Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο δρόμο κρίνεται η αλήθεια

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»

Δημήτρης Χαντζόπουλος

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Σε όχι και τόσο «ανύποπτες» εποχές, μακρινές ναι, ο Μπρεχτ, όχι μόνο δίδασκε τους περίφημους 5 τρόπους για να πεις την αλήθεια, αλλά και αξίωνε από τους γραφιάδες που δήλωναν ότι στέκονται στο πλευρό των αδυνάτων να αποκαθιστούν την αλήθεια. Είχε, μάλιστα, κάνει πολύ συγκεκριμένο το παράδειγμα για το πώς γίνεται η αποκατάσταση της αλήθειας.

Το ρεπορτάζ, για παράδειγμα, που εκβιάζει με μείωση κατά 50% του ελληνικού στόλου, κρύβει την αλήθεια. Ο ελληνόκτητος στόλος των πάνω από 500 κόρους πλοίων είναι 3.700 πλοία. Αν βάλεις και τα κάτω από 500 κόρους φτάνει στα 6.000 πλοία. Οταν οι εφοπλιστές λένε ότι από τα μόνο 700 πλοία που διατηρούν υπό ελληνική σημαία, θα κρατήσουν τελικά τα 300, αν δε μειωθεί και σ' αυτά ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών από 12 σε 6, δεν προκύπτει μείωση του στόλου κατά 50%, γιατί ο στόλος είναι 3.700 πλοία. Ηδη δεν είναι ελληνικός. Οταν δεν το επισημαίνεις, δε λες την αλήθεια. Οπως δε λες την αλήθεια, όταν δε σημειώνεις ότι οι εφοπλιστές μόνο παίρνουν από τη «σημαία». Κάθε υποδομή στα λιμάνια πληρώνεται απ' όλους τους άλλους εκτός από τους εφοπλιστές. Ασε το ποιανού δουλιά, ποιοι θαλασσοπνιγμένοι έχτισαν τον κατά τ' άλλα «ελληνικό στόλο».

Οταν παρουσιάζεις τον Λάτση, περίπου βασανισμένο, γιατί η «επένδυσή» του πέρασε από χίλια κύματα, κρύβεις πολλές αλήθειες. Δε ζητάμε να θυμηθείς ποιος ήταν ο μαυραγορίτης της σταφίδας τον καιρό της μεγάλης πείνας της κατοχής. Ούτε ποιος έπαιρνε τζάμπα το νερό από την Τροιζήνα κι έφερνε πίσω το βαπόρι φορτωμένο πετρέλαιο. Αλλά όταν έχεις - με τα στοιχεία που εσύ παραθέτεις - καραμπινάτο το σκάνδαλο της αρπαγής δημόσιας γης που προοριζόταν για εργατική κατοικία, πάει πολύ να κλαις για την «επένδυση» που πέρασε από χίλια κύματα.

Ετσι και με την «ενότητα της αριστεράς». Οταν οι ίδιοι σου δηλώνουν ότι τους ενώνει το αντι-ΚΚΕ, δεν μπορείς να μην το σημειώνεις. Οταν τη μια μέρα γράφεις άρθρα επί άρθρων για τη διαγραφή Κορτζίδη που πήγε ευθέως ενάντια στο κόμμα του, δεν μπορείς την άλλη μέρα να προβάλλεις ως δικαιολογημένη τη διαγραφή Κουράκη που σε τελευταία ανάλυση για την ίδια με σένα κεντροαριστερά παλεύει κι αυτός. Οταν αναπαράγεις τη συκοφαντία ότι το σύστημα χρειάζεται το ΠΑΜΕ, ότι είναι εικονικοί σύμμαχοι οι αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, αποκαλύπτεσαι. Σ' αυτό που πάντα ήσουν. Μη γράψουμε την κακιά τη λέξη, εσύ καταλαβαίνεις...

Ας γίνει ξανά καθαρό: Κεράκι στην πρεσβεία δε θα ανάψουμε, «ναι» στα ναρκωτικά δε θα πούμε, ύμνους στην ΕΕ δεν πρόκειται να ακούσετε από το ΚΚΕ, δε θα νομιμοποιήσουμε κανέναν «κοινωνικό διάλογο» και δε θα σπεύσουμε να ανακαλύψουμε σε καμιά κυβερνητικά επιδοτούμενη ΜΚΟ συμμάχους. Η 14 του Δεκέμβρη κοντά είναι. Εκεί, για μια ακόμα φορά, οι εργάτες θα κρίνουν ποιος συμμαχεί με ποιον και γιατί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ