Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17 Ν»
Κατέθεσαν Παλαιοκρασσάς και Βαρδινογιάννης

Στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Αθηνών Λεων. Ζερβομπεάκο, κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσάς και ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης, που υπήρξαν στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν». Οι ίδιοι έχουν δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής στην επικείμενη δίκη, μέσω των συνηγόρων τους Αλ. Κατσαντώνη και Αλ. Λυκουρέζου - Ι. Γιαννίδη, αντίστοιχα.

Πρώτος προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο ο κ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στην επίθεση με ρουκέτες που είχε γίνει εναντίον του στις 14-7-1992 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Ο ίδιος, ο οδηγός του και δύο μέλη της οικογένειάς του που επέβαιναν στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο δεν έπαθαν τίποτα, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα από τα θραύσματα ο διερχόμενος σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν. Από την έκρηξη είχαν καταστραφεί και δύο αυτοκίνητα. Τη συμμετοχή τους στην επίθεση αυτή φέρονται ότι έχουν ομολογήσει οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, Βασ. Τζωρτζάτος, Κ. Τέλιος, ενώ η τηλεπυροδότηση των ρουκετών αποδίδεται στον Δ. Κουφοντίνα.

«Νομίζω ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και προσεκτικά», δήλωσε αργότερα ο πρώην υπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «η δίκη θα θωρακίσει περισσότερο τη δημοκρατία και θα οδηγήσει στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Ο Β. Βαρδινογιάννης, που κατέθεσε κατόπιν, περιέγραψε στον ανακριτή τη δική του «εμπειρία» τρόμου από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του στις 20-11-1990 το πρωί στην Εκάλη. Η «17 Ν» είχε εκτοξεύσει τρεις ρουκέτες στο αυτοκίνητό του, που τον προστάτευσε γιατί ήταν θωρακισμένο. Σύμφωνα με τις «απολογίες» των Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού, η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε από αυτούς και τον Δ. Κουφοντίνα.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Α. Σωτηροπούλου

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας απέρριψε χτες το αίτημα της συνηγόρου της κατηγορουμένης για συμμετοχή στη «17 Ν» Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννας Κούρτοβικ, για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα απαγορεύει σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους να αναφέρονται στην προσωπική ζωή της πελάτισσάς της και στον ανήλικο γιο της. Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το θέμα αυτό μετά τη συζήτηση της σχετικής αίτησης της Σωτηροπούλου στις 29 Σεπτέμβρη.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται και υποστηρίζει ότι είχε επισκεφθεί μια φορά μαζί με τον Κουφοντίνα τη «γιάφκα» της οδού Δαμάρεως, όπου βρέθηκε παλαμικό της αποτύπωμα. «Ηταν το σπίτι ενός πελάτη του Δημήτρη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και του είχε αφήσει τα κλειδιά για να πάει κάποια πράγματα», ανέφερε στην απολογία της ενώπιον του ειδικού ανακριτή. Αρνήθηκε δε ότι υπήρχαν όπλα μέσα σ' αυτό το σπίτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ