Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ανατροπή του, ο μόνος δρόμος

Στους 400.000 ανέρχονται οι άστεγοι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα του BBC NEWS και, βέβαια, ζουν σε συνθήκες άθλιες. Αρκετοί περισσότεροι είναι οι άνεργοι. Οσο δε, για τους υποαπασχολούμενους, μην το συζητάτε. Αποτελούν πλέον ένα σοβαρότατο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας, για να καμαρώνει ο Τ. Μπλερ, ότι... μείωσε την ανεργία.

Ας γυρίσουμε, όμως, στην έρευνα του BBC NEWS. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, ανάμεσα στους άστεγους υπήρχαν πολλοί, που είχαν συγκεκριμένα και μάλιστα περισσότερο ή λιγότερο πλούσια προσόντα, τα οποία, όχι μόνο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στους ίδιους εργασία, αλλά θα τους καθιστούσαν και ιδιαίτερα χρήσιμους στην κοινωνία γενικότερα. Το 10% του δείγματος των αστέγων είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο, ανακάλυψε με έκπληξη ο ρεπόρτερ του BBC NEWS. Και να ήταν μόνοι..!

Ο καπιταλισμός, ακόμη και στις καλές του εποχές, δεν υπολόγιζε τις ανάγκες των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες σαπίσματος και αντιδραστικοποίησής του. Το καπιταλιστικό κέρδος ήταν και είναι ο πρώτιστος σκοπός του. Ο εργαζόμενος αποτελεί γι' αυτόν, έναν ακόμη κρίκο, ένα ακόμη γρανάζι, στην εξαγωγή κερδών και τη συνεχή μεγιστοποίησή τους. Κι αυτό, δεν παίρνει επιδιόρθωση. Ούτε εξανθρωπίζεται ο καπιταλισμός. Το αντίθετο, γίνεται συνεχώς και χειρότερος και η μόνη αντιμετώπισή του βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ