Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το πείσμα της διγλωσσίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον τίτλο «"Πείσμα" Παπαρήγα συν "ορθότητα" της γραμμής» έβαλε η χτεσινή «Αυγή» στο σχετικό με το φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» και την εκεί ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρεπορτάζ. Κι όταν προχωρούσε κανείς στο σχετικό κείμενο διάβαζε: «Η γραμματέας του ΚΚΕ υπερασπίστηκε την πολιτική συνεργασιών που ακολουθεί. Συναντηθήκαμε, είπε, με το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση καθώς "το ελάχιστο απαιτητό ήταν η οριοθέτηση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πανελλαδικά"».

Προφανώς, η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ διαφωνούν στην ορθότητα αυτής της πολιτικής. Γεγονός, άλλωστε, που γίνεται φανερό και από την ευρύτατη συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ σε περισσότερες από το ένα τρίτο των νομαρχιών και σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα. Δικαίωμά τους, βέβαια, αλλά και υποχρέωση δική μας, να σημειώνουμε την εξόφθαλμη διγλωσσία, όταν, την ίδια στιγμή - παράδειγμα στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και όπου δε συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ - σηκώνουν τη σημαία του αγώνα ενάντια στο δικομματισμό και τις αντιλαϊκές του πολιτικές, για να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά.

Η αγαπημένη του τακτική

«Το θέμα στο Ιράκ δεν είναι πρώτιστα θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ζήτημα είναι η αναδιανομή των συμβολαίων πετρελαίων ανάμεσα σε πετρελαϊκές εταιρίες της Ευρώπης και της Αμερικής».

Αυτά δήλωσε τις προάλλες ο Γερ. Αρσένης στον «Antenna Radio». Και το γεγονός πως αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια, για τις αιτίες του προετοιμαζόμενου πολέμου, είναι ένα το κρατούμενο. Το άλλο είναι πως οι θέσεις αυτές απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης και του κόμματός του. Δεν είναι η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά, βέβαια, που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Η διγλωσσία ήταν πάντα η αγαπημένη τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Οι νέες ... ευκαιρίες

Το 'χουμε τονίσει πολλές φορές. Το Χρηματιστήριο είναι χώρος άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και μοχλός ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου, προς όφελος της ολιγαρχίας των «εχόντων και κατεχόντων». Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος - εμμέσως πλην σαφώς - επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Ο υπουργός εξάγγειλε, λοιπόν, την επέκταση των εταιρικών ομολόγων (ομόλογα, τα οποία εκδίδουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αγοραστές θα έχουν λαμβάνειν από τα μελλοντικά έσοδα και κέρδη). Ουσιαστικά, δηλαδή, και επειδή το Χρηματιστήριο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα στους κεφαλαιοκράτες, η κυβέρνηση τούς δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της μορφής αυτής φτηνού δανεισμού, καταργώντας μια σειρά περιορισμούς, που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Εχουμε, με άλλα λόγια, μια ακόμη μορφή συγκέντρωσης των λαϊκών αποταμιεύσεων, με δόλωμα τη συμμετοχή στα κέρδη ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι κάθε λογής αετονύχηδες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Κι αν αναρωτιέστε, για τις προσφερόμενες εγγυήσεις, σας βεβαιώνουμε ότι είναι περίπου ισάξιες αυτών, που προσφέρονταν και για τις ανάλογες ...ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο... Μην τα θέλουμε, όμως, όλα δικά μας. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά είναι ...ελεύθερη.

Η ανατροπή του, ο μόνος δρόμος

Στους 400.000 ανέρχονται οι άστεγοι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα του BBC NEWS και, βέβαια, ζουν σε συνθήκες άθλιες. Αρκετοί περισσότεροι είναι οι άνεργοι. Οσο δε, για τους υποαπασχολούμενους, μην το συζητάτε. Αποτελούν πλέον ένα σοβαρότατο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας, για να καμαρώνει ο Τ. Μπλερ, ότι... μείωσε την ανεργία.

Ας γυρίσουμε, όμως, στην έρευνα του BBC NEWS. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, ανάμεσα στους άστεγους υπήρχαν πολλοί, που είχαν συγκεκριμένα και μάλιστα περισσότερο ή λιγότερο πλούσια προσόντα, τα οποία, όχι μόνο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στους ίδιους εργασία, αλλά θα τους καθιστούσαν και ιδιαίτερα χρήσιμους στην κοινωνία γενικότερα. Το 10% του δείγματος των αστέγων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο, ανακάλυψε με έκπληξη ο ρεπόρτερ του BBC NEWS. Και να ήταν μόνοι..!

Ο καπιταλισμός, ακόμη και στις καλές του εποχές, δεν υπολόγιζε τις ανάγκες των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες σαπίσματος και αντιδραστικοποίησής του. Το καπιταλιστικό κέρδος ήταν και είναι ο πρώτιστος σκοπός του. Ο εργαζόμενος αποτελεί γι' αυτόν, έναν ακόμη κρίκο, ένα ακόμη γρανάζι, στην εξαγωγή κερδών και τη συνεχή μεγιστοποίησή τους. Κι αυτό, δεν παίρνει επιδιόρθωση. Ούτε εξανθρωπίζεται ο καπιταλισμός. Το αντίθετο, γίνεται συνεχώς και χειρότερος και η μόνη αντιμετώπισή του βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής του.

Αντιθέσεις...

«

Δηλητηρίασε τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις» είπε προχτές ο Αμερικάνος υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, για τον Γερμανό επανεκλεγέντα καγκελάριο, Γκ. Σρέντερ. Θα ήταν λάθος εκτίμηση να πιστέψει κανείς πως του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ του ξέφυγε μια ιδιαίτερα φορτισμένη έκφραση του τύπου «τον ποτίσαμε ροδόσταμο μας πότισε φαρμάκι», που δεν έχει και πολύ νόημα. Ισα - ίσα έδινε μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Αλλωστε, ακόμα και αν μπορούσαμε να υποθέσουμε πως του Ντ. Ράμσφελντ του ξέφυγε μια πολύ βαριά κουβέντα, τι να πούμε για το ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο ακόμα να συγχαρεί, έστω τυπικά, τον Γκ. Σρέντερ για την επανεκλογή του;

«

Η Αμερική έκανε το παν για να υποστηρίξει την αντιπολίτευση στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία. Υποστήριξε ανοιχτά τον Στόιμπερ», δήλωσε χτες κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Είναι φανερό πως η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν καλύπτεται, γιατί καμιά από τις δυο δεν έχει σκοπό να την καλύψει. Ισα - ίσα, αυτές και άλλες παραπλήσιες δηλώσεις και πράξεις είναι η εκδήλωση της βαθιάς «φυσικής» αντίθεσης μεταξύ των συμμάχων, όταν πρόκειται για μοίρασμα της λείας. Για παράδειγμα, ο Αμερικάνος επιχειρεί να απομονώσει τον Γερμανό στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, να σπείρει ανασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά στους λεγόμενους επενδυτές και με όλα τούτα, αν μπορέσει τελικά, να τον σύρει δίπλα του στην καινούρια στρατιωτική επίθεση που ετοιμάζει. Ο Γερμανός, από την άλλη, δεμένος με τα συμφέροντα που έχει ανοίξει, ή επιχειρεί να ανοίξει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αντιστέκεται πραγματικά, ή «ανεβάζει την τιμή του κάνοντας τον δύσκολο», ή περιμένει την τελική καλύτερη προσφορά...

Οπως ακριβώς τα άγρια ζώα είναι έτοιμα να σκοτωθούν για τον έλεγχο του ζωτικού τους χώρου, έτσι και εδώ το ιμπεριαλιστικό «ένστικτο» καλεί για τη σύγκρουση πέρα ακόμα και από την ίδια τη θέληση των ανθρώπων. Αρα, πίσω από τις απλές δηλώσεις των πολιτικών, κρύβεται ένας διαρκής εσωτερικός πόλεμος μεταξύ των ιμπεριαλιστών, ανεξάρτητα αν οι επιμέρους σκοπιμότητες τούς φέρνουν μαζί ή απέναντι. Και μαζί και απέναντι, η σύγκρουση είναι μόνιμη και φυσική. Μόνον ο τρόπος διαφέρει.

«

Οταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», γιατί είναι ακριβώς αυτές οι εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, που προκαλούν τους πολέμους και αιματοκυλούν τους λαούς. Αλίμονο στο λαό, που θα παρασυρθεί στο πλευρό του ενός, ή του άλλου ιμπεριαλιστή, για να βρει το δίκιο του ή για να ...εξασφαλίσει δήθεν την ησυχία του. «Ζεσταίνοντας την πλάτη του ιμπεριαλιστή», συμμετέχει, ουσιαστικά, στη μελλοντική καταστροφή του. Τα λαϊκά συμφέροντα βρίσκονται σε άλλη, αντίθετη, πορεία από αυτά των ιμπεριαλιστών όλων των ειδών, των χωρών και των αποχρώσεων. Γνωρίζοντας τις εσωτερικές αντιθέσεις, χαράζουν την αγωνιστική ενωμένη πορεία τους, ενάντια σε όλα τα σχέδια των μονοπωλίων και των εκπροσώπων τους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Ασφάλεια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α ΜΑΛΙΣΤΑ! Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης για θέματα ασφάλειας πτήσεων πρόκειται να βρεθεί η Ελλάδα, μετά την ευνοϊκή επ' αυτού εισήγηση του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ. Είδες για να τα πηγαίνεις καλά στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα»; Υπάρχουν ωφέλειες.

Βέβαια, υπάρχουν και κάτι μικρολεπτομέρειες. Για παράδειγμα, θα είμαστε μια χώρα με εγγυημένη ασφάλεια πτήσεων, με ένα αεροδρόμιο το οποίο ελέγχει μια γερμανική εταιρία και έναν εθνικό αερομεταφορέα που οδηγούν στη διάλυση και το ξεπούλημα. Αλλα αυτά δε μετράνε φαίνεται.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανθρωπιστική η χτεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ. Είναι λέει κατά των «μονομερών» ενεργειών και ζήτησε παρέμβαση του ΟΗΕ.

Δηλαδή, αν βομβαρδιστούν (ως είθισται) χιλιάδες άμαχοι με «πολυμερείς» ενέργειες και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, τότε δε θα πάθουν τίποτε και οι βομβαρδισμοί θα είναι άκρως ανθρωπιστικοί και για το κάλο του πλανήτη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές. Προφανώς δεν τα έχουν αναλύσει σωστά τα πράγματα.

Ιδίως αυτή την περίοδο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την πλήρη προσοχή της κυβέρνησης. Και τα ρουσφέτια τους κάνουν και έργα βιτρίνας της τελευταίας στιγμής κάνουν και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Με τη διαφορά ότι το πρόβλημα δεν είναι αν η κυβέρνηση δίνει προσοχή στους δήμους. Ας τους δώσει τα χρήματα που πρέπει, για παράδειγμα, και η προσοχή της ας λείπει.

Μόνο που για την ουσία του πράγματος ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ κάνουν κουβέντα. Βλέπετε, σε αυτό το σημείο συμφωνούν απόλυτα, όπως και στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λίγο ο προεκλογικός «χειρισμός» των μεγάλων πλημμυρών, που έπληξαν πρόσφατα τη Γερμανία. Λίγο η εκμετάλλευση των αντιπολεμικών αισθημάτων των Γερμανών εργαζομένων. Λίγο η χρήση των - γνωστών και στη χώρα μας - ψεύτικων και τεχνητών διλημμάτων, σε συνδυασμό με το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, και ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στη Γερμανία κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία της χώρας, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Και μπορεί, ορισμένοι να ισχυρίζονται ότι πέρασαν πλέον τα δύσκολα για τον Σρέντερ και τους συμμάχους του, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα για τον επανεκλεγέντα Γερμανό καγκελάριο και την όποια κυβέρνησή του. Τώρα, θα βρεθούν μπροστά στα προβλήματα του προετοιμαζόμενου πολέμου στο Ιράκ, της ανεργίας, των αυξανομένων συνεχώς απαιτήσεων των Γερμανών βιομηχάνων, της συνεχιζόμενης ύφεσης και των μαζικών απολύσεων, κλπ., κλπ. Κι όπως όλοι καταλαβαίνουν, ο δρόμος των προεκλογικών υποσχέσεων είναι εύκολος και, πάντως, πολύ λιγότερο δύσκολος από το δρόμο της πράξης. Και δε θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά φοβόμαστε ότι δε θα περάσει πολύ καιρός και πολλοί Γερμανοί εργαζόμενοι θα νιώσουν προδομένοι...

Αποκαλυπτική σιωπή

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται - με τον ένα ή άλλο τρόπο - ο προετοιμαζόμενος από τις ΗΠΑ πόλεμος ενάντια στο Ιράκ, αλλά μερικοί μερικοί, παρότι ζητούν την ψήφο του λαού, αποφεύγουν να ασχοληθούν με το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι του δικομματισμού. Χρήστος Παπουτσής και Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Τζαννετάκος και Φώφη Γεννηματά, όπως και πολλοί άλλοι ανά την Ελλάδα ποιούν ...τη νήσσα, παρότι τα μαύρα σύννεφα γίνονται συνεχώς και περισσότερα.

Δεν πειράζει. Αρκούντως αποκαλυπτική είναι και η σιωπή τους, μαζί με τις σχετικές θέσεις των κομμάτων τους.

Αλαλούμ

Ανάμεσα στα δήθεν μέτρα κατά της ακρίβειας, που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, είχε αναφέρει ότι ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία («Μέτρον Ανάλυσις») το έργο της τιμοληψίας σε όλα τα πρατήρια της χώρας για διάστημα τριών μηνών, έναντι 6 εκατ. δραχμών συνολικά. Χτες, λοιπόν, στην «Καθημερινή» δημοσιεύεται επιστολή της προαναφερόμενης εταιρίας, η οποία δηλώνει τα εξής: Πρώτον, δεν της έχει ανατεθεί κανένα έργο. Δεύτερον, της ζητήθηκε και έχει δώσει προσφορά για ένα πιλοτικό έργο τιμοληψίας λίγων εβδομάδων μόνον στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τρίτον, στην προσφορά αυτή η προτεινόμενη τιμή ανέρχεται στις 613.000 δραχμές τη βδομάδα, για μία τιμοληψία τη βδομάδα και στο διπλάσιο για δύο τιμοληψίες. Με άλλα λόγια, για τρεις μήνες, φτάνει περίπου τα 8 και 16 εκατ. δραχμές αντίστοιχα.

Και να φανταστείτε ότι τα... μέτρα αυτά είχαν ανακοινωθεί μετά από ολόκληρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που εξέτασε διεξοδικά το θέμα της ακρίβειας και της αντιμετώπισής της..!

Τα αίτια μιας επίσκεψης

Το γεγονός, πως βρίσκεται στη χώρα μας ο Ζεράρ ντε Βιλιέ, μυθιστορηματικός απογραφέας των «κατορθωμάτων» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σας είναι γνωστό μάλλον. Πάμε στοίχημα, όμως, ότι δε γνωρίζετε τον πραγματικό σκοπό της επίσκεψής του. Τα περί άντλησης στοιχείων, σχετικά με την υπόθεση της «17Ν», είναι παραμύθια. Στοιχεία έχει όσα θέλει ο άνθρωπος, στα αρχεία της Σκότλαντ Γιαρντ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν ήταν ανάγκη να έρθει στην Αθήνα για να τα βρει. Απλούστατα, ήρθε να πάρει μια γεύση του χώρου όπου δρούσε η «17Ν» και, κυρίως, να αντλήσει πείρα και διδάγματα από τα εγχώρια τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Βλέπετε, η φήμη των τελευταίων, σχετικά με τη... μυθιστορηματική παρουσίαση του θέματος έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της χώρας...

Τα... πλάνα της Τροχαίας

Ηταν κοινό μυστικό, αλλά, μέχρι σήμερα - απ' όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον - δεν υπήρχαν οι σχετικές αποδείξεις και στοιχεία. Αναφερόμαστε στο γεγονός, πως οι τροχονόμοι έχουν συγκεκριμένα πλάνα καταγραφής παραβιάσεων και κλήσεων από τις προϊσταμένες τους αρχές, μετατρεπόμενοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε «κυνηγούς κεφαλών». Σε εφημερίδα της Ηλείας, λοιπόν, δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένα εσωτερικό έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, με τίτλο «Δραστηριότητα Υπηρεσιών Τροχαίας - Επίτευξη τεθέντων στόχων». Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται, ότι μέχρι 31/7/2002 οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν βεβαιώσει 3.062 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα «και υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους να βεβαιωθούν τουλάχιστον 2.322 ακόμα, ενώ βεβαίωσαν 739 παραβάσεις μη χρήσης ζώνης ασφαλείας και υπολείπονται να βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 457 ακόμη, προκειμένου να επιτευχθούν οι τεθέντες από το Αρχηγείο σχετικοί στόχοι».

Το μόνο, για το οποίο αναρωτιόμαστε, είναι τα κριτήρια, με τα οποία αποφασίζονται τα σχετικά πλάνα. Από τα νούμερα, πάντως, υποψιαζόμαστε το εξής: Το υπουργείο Οικονομικών βάζει το νούμερο σε εκατομμύρια ευρώ και το Αρχηγείο της Αστυνομίας το μοιράζει μετά σε παραβάσεις και αντίστοιχα πρόστιμα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προεκλογική παροχολογία

Το ασφυκτικό περιθώριο που μένει έως την ημέρα της πρώτης κάλπης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών φαίνεται ότι έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές του κυβερνητικού μηχανισμού, προκειμένου να καρπωθεί ό,τι μπορεί περισσότερο. Ετσι η «παροχολογία» έχει «πάρει φωτιά». Μια βόλτα στους δήμους, μικρούς και μεγάλους, δείχνει ότι το κύριο όπλο των υποψηφίων του δικομματισμού και άλλων δορυφορικών συνδυασμών είναι η υποσχεσιολογία και το ρουσφέτι, που αφορά κυρίως στην εύρεση εργασίας, αλλά και στο τάξιμο για να πάει το παιδί στον παιδικό σταθμό και ό,τι άλλου είδους «διευκόλυνση» μπορεί να βάλει νους ανθρώπου...

Το «βαρύ πυροβολικό» που ρίχνει η κυβέρνηση στο παιχνίδι είναι οι λεγόμενες αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, παρόλο που εδώ και καιρό τις αρνιόταν, όπως και όλες τις οικονομικές διεκδικήσεις άλλων κλάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα δίνεται και το οικογενειακό επίδομα, ανεξάρτητα αν το παίρνει ο σύζυγος ή η σύζυγος. Αυτό το «κουβαρνταλίκι» της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνεται τώρα. Λίγο πριν τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όμως για το δικομματισμό, παρά τα όσα λέγονταν αρχικά για εκλογές που δεν κρίνουν κυβέρνηση, τώρα καταμετρούνται ως πρώτιστη πολιτική μάχη, που πρέπει να δοθεί με όλα τα μέσα. Δεν είναι επίσης τυχαία η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Αμυνας για μείωση της στρατιωτικής θητείας σε οχτώ μήνες.

Είναι ικανοί οι πρασινογάλαζοι πολιτικάντηδες να τάξουν τα πάντα, ενδεχομένως και να δώσουν και κάτι - με το αζημίωτο -βέβαια. Ακόμα και οι όποιες πενιχρές αυξήσεις εξανεμίζονται από τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα ειδικά λαϊκής κατανάλωσης. Το κράτος αβανταδόρος και υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου τα παίρνει ποικιλοτρόπως από τα λαϊκά στρώματα. Οι μεγάλες ανατιμήσεις των υποτίθεται Δημόσιων Επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) χτυπάνε πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα. Τα κάθε είδους χαράτσια, που νομοθέτησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι άλλοι ΣΥΝοδοιπόροι τους, αδειάζουν τις τσέπες και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τις δήθεν παροχές.

Οι δημοτικοί «άρχοντες» που συναίνεσαν, ανέχτηκαν, στήριξαν και πάντως δεν αντιπάλεψαν την αντιλαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται σε όλους τους τομείς, δεν μπορούν τώρα να φορούν την προβιά των «φροντιστών των λαϊκών αναγκών», των υπερκομματικών, των «ευαίσθητων» στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Οι εργαζόμενοι, αυτοί που τίμια βγάζουν το ψωμί τους, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του «ανταλλάγματος» και της «πώλησης της ψήφου». Πρέπει να μαυρίσουν αυτούς που συνέβαλαν στη μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που άνοιξαν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση. Αυτούς που εφάρμοσαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και βοήθησαν στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Αυτούς που ως πολιτικοί φορείς και μηχανισμοί τώρα εμφανίζονται γαλαντόμοι, αλλά πρωτοστάτησαν στην επιβολή τοπικών φόρων και νέων βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Και η μόνη πραγματική καταδίκη όλων αυτών των υποσχεσιολόγων διαχειριστών είναι η υπερψήφιση των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, η μοναδική εγγύηση για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ