιο βάρβαρης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.

Η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, όχι μόνον πρέπει να επαγρυπνούν, αλλά να αντιστρέψουν την κατάσταση, ενισχύοντας την κοινή κοινωνικοπολιτική τους δράση στην προοπτική συγκρότησης του δικού τους λαϊκού μετώπου πάλης, έως την ανατροπή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής και της εξουσίας που την ασκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ