Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για «δουλιές»

Στην τακτική Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στην Κοπεγχάγη και στην οποία συμμετείχε ως μέλος της κοινοτικής τρόικας ο Ελληνας πρωθυπουργός, θίχτηκαν αρκετά θέματα, για τα οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, «ελήφθη η απόφαση να εξεταστεί η επιβολή ενός φόρου στη δημιουργία πλούτου από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην πορεία της παγκοσμιοποίησης, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, γιατί για πρώτη φορά ένας τέτοιος Οργανισμός, μια τέτοια Συνάντηση καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Παλαιότερα, σε προηγούμενες Συναντήσεις, ένας τέτοιος φόρος πάντα απορριπτόταν». Απ' ό,τι, βέβαια, καταλαβαίνουμε «μεγάλο βήμα» θεωρεί ο Ελληνας πρωθυπουργός την «εξέταση» «επιβολής φόρου στη δημιουργία πλούτου από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές», και όχι σε όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πολύ μεγάλο βήμα!

Γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράκ διαμορφώθηκαν δύο απόψεις: «Μια άποψη, που ήταν και άποψη της Ελλάδας, υποστήριζε ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το Ιράκ θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των διαδικασιών του. Τις πρωτοβουλίες, σύμφωνα με αυτή την άποψη, θα πρέπει να τις έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν».

«Η άλλη άποψη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έλεγε ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις και αυτό δικαιολογεί, ίσως, μια μονομερή παρέμβαση των ΗΠΑ. Εμείς πιστεύουμε ότι εάν καθιερωθούν μονομερείς παρεμβάσεις, τότε δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη Διεθνή Κοινότητα και αυτό δε συμβιβάζεται με το διεθνές σύστημα δικαίου. Τα Ηνωμένα Εθνη ιδρύθηκαν ακριβώς για να υπάρχει μια κοινή απόφαση γύρω από τα θέματα αυτά». Υπέρ της πρώτης άποψης επιχειρηματολόγησαν, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Γαλλία και η Κίνα.

Κανένα πρόβλημα φαίνεται πως δεν έχει ο πρωθυπουργός μας να εισβάλουν τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα - μαζί και τα ελληνικά - οπουδήποτε, αρκεί να έχουν τις ευλογίες του ΟΗΕ. Λες και ο ΟΗΕ είναι ουδέτερος και δεν είναι οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δίνουν τον τόνο στις αποφάσεις του.

Αντικείμενο συζήτησης ήταν επίσης «το γνωστό θέμα της λαθρομετανάστευσης. Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ασιατικών χωρών υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Συμφωνήσαμε, επίσης, για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εργασίας για να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ασία προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα από την οποία περνά». Δηλαδή; Τι ακριβώς θα κάνει η ειδική αυτή ομάδα εργασίας; Θα δώσει χρήματα για να αναπτυχθούν οι χώρες της Ασίας ώστε να μη φεύγουν «γι' άλλα μέρη» οι κάτοικοί τους; ΄Η μήπως θα ενισχύσει τους μηχανισμούς παρεμπόδισης του περάσματος των μεταναστών στην Ευρώπη; Θα κάνουν δηλαδή τα σύνορά μας «νεκροταφεία μεταναστών»;

Κατά τα λοιπά, η συνάντηση των ηγετών υπογράμμισε την ανάγκη για «δουλιές». «Η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε την αυτονόητη, θα έλεγα, ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Μας ενδιαφέρει αυτή η συνεργασία. Γιατί, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η Μεσόγειος και, μέσω της Μεσογείου, και η Ελλάδα θα είναι μελλοντικά η πύλη για τις συναλλαγές με τις μεγάλες ασιατικές χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται διευθετήσεις σε πλαίσιο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2023-09-22 00:00:00.0)
Οικονομικό και γεωπολιτικό «μέτωπο» στην Ευρασία απέναντι στον ευρωατλαντικό άξονα (2023-07-05 00:00:00.0)
Ενισχύεται η συνεργασία σε Ενέργεια και εμπόριο (2021-09-30 00:00:00.0)
«Φτωχά» αποτελέσματα (2005-11-29 00:00:00.0)
Παρηγοριά στον άρρωστο; (2000-12-16 00:00:00.0)
Επαφές Σημίτη με Αμάτο - Ρουτέλι (2000-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ