Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δύσκολα» σενάρια για το Κυπριακό

Πιθανότητες, ελπίδες και ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού διαπίστωσαν, μάλλον από συνήθεια, μετά την προχθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο Αλβάρο ντε Σότο, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ωστόσο η Αθήνα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πιθανό ενδεχόμενο το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκέμβρη να αναβάλει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πηγές υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση του 1999 στο Ελσίνκι, οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχτεί ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη. Ομως έχουν σημειώσει επίσης, ότι το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκέμβρη του 2002 θα λάβει υπόψη του όλους τους σχετικούς παράγοντες γύρω από αυτή την υπόθεση πριν αποφασίσει για την ένταξη της Κύπρου.

Στο ΥΠΕΞ παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας θεωρούν ότι αναμένονται γεγονότα που εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσχήματα για τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τον αυξανόμενο τουρκικό ρόλο ενόψει της αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράκ, την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη γειτονική χώρα και η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλείψει μετά τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη και τέλος την πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να καταθέσει νέο σχέδιο επίλυσης - μετά τις τουρκικές εκλογές - το οποίο θα ανοίξει νέο κύκλο διαβουλεύσεων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές δυσμενείς εξελίξεις, εξευμενίζοντας την Αγκυρα, προσφέροντάς της ακόμη και ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ και σε κάθε περίπτωση στηρίζοντας την ενταξιακή της πορεία. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, υπογράμμισε ως θετικό το γεγονός ότι διατηρούνται ακέραιες οι ελπίδες και η δυναμική της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Βέβαια, η δεδομένη άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί στο Κυπριακό και η πιθανότατη απροθυμία των εταίρων να δεχτούν την Κύπρο στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος, υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετεί ρητορικές για χρησιμοποίηση του δικαιώματος του βέτο συνολικά στη διεύρυνση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ