Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CIA
«Νόμιμα» από τα ελληνικά αεροδρόμια

Νόμιμη ήταν, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η διέλευση των αεροσκαφών της CIA από τα ελληνικά αεροδρόμια, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συμμετοχή της στις τρομοεπιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την απαγωγή, μεταφορά και βασανισμό «υπόπτων για τρομοκρατία» σε «μυστικές» φυλακές ακόμα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Θέλω να σας πω ότι, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, έχουν τηρηθεί για τις διελεύσεις όλων των αεροσκαφών όλοι εκείνοι οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας που τηρούνται διεθνώς», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «στάθμευσαν» αεροπλάνα της CIA στη χώρα μας και απομακρυνόμενος από την αρχική θέση της κυβέρνησης που δεν παραδεχόταν καν ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για το αν διεξάγεται για το θέμα έρευνα σε συνεργασία με την ΕΕ, ακόμα και για το «αν υπάρχει κάποια έρευνα σε εξέλιξη».

Επιχειρώντας να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος ο εκπρόσωπος είπε ότι οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας «τηρούνται για όλα, ανεξαιρέτως του τι περιεχόμενο έχει ένα αεροσκάφος ή όχι. Αν είναι δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό ή αν είναι προϊόντα». Προσπαθώντας να καλυφθεί απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο συμπλήρωσε ότι «δε γνωρίζω κάτι περισσότερο. Αρμοδίως μου αναφέρθηκε ότι έχουν τηρηθεί όλοι αυτοί οι κανόνες που διεθνώς ισχύουν».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε στην ΕΕ πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν επίσημα στις πληροφορίες ότι η CIA έχει μυστικές φυλακές για ύποπτους τρομοκράτες στην Ανατολική Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χτες ο Φράνκο Φρατίνι, επίτροπος της ΕΕ. Ο Φρατίνι επανέλαβε ότι εάν κάποια κράτη μέλη της ΕΕ διαπιστωθεί ότι διατηρούσαν μυστικές φυλακές, όπως έγραψε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αυτό τον μήνα, θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα δικαιώματα ψήφου που έχουν αυτά στην Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ