Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
«Φτωχά» αποτελέσματα

Δεν κατάφεραν οι ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν τη συστράτευση των 10 «εταίρων» τους από τη Μεσόγειο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Χαμόγελα για τις φωτογραφίες

Eurokinissi

Χαμόγελα για τις φωτογραφίες
Απέτυχαν οι ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν τη συστράτευση των «εταίρων» τους στη Μεσόγειο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που ολοκληρώθηκε χτες στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Μπορεί οι 35 αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να συμφώνησαν σε έναν «κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία, κυρίως από την πλευρά των αραβικών κρατών, σε ό,τι αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ναυάγιο της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μία γενικόλογη διακήρυξη, αλλά όχι και σε μια κοινή δήλωση, όπως επιδίωκαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, με πρώτες τις προεδρεύουσες της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι οι «35» κατέληξαν σε μια συμφωνία όσον αφορά τον κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Υιοθετήθηκαν από όλους δύο έγγραφα και υπάρχει επίσης δήλωση των προέδρων», δήλωσε ο Μπλερ στην τελική συνέντευξη Τύπου της διάσκεψης, επιβεβαιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ότι οι μετέχοντες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση.

Η ΕΕ και οι 10 εταίροι της στη Μεσόγειο συμφώνησαν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο δηλώνεται ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί» και σε ένα πενταετές «πρόγραμμα εργασίας» το οποίο θα αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, διευκρίνισε ο Μπλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημαντικότεροι Αραβες ηγέτες δεν προσήλθαν στη διάσκεψη, ενώ όσον αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας έντονη ήταν η αντίδραση κυρίως από τη Συρία, η οποία επέμενε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των τρομοκρατών και όσων συμμετέχουν σε βίαιες πράξεις ως νόμιμη άμυνα ή εθνική απελευθέρωση κατά μιας κατοχικής δύναμης.

Η διάσκεψη έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αφορμή την 10η επέτειο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν 35 αντιπροσωπείες, εκ των οποίων τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ και τα 10 κράτη που βρίσκονται στα νότια παράλια της Μεσογείου: Αλγερία, Παλαιστινιακή Αρχή, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία και Τουρκία.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Βαρκελώνης όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στη Μεσόγειο του κεφαλαίου και του πολέμου» και διαμαρτυρόμενοι για τη Διάσκεψη, την οποία χαρακτήρισαν Διάσκεψη υποκριτών, ενώ τόνιζαν πως τείχη όπως αυτό που χωρίζει τους Παλαιστίνιους από τους Ισραηλινούς ή το τείχος της Θέουτα και της Μελίγια, τους ισπανικούς θύλακες σε μαροκινό έδαφος, είναι τείχη της ντροπής καθώς γεννούν, και μόνο με την ύπαρξή τους, περισσότερη βία.

Ο Κ. Καραμανλής

Θιασώτης του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στην παρέμβασή του στη διάσκεψη, αφού τόνισε ότι καταδικάζει «απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, ως εγκληματική και αδικαιολόγητη», τάχθηκε υπέρ μιας «ευρύτερης συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και για τη συντονισμένη και αποτελεσματική καταπολέμησή της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «καταλυτικό» το ρόλο της ΕΕ για το μέλλον της ευρύτερης Μεσογείου και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να «συμβάλει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή». Η διάσκεψη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατέληξε στην ανάληψη κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης», ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί κοινή προτεραιότητα η δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μέχρι το 2010.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποβάθμισε τη σημασία της, λέγοντας ότι «είχε περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα» και αποδίδοντας μεγαλύτερη αξία στη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του στο πλαίσιο της διεκδίκησης περισσότερων κονδυλίων από το Δ΄ ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ